Bytový architekt - zkušenosti

Ahoj, prosím o radu - chystáme se na rekonstrukci bytu (není to panel, ale nějaká cihla..), který má bohužel dost nevyhovující dispozici. Má tam také drobné perličky (okénko ze záchoda a koupelny vede na balkón, takže se tam stejně nedá být, po zasklední to povede do místnosti, atd.). Proto chci na radu architekta, který mi pomůže s dispozicí, případně bych chtěla i radu designéra, protože v bytě je velice málo světla. A teď k samotné otázce - jaké máte zkušenosti? Stačí architekt na změnu dispozice nebo lepší konzultovat rovnou s designérem? Dále řeším otázku mladého absolventa nebo drahého studia... Líbí se mi například návrhy Kamily Douděrové, ale nevím, jestli už nebudu platit více za jméno než za návrh. Jaké máte zkušenosti vy? Vyplatí se drahé studio? Nikde nemají konkrétní ceník, ale našla jsem, že se může jednat i 15 tisíc Kč za návrh místnosti, což mi přijde hodně a návrh dispozice nevím, jestli řeší a kolik by ve studiu stál... Díky za rady/zkušenosti... :) Ještě dodám, že se jedná o Prahu, protože to bude mít jistě vliv na cenu...
Odpovědět
@elisjane Ahoj, pokud chcete zmenit pricky a celkove dispozicne byt, pak doporucuji urcite architekta, kdo ma vystudovanou skolu. Ja jsem teda architekta kontaktovala na zmenu celeho bytu a nelituji a zrovna koukam, ze ta architektka je v tymu Kamily Douderove. :-) Tak ti do IP muzu poslat vice info.
Odpovědět
@roozenka - kontakt kidně napiš, to budu moc ráda :). Jinak můžeš mi prosím písnout i cenu, na kolik návrh vyšel? Právě nevím, co čekat od studia (či jste měli přímo tu architektu a přes studio jste vůbec nešli?)... a měli jste jen dispozici nebo i návrh interiéru? :)
Odpovědět
Tak ono je taky otázka, co se s tím bytem dá dělat, zázraky nesvede ani architekt. Sama podle mě víš, jaké jsou možnosti a věřím, že architekt ti nic nového nepoví. Například balkon, který vede do koupelny, má jen to řešení, že se koupelna udělá jinde. Nebo se udělá jinde vstup na balkon, což je ale v 99,9 % případů nemožné... Zkus sem tu dispozici hodit, kolikrát víc hlav víc ví a můžeš tu najít inspiraci.
Odpovědět
Jedná se o poměrně pěkný a velký byt, celkem má necelých 90 metrů. Balkón je největší utrpení - je to přízemní byt, stíní nám tam borovice (nemluvě o bordelu, co z ní padá), plus okénko ze záchoda.. není obyvatelný. Takže jsme ho chtěli zasklít a zateplit a přidat k místnosti. Má cca o 5 cm vyšší podlahu než zbytek bytu. Měli jsme několik variant, ale hlavně jsem se snažila zvětšit koupelnu, protože máme zbytečně velkou chodbu a maličkou koupelnu, plus jsem chtěla zachovat oddělené WC. Chtěli jsme to vyřešit rozdělením balkónu na dvě části = jedna by byla v koupelně a druhá v pokoji vedle. Nevím, jestli by to bylo možné provést... Přidávám tedy půsorys, je to orientační, měřili jsme sami a kreslila jsem v nějakém online nástroji. Půdorys je komplikovanější, jsou zde ty železobetonové nosníky, takže jsou tam různé výklenky a tak...
Odpovědět
Ve Tvém případě, kdy uvažuješ o změně dispozice bytu, bych určitě byla pro bytového architekta. Zkušenost ale nemám. Naopak bohaté slovy tři, vesměs negativní, zkušenosti mám s prací designérů. Všechny jsem kontaktovala na základě doporučení známých a neříkám, že je to tak vždy, ale já jsem prostě neměla štěstí. Rozhodně záleží na tom, co očekáváš. Já jsem si ale ze spolupráce s nimi odnesla poučení, že pokud máš vkus, představu stylu a čas, je lépe věnovat se tomu sama. Všichni mi naslibovali hory doly, zaříkali se, že přesně chápou moji představu a té se přizpůsobí. Výsledek byl v jednom případě tragický - styl meruňkové stěny a nalepovací aplikace nad sedačkou. V dalších dvou případech se ani tak nejednalo o výsledek, ale o obdobný styl chování, kdy u každé připomínky se dotyčný urazil, že se mi jím vymyšlené řešení nelíbí. Když jsem jednu věc konzultovala víckrát (3x), dozvěděla jsem se, že jsem ironickým tónem "velmi náročná". Přitom se jednalo o úplnou prkotinu. No abych to shrnula, zaplatili jsme, ale ani v jednom případě jsme tu danou věc nerealizovali dle návrhu.
Odpovědět
Profilova fotka
@carpatia
Odpovědět
@bayt Take jsem si myslela, ze z toho moc nevykouma architektka, ale dala mi dva navrhy, ktere me vubec nenapadly. Zkusenosti se potvrdily, coz proste predcilo me ocekavani, ale je jasne, ze s nosnimi zdni clovek nehne, ikdyz taky, do urciteho procenta se da s tim pracovat. ;-)
Odpovědět
@kajons A u tebe se jednalo pouze o zmenu interieru jako takoveho? Ja jsem kontaktovala architektka z duvodu dispoznicnich zmen, cz jsem dostala dva narhvy a predcilo to me ocekavani a super, to, jak jsem vymalovala nebo kam jsem dala skrin, jsem udelala sama. :-) Tady v tomto pripade chapu, ze potrebuje poradit, co se jedna o rekonstrukci. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
jen bych upresnila, navrh bytu neznamena pro architekta navrh dispozice! ikdyz tomu tak pred klienty taky obcas rikam... nejde jen o navrh posunuti pricek. jedna se o celkove prakticke usporadani, vymysleni zajimavych prostoru, vhodneho rozdeleni prostor, rozmisteni nabytku volne stojiciho a vestaveneho, konkretniho zarizeni koupelny i kuchyne. Pri tom vsem se bere v uvahu statika domu, rozvody, ztvarneni nove podlahy, podhledy atd.
Odpovědět
@roozenka Ano, přesně jak píšeš. U nás byla dispozice jasná a jsem s ní spokojená. Vzhledem k tomu, že máme velkou 2+1 jsem chtěla nápady jak prostor chytře využít, například nakombinovat obývací pokoj a pracovnu v jednom, ložnici a šatnu v jednom, někam vhodně přidat místo pro toaletní stolek a také jsem váhala, zda velký jídelní kout udělat v kuchyni nebo obývacím pokoji. Očekávala jsem návrhy řešení jak účelně vymyslet úložné prostory, prostě taková ta chytrá řešení, které normálního smrtelníka nenapadnou. Bohužel jsem se toho nedočkala.
Odpovědět
@kajons Aha, jasne, to potom chapu, zes nebxyla spokojena, coz je skoda. Prave toto bych od designeru ocekavala, ze to maji tak rikajic v oku a vedi, co a jak a kam. :-( No, a jak jste to vyresili? Ja bych asi udelala babinec u nas, rolila vinko a nechala devcata diskutovat. :-)
Odpovědět
Je architekt a je bytový návrhář - interiérový designér :-). A je to sakra rozdíl. I když já osobně mám zkušenosti i s návrhářkou, co vystudovala nábytkářství, umí pracovat se dřevem a je to pak na těch nápadech znát. Návrhářka, co jen zabydluje byty nábytkem a případně se nebojí barev, to je třeba pro mě k ničemu. Kdo chce ale opravdu náročnou radu, kde jde o chytré a třeba i dostupné nápady, ten musí sáhnout po architektech - většinou. A ti jsou také příšerně drahý. Takový návrh vyjde na desítky tisíc + realizace. Doporučuje si prohlídnout různé proměny bytů a najít si architekta, jehož práce se člověku líbí, pak by to mělo fungovat. Ale je to vždycky boj a pokud člověk neví co chce, tak nepomůže ani architekt.
Odpovědět
Článek se načítá
Moje kamarádka je designerka, poslala jsem ji pro zajímavost tuto diskuzi a hodně se trápí. Vždycky chce projekt pokořit, ale toto ji nějak nejde. Jsem zvědavá jestli se ji podaří. Podám zprávu.
Odpovědět
Profilova fotka
@elisjane Myslim, ze by s tim nejak pracovat slo, dokonce i bez nutnosti zasklivat a zazdivat balkon, protoze to by nutne znamenalo zadost o stavebni povoleni a s tim souvisejici tezkosti. Pokud ma byt ovsem predmetem jenom zvetseni koupelny a zachovani samostatneho wc.
Odpovědět
Dobrý den, kvůli vašemu bytu jsem se zaregistrovala, po letech sledování. Zabývám se designem a návrhy interiérů. Dispozice vašeho bytu je úžasná, je na úrovni funcionalismu. Hodně dlouho jsem tak účelně řešený byt neviděla. Cokoliv měnit by byl skoro hřích. Na WC lze u stropu dát odvětrání a vyvést jej horním rohem zaskleným balkonem. Stačí průměr 80 nebo 100 mm. Předsíň by šla jen opticky rozdělit na vstup a halu, kde může být spousta úložného prostoru a pokoje potom bez skříní. Koupelna je také dostačující, pračku bych vestavěla do kuchyně a na balkoně věšela prádlo, žehlení se také odehrává v kuchyni. Jediné co bych vybourala mezi kuchyní a velkým pokojem by byly dvoukřídlé dveře a možná některé dveře bych posunula. I přízemní byt může působit světle, záleží na zařízení a výmalbě. Bílá barva, lesklé plochy a zrcadla. Borovice před okny bych se snažila zbavit nebo sestříhat. Místo ní mohou být zakrslé keře. Přeji vám, abyste se rozhodla správně, protože byt je opravdu úžasný. C.
Odpovědět
Tak moc všem děkuji za rady... co se týče změny dispozice a k tomu rovnou řešení interiéru, s tím naprosto souhlasím. Ovšem zatím, co jsem narazila, tak se platí za architektonický návrh zvlášť a poté návrh interiéru, tak mi není úplně jasné, jak to zvládnou domyslet... Navíc nevím, jestli se teď finančně zmůžeme na všechno, cena je přece jen dost vysoká :( @podolanka :D tak to mě trochu těší, že není jen v mé hlavě, že je to trochu oříšek ;) Stoupačky roztahané po celé bytě, komín.. no, dej vědět, zajímá mě, jestli se zadaří :) @carpatia naštěstí v našem domě již zasklené lodžie jsou (ona je to vlastně lodžie), takže v tom případě by nám stačila jen ohláška :) @coco2 no a tak to bývá vždy, pro někoho úžasný interiér a neměnil by a já zrovna s ním spokojená nejsem :) chodba je sice krásně velká, teď ji máme přepaženou obrovským akváriem s želvou, ale přece jen bych raději velkou koupelnu, takhle je maličká, že se v ní člověk sotva otočí.. :( a ad borovice... kdyby to byl maličký strom, tak neřeknu, jenže je bohužel vyšší než celý náš bytový dům.. takže je samozřejmě už chráněná. :-/
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?