Celková rekonstrukce panelákového bytu, prosím poraďte

Dobrý den, tento byt je odsouzen k celkové rekonstrukci, když nezůstane ani jedna příčka, tak jak je, nic se nestane. Máme pár nápadů, ale zatím to není nic moc a rozhodně to není to "ono". Požadavkem je v koupelně vana, pračka (nebo poblíž koupelny), kuchyň s obývacím pokojem pospolu a někde v koutku ještě pracovní stůl (místo), ze kterého ale bude vidět na televizi ;-). A samo aby dětský pokoj měl co nejvíc místa a celkově byt dost úložnch prostor. Není to jednoduchý úkol. Měl by někdo chuť se do toho pustit? Nějaké nápady? Děkuji :-)
Odpovědět
1
2
a co tam chcete na tom půdorysu měnit?
Odpovědět
No, do koupelny se vejde jen úzká pračka, se kterou nemáme dobré zkušenosti, tekže koupelnu trochu zvětšit. Chodba je zbytečně velká na úkor ostatnich pokojů. Ten menší pokoj by měl být ložnice, ale krom manželské postele už není prostor ani na pořádnou skříň.
Odpovědět
@vachusarka já bych osobně pračku do koupelny ani nervala - dala bych jí do komory
Odpovědět
Zrovna rekonstruujeme úplně stejný byt :-) V místě, kde máte levý okraj vany, máme komín. Vy ne? Co jsme vymysleli my vám můžu ukázat, kdybyste chtěla. Pračka v komoře je daleko od šachty. V jednom (taky stejném) už zrekonstruovaném bytě jsem ji tam viděla, ale tam zvedali podlahu o asi 7cm...pak se jim tam instalace vešly. Zkoušeli jsme hodně možností a viděli pár stejných různě zrekonstruovaných bytů a stejně jsme nakonec u téhle dispozice víceméně zůstali. Chodba opravdu velká je, což mě právě připadá jako výhoda, kterou jsem se rozhodla naopak využít. Orientace v prostoru je takhle skvělá, byt je vzdušný, světlý... budeme mít mezi chodbou a obývákem velké dvoukřídlé posuvné dveře, takže se vlastně zvětší prostor obýváku. Když se chodba vhodně zařídí, je to super prostor navíc. Podle mě lepší než o kousek větší koupelna nebo chodbičky, které tam jinak vzniknou. No a komoru jsme vybourali a na jejím místě bude velká vestavěná skříň na míru s různými funkcemi z různých stran. Tím se ušetří to místo v komoře, kde se jen stojí. U skříně můžete stát i na chodbě ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vachusarka rek bych, ze tohle jsou jedny z nejlip resenych bytu v panelaku. Jen mi u nich vadilo, ze byly orientovane jih sever, a do tech severnich neslo nikdy ani trochu slunicka. Osobne bych loznici minimalizoval - letiste nejaka skrin a co vic je potreba, a zvetsil o to jiny pokoj, pokud je moznost.
Odpovědět
ahoj, zkusila jsem udělat návrh rekonstrukce - pokoje zůstaly stejné, jen bych dala dětský pokoj ten menší, ložnici větší - v ložnici vyjde krásná vestavná skříň až do stropu - takže i na sezónní věci, čepice atd... V chodbě jsem zrušila spíž a nahradila ji vestavná skříň opět až do stropu, která může sloužit část jako botník, část na kabáty atd. Koupelnu jsem spojila s wc a zvětšila kuchyni, do které bych nechala zabudovat tu pračku. V obýváku je pak ten pracovní kout s psacím stolem a vešla by se ještě nějaká skříň či police na tiskárnu, papíry atd... ;-)
Odpovědět
@jenies mně to přijde jako pěkný nápad, ale kam zmizely ty stoupačky?:))
Odpovědět
Profilova fotka
@jenies ahoj, jako napad dobry, ale vzhledem k rozmerum to nevyjde. Byt ma na sirku necelych sest metru, kuchynska linka do U zabere minimalne 2 metry a i to bude dost uzka. Ja osobne bych dopral detem vetsi pokoj, poku bude jedno, tak asi OK, ale pro dve deti naprosto nemyslitelne. Co se tyka spojeni WC a koupelny - neni to nejpraktictejsi reseni, pro dva asi OK, ale po 3-4 osoby to neni nic moc. Neni na to nejaka norma? Navic WC hned vedle umyvadla bych teda rozhodne nechtel. osobne bych zachoval komoru na veci jako vysavac, uklidove veci. V tomto navrhu byste to dala kam? zvazil bych propojeni obyvaku a kuchyne se vstupem jednemi dvermi - ziskate kus steny. Co dat sedacku pod okno a TV na stenu co je vchod do mistnosti. Znami to takto meli a vypadalo to dobre a v obyvaku bylo relativne dost mista
Odpovědět
@zeneva tak ono upřímně - já osobně bych tenhle byt nechala jak je, jediné, co bych udělala je zbourání té příčky či co to je v kuchyni a zazdění těch dveří. Pračku bych dala opravdu do kuchyňské linky a komoru nechala jak je - tam je odkládací prostor, který majitelka jinde asi těžko vytvoří. Pokoje zvětšit nepůjdou kvůli vchodovým dveřím, takže bych to nechala jak je. Ložnici bych za sebe opravdu dala do většího pokoje z důvodů, které jsem psala.... ale je to věc názoru. Vzhledem k velikosti bytu si myslím, že úložních prostor je tam dost, jen je třeba je využít. @bayt ty tam jsou na místě jak je wc 8-(
Odpovědět
@wettu Určitě bych se ráda podívala, jak jste to vyřešili ;-) předem díky za zaslání
Odpovědět
@zeneva máte pravdu, my určitě neuvažujeme o spojení wc a koupelny. Přeci jen je to dost nepraktické z hlediska užívání více členy rodiny.
Odpovědět
A co říkáte na tohle? Mezi dveřmi wc, koupelna udělat výklenek s přístupem z chodby ("skříň") a do ní zavřít pračku a věci s ní související? PAk v místě komory nechat skříň na míru, přesně takovou multifunkční s více přístupy (byla jsem líná dokreslovat, tak ji na plánku nehledejte). Jen nevím, jak to bude v koupelně vypadat s tím výklenkem pro pračku, jestli to tam pak nebude působit moc stísněně. Ale na nějakých rekonstrukcích už jsem to viděla, jen to teď nějak nemůžu zrovna najít. Za každou připomínku předem děkuju.
Odpovědět
Článek se načítá
@vachusarka Mimochodem jste si jistá s příčkama, se kterou lze a nelze hýbat? Mám totiž takový pocit, že ta v obýváku celá vybourat nejde? Navíc koupelna s výklenkem na pračku bude dobrý oříšek, nesmíte být klaustrofobik a taky doporučuji moc nepřibrat :-) Jinak s tím uskočením koupelny do dětského pokoje bych byl opatrný, ten pokoj není zrovna velký už teď, pokud chcete mít dvě děti, tak budou muset spát asi na palandě. A to v ložnici, to má být nějaká příčkou oddělená minišatna?
Odpovědět
Tak nějak ta ložnice byla myšlená. Viděla jsem to kdysi kdesi, už ani nevím kde, a nějak mi to utkvělo v paměti. Co se týká té příčky mezi obývákem a kuchyní, končí příčka cca uprostřed prostoru a je fakt tenká. Jistá si tím samo nejsem, že jde celá vybourat, ale myslím, že ano. Dveře do koupelny jsou 60 cm a vejdem se, pračka nebude přesahovat futra, tak snad by se tam pozadí taky vešlo, co myslíte ;-) ?
Odpovědět
@vachusarka Já si teda nejsem úplně jistý, ale mám takový dojem že to "elko" příčka mezi kuchyní a obývákem se vybourat nedá. Máme taky jeden přesně takový byt v Praze, nějakou dobu jsem v něm i bydlel, takže mám docela představu o velikosti místností a třeba do té ložnice se tohle asi nevejde. No a k té koupelně a pračce ve výklenku, fakt to pak bude malé a stísněné, ale s tím pozadím nevím, zatím jsem ho neviděl ;-) :-D
Odpovědět
Ono o moje pozadí ani tak nejde, neb je to byt mojí sestry :-D ale když projde člověk dveřmi a za nima se to nezúžuje, tak by to logicky mohlo klapnout :-) , v ložnici mám postel s rozměry 160x190 a skříň 60x200... je fakt, že jsem příčku asi trochu posunula, co mi vchodové dveře dovolily a možná i pár cm na úkor druhého pokoje, zkrátka tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá... v rekonstrukci se stejně počítá s novýma příčkama, když už, tak pořádně. A to "elko" teda bude třeba prověřit... to by mě ani ve snu nenapadlo, že to nepůjde sundat :-S
Odpovědět
@vachusarka To neva, mrknu klidně na oboje, jak vaše, tak sestry, přece jen jde o důležité míry :-D Co si tak pamatuju, tak ta ložnice je taková, že se tam vejde postel manželská a nějaká skříň, ale už by tam podle mě nezbylo místo na tu chodbu u té jakoby šatny. No a problém elko: ono totiž původně to elko bylo protažené až k oknu, bylo to průchozí dveřma, vím, že když se to bourá, tak vždy jen k tomu elku, resp jsem to jinak ani neviděl. My jsme v tomhle bytě dělali jen jádro nové ( koupelnu a wc, odděleně, rozhodně nespojovat), tohle jsme nebourali, takže mě berte s mírnou rezervou.
Odpovědět
Profilova fotka
Známí to řešili tak, že WC vytáhli směrem do chodby, do prostoru mezi WC a stoupačky dali vanu a do koupelny se jim pak vešla i pračka a dvojumyvadlo (měli vrchem plněnou pračku, ale při použití obyč. umyvadla by se jim normální předem plněná pračka vešla). Udělala jsem pro představu nástřel v malování - je to jen pro ilustraci.
Odpovědět
Profilova fotka
@jenies ale to chce tichou pracku, pokud to bude primo v obyvaku. v byte jsem mel pracku v kuchyni, ale za soupackama a ani nerusila
Odpovědět
@lopp V našem domě (taky se stejným bytem) je to tak, že nosné jsou jen obvodové zdi každého bytu. Což je perfektní. V bytě můžete právě "bourat co chcete". Takže to "elko" (a my měli dokonce esíčko) máme vybourané... ale může to být jinde jinak, ale nemyslim si to. Rozhodně to "nosně" nevypadá.. @vachusarka Nezapomeňte na ten komín. Kde ho máte? Dveře do koupelny bych určitě zvětšila na 70. Když budete mít 60, pořád to budete řešit, pračkou otloukat zárubně. Když chcete zdít nové příčky, můžete to v pohodě vyřešit a zbavit se toho :-) @zmrz_lina přesně takhle jsem to taky viděla. Je to zajímavý. Mě se teda na tom nelíbí, že je pak záchod přesně uprostřed bytu. Manžel řekl rovnou, že takhle v žádnym případě :-D A další věc je, že se ten prostor "zachodbičkovatí", což je podle mě fakt škoda... Ta skříň v ložnici je taky zajímavá. V domě proč ne..ale nevim, jestli to není v tak malém bytě škoda. Zkuste se vyvarovat všech těch prostorů, které jsou jen na stání. Což tohle je. Spousta prostoru, kterej má fakt jedinou funkci, a to tam stát. :-)
Odpovědět
@wettu Zřejmě se asi jedná o jiné byty, jelikož v našem žádný komín není, co by sakra v paneláku dělal komín? :-D A že by byl byt malý si taky nemyslím, je cca něco přes 70 m2 , to zase není tak málo na byt. Na to elko se nemám jak podívat, psal jsem že si nejsem jistý, vycházel jsem z toho, že jsem to párkrát viděl ubourané jen po to elko přesně jako je to na nákresu od autorky tématu.
Odpovědět
Neříkám, že tohle je ideální. Rekonstrukce bytu bude vždycky o kompromisech a každé řešení má něco... V našem případě výkus do jednoho pokoje na pračku. Ale díky tomu pak zbytek bytu funguje. Bylo to tam částečně vždycky - zarovnané s komínem (to se právě divim, že tam nemáte), jen jsme to trochu zvětšili. A v tom malém pokoji jsme s bráchou byli ve dvou do mých 18ti a žiju :-D
Odpovědět
@lopp Komínoval. :-D 8-)
Odpovědět
@lopp No pozor, on sice asi vypadá stejně, jak váš, ale tenhle nemá ani 70m2!
Odpovědět
@vachusarka Tak to bude asi jen shoda půdorysů, takže jsem vám vlastně neporadil ani za mák. Tak to abych se smířil s tím, že ty zadky vaší rodiny asi neuvidím :-D
Odpovědět
@wettu Tak my komín stopro nemáme. Všechno rovné, žádné výklenky. A musím smutně uznat, že rozměry vašeho bytu jsou trošku velkorysejší. A s tím prostorem pro stání tomu docela rozumím. Jen mě nenapadlo, jak jinak vměstnat postel a skříň do toho pokojíčku. Kdybych otočila postel o 190° a skříň dala na stěnu ke dveřím... musím změřit, jak velká se mi tam pak vejde :-D :-|
Odpovědět
@lopp no nebojte, o nic nepřicházíte :-D já už viděla na netu dost takových půdorysů a byla překvapená, co se vše vejde, no a pak jsme to se sestrou přeměřily a koukaly, že teda fakt se nám toho tam tolik nevejde... :-S :-(
Odpovědět
@vachusarka To já se nebojím, ale škoda to je :-D Možná by stálo za to doplnit rozměry, pak by se někomu něco lépe vymýšlelo. Ale v zásadě si nemyslím, že je tenhle půdorys špatně, celkem dobře rozdělený denní a noční provoz, moc jiného se toho asi vymyslet nedá. Jinak koukal jsem do papírů a ten co máme my má 72m2 + ta lodžie, z toho já vycházel a ten znám, resp. tak nějak si to pamatuji ( už tam nějakou dobu nebydlím :-) )
Odpovědět
Však tam jsou rozměry, nebo? Hned v tom prvním obrázku ;-)
Odpovědět
@vachusarka A jó, jsou, jsem to neprozkoumal dostatečně, myslel jsem na jiné věci, padon :-D Tak teď už jen najít někoho kdo vám poradí nějakou vychytávku, ikdyž si nejsem jistý, že krom spojení obýváku a zbourání komory toho půjde příliš vymyslet.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?