Elektřina nebo plyn?

Dobrý den, několikrát už tu byla probíraná cena vytápění elektřinou versus plynem, ale všechny dotazy se týkaly rodinných domů. Chystám se rekonstruovat byt v domě z konce 19 století, výměra 63 m2. Mám možnost si zvolit vytápění plynem nebo elektřinou. Jak jsem pochopila, elektřina je dražší, oboje elektřina i plyn se bude v blízké době zdražovat, elektřina víc. Náklady na pořízení plynového kotle a všech věcí okolo jsou mnohem vyšší. Je nutná údržba a revize. V bytě bude vana a sprcha, pravděpodobně se spotřebuje dost teplé vody. Do ložnice bych ráda dala klimatizaci bez venkovní jednotky. Prý se s ní dá i topit a není to drahé. Byt je ze všech stran i ze shora obklopen druhými byty, jen vespod je chodba (je v 1. patře). Díky zkušenějším lidem za názory, pomůže mi to v rozhodování.
Odpovědět
@mandara1502 Klimatizace bez venkovní jednotky? to je nějaký omyl. Ono jde o to jestli se bude v těch okolních bytech dobře topit. V tom bytě se topilo jak, jsou tam už radiátory? Nevím jak je to s max. délkou komínu u plynového KK. Kolik pater je nad vámi? El. kotel stojí tak 16t plynový tak 2x tolik + komín a jestli není zavedený plyn tak to jsou další peníze. Když budete topit plynem bude to další poplatek za plynoměr. Když budete topit el. budete mít lepší cenu el. pro byt. O kolik se co zdraží nevím a tak se nebudu k tomu vyjadřovat.
Odpovědět
@wpavel mame kondenzacni kotel a komin nemame-jenom pruraz skrz zed.
Odpovědět
Bydlíme v činžovním domě z roku 1921, cca 100m2, první patro. Kotel máme plynový, vaříme, topíme, ohříváme vodu. Nečekaným nákladem byla nutnost vyvložkování komínu x metrů nahoru (dům má 4 patra plus půdní vestavba. A to jsme měli štěstí, že komín byl vůbec k dispozici, u starých domů bývají často zahnuté nebo zbořené a nedají se pro kotel použít. Čili zjistěte si nejdřív i toto.
Odpovědět
@mandara1502 a jak se v tom byte topilo predtim? Tezko radit, kdyz nevime, jestli tam mas 3f privod, nebo jenom 1f. Pripojku na plyn,...
Odpovědět
@kekita Nad vývodem ve zdi nesmí být okna, to asi nebude u patrového domu splněno.
Odpovědět
V bytě je zavedený i plyn. Topilo se tam zčásti akumulačními kamny a zčásti wafkami, radiátory tam tedy nejsou. Komín je k dispozici, musel by se vyvložkovat.
Odpovědět
@wpavel my jsme sice dum koupili uz postaveny, ale okno nad vyustenim mame... a tezko by na to mohli udelat revizi a zkolaudovat, kdyby to nebylo povolene, ne?
Odpovědět
Šel bych do elektriky a plyn vůbec neřešil
Odpovědět
@mandara1502 klimatizací se dá topit, ale musíte ji prohlásit za tepelné čerpadlo vzduch-vzduch. V každém případě bych se obrátil na projektanta aby Vám rozvody spočítal, buďto budete mít jednotku prakticky v každé místnosti, nebo budete muset investovat do rozvodů teplovzduchu. U topení do vody budete zase budete muset investovat do radiátorů nebo podlahovky. Nevím jak moc budete rekonstruovat, ale PT je dlouhodobě výhodnější je to nízkoteplotní řešení. Druhá výhoda je, že do vody můžete topit čímkoliv, včetně společné domovní kotelny, vzduch je výhradně elektrická záležitost. Za sebe jsem zastáncem plynu, nicméně při současných, zdůrazním současných, cenách je elektřina celkově výhodnější. Snad bych jen doporučil nezavírat si cestu - nerušit přívodní potrubí, nebourat komín.
Odpovědět
@kekita https://vytapeni.tzb-info.cz/kominy-a...
Odpovědět
@mandara1502 Plyn se dostává do výhody když budete mít větší spotřebu, váš byt si typuji tak na TZ 4kW. Nepíšete jestli je v bytě 3f proud.
Odpovědět
@obludak Děkuji za odpověď. Klimatizaci bych chtěla bez venkovní jednotky a jenom v ložnici, je tam pod oknem díra po wavkách, tak by se toho využilo. Tento typ https://www.vzdusin.cz/kompaktni-klim... Podlahové topení dát bohužel nemůžu, protože chci zachovat původní parketovou podlahu - je krásná, ale topení být pod ní nemůže
Odpovědět
Článek se načítá
@wpavel Děkuji. Přiznám se, že nevím, jestli je v bytě 3f proud, ale elektřina se bude komplet předělávat, je tak 80 let staral
Odpovědět
@wpavel Takže myslíte, že plyn by byl lepší? A jaký by mohl být rozdíl v ceně?
Odpovědět
@mandara1502 To netvrdím. Musíte porovnat investice to znamená nechat si udělat nabídku jak na plyn také i na elektriku. Jelikož si myslím že 64m2 bytě na topení moc energie nepotřebujete. Spotřebu topení ovlivňuje kolik tam bude bydlet lidí jak se bude vařit kolik televizí a PC poběží, to jsou také zdroje tepla. Tu rekonstrukci rozvodů EE nemusíte počítat do nákladů tu budete dělat každopádně. Ale asi se musí upravit přívod plynu ke kotli a hlavně cena za úpravu komína. Je jasné že musíte řešit i ohřev TUV.
Odpovědět
@wpavel Rozpočet na plyn je kolem 100 tisíc. Topení si taky myslím, že bude v pohodě, v takovém bytě se moc neprotopí, spíš jde o ohřev vody a tam spotřeba bude velká - prostorná vana a sprcha
Odpovědět
@mandara1502 co vím od známých instalatéru atd. Tak ti říkají že nejlevnější ohřev TUV je plynem ( samozřejmě až po dřevě ale komu by se chtělo denně topit na vodu i v létě). Problém jsou vyšší pořizovací náklady. A teď taky ty ceny co letí nahoru to je hrůza jak je to umělé vytvořené.
Odpovědět
Profilova fotka
@mandara1502 V tak malém bytě složitě dávat dohromady plyn je podle mě škoda peněz. Jak už se tu psalo, pokud není problém přivést 3 fáze a nové rozvody budou dělat stejně, tak běžte do přímotopů. Dostanete nejlevnější tarif a provoz veškerých spotřebičů včetně el. bojleru bude levnější. Moje matka má stejně velký starý nezateplený dům, kde jí teplo utíká snad na každým metru a platí 3000,- měsíčně, žádné poplatky za údržby a revize. Když se jedno topení po letech rozbije, vyměníte ho kus za kus za 3 tisíce, ne za 30 tisíc a víc... Vás budou ještě vytápět sousedi, takže si myslím, že to budete mít hodně levné 🙂
Odpovědět
@hmatlova Také možnost, vše zvládne jeda firma při rekonstrukci rozvodů EE. Jen pověsit a zapojit bojler to musí udělat někdo jiný.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?