Elektroinstalace

Prosím poraďte, uvažujeme o koupi panelakoveho bytu 3+1, 66m2, je částečně rekonstruovaný, jádro je komplet nové i s elektroinstalaci. Všechny pokoje ale mají starou hlinikovou elektroinstalaci, je nutné ji měnit? Kolik asi to může stát?
Odpovědět
Nutné měnit není, teda nevím kdo na to podepsal revizi, no nicméně asi tak.. Jesli je dvojvodičový (nula spojená s uzeměním) nebo tvojvodičový rozvod.. Pak pruřez drátu a jištění No kolik to bude stát, umíte/neumíte vám ušetří asi 50% nákladů, kdyby to byla dvojvodičovka bez chráničů, tak bych skoro určitě vytrhal ty dráty, sám tam dal měd 3x2,5mm na zásuvky a pokud to umíte, tak si ty zásuvky zapojte, na tom nic není. Světla bych neřešil, tam velké proudy nejdou, stačí zkontrolovat dotažení. Pokud si to uděláte sami, tak počítejte vodiče, zásuvky taky nové, omítky, malování, pokud někdo, tak připočtěte k tomu 50% ceny
Odpovědět
Výměna je vhodná a před nastěhováním máte nejlepší příležitost, protože později už to bude problém. V paneláku je to ale blbá práce, proto bude podstatně dražší než materiál. Ušetříte dost pokud bourací a přípravné trasy pro kabely a zásuvky připravíte. Nejhorší jsou ještě nové zásuvky, protože vykutat tu díru a drážku pro kabel je masakr. Dělal jsem větší 3+1 byt bez jádra a když bych se bavil jen o zásuvkách s rozvaděčem, tak jsem s materiálem byl kolem 10 tis Kč.
Odpovědět
Dělal jsem to holce v OV Dubina opravdu síla, jak to bylo původně pospojované. Vrtat díry do panelu na zásuvky to odvaríte ten vykružník je lepší flexou vyříznout čtverec na krabici, pak ho ještě proříznout uprostřed a vyseknout je to rychlejší.
Odpovědět
Pokud elektroinstalace v pokojích funguje, tak nevidím důvod jí měnit. Jen bych případně prošel zásuvky a překontroloval dotažení šroubků. Pokud byste se přesto rozhodli udělat ji z plezíru novou, tak bych to od firmy odhadoval na cca 20 tisíc+, ale jediná cesta ke stanovení ceny je nechat si udělat aspoň 3 nabídky. V neposlední řadě by to ovšem byl zajímavý začátek budování nových sousedských vztahů.
Odpovědět
@josef1 mate tip na konkrétní firmu, která to za tu cenu udělá?
Odpovědět
@josef1 je to každého věc, ale já bych měnil. Píšete, že byt kupujete. Chcete tam tedy bydlet. Za 10 let bude stará instalace zase o 10 let starší. Docela často slyším někoho z okolí, jak řeší v paneláku sršení v zásuvce, nebo její zahoření. Další věc je, že na starý hliník jak dodatečně sáhnete, tak se může ulomit pod rukou. Každá výměna zásuvky, vypínače, přidání zásuvky může být horor. Pak vznikají ty zvěrstva, jako wago svorky pod přístroji a v něm nastavené křehké vodiče. Až tam budete bydlet, tak se Vám už do toho nebude chtít. Ale jak píšu, je to každého jeho boj.
Odpovědět
@manamaja Před 3 lety si za totéž vzala 16 tisíc firma z Mariánských Lázní. Která nevím, dělali to u sestry. Materiál si kupovala sama, ale ten je za pár korun. Dělalo se nové jádro a při té příležitosti se rozhodla nechat udělat i rozvody v pokojích, protože jí nevyhovovalo rozmístění zásuvek. Každopádně po akci z toho byla dost rozčarovaná a seznala, že kdyby věděla co to obnáší, tak by si radši zvykla na původní rozmístění. Ale prach sednul a sousedi už s ní také mluví, čas vše zhojil.
Odpovědět
@honzik75 Sestřini sousedé mají v bytech většinou komplet původní hliníkové rozvody ze 60. let a nemají s tím problém. Hliníkové rozvody byly i v domě z počátku minulého století, který jsem rekonstruoval. Vyjma vlhkého přízemí byly všude funkční. V hliníku jsou většinou tažená všechna podzemní páteřní vedení v infrastruktuře. Hliník je normální, bezproblémový vodič, pokud jsou splněny parametry odpovídající jeho použití. Není vhodný do agresivního prostředí a může se uvolňovat ve spojích, pokud jsou provedené lajdácky.
Odpovědět
@manamaja No, profesionální deformace asi, ale hliník a kor starej bych vyměnila. Ve starém bytě, kde jsme to měnili, už to bylo skoro o život - ale to byl ještě o něco starší dům, a tehdy byly běžně ty rozvody div neobalený hadrama a já nevím co. Prostě riziko jak blázen.
Odpovědět
@josef1 Nemůžu zásadně souhlasit. Hliník je v domácnostech problémový. Ma zásadní vadu a tou je povolování ve spojích a následné jiskření, což může způsobit požár nebo pri vade na PENu bude fazove napětí na kostre spotřebičů, dale hrozí i poškození spotřebičů. Proto je důležité spoje pravidelně dotahovat. Hliník je možné použít od průřezu 16mm, kde už tím netrpí, proto se používá na hlavní privody. Dále stará soustava neumožňuje použití chráničů, které dokáží zachránit život.
Odpovědět
@josef1 normálně uznávám, že názory se mohou lišit, ale v tomto případě nemohu jinak. Hliník ve staré instalace JE PROBLÉM. Je to časovaná bomba. Ani když na něj člověk nesahá. Tak hliník "teče". Jakmile na to sáhnu, tak je to loterie. Mění se doba. Rychlovarka, indukce, mikrovlnka jsou dnes naprosto běžné. Amperáže vysoké. Stejně tak všechna moderní udělátka, počítače, televize, nabíječky atd. jedou se spínanými zdroji s vysokými nárazovými proudy. Není to dobře pro starou instalaci v hliníku.
Odpovědět
Já nikoho nenabádám, aby si udělal domovní instalaci v hliníku, ale pokud bych v něm instalaci měl a byla by funkční, tak bych jí jen kvůli tomu rozhodně nepředělával. Tím méně ne v panelu. Možná že je hliník v domácnostech problémový a způsobuje požáry, ale vzhledem k tomu, že starší byty a domy mají většinou hliníkovou instalaci, domy stojí, nehoří, prochází revizemi a neprobíhá žádné masivní překopávání rozvodů, tak to s tou problémovostí asi nebude zase tak horké. Ani rodiče si na nic podobného nestěžují, přestože bydlí v domě s hliníkovou elektroinstalací a nikdy jsem neviděl, že by si pravidelně krátili chvíle dotahováním šroubků v zásuvkách. Ani bych jim to nedoporučoval, protože pravidelným rozebíráním by se vodiče bezpochyby časem začaly lámat. Jiná věc je zvýšení bezpečnosti změnou TN-C na TN-S s chráničem, ale to nesouvisí s tím, jestli je rozvod z mědi nebo z hliníku. Já v domě chrániče už samozřejmě mám, ale stejně jako miliony jiných lidí jsem vyrůstal v domě bez chráničů a přežili jsme to. Myslím že se s tím dá žít a žije i dnes. Přitom přes nesporné výhody TN-S má to i nevýhody. Např. přerušení ochranného vodiče obsluha nezjistí, dokud nedostane ránu. V TN-C to pozná okamžitě tím, že spotřebič přestane fungovat. I v tomto případě, jen kvůli instalaci proudového chrániče bych rozhodně beton nekutal. honzik75 Viz výše. Ale můžete samozřejmě pojmout za své životní poslání, přesvědčit miliony obyvatel bytů s hliníkovými rozvody, aby si je okamžitě předělali na měděné. K tomu vám mohu pouze fandit.
Odpovědět
Článek se načítá
@josef1 To co považujete za výhodu u TN-C je ve skutečnosti nejvíce nebezpečná věc. Jakože při přerušení PENu a zapnutým jakýmkoliv spotřebičem Vás zabije pračka je výhoda? Je v tom nějaká riziko, téměř všichni to přežijou bez úhony, ale někdy se najde někdo, kdo to schytá a může to být Vaše dítě. Před nastěhováním je jedinečná příležitost, kdy se to dá provést.
Odpovědět
Proč myslíte, že je nebezpečné vědět ihned o závadě v elektroinstalaci? To co popisujete MŮŽE nastat za určitých podmínek, kdy je na jedné větvi připojeno více spotřebičů URČITÉHO TYPU(mimochodem, pračka není dobrým příkladem, ty mají samostatné okruhy, stejně jako sporáky), a v nepravou chvíli nastane nešťastný souběh několika okolností. Každopádně když se do takto poškozené sítě připojí mixér, tento prostě nefunguje, obsluha s mozkem tuší, že asi něco není v pořádku, že by měla mixér vypnout a vyhledat závadu. U TN-S ani sebelépe poučená obsluha nemá šanci zjistit, že ochrana PE je vyřazena. Tím jsem však nechtěl říct, že TN-C je lepší, ale že i TN-S má své slabiny(to není jediná), že ani oddělení PE a N a přítomnost chrániče v obvodu není zárukou bezpečnosti beze zbytku. Mimoto, já bych tolik nepanikařil s tím "zabíjením" nízkým napětím, v bytech většinou 230V. Vy jste ještě nikdy nedostal zásah el. proudem? Já ano. Ani to nepočítám. Přitom parte se nikdy nevylepovalo. Schválně, kolik jste osobně znal lidí, jež zprovodily ze světa "nebezpečné" sítě TN-C? Já nikoho. Proč nejsou dosud zakázány, pokud jsou tak nebezpečné? Nic se nemá přehánět, hysterie není dobrý rádce do života.
Odpovědět
Prosím vás zde "odborně" diskutující. Máte platnou vyhlášku 50/1978 Sb. Ať lidé co si to čtou se neřídí radou někoho, kdo nemá aktuální zkoušky o odborbosti v oboru. Přece jen jde o bezpečnost a ne barvu závěsů, nebo podlahy.
Odpovědět
@tomkomh Vyhláška 50/1978 Sb. se nezaobírá rozvodnými sítěmi, ale odbornou způsobilostí. Nevím o tom, že by používání sítí TN-C bylo v rozporu s jakýmkoli legislativním ustanovením. Hlavně nepanikařit, nejhorší je prý smrt z vyděšení.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?