Jak postupovat při rekonstrukci starého bytu?

Profilova fotka
Zdravím , jsme mladý pár co nemá s rekonstrukcí žádné zkušenosti, od rodičů jsem dostala byt a ráda bych ho s přítelem zrekonstruovala. Na rekonstrukci mám našetřeno přibližně 250 tisíc což je málo a tak si chceme byt zrekonstruovat svépomocí a pomocí známých aby to vyšlo levněji než s firmou. V bytě chceme nové jádro z ytongu ale vůbec nevíme jak postupovat tak bych byla ráda za všechny rady a postřehy. Jádro si chceme vybourat sami tak že první musíme odpojit elektriku vodu atd že jo? :) a co při stavbě nových příček první postavit zdi a pak se dělají rozvody elektriky ? ...No prostě jsme asi fakt blbí ale za optání nic nedám. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@sofie0marie Vím, že píšeš, že chcete všechno dělat svépomocí a pomocí známých, ale příliš to nedoporučuju, tedy pokud nikam nepospícháte a máte dost času na zařizování, domlouvání známých řemeslníků a trpělivosti :-) Otázka je, zda chcete rekonstruovat jen koupelnu, předpokládám, že ne, tak přidám své zkušenosti :-) My jsme si brali 300 tis. na rekonstrukci zděného bytu v původním stavu (1968) :-) Nejdříve jsme měnili okna, pak se udělala kompletní elektroinstalace, štuky, podlahy, malování...paralelně nám firma dělala koupelnu, to byla jediná věc, kterou jsem si opravdu nechali dělat na klíč od firmy. Myslím, že koupelna je v našem bytě nejdražší, ale zároveň nejkrásnější a nejlépe udělanou místností, takže nelitujeme :-) Pokud si myslíte, že něco málo ještě ušetříte, radím, nechat udělat koupelnu kvalitní firmou, nebo si nechte udělat min. návrh a realizaci proveďte svépomocí... V konkrétních pracích asi poradí ostatní :-) U nás byl co se koupelny týče nejdříve elektrikář, topenář (topný žebřík místo radiátoru, vypouštělo se topení), instalatér (zastavovala se voda), zedník, malíř, obkladač, pak už se jen instalovala deska, umyvadlo, zrcadlo...atd. :-) Držím palce!!!
Odpovědět
my taky delali vsecko krom koupelny + wc sami, nemeli jsme jadro,ale bylo to stary a osklivy a muselo se to hodne rovnat....my tedy v tom byte pritom bydleli, takze to bylo o neco tezsi neustaly presouvani bordelu z mistnosti do mistnosti :-) myslim ze je dobry zcit navrhem co a jak si predstavujete to zaprve...v nakym programu ja treba pouzivala sketchup, proste si hrube rozmyslet jak by to melo byt, je to kuli treba zasuvkam, svetlum, vypinacum apod...my treba wc a koup delali nakonec ale mozna je dobry to delat nejdriv, hlavne musi byt pak kam chodit na wc a kde natacet vodu apod...my zacli zdma, seskrabat pak menit elektriku a zahazet nahrubo, pak sme trhali podlahy a davali novy...kde bylo treba menilo se topeni, az byla podlaha delali se stuky a natiralo se...s tim jadrem vybourat stary veci, postavit ytongem novy, instalater na rozvody vody, elektrika, pripadne plyn podle toho co tam mate..no a pak stukovani a obklady a pak sanita a zarizovani.....musite si proste rict co prvni...my sli po mistnostech jelikoz sme bydleli tam, kdyz se delala koup+wc museli jsme pryc...cim vic sami tim dyl to trva....pri rek kuchyne sme dlouho varili na elektrickym varici... Dulezity je taky jak je zrucnej pritel..nam tech 250tis stacilo tak na koupelnu s wc ale je fakt ze tak 70 tis byly prace odborniku...da se usetrit ale asi neumite vsecko...
Odpovědět
Profilova fotka
udelat svepomoci jde opravdu hodne. ja jsem na rekonstrukci celkem spechala a tak jsme neco delali svepomoci a neco delnici, kdybych ale nespechala, tak necham na odbornicich asi jen zapojeni vody, kanalizace, topeni a elektro skrine. musim rict, ze nejvetsi zatez je stejne vsechno sehnat a nakoupit. doporucuji vam ale stejne poptat architekta na navrh dispozice, protoze to je hodne dulezite, mit spravne a navrh se vleze do 5 tisic. ziskate vykresy a vymery.. no proste predstavu o vysledku.
Odpovědět
My právě rekonstruujeme panelákový byt. Pokud jde o to, co poradit, tak to by bylo nadlouho, spíš kdybys přišla s nějakými konkrétními dotazy. Za sebe můžu určitě poradit začít s plánováním dispozice a vybíráním zařizováků co nejdřív, protože jak to spustíte, tak už nebude moc času na nějaké rozhodování. My jsme chtěli stihnout rekonstrukci za 2 měsíce, což se nám samozřejmě nepovedlo :-) Sami jsme bourali jádro a podlahy, děláme si omítky, montujeme sanitu, budeme malovat, zapojovat zásuvky, sestavovat kuchyň a usazovat dveře. Odborné práce nám dělala parta řemeslníků (kteří se znali), takže se v pohodě mezi sebou sladili průběh prací. Do zakázky na klíč bych nešla, protože tam nebylo možné se s nimi domluvit, že bychom si některé práce udělali sami.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?