Nové topení ve starém bytě - jaké řešení zvolit?

Zdravím! Máme v plánu koupit byt, ale jsou tam dva problémy, kvůli kterým váháme. Chtěla bych mít aspon představu jakým způsobem rekonstrukci řešit a kolik to může stát ( at případně hneme s cenou za byt) Rozloha je 80m 2+1 a v bytě není topení (momentálně topí přímotopem). Je tam přívod plynu i elektřiny. Byt v původním stavu, jen plastová okna (nejspíš dvojsklo), bez zateplení, TZ nevím...starý cihlový dům, vysoké stropy. Moje představa je změnit dispozici na 3KK, nové topení (elektrokotel? Plynový kotel? Nevím, co je lepší... radičtory? Podlahovka? Koupelna je mimo byt přes chodbu, bud spojit(nevím, jestli je možné, budu zjištovat) nebo vybudovat novou? Nevím, jestli jsou měněny rozvody... kolik tak stojí elektrické měd + vodu plast? Koupelna, podlahy, omítky mám představu o cenách. Kolik může stát taková rekonstrukce? Na co se ještě ptát? Děkuji za případné rady.... Jinak sehnat byt v našem městě je fakt oříšek, proto přemýšlíme nad tímhle... :)
Odpovědět
Nejprve zjistit u majitele objektu ( SVJ, Bytové družstvo) plány s domem do budoucna myslím rekonstrukce (zateplení, rozvody elektriky, vody, odpady atd.). Pak se rozhodovat nad rekonstrukcí a vybavení bytu.
Odpovědět
Tam se právě nic neplánuje, proto se ptám na rekonstrukci aktuálního stavu. Je to byt v osobním vlastnictví... :-)
Odpovědět
@cankikris OK, je potřeba vědět co je v sousedství bytu, zda vytápěné nebo nevytápěné prostory, pokusit se propočítat TZ bytu a pak lze volit nejlepší způsob vytápění popř. nějak byt zateplit.
Odpovědět
Kolem se bydlí, takže i topí. A jak vypočítám TZ?
Odpovědět
@cankikris Dobrá zpráva, TZ nechat vypočítat buď od energetického specialisty nebo použít některou kalkulačku na internetu. Je potřeba však znát skladbu zdí. Pokud jsou stropy vysoké počítat se snížením. To tak do počátku před zahájením rekonstrukce. Dle popisu však rekonstrukce bude dost nákladná. Kdo je tedy majitel objektu?
Odpovědět
@cankikris za sebe doporučuji zkusit najít stavaře, který by byl ochotný s vámi byt projít a na vaše otázky odpovědět. Ten vám shlédne technický stav bytu, mrkne na plány a podklady co k bytu jsou a řekne co je a není v rámci rekonstukce možné. Také vám určitě poradí, který tip topení by byl pro daný prostor nejvhodnější. Vysoké stropy není problém snížit sádrokartony a také zateplit, pak můžete nové rozvody táhnout nad sádrokartonem a ušetříte si vrtání, zamezíte úniku tepla nahoru a snížíte množství vytápěného prostoru. Jinak my rekonstruovali byt 3+1, starý cihlový, nezateplený, pův. stav vč. rozvodů, oken, topení atd... prostě od podlahy po strop vše - cca 500 000 a ještě cca 100 000 utratíme, ale veškerý nábytek co tu máme a budeme mít je na míru, takže na tom se dá ušetřit. Postupovali jsme tak, že jsme byt nechali prohlédnout známým stavařem - díky tomu nás nečekalo žádné překvápko při rekonstrukci a věděli jsme do čeho jdeme - nejlépe investované peníze. zateplovali jsme stropy, srovnávali podlahy ( byly zde různé úrovně v pokojích/chodbě), měnili jsme okna- trojskla, dispozici, komplet koupelna, rozvody vody, elektřiny, komplet interiér, topení přímotopy jako záložní a krbová kamna jako hlavní zdroj topení. Určitě doporučuji obrátit se na odborníka, který vám řekne, co je a není možné a co by doporučil, poradí i s dispozicí tak aby byla co nejpraktičtější a možná z hlediska rozvodů...
Odpovědět
@jenies Přesně tohle jsme udělali a byli jsme fakt v šoku. Sám nám řekl, že do toho by nešel. S tím jak je ta koupelna... celá investice kolem milionu...a to když se nic nepokašle. Tak jsme to odpískali. V úterý nás čeká další prohlídka. Tam už víme na čem jsme, bydleli jsme v tom domě v nájmu. Takže jdu založit vlákno a opět zjištovat možnosti rekonstrukce.... :-D
Odpovědět
@cankikris přeji hodně štěstí, určitě narazíte na něco vhodného. My vybírali dlouho a fakt jsme spokojeni. A investice do někoho, kdo s námi šel a zhodnotil nám stav bytu atd... byla fakt nejlepší.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?