Plíseň v bytě po zateplení fasády a jak na výměnu oken?

Dobrý den, pročítala jsem diskuze, web, různé zdroje ale potřebovala bych poradit se následující situací. Bydlíme v panelovém domě, který byl před cca 15 lety zateplený. Po obměně generací se začali ozývat někteří obyvatelé, že mají problém s plísněmi. Odkleplo se nové zateplení a to bylo dokončeno cca v dubnu 2019. V našem bytě máme plastové okná cca 18 let staré, takže zřejmě po životnosti a kvalita také nic moc. Ale problém s plísní u nás v bytě nebyl, i když byl silný mráz, tak okná se mlžili ale nikdy ne nějako extrémně. Problém nastal teď v říjnu, začala zima, občas teplota pár stupňů pod nulou. Doma pravidelně větrám, protože často vařím, byt nemáme přetopený i když máme malé děti, ve dvou místnostech zatím ani nepouštíme topení. Od října se nám v obou pokojích na severní straně začala tvořit plíseň kolem oken. Samozřejmě okná jsou ráno extrémně zamlžené, teče nám to po zdi, nestíham to utírat 2x denně. Domluvili jsme se s manželem, že ty okna vyměníme. Měla jsem tady na konzultaci již dvě firmy, jedna menší, která ale neposkytuje kompletní servis i s vyzděním a ta druhá (známý velký hráč na trhu) to udělají komplet. Jenomže každý navrhnul jiné řešení a jaksi ani jeden potvrdil, jestli to vyřeší ten problém s plísní na bočných stranách (viz. fotky). Vůbec nevíme co s tím. Je tady prosím někdo, kdo by nám dokázal poradit, co s tím? Na koho se obrátit? Nahrávám i fotky současné situace, tohle vzniklo ani ne za 3 měsíce. Děkuji.
Odpovědět
@veto Ke kondenzaci dochází na nejchladnějších místech. Před zateplením jste asi měli srovnatelné teploty stěn i oken. Vlhkost proto kondenzovala rovnoměrně. Po zateplení zřejmě stoupla teplota stěn. Vlhkost proto nyní kondenzuje prakticky jen na oknech. Podle mého názoru výměna oken pomůže, ale je nutno použít okna s trojskly s malým U.
Odpovědět
@zubr487 Děkuji. Technik z Vekra navrhnul dvojskla (2 * 4 Float /16/ 4 Planibel Top N+, Arg., Ug 1.10, Rw=30 dB), 2 * 24.0 mm, bez parapetů, technik z jiné firmy navrhnul komplet okna předsunout víc do pokoje a dát tam i parapety. Nebráníme se ničemu jenom nevíme, co je správně. Trochu nás zaráží ta plíseň jakoby na straně okna, že to tam roste do "šířky" i "výšky" už vlastně dost mimo oken.
Odpovědět
@veto Já vidím problém ve velké vlhkosti vzduchu, píšete hodně vaříme a máme malé děti, takže se často suší asi i prádlo. Větráním v zimě asi vlhkost nesnížíte, dobrý by byl vysoušeč. Anebo místnost řádně vytopit, aby se stěny ohřáli a potom intenzivně větrat. Sežeňte nějaký měřák vlhkosti. Za to že je tam vysoká vlhkost nemůžou okna ani izolace.
Odpovědět
@wpavel Prádlo suším většinou v sušičce, máme kondenzační sušičku v koupelně ale citelnou vlhkost v koupelně cítím jenom občas, pokud suším ručníky, povlečení nebo několik praček po sobě. To pak hned větrám. Byt máme kompletně zrekonstruovaný (tedy až na ty okna), v bytě máme od začátku hodně suchý vzduch, dokonce po narození dětí jsme pořídili zvlhčovač vzduchu. Tento rok ten zvlhčovač ale vůbec nebyl použitý. S tím topením to funguje, zkoušela jsem zapnout všechny topení naplno, nechat to tak, to se nic nemlží, neteče z oken, ale v bytě se moc nedá žít. Jakmile se pak teplota vrátí do původního stavu, tak jsme tam, kde předtím. No a topit naplno a k tomu mít pořád otevřené okna není zrovna ideální řešení na 7 měsíců v roce :-( Proto zvažujeme okamžitou výměnu oken... Jenom, jestli to pomůže...
Odpovědět
Podle toho co píšete jsou problémy v nevytápěných místnostech na severní straně domu. Je to tak ? Pokud ano, tak je to zákonité. Topte a větrejte tam stejně jako v ostatních místnostech.
Odpovědět
@zubr487 Ano, je to severní strana domu ale topí se tam. Je to dětský pokoj, přes den se tam topí většinu dne, v noci ubereme tak na polovinu. Topení je nové, nechali jsme ho vyměnit. Zdi jsou ale velice chladné, dokonce jsme pořídili i postel s čelem aby na dceru tolik netáhlo kolem těch oken a z té zdi, postel je tak 30 cm od okna aby tam proudil vzduch. Na jižní straně bytu např. nemusíme topit skoro vůbec. Zapínám pouze nejmenší topení v části jakoby kuchyně. (celý prostor je spojený) a stačí to. Ze všech stran bytu máme další obývané byty, nejsme rohový byt ani poslední patro.
Odpovědět
@veto Pod okny bývá radiátor a pokud bude trochu hřát a stoupat z něho teplý vzduch tak by nemělo táhnout. Horší by bylo kdyby byla špatně udělaná připojovací spára kolem oken. Už několik let platí norma kde se uvádí že spára (pěna kolem oken) musí být krytá páskou viz odkaz.https://stavba.tzb-info.cz/normy-a-pravni-predpisy-okna-dvere/11293-montaz-oken-konecne-s-vlastni-provadeci-normou-csn-74-6077 Vaše okna jsou už starší tak že montáž nebude asi správná. Jestli budete okna měnit tak trvejte na správné montáži. Zkuste když bude venku větrno zapálenou svíčkou obejít tu spáru kolem oken jestli to dokonce neprofukuje.
Odpovědět
@veto Chtělo by to nějaké měření absolutních hodnot, minimálně teplota v místnosti, vlhkost, teploty kolem rámů oken a zdí. Pak lze dělat nějaká rozhodnutí a ne střílet "od boku".
Odpovědět
@veto Je taky otázka, jak jsou zateplené špalety z vnější strany. Zřejmě se na to vykašlali a tak je kolem oken tepelný most navíc možná podpořený chybějící těsnící páskau. Pokud je to tak, tak je vhodnější vysunout okna směrem ven co nejblíže k izolaci.
Odpovědět
Děkuji všem za podněty, názory. Vítám jakýkoliv podnět nebo návrh. S manželem pocházíme oba z rodinných domů s dřevěnými okny, manžel je manuálně zručný ale plastová okna vs. zateplení vs. tento problém jsou pro nás neznámá. A než kývneme na nabídku firmy (jediní, kdo to udělá komplet), tak chceme vědět, jestli to nebude vyhozených 40.000 Kč za dva nejmenší pokoje v bytě. @wpavel Pod okny táhne, máme záclonu a závěsy a občas se chvějí když venku fouká silný vítr. Před výměnou zateplení jsme v obou místnostech na severní straně měli problém se zatékáním, jakmile intenzivně pršelo jakoby ze severu, teklo po oknech, zatékalo pod parapety zvenku a vevnitř na zdi se dělali mokré fleky o průměru i 20 cm, které jsem vysoušela fénem na vlasy. Pak se tam udělali boule. S novým zateplením se tohle zatím nevyskytlo ale právě ty plísně. Vyměnili jsme i topení. @travas Zkusíme pořídit měřič vlhkosti ale jak píšu, předtím jsme měli opačný problém, velice suchý vzduch proto máme i ten zvlhčovač. Kolem oken bude z laického pohledu ta vlhkost nejvyšší, protože skla, okenní rámy po celé výšce jsou každé ráno a večer mokré, vezmu hadr, židli a utírám zhora až dole, je tam doslova vrstva kondenzované vody, která ztéká. @zubr487 Jak je to zateplené, nemáme tušení ale rekonstrukce celého zateplení probíhala jinak, než bylo komunikováno (okolnosti vynechám). Dle vedení SVJ je to samozřejmě lepší než to původní a při zmínce, že tentokrát se problém vyskytnul u nás, tak klasická odpověď, "to musíte větrat", s tím nic nejde udělat. Mimo to, na fasádu je prý záruka a nesmí se do toho zasahovat (ani výměnou oken) ale to chci konzultovat s právníkem...
Odpovědět
@veto V každém případě bych šel do oken s trojskly. Zase tak velký rozdíl v cenách to není. Jinak pokud je Váš manžel zručný, tak není problém udělat si začištění sám.
Odpovědět
@veto Vše by mělo odhalit termovizní měření kolem oken. Porovnat parametry dvoj a trojskel.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
já vím, že toto je problém, také jsme ho řešili, ale vyřešil se jinak. V SVJ je vždy "problém". Jakmile problém není u předsedy SVJ nebo u nejukřičenější báby, tak se to vždy svede na tebe, že neumíš větrat (nebo topit nebo vařit nebo máš příliš mnoho kytek) nebo nějaký jiný empirický argument. Je to o rosném bodě, který se musí velmi přesně spočítat, a k tomu potřebuješ informace, které nikdy nezískáš (o kvalitě materiálu - panelů, jejich spojení, přesném složení jak panelů tak omítky, okna, skla, kvalita pěny, povětrnost, kvalita vzduchu a pod.) Okna stará 18 let mi tedy vůbec nepřijdou jako dožitá na výměnu. Zkus se poradit s někým, kdo to má takto: kolem oken dej pořádnou těsnící pásku, existují i takové, které hodně nabývají na objemu (používají se u staveb z masivního dřeva). Pokud máš šikovného manžela, tak je může ještě něčím přeložit (překrýt). Naše babičky na to, aby jim kolem oken netáhlo, s úspěchem používaly hadry nebo noviny. Kromě těch pásků byste mohli vyzkoušet ještě odporový drát po stranách oken a / anebo pod okny. To je trošku vyšší level kutilství, ale také nic strašného. Ten se dá přikrýt omítkou. Nemusí být úplně těsně u okna. Plíseň vysuší a posune rosný bod dál od vnitřního povrchu stěny. Až kdyby tato (primitivní a jednoduché) řešení nefungovala, pak teprve bych se pouštěla do stavebních úprav. Také se zamysli, jaká okna v paneláku máte všichni. Rady - posuň okna blíž dovnitř (nebo ven) jsou sice hezké, ale jestli všichni mají okna nějak, tak ty je nemůžeš mít jinak, zvenku je to hrozně vidět a mohla bys s tím mít problém. Držím palce
Odpovědět
@veto
Odpovědět
@veto A jak to mají sousedi nad vámi/pod vámi? Pokud se Vám plíseň objevila vlivem nového zateplení, tak by se musela objevit i v identickych bytech v domě, ne? Pokud se objevuje i jinde, reklamujte fasádu.. Pokud je pouze z Vás, viděla bych to na nedostatečné topení a větrání, tj. přílišná vlhkost v bytě (kupte si vlhkoměr, at víte, na čem jste). Nová okna podle mě problém neodstrani.
Odpovědět
K podobným problémům dochází následkem špatného nebo nedokonalého zateplení po výměně plastových oken. Plastová okna v místnosti uzavřou vlhkost a ta kondenzuje na chladných místech, pod kterými jsou vady v izolaci. Podle toho co píšete bylo nové zateplení pravděpodobně provedeno špatně, výměna okna je dle mě zbytečná, ale z krátkého popisu na internetu se toho moc zjistit nedá. Doporučil bych si před výměnou zaplatit odborníka, který vám provede snímkování termokamerou a odhalí problém přesně a poradí vám správné řešení. Je to levnější a spolehlivější než výměna oken na blind. Co se týče toho, že vám na oknech kondenzuje voda, to je jasná indikace toho, že v místnosti je příliš vlhko. V takovém případě nestačí vodu utřít, ale je nutno větrat do té doby, dokud se voda z otevřeného okna nevypaří. Lapač vlhkosti je také možné řešení.
Odpovědět
Ještě mě napadla jedna jedna věc. Pokud vám dělali nové zateplení, určitě tam dávali větší tloušťku než tam byla původně. Tím pádem se zmenšil okenní otvor a to firmy řeší různě, zdaleka ne vždy vhodně. Mohla byste poslat fotku napojení okapního plechu na stěnu? Je možné, že vám tam udělali nějakou prasárnu a teď vám tam zatéká.
Odpovědět
@obden Doporučuji pročíst celé forum. Vše již bylo popsáno výše.
Odpovědět
@travas pokud něco opakuju, tak záměrně, aby to paní měla z více zdrojů, protože tu byly napsány také pěkné blbosti. Nicméně si myslím že problém nebude v tepelné technice, ale ve zmrveném detailu, do kterého zatéká.
Odpovědět
@veto Proč jsou okna tak strašně vsazená dovnitř místnosti? To z venku máte parapet 40cm nebo snad více?
Odpovědět
@cyklos jedná se o panelák, panel 18 cm,okno 8 cm tzn okno mají uprostřed panelu a původní okna byli v panelákách bez vnitřního parapetu,zároven se zdí vnitřní
Odpovědět
@malcao Těch 40cm je překlep, ale i tak jsem čekal že panel má více než 18cm....
Odpovědět
@veto Nedavno jsem zjišťovala tu termokameru a nebylo to zas tak drahe. I s posudkem 3500.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@zbynekazuz Dům nedýchá opravdu dobré posouzení, normálně jste přestali větrat nic jiného. Větrák nahradil děravá okna.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?