Postupná rekonstrukce bytu - začít jádrem a kuchyní?

Dobrý den, několik let jsem sháněl stav. pozemek za Prahou, neúspěšně. Nakonec jsem před měsícem koupil 3+kk s tím, že obratem prodám původní byt a za peníze z prodeje nový byt zrekonstruuji + splatím část hypotéky. Kvůli koronaviru to ale není možné (nejlevnější byt v okolí, neozval se jediný zájemce). Ale mám nějaké nabídky na pronájem. Tak to asi pronajmu dokud to jde ať mi nájemník platí část hypotéky. Situace mi nabourala plán na rekonstrukci nového bytu. Nyní mám k dispozici ca 300-350 tisíc (+ finanční rezerva). Za tuto částku bych potřeboval zrekonstruovat koupelnu + kuchyni. Zbytek místností je obyvatelných. Je rozumné a reálné udělat za ca 250 tisíc (+80 tis. nová kuchyně) rekonstrukci v tomto rozsahu: 1. vyzdít jádro (společná stěna s kuchyní => bude zlikvidovaná stará kuchyně) vč. nové sanity, atd. 2. nové elektro předsíň + kuchyně + jádro 3. vybourat 2 pórobetonové příčky kvůli kterým je v kuchyni tma a nevejdou se mi tam o necelé 2 cm na šířku skříňky (příčky mají asi 4cm, na plánku označeno modrým X) příp. rozebrat pórobetonové obložení šachty od digestoře (modrý ?) a obložit sádrokartonem (šachtu lze zmenšit ca na polovinu) 4. Pokud by zbyly finance, tak nové zárubně a dveře do koupelny, jinak ideálně použít původní Dále otázka: v bytě je původní plynový sporák, stačí uzavřít přívod plynu ve stoupačkách a tím je vyřešeno nebo je potřeba počítat s odborným zaslepením + revizí? Štukování, výmalbu, sestavení kuchyně zvládnu svépomocí. To samé podlahy v předsíni a v kuchyni. Eventuálně zvládnu i pokládku obkladů (nevím však zda by mi to reálně ušetřilo nějaké peníze), ale určitě si netroufnu do hydroizolací, uchycení vany/umyvadla apod.
Odpovědět
Profilova fotka
Doporučil bych zvážit bod dvě - ne že by to vůbec nešlo, ale doporučuji udělat elektriku komplet. Ve dvou ložnicích to bude pár zásuvek a dvě světla? Jak je stará současná elektroinstalace - není to náhodou původní hliník? ad plyn: To chcete jen odpojit sporák nebo komplet plyn zrušit?
Odpovědět
@petr86 Dům je z přelomu 70. a 80. let, rozvody jsou původní /hliníkové/. Mou myšlenkou byla nová rozvodná skříň s novými okruhy pro chodbu/kuchyň/jádro + jističe ostatních pokojů dočasně napojit na původní okruhy. Třeba to nejde, nevím, v elektroinstalaci se nevyznám a myslím si, že rok/dva v ostatních pokojích zásuvky ještě vydrží. Nezapojují se tam žádné spotřebiče, které mají extrémní příkon (nejvíc asi stolní PC 150W při plném výkonu). Rád bych samozřejmě komplet nové elektro, ale nevěřím tomu, že bych se s tím vešel do rozpočtu. Navíc bych nerad nechal udělat elektro v lištách a za rok/dva, až zase něco našetřím, to předělával do podhledů. Co se týká plynu - do bytu je zaveden jen kvůli sporáku, v nové kuchyni bude indukce. Teď mě napadá, že v ceně plynu bude asi započten nějaký poplatek za to, že plyn teoreticky mohu odebírat, takže jsem si asi odpověděl sám a bude ideální nechat plyn odpojit.
Odpovědět
Profilova fotka
Napojit původní vodiče ("dráty") na nové jističe by teroreticky šlo, pokud se nerozpadnou při manipulaci, jsou dostatečně dlouhé atd. Další problémem je, že staré zásuvky jsou dělané dvěma vodiči, nové se dělají třemi a s tzv. "proudovým chráničem". Nepovažuji za rozumné to kombinovat. Navíc při dodělání dvou ložnic budete znova sekat v hotové části drážky na nové vodiče do těch dvou pokojů? Nebo je to panelák, když píšete o lištách? Plyn - zavolat na plynárny, že chcete zrušit plynoměr. Před lety, když jsem řešil, přijel po domluvě cca do týdne pán plynoměr odmontovat a zaslepit přípojku.
Odpovědět
Ano je to panelák. Do kuchyně elektro poměrně jednoduše roztahám v lištách za linkou/přes podhledy v jádru. Bohužel rekonstrukce elektroinstalace není jádro+chodba+kuchyně a k tomu "jen" 2 pokoje. Zbylé místnosti jsou obývák, komora, 2 ložnice a jsou od pojistek (u vstupních dveří) mnohem vzdálenější. Jak píšu - také bych raději komplet rekonstrukci elektro, ale z rozpočtu 300 max. 350 tis mi to nevyjde. Potřebuji určitě pořídit novou kuchyni (80 kuchyně + 20 další práce a materiál) a jádro (počítám raději 130 tis.). K tomu min. kuchyně bude potřebovat novou podlahu a potřebuji v ní ještě odstranit ty 2 pórobeton. příčky...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Dobrý den , rád poradím, popřípadě nacením elektroinstalaci Vaší situace. Hubìk
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?