Prosklená velká okna v bytovém domě - lze to?

ahoj, mám dotaz - moc rádi bychom si udělali v bytě "prosklenou stěnu", respektive ne doslova, ale rádi bychom zvětšili okna. Jsou velmi malá. Je to činžák z padesátých let, ale bojíme se, že nám toto nebude povoleno vůbec, prtože by se tím změnila "fasáda" domu... máme právo žádat takovou úpravu?
Odpovědět
Profilova fotka
Upřímně řečeno, přijde mi to jako barbarství (promiň), protože kdyby si na bytovce udělal každý co chce, bude to tu za chvíli vypadat jako v Rusku. Podle mého názoru, když má člověk byt, má respektovat to, co je ve spoluvlastnictví všech a nebo si má pořídit rodinný dům a může si tam dělat co chce. Ale na názor ses neptala, takže odpověď je ANO, možné to je. Nechat si udělat návrh architekta, aby dům příliš neutrpěl, svolat schůzi společenství a nechat rozhodnout. Vezmi si na pomoc občanský zákoník oddíl 3 - správa společné věci, paragraf 1129. Také bydlím v takové bytovce, ale u nás nic takového možné není, protože celá čtvrť je v ochranném pásmu kulturní památky, takže my bohužel ani nezateplíme.
Odpovědět
Podle toho paragrafu bych to viděla jako naprosto bez šance. Žádný soudce přece neuzná "nárok" na to, aby někdo naprosto změnil vzhled domu, nemluvě o zásahu do statiky. @myfairlady To si neberte nijak osobně, Vaši touhu po větších oknech chápu, ale jsou prostě věci, které s bytem udělat nejdou.
Odpovědět
Profilova fotka
inu, zkuste si nechat nakreslit, jak to bude vypadat "ve tváři domu" , taky záleží, jestli to bude do dvora či do ulice, jestli je to architektura která už je něčím významná (např. sorela) nebo zcela obyčejnej barák... o povolení bohužel nic nevím, ale podobnou akci jsem viděla v pořadu nove byvanie dyzajn v paneláku odhadem ze 70.let, vůbec to nevypadalo zle.. - ani z venku. Věci zdar! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@teatime V tom paragrafu je napsáno, že o podstatné věci musí být rozhodnuto alespoň 3/4 vlastníků, což znamená, že pokud sežene souhlasy spoluvlastníků v potřebném množství (počítáno podílem vlastnictví a ne počtem lidí), tak může žádat stavební úřad o stavební povolení a dostane ho. Neříkala jsem, aby se soudili, že nedostali souhlas, to je fakt pitomost, ale může se soudit třeba ten, kdo nesouhlasil a přehlasovali ho.
Odpovědět
@jitulkaka Máte pravdu, já to brala tak, že kdyby jim spoluvlastníci přestavbu nepovolili, můžou se na soud obrátit (spíš teoreticky). Ale třeba by to opravdu šlo, kdyby nějaký šikovný architekt udělal návrh a dům by pak vypadal líp, mohli by to spoluvlastníci odsouhlasit.
Odpovědět
@jitulkaka I kdyby měla souhlas spoluvlastníků, tak to rozhodně neznamená, že dostane stavební povolení! Musí o tom rozhodnout ještě stavební úřad a případně památkáři. A upřímně pochybuji, že by s tímhle lidi v baráku souhlasili, nehledě na úřady.
Odpovědět
Na tohle rovnou zapomeňte, to neprojde ani náhodou, asi tak stejná šance, že na vás spadne letadlo při venčení psa, stát se to může, ale... Měnit vzhled fasády domu tímto způsobem je v podstatě zapovězené, nic osobního, ale víte jak by to vypadalo, kdyby to šlo? Lidi jsou obecně velmi zvláštní, jeden by chtěl střílny, druhý prosklenou stěnu a třetí trojúhelníky na shromažďování energie třeba a kdo by posoudil, zda-li je to ok a co už je moc?
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp @xpila A vy dva už jste něco takového vyřizovali? To co píšete je vaše zkušenost a nebo jen domněnka? Psala jsem hned na začátku, co si o tom myslím, ale věřte mi, pokud sežene ty souhlasy, tak stavební povolení s největší pravděpodobností dostane, protože stavební úřad v podstatě nemá páky to zakázat. Úředník nemůže napsat, že to vypadá příšerně, tak žádost zamítá, protože obvykle nemá architektonické vzdělání a tudíž nemůže/nesmí posoudit. To by si SÚ musel zaplatit oponentní posudek architekta a to z finančních důvodů neudělá. Psala jsem i o památkářích, ti mohou zarazit ledasco, ale tady z dotazu nevyplývá, že by stavba byla chráněnou památkou, nebo že by byla v nějaké památkové zóně či ochranném pásmu památky. Kdo by to tedy mohl a měl zarazit jsou spoluvlastníci, ale mám bohužel zkušenost (a ne jednu), že takový souhlas dají.
Odpovědět
Profilova fotka
Moje zkušenost je taková (jiná úprava zasahující společné části domu, nutný souhlas 3/4 ostatních majitelů dle podílu), že pokud bylo kulaté razítko, že to lze udělat, a potřebný souhlas, tak to úředník SÚ nerozporoval s tím, že on nemůže napadat jen tak to, co napsal ten s tím kulatým razítkem. Tzn. - když chodili ti, co nám souhlas nepodepsali, tak je odkazoval na to, aby v případě svého nesouhlasu dodali oponentní posudek a pak se to bude řešit dál. Ale že jen na základě jejich domněnek určitě nebude postupovat tak, že nám to zakáže, když máme všechny papíry, které máme mít.
Odpovědět
To neprojde. Neprošla ani výměna oken za nová plastová, která měla být členěna jinak, nežli okna stávající. Prostě bud celá fasáda nebo nic.
Odpovědět
@jitulkaka Ano, řešili jsme výměnu oken, kdy jsme je chtěli pouze zjednodušit, ale ani to neprošlo. A u nás s tím hlavně muselo souhlasit 100 % vlastníků, ani nestačily 3/4, jak je tu uvedeno.
Odpovědět
Profilova fotka
@xpila u nás se konkr. jednalo o toto: "Jde-li o modernizaci, rekonstrukci, stavební úpravy a opravy společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu (např. při zásahu do nosných zdí nebo rozvodů), postačí souhlas tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek. " Každopádně úředník proti kulatému razítku a dodanému souhlasu ostatních vlastníků, případně památkářů apod. určitě nepůjde, i kdyby to byla sebevětší hovadina.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@xpila @inkajanakova Ano, to je pravda, dříve byl zákon o vlastnictví bytů a tam bylo 100% souhlasů, proto vám to neprošlo. Tento zákon už bohužel od r. 2013 neplatí, dnes je platný nový občanský zákoník (jak jsem psala výše) a 75% souhlasů sehnat nebývá problém. @zmrz_lina Souhlasím :-)
Odpovědět
@zmrz_lina U nás právě museli souhlasit všichni. Máme trojdílná špaletová okna a chtěli jsme je zjednodušit, ale neprošlo to. A i kdyby s tím souhlasili všichni, tak to stejně nepovolili památkáři.
Odpovědět
@jitulkaka U nás to tak je stále. O novém OZ samozřejmě vím, to mi nemusíte vysvětlovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@xpila Ano, památkáři mohou takovou věc zatrhnout a nepomůže nic. Ale oni se nevyjadřují ke všemu a tazatelka nepsala nic o památkové ochraně v jejich lokalitě.
Odpovědět
@jitulkaka Vyřizovali jsme to párkrát a je to dost šílené řízení. U nás to neprocházelo přes památkáře - bylo to přímo v regulacích.
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova Šílené to bývá :-) a jak už jsem psala - my kvůli památkářům ani nezateplíme, protože pod střechou je jakási "parádička", kterou by prý dnes firmy neudělaly. Ani půdní vestavby nechtějí povolovat, aby na střeše nebyly střešní okna a nevznikaly vikýře. Také z toho nejsme nadšení.
Odpovědět
To je zvláštní. U nás v MPR jsme se pokaždé nějak dohodli. Střešní okna ne, ale nějaký ten vikýř být mohl. Jenom nesměl být do náměstí viditelný. Ale to zateplení, to je problém, i když se nám taky povedlo ho jednou prosadit - sorea Kladno a přesto prošlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova Tak to klobouk dolů - jste dobří. My jsme se zatím o to zateplení ani nepokoušeli.
Odpovědět
Mám poměrně osvědčený postup. Systém já couvnu a vy taky. Čili dáme o trošku větší požadavky, něco, co vím, že jistě přes ně nejde a ani to nechci, no a pak jdeme vyjednávat a povětšinou se domluvíme na nějakém řešení. My vypustíme ty opravdu neprůchodné věci a oni trošku sleví z požadavků. Je to na dlouhé lokte, ale nakonec se povětšinou domluvíme ke všeobecné spokojenosti. Horší jsou třeba hasiči, tam tohle prostě neexistuje. Dokonce i s hygienou se už dá, ale hasiči nikdy.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?