Rekonstrukce bytu 3+1, prosím poraďte.

Zdravím,koupil sem byt o velikosti 66m chtěl bych se zeptat zda-li byste mi někdo neporadil s dispozicí.Nějaký nápad mám ale nevím zda-li je to realizovatelné.Koupelnu bych chtěl rozšířit o prostor současné kuchyně.Taky mě zajímá zda nebude problém s tím přesunutím kuchyně do jídelny kvůli odpadu (Stoupačky by byli vzdáleny asi 2 metry). Celý dům je zděný a pouze stropy jsou z panelu.V bytě se bude muset udělat vše nové (staré okna,jádro sice zděné ale původní,ve 2 místnostech jsou parkety,staré topení,výměna plynového kotle a v koupelně ještě musí být bojler).Byt bych chtěl rekonstruovat svépomocí a pomocí známých.Na rekonstrukci nespěchám.Kolik myslíte že mě to asi bude stát? Plánuji cca 350 tis. Rád poskytnu další informace. Děkuju moc za nápady a rady.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Ahoj, ty průduchy u ložnice 27 a v místnosti 26 jsou komíny, nebo je něco z toho stupačka (odpady, voda)? @fsde
Odpovědět
Ahoj,pravděpodobně pouze komíny.
Odpovědět
Ahoj, vstup z wc musí být do obytného prostoru přes dvoje dveře (nevím, jestli to potom půjde ke kolaudaci - ale určitě by byl problém, kdyby se přímo z kuchyně vcházelo na záchod). V domech se to třeba řeší umývárkou před wc. Tady nevím, když chcete tu chodbu zrušit. Nevím, jestli chcete spojit wc s koupelnou - ale zase by to na stavebním úřadě neprošlo - v prostorech 3+kk a víc musí být jeden záchod mimo koupelnu.
Odpovědět
Ahoj, a kdyz necham i ty druhe dvere za umyvadlem i po rekonstrukci tak se mi ten problem se vstupem do obytnych prostor pres dvoje dvere vyresi? Ke kolaudaci to nepujde,nebo to po rekonstrukci jeste musim nechat zkolaudovat??? No urcite budu muset mit WC a koupelnu spojenou protoze jinak to asi nevyresim :-(. Ja sem zitra zkusim nahrat obrazek jak sem si to jako amater predstavoval :-D.To o tom WC navic sem vubec nevedel,opravdu to tak je?
Odpovědět
@fsde ahoj, koukala jsem se na to a vzhledem k tomu, že nemáš v nákresu moc rozměrů, nevím jestli to bude reálné, ale zkusila jsem něco namalovat. Tak mrkni. Všechny dispozice zůstaly stejné, jen kuchyň, koupelna a wc se trochu posunuly... nemusel by jsi ani daleko tahat odpady atd. Ale nevím zda se to tak v reálu vleze. Mrkni ke mě do alba, máme to podobně. Nevím kolik je místa v té chodbě, ale pokud hodně, dala by se tam udělat vedle šatny taky malá "technická místnost na pračku, bojler atd...
Odpovědět
Ahoj ,koukal sem na to ,ale podle mě by tohle nešlo kvůli zdi která je mezi koupelnou a obývákem ,která jak sem se včera dozvěděl je nosná.Nápad to je určitě hezkej ale tohle nevíde :-(. Jenies děkuju moc za snahu,koukal sem na fotky a budete to mít moc pěkný ;-).Dnes sem zkusil nakraslit jak si to asi představuji,prosím o komentáře a připomínky.Jen teda ještě nevím jak psala dizi jak s tim WC,protože jestli to musí být přes 2 dveře tak mi tohle nevíde... zde je odkaz na tu mojí představu : http://navrhinterieru.sk/planner/proj...
Odpovědět
a nebo mě ještě napadlo tohle : http://navrhinterieru.sk/planner/proj...
Odpovědět
@fsde ahoj, to nevadí, i kdyby nosná byla, ty tam potřebuješ defacto jen prostor šíře kuchyně - něco přes metr, to si myslím, že by ničemu vadit nemuselo a ke konci zdi, kde jsou dveře do chodby by ta zeď sousedila s koupelnou....
Odpovědět
Profilova fotka
@fsde otevřela jsem tvůj návrh a zkusila to trochu pozměnit, ale nešlo mi to uložit, tak jsem to uložila jako obrázek
Odpovědět
Profilova fotka
a ještě jeden návrh http://www.navrhinterieru.sk/planner/...
Odpovědět
Nejprve pro Jenies: Já sem ten tvůj nápad hned nepochopil ale teď už vím jak si to myslela :-). Nápad určitě dobrej,možná jedinou chybu vidím v té krátké stěně jak má stát tv. Nevím zda-li by se mi chtěli až takhle bourat nosnou stěnu,určitě by se cena vyšplhala nahoru.Myslíš že by statikovi stačilo nechat tam jen 1 metr zdi? Povolil by to? Ta stěna by se defakto musela skoro celá zbourat ... Jenies můžu se zeptat jak máte vysoký rozpočet na rekonstrukci? Pro lucka1511 : Lucko asi stejnej problém jakej vidím i u návrhu jenies : ta zeď mezi koupelnou a obývákem je bohužel nosná takže jí nemůžu celou vybourat,myslím si že maximálně můžu udělat 1 nový otvor pro dveře. Ten návrh se mi líbí ale ta nosná zeď je problém prostě. Vy to máte krásně vymyšlený,opravdu moc hezky jste to zrekonstruovali :-) Nevíte někdo jak by to bylo s tím odpadem kdybych kuchyň měl od stupaček tak 2 m ? http://www.navrhinterieru.sk/planner/...
Odpovědět
@fsde neznám ty rozměry, ale kus zdi by se mohl nechat u linky na její šířku (cca 60 cm) , pak by byl prostor pro průchod do obýváku cca 1,0- 1,3 (nevím kolik je tam místa) a pak by zas byla zeď (ta co je u obývákové stěny a pak kus zdi kde by byly dveře mezi obývákem a chodbou ( tak bys dodržel i pravidlo 2 dveří mezi obyt., místnostmi a koupelnou a ta zeď by nebyla tak krátká. Defacto bys do nosné zdi proboural otvor na "vetší dveře" . Jestli to jde podle statika nevím, to by určo chtělo si tam někoho pozvat, pokud by se ti návrh líbil a zeptat se, popřípadě si pozvat stavaře a zeptat se ho, jak by to šlo provést, jak tu zeď třeba zpevnit atd... Jinak rozpočet máme 300 000 a děláme komplet všechno - bourali jsme, zdi se nahazují, zateplení stropu, sádrokartony (všude se snižovaly stropy tím zateplením), koupelna komplet, nová kuchyň na míru od truhláře, spotřebiče (krom pračky nemáme), rozvody vody, elektriky nové, okna, dveře vč. vchodovek, betonovaly se podlahy, teď přijde nivelace, na podlahy lino nebo vinyl v roli (ještě přemýšlíme) a krbová kamna.
Odpovědět
Článek se načítá
No jo jenže jak tak teď koukám na ten tvůj plánek tak tam není zanesen vstup na balkón ... A myslíš že se vejdete? Děláte většinou vše svépomocí že ano? Tvůj manžel je zedník? Já o stavařině nemám páru takže sem zvědav jak já to zvládnu ,ale co zvládnu chci udělat sám.
Odpovědět
Profilova fotka
@fsde Když nahradíš nosnou zeď ocelovým nosníkem, určitě půjde zrušit nosná zeď mezi kuchyní a obývákem. Ale investice by byla samozřejmě větší než u vybourání otvoru pro dveře. U tvé varianty nevím, jak by jsi řešil odpady a vodu do kuchyně. Jediné co mě napadá, je mít vyvýšenou podlahu v kuchyni. To už se mi zamlouvá návrh Jenies. :)
Odpovědět
Profilova fotka
S dovolením se zapojím do diskuze :-) 1) nosná zeď samozřejmě jde vybourat a vložit ocelový nosník (dělali jsme v bytě), ale potřebuješ k tomu stavební povolení potažmo tedy souhlas 75% vlastníků bytů nebo souhlas družstva 2) rozměr výřezu ti spočítá statik mimo jiné na základě toho, zda už takovou úpravu někdo v domě má (u nás nikdo ze 7 pater zeď nerušil, takže jsme mohli jít na maximum, ale pořád máme na každé straně půl metru zeď a výška výřezu je myslím 2 metry) 3) u nás cena statik + výřez + stavební povolení cca 55 000,- 4) skoro ve všech těch návrzích kromě @jenies mi přijde jako hloupost ten průchod na balkon. Ne že bych ho zazdila, ale je to zcela nevyužité místo krom toho, že se tím dojde na balkon, tomu bych se snažila vyhnout takovým hluchým prostorům 5) kuchyň tak jak si ji představuješ se mi zdá dost malá. Byla by to vlastně jen linka u jedné zdi, žádné další odkládací prostory (třeba když peču, odkládám si plech na stůl atd.). 6) natáhnout odpady do současné jídelny, abys tam (podle mě dost nešťastně) přesunul kuchyň by bylo asi dost náročné, po zdi to vést nemůžeš, jedině asi dělat nějak vyvýšenou podlahu a strčit trubky pod ni, další komplikace a v podstatě blbost. Jak jinak tam natáhnout trubky teda fakt nevím. 7) dej sem plánek s kótami a pak se bude lépe radit ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucka1511 teď ještě pořádně koukám na ten návrh co jsi dala odkaz a to mi přijde tak nějak nejlogičtější. Jen myslím, že by myslím bylo moc blízko od sedačky k televizi, ale to už je jen otázka uspořádání. Spíš je otázka velikosti výřezu v té nosné zdi, úplně ji zrušit nemůžeš ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@monny3 úplně zrušená není, u balkónu bych tu rohovou zeď posílila, a další podpěrou bude zeď technické místnosti s pračkou (ta zeď, ke které se otevírají dveře) - tu bych taky zesílila. Otvor by byl 4m dlouhý. Sedačka se může otočit. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucka1511 no my jsme byli rádi, že nám statik povolil 2,7m takže se 4 metry bych moc nepočítala. Ale určitě ta varianta alespoň částečného vybourání je lepší, než dávat linku do jídelny :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@monny3 tak alespoň 3 metry pak nějaký podpůrný sloup vedle kuchyňské linky a pak zase menší otvor 1m a pak stěna technické místnosti :) Ani nevím, kolik pater je nad tímto bytem. Ale určitě by se to nějak dalo :) ... ale všechno stojí peníze
Odpovědět
Profilova fotka
@lucka1511 to určitě, vejít se do 350 tis. včetně bourání zdi mi nepřijde moc reálné. Ale zase podle mě lepší dát o 50 000,- víc (příklad) a vytvořit tak lepší dispozici, než se přizpůsobovat nešťastné dispozici. Zase ale může narazit hned při vyřizování, že bourání ostatní vlastníci nedovolí a je nahranej :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@dizi Pokud stavební úpravy nezasáhnou do nosných konstrukcí, tak na ně nebude potřebovat povolení stavebního úřadu a pak se ani nebude kolaudovat, takže by neměl mít problém s přímým vstupem z wecka do kuchyně. Jiná otázka ale je, jestli by to skutečně chtěl?!?! A předpis že společné wc s koupelnou může být jen v jedno a dvoupokojových bytech už 2 roky neplatí - zrušili to :-)
Odpovědět
Profilova fotka
To co navrhly @lucka1511 a @jenies by se dalo realizovat na stavební povolení. I kdybys v nosné stěně chtěl pouhé dveře, bylo by to na stavební povolení, ale dalo by se to. Součástí dokumentace by musel být posudek statika, který by navrhnul příslušné opatření (třeba překlad z I-ček). Tak se na to poptej, za zeptání nic nedáš ;-)
Odpovědět
@fsde není, bohužel jsem si balkonu všimla až v tom druhém návrhu, ale pokud bys kuchyňskou linku jen zrcadlově otočil, tak je to v poho i s balkonem Jinak co se týká prací tak manžel zedník není, je sice šikovnej, ale jediné co jsme si dělali sami byli bourací práce a vyklízecí a odvoz suti. máme šikovného zedníka, co dělá dobře a za dobré peníze, dělá i sádroše, zateploval, a dnes obkládá koupelnu a wc, manžel je mu k ruce. elektriku nám dělal kamarád- prakticky za cenu materiálu a něco na benzín, ale jinak jsme platili. Klidně se ptej, co budu vědět, řeknu:-)
Odpovědět
Asi info pro vsechny diskutujici. Barak celej je zdenej a pouze stropy jsou panelove. Hraje to v tom bourani nejakou roli? Uprimne se priznam ze bourat az takhle zasadne celou tu nosnou zed se mi moc nechce ikdyz priznavam ze navrh lucky1511 se mi docela libi. Co se tice toho vstupu z kuchyne do koupelny tak ted v tom az tak problem nevidim ale otazkou je kdyby se to tak realizovalo jestli bych nezmenil nazor ... Dnes me napadl jeste jeden napad ktery by zahrnoval pouze udelani otvoru v te nosne zdi ve velikosti dveri. Zitra rano to zkusim nakreslit. Pro jenies: presne nak takhle bych to asi delal i ja. Vse vybourat sam,oskrabat zdi,odvezt sut a byt tem lidem k ruce. Doufam ze se do tech 330 tis nak vejdu ale kdyz sem cetl ten prispevek s tim vybouranim a posouzenim statika za 55 tis prebehl mi mraz po zadech :-D. Nemohla by ses prosim zeptat nekoho kdo vam delal tu vodu jestli by sel natahnout ten odpad do ty jidelny kdybych se tak rozhodl? Dnes sem to meril a je to necele 2 metry. Dekuju. Ted se moc omlouvam ale ted mam odpoledni takze nemuzu odpoledne odepisovat. Ale musim vsem podekovat za pripominky a navrhy :-). Dekuju :-).
Odpovědět
Zdravím tak tady je ještě ten jeden návrh : http://navrhinterieru.sk/planner/proj... Jedná se vlastně jen o zmenšení té uzké chodbičky směrem na balkón a vybourání dveří do nosné zdi z obývacího pokoje na balkón.Touhle změnou se vlastně mohla i přesunout lednice a rozšířit tak kuchyňskou linku.Ještě jednou se chci zeptat na to bourání do té nosné (zděné) zdi o velikosti 90 cm.Je mi teda jasný že bych to musel nechat schválit statitek ale cena (55 tis.) kterou sem psala monny3 i s vybouráním mi příde trochu moc.Dům má pouze 3 patra a tento byt je ve 2 patře. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@fsde Nejlepší je vyhledat si v okolí nějakou statickou firmu (popřípadě firmy zabývající se rekonstrukcí bytových jader-ti tak y mají kontakty) a nechat si to nacenit. Na úřady počítej tak s 10-15 tisíci (ale možná to bude méně). Co se týče posledního návrhu - ještě bych zkusila upravit kuchyň - tak aby myčka a dřez byly u stupaček (viz obrázek)
Odpovědět
Profilova fotka
@fsde Co se týče ceny za bourání, tak samozřejmě se to odvíjí od velikosti výřezu a ocelového vyztužení, u nás měl nosník skoro 3 metry a máme tam dvě "íčka" takže jen ten nosník stál myslím 15 000,- statik stál asi 5 000,- A zbytek jsou vlastně práce. Za stavební povolení dáš 5 000,-, ale jak jsem psala, není to rychlovka, musíš mít souhlasy sousedů a ty přiložit k žádosti o stavební povolení, předpokládám tedy, že jste SVJ. Koukni do stanov, mělo by tam být uvedeno kdo schvaluje úpravy společných částí domu. Každá nosná zeď je totiž společným vlastnictvím všech vlastníků jednotek, takže si s ní nemůžeš dělat co chceš i když máš "povolení" statika. Je možné, že bude stačit souhlas představenstva, ale to by muselo být uvedeno ve stanovách. Dál co se týče prací, že si sám vybouráš, oškrábeš zdi a odvezeš suť, nechci ti brát iluze, ale tím ušetříš asi 10 000,- to jsou ty nejrychlejší (až na to škrábání zdí) práce, vybourané jádro, vytrhané zárubně, odmontovanou kuchyň a omlácené staré obklady v kuchyni máš za dva dny, když ti dva kámoši pomůžou (my měli v nabídce bourání jádra za 3 500,- a kontejner s odvozem 3 500,- taky jsme chtěli šetřit, tak to dělal přítel s bráchama a za víkend hotovo). Jo a když reaguješ na něčí příspěvek, tak použij tlačítko "Odpověz" nebo před nick té osoby dej @ pak se to dotyčnému zobrazí v upozornění ;-) @lucka1511 Přesně tak jak jsi to navrhla mě to napadlo, když jsem viděla návrh od fsdeho, pokud nechce dělat větší zásah do nosné zdi, tak je tohle ideální řešení a nemusí řešit odpady. Jsi šikula ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@monny3 Díky :) @fsde Pokud by byla tahle varianta, tak ten výřez nebude tak drahý - dva otvory na dveře je levnější varianta,ale tak těch 30tisíc na to počítat. Celková cena 350 tisíc je reálná. Rozhodně se snažit mít odpady na jednom místě, neumím si představit, že by jsi odpady táhl přes podlahu. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucka1511 @fsde Cena je samozřejmě diskutabilní, myslím, že se do ní dá vejít, ale vzhledem k omezenému rozpočtu si určitě dopředu udělej seznam priorit, protože ve finále tě to stejně vyjde cca o 10-20% víc než plánuješ a než kolik budeš mít na začátku nabídky a zjištěné ceny, protože se vždycky najde něco navíc (společná zkušenost skoro všech co stavěli nebo rekonstruovali ;-) ). Takže bych předpokládala, že priority budou okna, koupelna, kuchyňská linka, elektrika(asi budeš dělat taky do mědi, ne?) a podlahy. Tip cen ve spodní cenové relaci: 30 000,- okna, 130 000,- koupelna (vč.úpravy dispozic zdí), 100 000,- linka vč.spotřebičů, 50 000,- elektrika, 30 000,- podlahy (renovace parket, nové lino v dalších místnostech) a eventuálně tedy 30 000,- za výřez ve zdi. Ups, už jsem na 370 000,- není v tom žádný nábytek, SDK stropy, ani nové omítky a výmalba... Takže se budeš muset hodně zamyslet a jít po akcích a slevách, aby ses vešel.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky ještě jeden tip, pokud tedy dáš linku do současné jídelny, nemáš tam vůbec žádné denní světlo, takže si velmi dobře naplánuj světla a radši je předimenzuj (hlavně ta stropní), jinak se tam nebudete cítit příjemně ;-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?