Vana a sprchový kout v nadčasové koupelně "na stará kolena"

Dobrý den, koupila jsem byt v rekonstrukci, ale navrhované řešení ( již vyzděné jádro, které se ale může zbourat) se mi nezdá vhodné. Hlavně to, že se z pokoje 04 nedá dostat do koupelny. Proto bych zachovala původní řešení. Byt chci rekonstruovat tak, abych na stará kolena nemusela nic předělávat a měla jej už na dožití. Chci vanu walk-in s dvířky, původně jsem ji chtěla využít i jako sprchový kout, ale vzhledem k tomu, že jsme doma 4 a sprcha se dost využívá, nebudu to brát jako kompromis a chci samostaný sprchový kout. Vanu v rozměru 160x75 cm, se sedátkem, jako je na obrázku. Sprchový kout ale nemůže být malý, a na "hloubku" koupelny 250 cm by se dalo je spojit za sebe, takže počítám s rozměrem 90x90. K 45. narozeninám jsem si "nadělila" umělý kyčelní kloub, takže vím, jak je důležitý prostor pro člověka s potenciálními pohybovými problémy. Prosím, poradíte mi, jak rozvrhnout prostor koupelny? To luxferové řešení se mi moc líbí. Předem děkuji za inspiraci a pomoc.
Odpovědět
To navrhované řešení je celé nějaké nesmyslné. Asi bych se obrátil na jiného architekta. Např. ta obrovská chodba, která nikam nevede. Vchod do dětského pokoje skrze kuchyňskou linku, kuchyně se samostatně stojící lednicí atd. V takto velkém bytě už musí být, pokud se nemýlím, alespoň oddělený záchod od koupelny (nebo koupelna se záchodem a ještě samostatné WC navíc). Další věc je, že se asi nemyslelo na připojení odpadu kuchyně, protože ten by asi musel vést tou tenkou příčkou za vanou. Ale ta příčka je zakreslena tak 10cm tenká, což je samo o sobě na hranici realizovatelnosti a chci vidět, jak se tudy protáhne odpadní trubka. Atd. Je to prostě šité horkou jehlou. Ještě k tomu "luxferovému řešení". Je to hezké, ale asi tam bude problém, kdyby se musela měnit vana. Pokud to nechcete na stará kolena vybourávat, volte taková řešení, kde jsou zařizovací předměty snadno přístupné a dají se snadno opravit nebo vyměnit.
Odpovědět
@mille me se naopak to reseni libi vic, ptz jsem cele detstvi stravila v podobnem byte se stejne udelanym jadrem a za mne ne-koupelna v kuchyni byla hrozna. Ja bych treba predelala dvere v pokoji 4 do dolniho rohu a tim by se ti zvetsila koupelna a vyresil problem se zachodem... Akorat to bys musela probrat se statikem a pravdepodobne mit souhlas vsech sousedu. Pak bych zapremyslela, jestli v male koupelne opravdu potrebuji vanu. Osobne bych brala radsi velky sprchac, nez vsechno namackane na sobe.
Odpovědět
@kekita Tak já to tady hodím do placu. Ano, varianta s vybouráním dveří už proběhla, nicméně majitelé bytu to nedali vědět na SVJ a bylo zle. I když měli statický posudek, tak to šlo až na stavební úřad a museli to vrátit do původního stavu. Já věřím, že by se mohly ledy hnout a třeba to "ukecám". Nicméně je to práce a peníze navíc, znovu vyřezat otvor, takže zatím jsem pro variantu původního půdorysu. Ted se rekonstrukce zasekla v zazdění celé kuchyně příčkou ke koupelně. Ale je mi sympatické, že i dveře do obývacího pokoje jsou posunuty napravo, aby nebyl průhled, hned co otevřu dveře, do pokoje. Vanu rozhodně chci i moje dcera ji chce. Proto jsem nejdříve vybrala vanu Artweger Twinline, která má i rozšířenou platformu dna v rámci sprchování. Ale i tak nevím, jestli nahradí plnohodnotně sprchový kout. Takže mám variantu B, našla jsem si vanu s dvířky, která má klasický půdorys a rozhodně není za 100k jak první designovka. I v rámci pohybového omezení je vhodnější sprchový kout a ten tam teď musím dodat. Diskuzi o tom, jestli vanu ano nebo ne, vést nechci. Proto ani nepočítám, že z kuchyně povedou dveře do koupelny, rozhodně chci jen jeden vstupní otvor v koupelně.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Tak jsme to měli dřív na RD a teď jsem dočasně v této koupelně. Také jsme zvažovali příčku luxferovou, ale ta de facto tvoří stěnu, jenže v té zelené variantě je trošku těžkopádnější. Nicméně chci je mít aspoň v té stěně, která směřuje k oknu, ať už tam bude kuchyňská linka nebo ne.
Odpovědět
@mille Vana je nutná? Spodní koupelnu na baráku jsme koncipovali se stejnými vyhlídkami a tak je to dimenzované (snad) i na kolečkové křeslo. Začíná to dveřmi 800mm, sprcháč je 1x1m a stěny se sklápí tak, aby mimo sprchování nepřekážely. Rozměry koupelny jsou 2100x2080mm.
Odpovědět
@kofejn Máte to moc pěkné, vešlo by se tam i madlo a masážní panel a sedátko. Vozíkem nestrašte! 🙂 Ale ano, vanu si přeju. Strávila jsem přes 40 let s vanou a ještě bych si to chtěla nějaké dvě dekády užít. I s ohledem na vnoučata, která si ji (snad) užijí. Máte luxus dvou koupelen, to já už nemůžu. A taky by bylo pro mne náročné stírat takovou plochu skla po každé sprše.
Odpovědět
Jak tu někdo psal: čiré sklo=čiré zlo. Nahoře je už texturované sklo. Taky jsem žil víc jak 40let s vanou, ale ta mi fakt nechybí, v horní koupelně jsem se ještě nekoupal.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?