Vybourání niky (příčky) v obývacím pokoji v bytě

Dobrý den, prosím, má někdo zkušenost, nebo zná podobné 2+1 cihlové byty, kde se v obýváku nachází nika (viz obrázek), nebo jak to nazvat a jestli mi víte poradit, jestli je možné alespoň její část vybourat. Pořebovali bychom dát ven alespoň tu naproti dveřím, jelikož v obýváku potřebujeme zařídit i ložnici a tenhle prostor nejsme schopni nijak využít a ty centimetry prostě chybí. Výklenek má hloubku 39cm a šířku 51cm. Mám neblahé tušení, že pude o nosnou zeď. Předem moc děkuji za radu. Nebo na to volat statika?
Odpovědět
Určitě bych si pozvala statika, který odstranění zhodnotí. Pokud budete zasahovat do nosné konstrukce, budete potřebovat stavební povolení a k tomu si stavební úřad statický posudek vyžádá.
Odpovědět
V místech, kde je snížený strop, je usazená buď železobetonová, nebo železná konstrukce,která přenáší vysokou zátěž z horní části budovy.Tato vystrihanej je u vás provedena z důvodu, aby jste místnost neměli rozdělenou obyčejnými dveřmi. Odstranění je opravdu na posouzení statika, ale dopředu mohu říct,že by musela být úprava natolik náročná, která bude dráha, nebo tuto změnu nakonec zamítne stavební úřad.Steny, kteří mají šířku víc jak cca 20by měli být nosné.
Odpovědět
Profilova fotka
nemluve o souhlasu lidi z baraku, kteri z toho asi nebudou odvazani
Odpovědět
ahoj, pokud je to nějaká estetika od předchozích majitelů a zeď není nosná, můžete klidně vybourat. Ale je nutné si toto zjistit, jestli ten překlad něco nedrží... A souhlas sousedů nepotřebujete, pokud nebudete zasahovat do nosné zdi...
Odpovědět
Moc dekuji, prave proto se ptam, jelikoz statik bude stat moc penez a takovych bytu je po praze dost, tak jsem doufala, ze nekdo urcite poradi. Tohle maji vsechny byty tady v dome nad nami, jen jsme si nebyli jisti, jestli slo o nejakou silenost architekta v 50-tych letech, nebo to skutecne drzi dum pohromade. Do nosnych zdi nemame chut zasahovat, takze asi spis zvolime bytoveho architekta at vymysli jak to tu zaridit tak, aby se sem vesel obyvak i loznice.
Odpovědět
Dobrý den, z uvedeného obrázku je pravděpodobné, že se jedná o nosnou konstrukci. Do takovéto konstrukce pravděpodobně nebude možné jakkoliv zasahovat. Pokud chcete mít jistotu, domluvte si návštěvu statika, který Vám k tomu řekne více. Minimálně se dozvíte na 100 % zda se jedná o nosnou, nebo nenosnou konstrukci. Je možné, že by tento statik dokázal vymyslet řešení, které by bylo potřeba udělat, aby se prostor v pokoji zvětšil. Bývá to tak, že takovéto konzultace jsou zdarma a následně, až když se dohodnete na vypracování statického posudku, bude něco platit.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?