Změna dispozice bytu 3+1

Ahoj, plánujeme kompletní rekonstrukci starého bytu, většinou v původním stavu z 60. let minulého století. Chtěli bychom změnit původní dispozici (viz obrázek). Dokázal by někdo poradit? V dispozici lze změnit v podstatě všechno, byt by ale měl mít 2 samostatné ložnice (neprůchozí), a preferoval bych i samostatné WC. Zkusil jsem udělat nějaký jednoduchý návrh, který z velké části zachovává původní řešení, ale nevím, jestli je to dobrá varianta. Ke stávajícímu stavu: byt se nachází v nejvyšším podlaží domu, mezi předsíní a obývacím pokojem je nosná stěna. Komín v ložnici vlevo dole lze odstranit (již nepoužíváno), komín v pokoji vedle kuchyně asi bude muset zůstat, to ještě ale nemám potvrzené. Budu rád za jakoukoliv pomoc nebo radu.
Odpovědět
Dobrý den, z pohledu bytového architekta si myslím, že je Vaše řešení dispoziční změny bytu uchopeno za správný konec. Pokud se bude jednat o kompletní rekonstrukci navrhla bych pouze pár kosmetických úprav jako např.: Spojení vestavěných skříní v chodbě, dveře do obývacího pokoje posuvné po stěně komínu, “chodbu” u ložnic zúžit na 1 metr (získáte větší ložnici a pro obývací pokoj je tento prostor stejně nevyužitelný). Průchod skrze Vámi popisovanou nosnou stěnu bych navrhla také zúžit a v pravé části “chodby” umístit skříň. Dále si doporučuji ověřit podmínky pro ubourání komínu. V případě, že by bylo nutné jej zachovat je celkové řešení úprav shodné, pouze “chodba” u ložnic by byla naopak širší tak aby se komín dal obejít. Úložné prostory ze zmenšené ložnice by mohly být přesunuty na zvětšenou “chodbu”. Ing. Michaela Horská, bytová architektka spol. PANELREKO, s.r.o.
Odpovědět
ahoj, zkusila jsem mrknout na váš plánek bytu. Kreslím to nyní narychlo pouze v malování, tak omluvte úroveň. Zazdila bych vchod do kuchyně, kterou bych propojila plně s obývacím pokojem. Vzniklý prostor bych využila částečně na zvětšení koupelny a částečně na vznik malé komory na odložení nezbytných věcí, které jinde překáží (mop, kýbl, koště, vysavač) - zde jsem dala zašupovací dveře do pouzdra, pračku můžete umístit do kuchyňské linky, případně možno využít tu technickou místnost . Vana bude částečně umístěna ve vyzděném výklenku , což vám vytvoří i přirozenou zástěnu. Na konci chodby je prostor, který jsem propojila s obývacím pokojem a vytvořila v něm "pracovní kout", psací stůl, židle, případně police, knihovna...cokoli dle vašeho stylu života. Pokoje jsem oddělila podobně jako vy, ve vzniklé přechodbě jsem umístila vpravo ještě jednu vestavnou skříň. Dveře otvírací v obou pokojích ven, abyste si neomezoval prostor v místnostech. v obou pokojích jsem po celé délce stěny, kterou sousedí umístila vestavnou skříň pro dostatek úložných prostor. Přeji hodně štěstí při rekonstrukci.
Odpovědět
Děkuji za odpovědi. Popřemýšlím, jestli obě řešení nějak nezkombinovat. Pokud by měl někdo ještě nějaký nápad, rád jej uvítám :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?