Celkové "snížení" domu. Jak moc je to náročné?

Profilova fotka
Zdravím všechny stavitele. Mám rodinný dům po rodičích a momentálně řešíme, jestli jít nebo nejít do přestavby. Nechci teď řešit, jestli je, nebo není lepší stavět nový dům, ale přece jen máme určité představy, jak by náš dům měl vypadat. Ty se ale rozcházejí s tím, jak dům vypada teď. Je podsklepený, přičemž výška stropu ve sklepě je docela dost a tím pádem je přízemí vyvýšené. Jde mi o to, jestli lze, resp. jak moc je to složité, zasypat sklep (popř. snížit jeho strop) a tím pádem snížit celý dům. Rádi bychom totiž přímo z obýváku vycházeli na zahradu, resp. terasu, což teď nejde. Předpokládám, že to jde, otázkou je, jak moc je to náročné. Vlastní zkušenosti vítány. Přikládám opravdu hrubý nástřel momentálního stavu, zelená je zem, červená sklep, modrá a černá přízemí a patro. Na prvním obr. je současný stav, druhý obr. ukazuje, jak bychom to chtěli.
Odpovědět
@lena.k Dobrý deň, nevidím najmenší problém v navezení zeminy okolo domu do potrebnej výšky. Predtým by som však riešila zvislú hydroizoláciu a prípadne aj tepelnú izoláciu miesta, kde sa napája stena prízemia na strop sklepa.
Odpovědět
Profilova fotka
Jen upřesním, že přízemí je asi 1,2m nad úrovní pozemku, což je zároveň i vysvětlení pro @blacksr, proč navezení zeminy nepřipadá v úvahu.
Odpovědět
@lena.k Aha, čiže Vy nechcete prispôsobiť úroveň pozemku k domu, ale dom... No, neviem, neviem. To by ste museli urezať cca 1 meter výšky sklepa... Ani podlaha prízemia čiže strop sklepa sa nedá dať preč, pretože je nosný, a miesto neho vybudovať inú betónovú platňu o meter nižšie. Tá platňa musí byť totiž položená na obvodovej stene sklepa a iste sú v dome aj nosné priečky...
Odpovědět
A obávam sa, že toto nie je téma do laickej či poloodbornej diskusie, ale pre statika, a to fakt dobrého.
Odpovědět
Profilova fotka
JJ, to je mi jasne, ze bude treba odbornik, spis me zajimalo, jestli uz nekdo neco podobneho delal, nebo je to absolutni nesmysl. Bohuzel to vypada, ze B je spravne.
Odpovědět
@lena.k na obhajobu vyvýšeného přízemí chci dodat, že právě mým snem je mít vyvýšenou terasu přesně tak, jak je na přiložených obrázcích. Rozhodně si myslím, že byste díky tomu nemuseli zapadnout mezi ostatní majitele teras. Nevím sice, jak vypadá váš pozemek, ale cca ve výšce 800mm byste mohli mít viditelnou část terasy, přístupnou po schodech a zbylých 400mm by mohla svažitě dorovnávat např. skalka, kroužící kolem celého domu. Rozhodně by to vypadalo zajímavě a odpadlo by vám nesmyslné snižování 1NP. Nejsem statik, ale díky mému doposud dosaženému vzdělání a zkušenostem mi celkové snížení nepřije moc reálné. Ale jak říkám, nejsem statik. Varianta, kterou jsem navrhla, je podle mě zajímavá a hlavně o dost levnější. Neříkám, že to nejde, protože v tomto oboru je možné téměř cokoliv. =)
Odpovědět
Profilova fotka
@aurinko jj, taky me to tak napadlo. No, kazdopadne, zatim jen sonduju teren, jeste neni nic jiste, uvidime, jak vsechno dopadne...
Odpovědět
Profilova fotka
souhlasím s aurinkou... vyvysena terasa je nadherna,... prilozené obrázky uažasné! jak tu psali vsichni ostatní taky nejsem statik,.. nicmene mi to prijde jako uplna hloupost, kdyz vidim toho zeleza co bylo potreba pri delani stropu... ta prace znicit strop, urcite jsou v dome nektere pricky nosne,... ale samozrejme, vse jde, jen to bude stat hoooooooodne penez! takze radeji udelat vyvysenou terasu ;-)
Odpovědět
@lena.k @hhranolka pro mě by bylo nejjistější rozebrat dům nejlépe po základy (byly by v nové konstrukci navíc) a dům postavit s vysněnou terasou v úrovni terénu. no ale je to možná stejně nákladné, jako všechny ty statikem navržené úpravy. pokud jsme vás ještě neodradili, nechce si vypracovat statický posudek na návrh přestavby.
Odpovědět
Profilova fotka
A kdyz se vam to podari snizit, tak si nechate okna ve stavajici vysce, takze budou o metr vys nez klasicka okna? A co rozvody vody, elektriky, topeni (radiatory metr nad podlahou)?
Odpovědět
Profilova fotka
Také nedoporučuji do starého domu zasahovat takto zásadním způsobem. Přesně, jak psaly holky, vyřešila bych to tou teráskou a pak mírným spádem do okolního terénu. Mnohem hezčí i praktičtější je mít zvýšené přízemí. Pod terasou pak klidně schováte i nějaká lehátka na léto, nemusíte mít strach ze zatopení při deštích atd. A pak, máte prostě -byť malý - výhled...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?