Co říkáte na tento dům?

Profilova fotka
S manželem jsme se rozhodli pořídit si dům. Na nový bohužel penízky nedáme dohromady tak jsme se rozhodli koupit starší a postupem času ho zrekonstruovat. Nikdo z rodiny ani známých nemá s rekonstrukcí zkušenosti tak hledám rady a tipy zde :-) Po rekonstrukci je střecha, elektřina, voda, odpady, radiátory, kuchyn, koupelna a podlahy v kuchyni a obýváku. V přízemí je veranda, hala s velmi zajímavým schodištěm, kuchyň (25 m2), pokoj s krbem (25 m2), dvě komory, samostatné WC, koupelna s vanou a sprchovým koutem, vchod do sklepa - kde je kotelna (topení dřevem a uhlím), vchod na zahradu a schodiště do patra. V patře pak je pokoj (25 m2), ložnice, WC, vstup na terasu a na půdu, kde bylo počítáno s vytvořením dalšího pokoje a je sem vyvedeno topení. Zahrada kolem domu je cca 400 m2, je zde kůlna a možnost parkování dvou automobilů. Na domě je potřeba udělat fasáda a nová okna. Moc díky za rady :)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@nelaull Máte představu, jaké jsou náklady na vytápění tohoto domu. Ukázal Vám majitel fakturu od plynu nebo čehokoliv jiného, čím vytápí? Chodba dle mého názoru bude studená ( nevím, zda takto úzký a malý radiator vytopí takovouto chodbu). Baráček má sice určitého "ducha", ale v dnešní době bych především uvažovala o energetické náročnosti takového domu. Vím o čem mluvím, jelikož letos v létě jsme kvůli tomu rekonstruovali baráček. ;-)
Odpovědět
Dům je napohled moc pěkný. Z jakého je roku? Kdy proběhla rekonstrukce a kdo ji dělal? Stropy jsou dřevěné? Ohřev vody je jaky? Je tam plyn? Je dům podrezany? Kotel je jaky, jak stary? Zateplení tam nějaké je? Od sklepa a střechy? Pokud ne, tak bude opravdu náročné tam udržet teplo. Je to o ceně.
Odpovědět
náhodou dům vypadá dobře, kdyby se zateplil tak nebude zima ani na té chodbě, jde o to, že rekonstrukce spolyká také nějaké peníze a zda by za ty peníze nebyl dům jiný, i když tento je někde v centru a není to na okraji bez obchodů školy atd. Pokud by byla cena dobrá tak bych do toho šel :-)
Odpovědět
Pokud na té chodbě není několik radiátorů, tak tam bude zima. Předchozích majitelů se opravdu zeptejte na náklady za elektřinu a teplo, kolik s Topili uhlí a dřeva, snad vám řeknou pravdu. Nám předchozí majitele domu řekli, že měli 50 metraku uhlí, dřevo skoro žádné, a ze to bylo málo, ať si koupíme 60. Ale i to je podle mě málo, záleží, jak je člověk náročný. Ale opakuji, že se mi ten váš vybrany domek líbí.
Odpovědět
@nelaull Určitě se kromě všeho, co se píše výše, zaměřte na všechny kouty, rohy nad okny, nakoukněte do koutů mistností, za nábytek - pozor na plísně. Stačí nabělalá odlupující omítka - je to věčný boj. V podobném domě bydlíme 20 let. Je to kolotoč větších či menších rekonstrukcí, pokud nemáte dostatečně velké finance na provedení kompletní rekonstrukce najednou. A opravdu pozor na to, co píše @jenik89 - nechte si ukázat vyúčtování energií ( je to běžné), tyhle starší domy byly stavěné tak, že největší plochy zabírají chodby a schodiště, jsou to velké úniky tepla, špatně vytopitelné. Jinak dům je na první pohled podle fotek pěkný - má "duši" :-).
Odpovědět
@asen co jsem pochopila, tak se v domě topí tuhými palivy, tam se těžko doloží spotřeba. Kupující našeho bytu naštěstí nechtěli vidět faktury o zaplaceném teple, jinak bychom panelákový byt s roční spotřebou tepla za 23-27 tis. Kč asi neprodali do konce našeho života ;-) Navíc předchozí majitelé našeho domu spotřebovali elektřinu za 2700 Kč měsíčně (fakturu jsem neviděla), ale nám spotřeba vychází průměrně skoro o 1000 Kč měsíčně míň, a to už je dost.
Odpovědět
Profilova fotka
Rekonstrukce proběhla 2006-2010 firmou a vše je doloženo fakturami. Plynová přípojka v domě je, ale není zaveden kotel topí se tuhými palivy. Střecha je zateplena s novou krytinou. Kotelna je pod chodbou takže to snad tak hrozné nebude. Stropy bohužel nevíme jaké jsou. Podsekaný není ale není tam ani vlhkost. Dům je v centru a vše potřebné v docházkové vzdálenosti.
Odpovědět
@nelaull to zní moc dobře. Nevím, kolik ten dům stojí, ale mně se to moc líbí ;-) a proč při té rekonstrukci neměnili i okna?
Odpovědět
Profilova fotka
Dům stoji 2 mil. rekonstrukce oken a fasády byla v plánu, ale nestihli to. Vytápění domu vyjde cca na 20 000 ročně, podle zkušeností majitelů
Odpovědět
Profilova fotka
za takové peníze postavíte nový, sice menší, ale budete mít jistotu, že je vše nové
Odpovědět
Já bych do toho nešla. Velká chodba, další nemalé investice, náklady na vytápění zcela jistě vysoké, navíc nechtěla bych bydlet "po někom" počínaje kuchyni, záchodem konče. Není nad to, postavit si svůj, nový, malý domeček dle svého gusta a potřeb. Ale to je jen můj názor :-) , pokud se na to dáte, přeju ať se daří.
Odpovědět
@nelaull Kolik plánujete ještě investovat do toho, aby to bylo k podle vašich představ?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
za 2 miliony bych si raději postavila nový domek, který bude přesně mých představ ;-) Do této rekonstrukce bych nešla - podle mého názoru bude zkulturnění domu, úpravy dle vašich požadavků, fasáda, okna a dalších tisíc věcí stát ještě tolik peněz, že se to jednoduše nevyplatí...
Odpovědět
Docela by se mi ten dům líbil, než jsem viděla tu cenu. Dům má neduhy starších staveb, velké schodiště, málo pokojů, trubky k radiátorům vedené po zdi, nutnost zateplit, okna by to chtělo vyměnit, těmihle bude pěkně fučet.. Zahrada je na fotce ve stínu, jak je orientovaná a není zastíněná okolními domy? Dá se udělat propojení na zahradu, terasa? To že nemá předzahrádku je také mínus. Takže za tuhle cenu určitě ne, tu rekonstrukci bych vůbec nepočítala jako rekonstrukci, protože je dnes již částečně zastaralá a nevíte, zda byla provedena kvalitně.. koupelna je dole, pokoje nahoře.. ten jeden pokoj je zjevně průchozí? Neznám umístění domu, třeba má opravdu dobrou polohu, máte to odtud všude kousek a je to lukrativní místo, pak by třeba ta cena byla v pořádku, ale bude vás určitě ještě hodně stát, klidně i další 2 mega :)
Odpovědět
Profilova fotka
@nelaull no 2 mil. pokud je to na dobrém místě a má to aspoň větší kus pozemku, není špatná cena. Ale z těch fotek na mě "smrdí" práce dost. Moje mamka taky koupila celkem zachovalý dům s tím, že jen vymalujeme a vyměníme okna a hahaha. Zdi se teda nebourali, ale jinak tam proběhla kompletní rekonstrukce.
Odpovědět
Profilova fotka
@effka84 ale ne s pozemkem ;-) je pravda, že já bych do starého domu také nešel....
Odpovědět
Profilova fotka
Také jsme chtěli stavět ale v našem okolí stojí metr parcely 1000 kč. A navíc je to tzv. šmoulov takže žádné soukromí.
Odpovědět
@petrsv1000 No ale pokud vezmeme, že PC je 2 mil. a další cca 1 - 2 mil do toho vrazí, tak to už by byl domeček i s malým pozemkem, ne? :-)
Odpovědět
@nelaull tady pozemky stoji kolem 2000Kc za metr, ale porad mensi pozemek 500m a novy dum vyjde teda stejne nebo levneji nez abych za dva mil koupila stary barak a dalsi minimalne mega do nej nasypala...
Odpovědět
Profilova fotka
@katty.w jojo to je jasné ;-) já reagoval na ty 2mil... a za 4mil to máš i s "větším" pozemkem ;-) alespoň tak to máme my. Do tohoto domu bych nešel, už jen kvůli energiiím, které v tom domě budou ranec =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nelaull Z vlastní zkušenosti - rekonstrukce našeho rodinného domku vyjde na stejno, jako nový dům. Museli jsme už i upustit od spousty věcí, jelikož jinak by nás to vyšlo cenově jak nový dům i s pozemkem a bazénem ;-) Takže osobně si myslím, že koupí starého a pozdější rekonstrukcí spíš proděláte, než ušetříte.
Odpovědět
@keila co tam vidíš za práci? @kamilape @katty.w co byste tam rekonstruovaly za 2 mil? @nelaull jak se ptal flakac, co byste tam chtěli ještě dělat, krom oken a fasády?
Odpovědět
@lenka5731 tak okna, fasáda se zateplením, tam vznikne problém se střechou, protože nemá přesahy a zateplení už se tam nevejde. Zasekat ty příšerné trubky od topení, zavést plyn a dát plynový kotel nebo dát tepelné čerpadlo... kuchyňská linka .. jako poslouží.. ale asi budou chtít nějakou modernější... propojení obýváku s kuchyní... chodba je evidentně studená, určitě se na ni v zimě zavírají dveře, aby odtud nešel chlad a to nemluvím o těch schodech, zábradlí a obložení schodů kachličkami... já bych určitě chtěla z kuchyně nebo obýváku přímý vchod na terasu, venkovní úpravy (zahrada na mě působí tak, že je zřejmě většinu dne ve stínu), oplocení, vybudování dalšího pokoje v patře a vybudování alespoň malé koupelny se sprchou. Taky dost pochybuji, že při výměně elektrorozvodů mysleli na dostatek zásuvek v kuchyni, pro pc, na lampičky a já nevím na co všechno.. u televize bude zřejmě jedna zásuvka :) .... a ono se toho najde určitě víc... nejsou to samozřejmě věci, které by byly nezbytně nutné ihned, bydlet se dá i v horším a záleží na náročnosti dotyčných, zda mají či v nejbližší době plánují děti a taky kolik jim je :) to co snesu ve dvaceti, nesnesu ve čtyřiceti :)
Odpovědět
Profilova fotka
@nelaull Nedá mě reagovat ještě jednou. Můžeš juknout do mého alba a podívat se na naši rekonstrukci. A to jsme nemuseli měnit okna a kuchyňskou linku. Klidně písnu, na kolik nás rekonstrukce přišla a to ještě nemáme zateplenou fasádu, což zatím dělat nebudeme. Pouze jsme horní patro zakonzervovali a spodní zrekonstruovali. Věř mi, že jsme chtěli barák prodat, ale prodal by se hrozně pod cenou a zde bohužel nebyla ani volná parcela na nový a víkendový barák jsme chtěli zde. Při rekonstrukci jsme věděli jaký barák máme, jelikož jsme si ho před dvaceti lety stavěli. Šlo nám o to, abychom jsme snížili energetickou náročnost ( což se jeví, že min. o 1/3 ano), ale především jsme chtěli mít tepelnou pohodu jako máme v bytě. Aby netáhlo ze sklepa, přes dveře do garáže atd. Toho jsme docílili, a proto zatím zateplení fasády odsunujem. Máte sice novou střechu, ale nevíte jaká a kolik je tam tepelná izolace. My jsme na stropy dávali izolaci celkem 44cm. A to fakt udělalo hodně. Myslím si, že milion Vám na pořádnou rekonstrukci stačit nebude.
Odpovědět
Profilova fotka
na takových jsme se pár byly podívat...a vzaly sebou vždy odborníka, vždy ale bez výjimky zhodnotil investici 1,5-2 mil., vzala bych tam někoho známého stavebníka, aby zhodnotil podlahy, stropy a statiku domu...Jinak cena se mi zdá super, my jsme se v našem okrese pod 4 mega nedostaly..tak jsme si postavily za cenu starýho před rekonstrukcí se zahradou - nový dle našich požadavků a nároků i se zahradou.
Odpovědět
@lenka5731 Vystihla to přesně @kamilape :-) a to ještě bych dodala, že až když se člověk zabydlí, tak najde další "mouchy", kterých si při prohlídce neměl šanci všimnout... Taky určitě doporučuji prohlídku s nějakých odborníkem (ale v pravém slova smyslu) a koupi a následnou rekonstrukci zvážit s čistou hlavou, se všemi klady a zápory.
Odpovědět
Profilova fotka
@kamilape s příspěvkem souhlasím, ale vypíchnu tu jednu zásuvku u tv ;-) také mám jen jednu, na co platit třeba 800,- za pět zásuvek, když si tam dám jednu a za čtyři stovky si koupím přepěťovou ochranu s osmi zásuvkami a schovám ji za skříňkama ;-) tak to vidím já ;-)
Odpovědět
@kamilape dik za odpověď. Pravdu mas v jednom, záleží na náročnosti dotycnych.
Odpovědět
Jelikož jsem romantik, tak já bych do toho šla. Pro mě lepší než novostavba, ale taky dražší.
Odpovědět
náhodou, mně se domeček zdá moc pěkný. jestliže počítáte s investicí do nových oken a fasády, zainvestovala bych možná ještě do nějakého zateplení stropů, nebo půdy aby neutíkalo teplo nahoru a myslím že to bude moc hezké bydleníčko. Možná bych radši byla v takovýmhle krásným domečku, než v nějaký prťavý novostavbě v satelitu...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?