Dům stojící na hranici pozemku

Profilova fotka
Ahoj všem, koupili jsme starší dům a budeme rekonstruovat. Byla jsem na SÚ se zeptat na nějaké listiny a po celou dobu tam vypichovali, ze je s domem problém, protože stojí na hranici pozemku a ne dva metry od ni. Do te strany nevedou okna a nic sousedovi do pozemku nezasahuje. Kolem našeho domu o zeleň nepečuje. Muže mi někdo říct, jaká rizika jsou spojená s tímto “problémem”? Děkuji Pavla
Odpovědět
V cem spociva predstava o "rekonstrukci" ?
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin převážně vnitřky, ČOV a okna + fasáda. Ne vedlejším pozemku nestojí žádná stavba a je veden jako zeleň. S největší pravděpodobností tam ani do budoucna žádná stavba nebude, protože na něm stojí vzrostlá památná lípa. Charakter naší budovy nijak měnit nechceme.
Odpovědět
Dobrý den, dle mého dům na samé hranici pozemku nemusí být žádný problém... Vždy záleží na tom na jakého souseda, majitele pozemku narazíte. V souvislosti s plánovanou rekonstrukcí domu bych se s ním dopředu spojil, navázal sousedské vztahy, s tím že by jste rádi dům opravili, zrekonstruovali, plně bych jej seznámil s rozsahem rekonstrukce a vysvětil, že nebudete měnit žádnou dispozici ve směru k jeho pozemku, že to zůstane tak jak to je, ale že uděláte např. novou fasádu, opravíte zídku a pod. No a v té souvislosti, že budete potřebovat vstup na jeho pozemek, aby tam ty práce mohly být provedené. V tom by mohl být právě ten problém který viděli pracovníci SÚ, v tomto nastává dost často problém, neboť Vy budete potřebovat přístup na pozemek ve vlastnictví souseda a mnoho majitelů takovýchto nemovitostí s tím nesouhlasí a dělají naschvály a pod.. S tím se na uvedeném SÚ určitě setkali ( děje se to dost často ). Proto bych se s majitelem sousední nemovitosti snažil předem domluvit, řádně vysvětlit rozsah přestavby ( spousta starších lidí je nedůvěřivých - někdy oprávněně ... ), s tím, že mu po provedení prací uvedete jeho pozemek do původního stavu a pod., případně bych mu udělal i nějakou nabídku, za to že Vám to umožní. Byť má povinnost to strpět, ale když se zasekne a musí se to pak řešit přes úřady, nebo soudně..., tak to je pak velký problém a na dlouho. No a samozřejmě je třeba myslet i na to, že po celou dobu užívání nemovitosti, budete potřebovat průběžně vstup na jeho pozemek kvůli údržbě.
Odpovědět
@pavla_pss Bydlíme ve staré vesnické zástavbě, kde jsou všechny domy na hranici pozemku a s rekonstrukcí jsme žádný problém neměli, ani ze strany SÚ ani ze strany souseda. V průběhu rekonstrukce jsme na sousedovic pozemek potřebovali jednou při instalaci okapů, které tam do té doby nebyly. Až nyní se chystáme na drobné opravy omítky a do toho už není třeba zatahovat SÚ a je to jen na domluvě se sousedem, která u nás je naprosto v pohodě.
Odpovědět
Profilova fotka
Moc děkuji všem za názor 🙂
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?