Jak dobře využít sklepní prostory v RD, mimo skladování brambor, uhlí a ovoce?

Rekonstruuji starý RD ve velkém městě (prioritně zatím jen obytné prostory), jedná se o řadový 2-generační domek ze 30-tých let, celý podsklepený. Sklepy jsou v havarijním stavu, bez funkční el. - svítí jen jedna žárovka, opadaná omítka, shnilé podlahy, někde jen hlína... zatím jsem sklepy nechala jen vyklidit. A přemýšlím jak moc investovat do opravy těchto sklepních prostor (tj. nová elektronistalace, podlahy -shnilá prkna, někde hlína...omítky, sklepní okna). Celkem se jedná o 4 sklepní místnosti. A jak jinak než jako skladovací prostory je využít (rekonstrukce by přišla na dost financí), možná i suterénní byt?. A říkám si, že když už do toho teď nepůjdu v rámci opravy obytných prostor - odloží se to na nekonečno...jaký máte názor? Není lepší než opravovat skepy - jet někam na exotickou dovolenou?
Odpovědět
@maondry no a když zrekonstruujete jen část na obytných prostor, tak budete moc ještě na exotičtější dovolenou! Je to asi o prioritiách a vůli každého z nás. My máme též podsklepený dům, novostavbu, a i když to stálo ranec, tak jsem za ty prostory vděčný. Pokud si na to půjčujete, tak bych si půjčil na vše, ale dopředu bych chtěl už vědět, co s těma sklepama udělám. Pokud si to děláte ze svého, tak bych to rozfázoval, nejdřív obytné prostory, potom došetřit na sklepy. V každém případě, bych já osobně sklepy udělal taky.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme též dům z 30tých let, komplet podsklepený, sklepy byly v obdobném stavu. Dům právě prochází kompletní rekonstrukcí a sklepy děláme současně. Komplet se vykopaly asi o -30cm, položila se hadice na odvětrávání sklepů (odvod do komína), betonovaly se fixace po obvodech zdí, sklepní chodba se podezdívala betonovými cihlami...nedokážu si představit to nějak odložit a dělat "potom". Celkem máme 3 sklepní místnosti: 20m2, 2x cca 16-17m2, budou z nich prádelna/sušárna, dílna a klasický sklep/úložné prostory. Fotky před/po resp. současný stav mám v albech "Výchozí stav" a "Rekonstrukce"
Odpovědět
Díky moc za Vaše názory, určitě prioritní je rozvod el. - tj. alespoň stropní (centrální osvětlení) každé místnosti a 2 zásuvky v každé místnosti, poté omítky a podlahy. I tento "základ" vyjde na balík peněz, zedníci mi slíbili udělat nějakou kalkulaci-nabídku. A je těžký zedníka nebo vůbec řemeslníka dnes sehnat. Ideální je, když je nějaký chlap (manžel apod.), který si většinu prací udělá sám, to ale není můj případ. Půjčovat si nemusím, ale i tak se sklepy váhám - je mi tedy jasný, že jak se to jednou odsune "na někdy příště" - už se to neudělá. Nevím taky jak s případným vytápěním (kdyby ve sklepě byla dílna, tělocvična, sauna apod.), dřív se sklepy nevytápěly. A taky by bylo ideální část prostoru pronajmout, aby se investované peníze vrátily alespoň částečně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?