Jak dostat traverzu do podkroví?

Zdravím! Na rekonstrukci domu nám statik naprojektoval, že máme do stropu mezi přízemím a obytným podkrovím vpravit ocelový nosník. Ještě to není na pořadu dne (ještě jsme ani nedoúřadovali 😶 ), ale začínám tak předběžně přemýšlet, jak se tam dostane? Dům z jedné strany přiléhá k sousedově domu, z další je jen asi 2m zahrady a opět plot k sousedům, ze třetí strany má dům přístavbu a z té poslední jsou na sloupech dráty (a silnice), takže si nedovedu představit, že by bylo kam přistavit nějaký jeřáb. Schody tam žádné nevedou. Traverza bude mít 6 metrů - šířka domu - a 260 kilogramů. Toho času tam nebude střecha, krov se bude předělávat. Napadá vás, jak jí tam dostat? 😄 (samozřejmě, "najměte si firmu a ona ji tam nějak dopraví" je taky řešení, ale spíš by mě zajímaly nějaké konkrétní nápady, než přistoupíme ke zmíněnému 😄 ) Díky 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Bez konkrétnych fotiek to asi z voleja nikto neodhadne. Keď nebude krov, tak žeriav sa tam určite dostane. Otázne aký veľký bude musieť byť.
Odpovědět
@josefx Tak já nechci nějaký konkrétní postup, spíš takové první nápady. I si říkám, jestli by nebyl kvůli tomu nějaký obr jeřáb zbytečný. Jestli nemá někdo zkušenost, že podobně těžkou záležitost tahal třeba pomocí dvou stavebních kladek (ale zas kam je upevnit?)?
Odpovědět
@josefx Přikládám velmi neumělý nákres, ale fakt mě spíš zajímají nějaké obecné zkušenosti, jestli někdo něco podobného dělal, než přímo řešení mé situace.
Odpovědět
Muž kdysi dostával do podkrovního bytu traverzu pěkně v teplých - několik chlapů, protože jeřáb nebyl kam zaparkovat. Ale tam šlo o 2 cca 3metrové, měli kladky na zatíženém lešení a pak prostě dost chlapů. Ovšem s 6metrovou už asi nepůjde moc manipulovat, aby se tam dostala.
Odpovědět
Profilova fotka
Keby to tam neviete dostať ručne, tak potom jedine rozrezať na 2-3ks a následne zvariť+preplátovať - ale to musí odsúhlasiť statik.
Odpovědět
@synura_p Zkusil bych se zeptat statika, jestli by to nemohl vypočítat jako konstrukcí z roxoru a betonu a následně tam odtahat roxory, správně umístit, zašalovat a vybetonovat. Kdyby se dělal věnec, šlo by to při jednom.
Odpovědět
No do teplých a je to 260kg nic není. Případně pokud jste dost u cesty tak manipulátor nebo destu ten vám to výhodi a pak zase v teplých.
Odpovědět
@kofejn to je taky rozumný nápad, ale spíše bych se domluvil se statikem o použití dvojice svařených I profilů nad sebou. Nosnost určuje primárně výška nosníku a tak by takto šlo výrazně snížit váhu (min na polovinu současného)
Odpovědět
@zubr487 Já byl v podobné situaci, potřeboval jsem vytáhnout sám stropní nosníky na verandu o rozponu 5m. Normální bych neuzvedl, z technické dokumentace komerčních nosníku jsem okopíroval použité roxory, dolů přidal jeden prut jako pojistku mého sváření a celý strop jsem mohl udělat sám. Pak jsem si teda objednal pumpu a vylil to se základama na garáž.
Odpovědět
@edison101 Dík, no popravdě v takové odpovědi jsem trochu doufala, že to jde zmáknout v partě kámošů růčo 😄 Tak uvidím, jestli se ještě neozve někdo, kdo by měl zkušenosti s podobně dlouhým a těžkým nosníkem. @kofejn @zubr487 Díky, zkusíme se zeptat ještě statika, jestli by to šlo nějak takto nahradit.
Odpovědět
V první řadě bych řešil pohled - názor statika na možnost jiného řešení, než navrženého - formou železného nosníku, zda je takováto varianta vůbec možná. Jinak píšete, že objekt bude nějakou dobu bez střechy, tudíž by jeřáb byl řešením. S ohledem na váhu nosníku by nebyl třeba ani nějaký větší jeřáb. Ruční manipulace s nosníkem o délce 6 m o této váze je dost problémová, zkuste zvážit možnost použití jeřábu i za těch Vámi problémových situačních podmínek.
Odpovědět
Jak už někdo výše psal, tak i použití "železného" nosníku může mít více variant. A ne jen dání nad sebe (kde může být limit celkový výška konstrukce). Ale záleží co tam máte například nyní navržené. Pokud H profil, tak ten se dá nahradit vedle sebe svařenými (po osazení) dvěma I profily. A dostanete na polovinu váhy co je potřeba brát ručně. Sice dvakrát, ale to už je to nejmenší 🙂. Takto už jsem to pákrát řešil. Případně jak také výše napsán monolit. A nebo kombinace ("lehčí" ocelový profil) s ŽB nad průvlakem. ...ale to už je každopádně na statika.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?