Kolik % z ceny rekonstrukce mi navýší prodejní cenu nemovitosti?

Řekněme že koupím starší rodinný dům. Dobrý obyvatelný stav, nic PRIMO rekonstrukci nevyžaduje ale je jasné že za 5-10 let by bylo dobré vyměnit např. okna (za plastová), novou střechu, rekonstrukce sítí v domě (plyn, elektřina, voda, odpady atd.). "Reálné" a opodstatněné rekonstrukce nutné k funkčnosti domu, žádné "rekonstrukce" typu- nelíbí se mi velikost koupelny a kachličky v ní, tak přestavuju polovinu domu. Dům koupím řekněme za 1 000 000 Kč. A udělám např. novou střechu za 200 000Kč (stará střecha ještě "fungovala", nikam nezatíkalo, ale už prostě byla nutná nová, stará i když fungující byla pomalu na "hraně životnosti". Kolik z této rekonstrukce za 200 000 Kč se mi navrátí do ceny nemovitosti kdybych ji např. za rok od rekonstrukce chtěl prodat. Celá cena rekonstrukce se mi do zvýšení prodejní ceny nemovitosti asi nevrátí, tzn dům neprodám za 1 200 000 Kč ale třeba jen za 1,1 milionu. Atd. Např. nová plastová okna v celém domě za 100 000 Kč mi prodejní cenu navyší třeba jen o 50 000 Kč (50%)? Kolik procent obecně z investice do "funkční", "reálné" rekonstrukce domu se promítne do zvýšení jeho prodejní ceny? Těch 50%? Nebo více či méně?
Odpovědět
@friss Nejsem odborník, ale myslím si, že určitě méně jak 50%. Dle mého názoru zrekonstruovat a prodat určitě není způsob, jak vydělat. Spíš prodělat. Určitě záleží na mnoha jiných faktorech jako je umístění nemovitosti, velikost pozemku apod.
Odpovědět
Cenu nemovitosti více určuje lokalita, dostupnost, pozemek. Mnoho mých sousedů začalo likvidací dříve před prodejem "rekonstruovaných" domů.
Odpovědět
Tak méně než 50% to snad ne... to mi ani neříkejte... určitě tu má někdo zkušenost, tak hodte přibližné číslo. Jinak já to na "výdělek" nechci, s nemovitostmi neobchoduju. Jen si budu kupovat starší ale jinak normální dům (nevyžaduje žádnou akutní rekonstrukci). Ale hodlám v něm bydlet jen cca 5 let, pak bych ho rád prodal a koupil dražší někde jinde. Ptám se proto abych věděl do jakých rekonstrukcí se v době těch 5 let co tam budu pouštět aby se to do budoucí prodejní ceny alespon trochu promítlo... (Abych nedělal zbytečné rekonstrukce které mi jen sežerou peníze a v hodnotě domu se mi při prodeji nevrátí). Kdo má zkušenosti, určitě tady někdo bude, hodte číslo...
Odpovědět
Netuším co čekáš za odpověď to co chceš je tak individuální věc... Já myslím, že je to jako když prodáváš 15 let staré auto do kterého jsi nedávno nasypal 50 tisíc a prodáš ho za 30... Jinak nějaká čísla, koupený byt za 450, komplet rekonstrukce 250, odhad nemovitosti 800tis - pozor odhad se nerovná prodejní ceně. Prodejní je určována mnoha faktory.
Odpovědět
Profilova fotka
Podle mě se na to vůbec nedá spoléhat. Koupili jsme kdysi byt za 1,6 mil., do rekonstrukce dali 450 tis., po 3 letech byly prodejní ceny bytů po rekonstrukcích na 1,2-1,3 mil. (tzn. nejenže se nevrátí nic, ale ještě člověk prodělá). My ho letos prodali za 1,8 mil. - ale nebylo to rekonstrukcí, ale obecně růstem cen a nedostatkem bytů 3+1 u nás ve městě ;-)
Odpovědět
Já si myslím, že hodně záleží na lokalitě. Být to Praha, cena rekonstrukce se do ceny domu promítne víc, než když to bude dům na vesnici na Vysočině.
Odpovědět
Na tohle se dá jen těžko odpovědět. Když to bude v lokalitě, která je žádaná a nejsou tam třeba nemovitosti/pozemky k dispozici, tak na tom vyděláš. Pokud je to v neatraktivním místě, budeš třeba rád, že to prodáš za cenu před rekonstrukcí. Další faktor bude trh s nemovitostmi jako takový. A v neposlední řadě bude záležet na té rekonstrukci samotné. Mám tím na mysli, že třeba střecha a okna by se mohla vyplatit, ale třeba interiery jsou velmi individuální a tvojí investici budoucí zájemce nemusí vůbec ocenit, naopak to bude chtít třeba zase předělat a tím pádem investovat další peníze. Ale nejsem žádný specialista ne prodej nemovitostí, to jsou jen věci, co mě tak napadají ;)
Odpovědět
Profilova fotka
Tohle fakt záleží na lokalitě... V místě kde se koupí dům i s pozemkem za milion a méně (takže předpokládám nic moc lokalita) se i zrekonstruovaný bude prodávat fakt levně... Na druhou stranu pokud bude dům na super místě, rekonstrukce jeho hodnotu výrazně zvedne... My koupili dům za 1,5mil, rekonstrukce cca. 600tis (jen vnitřek, nechali jsme jen "obvodové stěny" a tedka jsme na odhadu asi 1,9mil... Ale u nás je fakt super lokalita, pozemek, všechno :o)
Odpovědět
Záleží na lokalitě a dostupnosti nemovitosti. My máme menší domek jako chalupu kterou jsme koupili cca za 950tis a byla v normálním stavu ale nebyla rozvedená voda a nebyla koupelna.My udělali novou vodu,odpady ,koupelnu ,wc ,podlahy ,natreli fasádu a nechali vyvlozkovat komín a pořídili nová kamna.Vše vyšlo svépomocí max 150tis a aktuální cena dle odhadce z banky je 1.4mil.Co jsem koukala tak se kolem prodává neobyvatelna chalupa za 1.3mil a k pozemku se nedá zajet ani autem.Jsme cca 35min od Prahy. Upřímně pokud v domě naplánujte zůstat a je obyvatelka tak bych rekonstrukci asi nedělala.
Odpovědět
Profilova fotka
asi záleží jak co, základní jako střecha a rozvody se podle mě víc vrátí a obklady, podlahová krytina zase mizivě. Myslím že je dnes víc zájemců před rekonstrukcí - může si to každý udělat podle sebe.
Odpovědět
Dám jeden konkrétní příklad - už pár let se díváme na domy na prodej v celkem dobré lokalitě (sice vesnice, ale veškerá obč. vybavenost, super dopravní dostupnost). Byli jsme se podívat na dům, který byl dost malý, pozemek ještě menší, ale celý po rekonstrukci (okna, rozvody, střecha, koupelna, interiéry...) Prodejní cena byla 2,5 milionu - jenže za to si člověk už pomalu postaví nový a podle svých představ. Takže za mně se opravdu nevyplatí rekonstruovat dům, kde člověk nechce bydlet, ještě navíc není nikde psáno, jak se budou ceny nemovitostí vyvíjet... další věc je, že každá věc má svého kupce - někdo si barák za tři mega koupí, někdo radši postaví...
Odpovědět
@friss Tak v první řadě, jestliže byste to za rok prodali. Budete platit daň z příjmu. A za druhé okna, střecha, rozvody (voda v plastu, elektrika v mědi) se určitě vrátí. Ale nevím jestli vyplatí. Známé otec se takto živí, koupí ruinu opraví a prodá dráž. Bratr také vydělal slušný balík peněz. Bratr měl výhodu, že jsou s manželkou restaurátoři. Takže oni nerekonstruovali, ale reastaurovali :-)) To se jim pak vyplatilo.. Záleží také, jaký máte přístup k řemeslníům, materiálu apod. Jestli jste "nepolíbení" ani bych se do toho nepouštěla...
Odpovědět
Článek se načítá
V dnešní době je realit na prodej hodně. K tomu co tu zaznělo spíš doplním, že rekonstrukce nemovitosti nezvedá ani tak prodejní cenu, jako spíš urychluje její prodej. :-)
Odpovědět
lokalita, lokalit a este raz lokalita. ked dovezies za kontajner toaletakov na Kubu tak sa po nich pojdu ludia zblaznit, ked privezies kontajner toaletakov niekde do strednej europy budes mat problem ich predat. to iste to bude aj s tvojou nehnutelnostou a s percentualnym podielom navratu tvojich dalsich investicii
Odpovědět
Díky za reakce, ale někteří tu píšete o "zbytečných" rekonstrukcích, já jasně psal že by to byly pouze "vážné" rekonstrukce (okna, střecha, výměna sítí (elektřina atd.) to jste psali že to by snad se pulka mohla vrátit... Jinak by šlo o lokalitu jihu moravy- okolí břeclavi, hodonína atd... tam se prý reality právěže moc netočí. Prodej normal domu prý trvá klidně i rok... Má někdo zkušenosti s touto lokalitou...? (dům okolo 1,5 milionu)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?