Koupelna ve starém domě - jaké vytápění?

Ahoj střecháčci, obracím se na Vás ohledně vytápění koupelny ve starém domě. V současné době je bez vytápění, kdysi tam byl brutar, který se zruši) a my nevíme jaké vytápění zvolit. Jako možnosti nás napadly - elektrický topný žebřík, nebo sálavý panel na strop, nebo zřídit vafky. Co je dle Vašho názoru nejlepší, nejméně pracné a do budoucna i nejméně finančně náročné na provoz. Nebo máte jiný nápad? V domě je zaveden plyn a pouze vafky ve dvou místnostech. Koupelna je v současné době v rekonstrukci.Tarif na elektřinu bez výhodného snížení pro přímotopy. Zkuste něco navrhnout. Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj ted delame uplne to stejne zebriku jsem se branila zuby nehty ale stejne s nim na konec tak dopadnem. uz ho mam doma. takze asi tak na praci a na finance je to to nejlepsi a myslim ze splni ucel
Odpovědět
Nejsem odborník ale myslím že koupelnu pouze topný žebřík nevytopí, chtělo by to s něčím skombinovat. bohužel víc neporadím.
Odpovědět
Ve starším domě, bez zateplení, plastová okna, cca máme topný žebřík a vytopí. Ale máme ho napojený na ústřední topení. Koupelna je ze tří částí, chodbička, záchod a koupelna, žebřík je pouze v koupelně a stačí to. Jsou různé rozměry, ale pokud bude elektrický, asi dost zaplatíte na energiích.
Odpovědět
taky nejsem odborník, ale pokud výkon topného žebříku pokryje tepelné ztráty koupelny, tak si myslím, že by to vytopit měl. s tím ostatním neporadím, jen jsem chtěl reagovat na alisek.
Odpovědět
@radim83 Jak ale zjistím jaká je tepelná ztráta? Uvažuji se žebříkem 400W, teď ale nevím jestli by nebylo vhodnější využít sálavý panel na strop a o stejném výkonu. Slibují lepší tepelnou pohodu, ale nevím. Nemáte s tímto někdo zkušenosti. Když už mám platit, tak ať se alespoň ohřejeme.
Odpovědět
@jejeku jak jsem psal, nejsem odborník, ale určitě to tu někdo dokáže na základě rozměrů koupelny a dalších údajů alespoň přibližně vypočítat a podělí se tu o tu hodnotu s váma. Předpokládám ale, že 400W by bylo málo. My v naší máme asi 800W a to je 3,2x2,7m v novostavbě. Já moc nechápu tu vaší uváděnou tepelnou pohodu. Jestli máte dlažbu, tak si tepelnou pohodu představuju jinak, než nohy na studený podlaze a hlavu rozpálenou od stropního topení. To už bych raději nějakej násteněj infrapanel.
Odpovědět
@radim83 Jedná se o to, že při stejném příkonu je větší teplota v místnosti, protože infrapanely prý pracují na jiném principu. Má s tím někdo zkušenosti jestli je to opravdu tak??
Odpovědět
Když jsme dávali nový žebřík do koupelny, tak nám topenář poradil jak výkonný.Předpokádám,že příjdete někam k prodejci, řeknete mu m2 koupelny a on Vám doporučí nějaký. Sálavé panely jsme měli v jednom penzionu, kde jsme byli ubytovaní. Ty byly super, topili opravdu hodně.Ale víc k tomu neřeknu. Ale žebřík výkonný Ván koupelnu určitě vytopí, akorát zjistit jaký.
Odpovědět
@heryna Jenže už tady taky několikrát bylo zmiňováno, že elektrický žebřík koupelnu nevytopí a je vhodný pouze na sušení ručníků. A z toho mám obavy. Navíc jde o to, že z důvodu místa můžeme mít žebřík pouze šířky 450 mm a takže nejvyšší výkon pro tuto šířku jsem našla 400 W. Koupelna má rozměr cca 2 x 2,5 m, strop je ve výšce 2,6 m. A nevíte jestli ty panely musí topit stále, nebo je možné si je zapnout pouze třeba 20 min. před koupáním??
Odpovědět
@jejeku nejlépe když se poradíte s topenářem a on Vám to spočítá, zda vytopí nebo ne,viděla jsem takové zálavé desky na stěnách a unich jeden, dva držáky na ručníky, vypadalo to hezky ale jak to topí nevím..
Odpovědět
@jejeku My jsme měli v obou koupelnách - máme dvougeneráční RD a vytopilo to.Tchýně má také jen žebřík a také to vytopí, oba dva to byly domy staršího data bez zateplení. Vlastní zkušenost...Bohužel s velikostí a výkonem žebříku neporadím. Nám ho navrhoval topenář, vzhledem k napojení na okruh v domě. Teď v paneláku topení žádné nemáme (máme docela velkou koupelnu) a tam netopíme vůbec. Koupenu nám vytápí zapnutá sušička.Když jsem měli ještě dříve v panelákové koupelně žebřík, zapínala jsem ho pouze na koupání, když jsem ho omylem zapomněla zapnutý , bylo v koupelně hrozné horko.Stojím si za tím, že panely sálavé i žebřík koupelnu vytopí, ale asi to bude na úkor spotřeby. ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?