Nepříjemnosti se sousedem

Dobrý den, od jara máme zažádáno na staveb.úřadě (SÚ) o územní souhlas s rekonstrukcí starého domu. Jelikož sousedi (majitelé penzionu - manželé) mají spousty připomínek a nepodepsali územní souhlas, muselo se to řešit staebním povolením. To stále nemáme, protože se sousedi pořád na něco odvolávají, posílají na nás kdejaké udání (třeba že nám protíká žumpa, není to pravda, přišli to skontrolovat ze SÚ a vše v pořádku), že máme načerno plot (máme vyměřené hranice, se kterými sousedi nesouhlasili, tak jsme sousedom darovali 70m2 a vytyčili to tak, jak chtěli, nicméně když k výměru došlo, opět nepodepsali). Kdyby jen to, ale pokaždé, když začneme něco dělat na zahradě - běžné údržby - křovinořez, sekačka, stavěli jsme zahradní domeček pro dceru, tak vylítne soused na zahradu na hranici pozemku a začne nás fotit, natáčet, vlítli k nám i do garáže, že nás dají k soudu, že děláme hluk, když seču s křovinořezem, přilítne na hranici pozemku a natáhne ruku s mobilem a nahrává hluk a to se děje pokaždé, když jdeme něco dělat. Bydlíme na vesnici a nemáme žádnou vyhlášku na klid v obci. Setkali jste se s tím a jak jste to řešili?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
zažíváme momentálně něco podobného, jen naštěstí od nich už nic nepotřebujeme podepsat, schválit, to už máme za sebou, to taky byli ještě normální a po 10 letech to rozjeli. Ve finále to pak dopadá tak, že na nás přes plot hejká, že jsme zku...ý naplaveniny a že on tam žije přes padesát let a my budeme ten, kdo se bude podřizovat jemu...jsme taky na vsi a jinak s ostatními máme vztahy dobré, jen tenhle nám to žití trochu kazí...
Odpovědět
@kenyas to je na pravnika treba, kdyz mu to oznamite :) . Bez Vaseho svoleni Vas nesmi fotit a natacet, vcetne deti. Jelikoz Vy nevite, jak dale naklada s temito materialy ci jak je pouziva. O nepovoleny vstup na Vas pozemek (garaz) nemluve. Kdyz spoustu veci dela pouze na hranici pozemku, je si vedom, ze nesmi prekrocit caru. Ale tu prekracuje i tim porizovanim zaznamu :) Nechte si na mistnim urade vytisknout vyhlasku, klidne i s jejich razitkem a pokud tam nejsou mistni regulativy na cas a uroven hluku (pominu-li) nocni dobu, tak nemuzou nic. Spis to zavani uz sralkingem, ktery v dnesni dobe uz je take mozne resit soudne. Ale pravni cesta a soud je ta nejzassi cesta k reseni, preci jen budete sousedi. Pokud nemate tech 70m co jste iim darovali podeprene smlouvou a jiz i zmenou v katastru, ci jakykoliv zaznam, chtela bych danou cast pozemku zpet. Tam zalezi Jak jste se domluvili a co ne/podepsali vzajemne.
Odpovědět
Profilova fotka
@ajka85 a poslední rok ať děláme na vlastní zahradě cokoliv, tak je všechno problém...a nejhorší je, že jsou tomu kolikrát přítomny děti :-( posledně dostali kvůli hluku vynadáno i oni a radši než aby byli na zahradě, tak šli domů, jen aby se to neopakovalo... A ten váš soused se přeci nemůže taky odvolávat do nekonečna, kort, když už kolikrát jste tam měli i lidi z úřadu. Oni by nedokázali poradit, jak dál postupovat?
Odpovědět
Stalkingem pardon tlf 🙈😁
Odpovědět
Měla jsem stejný problém se sousedy. Když se řekne jejich příjmení na obci, všichni se pokřižují. Pořád jsme se snažili slušně, podle pravidel, spíš ustupovat. Asi před 5 lety jsem se hecla a při nějakém konfliktu jsem na ně vyběhla. Takovým tím způsobem, že jsem ječela na celou vesnici, sprostá slova lítala, no hysterka hadra. A kupodivu, od té doby absolutní klid. V kombinaci s vysokou zídkou mezi námi - ideální sousedé. Prostě jsem zjistila, že určitý typ buranů reaguje pouze na stejný způsob komunikace. Cokoli jiného považují za slabost a mají tendenci šikanovat.
Odpovědět
@kenyas u nás pomohl betonový plot přes celý pozemek. Stál sice 60 000;- ale za ten klid to stojí. Absolutně nevědí, co se u nás děje, můžou si jen domýšlet, pokud by chtěli natáčet tak jedině vylest na žebřík. Naši sousedi na zahradě vycemene žijí takže soukromí nula, neustále nas šikanovali, že plytvame vodou, hodně zaléváme, proč nemáme stavební povolení na pergolu, proč stříhám ten ker, když na to není vhodné období....když jsem měla jít na zahradu bolel mě žaludek už předem. Ta betonová zeď je nejlepší investice do našeho manželství. Říkám manželovi, že lepší dárek mi dát už nemůže
Odpovědět
@ajka85 Na Vašem místě, když by na Vás přes plot sprostě nadával, nahrát si to, ať máte důkaz a zajít na přestupkovou komisi, to už by řešili s Vaším sousedem. Pak by vám třeba dal pokoj.
Odpovědět
@gepe Ono s tím vyměřením hranic to bylo komplikované. Nejdřív nám to vyměřili podle katastru, takže jsme měli jeden bod u sousedovi zídky, tak se rozčiloval, že tohle ne, tak jsme přistoupili na jeho požadavek a aby nám podepsal vyměření, že jsme si "ukrojili" ze svého 2,2m šíře, tzn. darovali jsme mu 70m2 jen tak a když došlo k 2. vyměření, geodet se opřel i o starou původní mapu asi z r. 1831 a náhodou to prapůvodně byla ta hranice kdysi. Jenže když jsme zjistili, že sousedi toto ustoupení zase nepodepíší, tak jsme to chtěli nechat původně k té zídce, ale geodet to zvážil a řekl, že by si to netroufl. Že když dojde na soud, budeme v právu a možná by i soud rozhodl, že by byla hranice k jeho zídce, což by jsme s tím souhlasili, ale z našeho už "ukrojit" víc nemůže, než co jsme mu dali.
Odpovědět
@bonika69 Kéž bych měla Vaše chování a dokázala na ně pořádně zařvat, bohužel jsme s přítelem spíš klidné povahy a snažíme se vyhýbat konfliktům. Ale naposledy jsme dělali kolem plotu terénní úpravy, byli jsme venku asi 4 hodiny a během té doby přišel soused s foťákem asi 8x, pak i jeho manželka a z balkónu nás natáčel jejich syn. No takhle se nedá v klidu pracovat, když vás neustále někdo špehuje a kontroluje. Přijde metr od vás a fotí si Váš obličej, to je ulítlost. Jsou ubohý. Jenže jak nám řekli na přestupkové komisi, to vše můžou, pokud to nezveřejňují. Až když by byli sprostý nebo nás napadli, to už je trestné. Ale myslím si, že tohle už je omezování osobní svobody. Podle zákonů ale není. 😞
Odpovědět
@aneta15 Přesně takhle to mám. Když jdu dělat něco na zahradu, tak mě bolí žaludek. Ale i doma, když si na ně vzpomenu, nebo když jedu kolem nich (protože jiná cesta nevede), tak mi není dobře. Proto jsme mezi sebou začli stavět betonový plot, ačkoli jsme ho nechtěli, jinak to nepůjde. Jenže z jeho strany nám proudem vody vyplavuje hlínu, protože až přijde ze stavebního změřit výšku plotu, bude soused dělat vše pro to, aby tímto vyplavováním narostla nad 2m a pak je to černá stavba a musíse odstranit. Proto jsme z jeho strany - kde máme ještě 20 cm našeho pozemku, dali tkaninu a vysypali štěrk s obrubníčkem plastovým - aby kamínky nepadali na jeho zahradu při sekání. Během práce nám začal pošlapávat obrubník a řehtali se tomu oba manželé. Jenže než dojde k vyměření, nemáme jistotu, jestli tam neobšlapuje a neupravuje terén. Prý udělají vše pro to, aby dosáhli svého. Ploty nesnáší. A to nám vyhrožovali, že nám přijde obsílka z životního prostředí, že ten plot tady nemá co dělat. Tak jsme si zajeli zpětně zažádat (SÚ řekl, že nepotřebujeme žádné povolení, tak jsme začli stavět). A tam nám řekli: "No jo,když se sousedí s blbcem, tak to jinak nejde, ta baba sem taky jednou přilítla, tu se nedalo přehlédnout". Takže se chovají všude arogantně.
Odpovědět
Profilova fotka
Vzala bych mobil a fotila a natáčela si je taky.
Odpovědět
@kenyas urcite si neukrajujte kvuli nim pozemek. Pokud mate pozemek az k jeho zidce, tak ho tak nechte zamerit. Evidentne nic nebude dobry, takze si najdou cokoliv proc but takovi hulvati. Nemuzou vam zakazovat stavet plot na vasem pozemku, ci jinak Vas omezovat. Pokud vse postavite a udelate podle regulativ, tak na Vas nemuzou. Kdyz to ctu, tak bych uz se s nimi "nemazlila".
Odpovědět
Článek se načítá
@ptjj To děláme po půl roce taky a je očividně vidět, když dělají něco oni u našeho plotu a natáčíme si je, jsou vzteklý. Oni můžou a my ne? Třeba to přestanou dělat.
Odpovědět
Já nechci radit, ale takovýhle lidé to mají ve svém myšlení postavené jinak. Já jsem ustupovala a byla slušná snad 10 let a bylo to horší a horší. U mě to bouchlo, když soused vylezl na tu naši zídku a čučel k nám. Ve vířivce se koupala malá dcera, samozřejmě bez plavek. Takže na celou vesnici scéna o pedofilech, zásahovce, projetí všech PC, odebrání dětí, dohled OSPOD. No a od té doby fakt nevím, že vedle nás bydlí. Jestli vás i fotí přes plot, toho by se dalo hodně využít. Stačí to jen dobře promyslet.
Odpovědět
To je taaak tezky,kdyz jim clovek jednoduse nemuze dat pres drzku!!!ach jooo...jen co to ctu,tak mam vztek za vas.ja bych teda taky rvala jak sirena,a delala to same co oni..a fakt asi betonovy plot a posledni reseni se odstehovat noo.hodne stesti!!
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
@bonika69 Přesně tohle mě napadlo. Pokud máte malé děti a soused si vás natáčí přes plot, stačí si nachystat foťák (mobil) a poslat ven dítě nahaté (třeba v létě do bazénku) a ve správnou chvíli souseda vyfotit. Pak mu pohrozit policií, že natáčí dětskou pornografii. A máte klid 😄 😄
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Profilova fotka
Taky mám podobného souseda.... A protože jsem od přírody kliďas, tak nějaké fyzické násilí nepřipadalo v úvahu. Ale naštěstí pomohla náhoda. Bydlím celkem na samotě, no vidím souseda jak spadnul ze žebříku (není to žádný stařík, 40 roků), u té strany kde se mu to stalo, tak ho vidím jen já. Tak jsem vzal auto, hezky jsem se okolo něho projel a nechal jsem ho tam ležet i s tou zlámanou hnátou a počkal až ho tam najde někdo kdo šel na návštěvu.. Když se vrátil z nemocnice a něco pyskoval, tak jsem mu normálně slušně vysvětlil, že ho tam nechám klidně chcípnout, když nepřestane dělat naschvály, neb mně teda rozhodně chybět nebude. Tak zkrotnul jako koník a je klid. Včera na mě dokonce mával, to jsem z toho normálně v šoku
Odpovědět
@ondra_ondra Teda sorry, ale nechat někoho na zemi bez pomoci, aby ho našel někdo jiný, tak tomu říkám teda nátura. A ještě se tím veřejně chlubit. Možná, že váš soused je ten normální....
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius myslím, já si ho vůbec nevšímám a po té věčné šikaně, stěžování si na obci, nadávkách nemám žádné výčitky. Opakuji já si ho vůbec nevšímám. A troufnu si říct, že kdyby byl na mém místě někdo jiný, tak tomu člověku už dávno rozbil hubu. Já jsem jen zůstal u svého, prostě jsem si ho nevšímal
Odpovědět
@atilius Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, že. Souhlasím v tomto s jednáním pana Ondry. Pokud bylo vidět, že dotyčný je v pohodě, jen zlomená noha, neumírá, tak prostě OK. Přece někdo, kdo toho druhého nenávidí, ponižuje, pomlouvá, znesnadňuje mu život, nemůže čekat, že mu ten dotyčný neoplatí stejnou mincí.
Odpovědět
@skunkos Já s tímhle přístupem nesouhlasím. Je Ondra doktor? Jak poznal, že neumírá? Embolie ze zlomeniny, třeba? Taky nejsme doktor, ale nechat na zemi zraněného člověka, ať si ho najdeněkdo jiný a odjet s pocitem, jak jsem mu to nandal, mi prostě o tom člověku říká svoje. Mohl mu klidně apsoň zavolat sanitku. A zároveň mám na vědomí, že to, že se ten soused chová hnusně tu máme jako informaci pouze z jedné strany. Přičemž o jedné z nich víme, že nechá zraněného klidně na zahradě pod žebříkem.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius tak vypovídá to jen o tom, že si ho vůbec nevšímám a to za žádných okolností 😉
Odpovědět
@ondra_ondra Vypovídá to i něco o tobě. ;)
Odpovědět
@ondra_ondra tak to "nevšímání" tě může stát v krajním a vyhroceném případě i rok v kriminále. Nedávno jsme to řešili a tvoje povinnost je za každých!!! okolností zavolat pomoc (ať už záchranku, nebo policii) a například i v případě, že to ten člověk nechce. Je to myslím §207 neposkytnutí první pomoci (ale nejsem si jistá). Nikdy prosím nikomu tady toto neraď, protože to může mít nedomyšlené následky. Jak pro toho člověka, kterému nepomůžeš, tak v konečném důsledku i pro tebe!
Odpovědět
Profilova fotka
Viz výše příspěvek od @kekita. Bez ohledu na vzájemné vztahy, pokud by se sousedovi při tom pádu stalo něco vážnějšího, tak se to dostává do poněkud vážnější roviny: § 150Neposkytnutí pomoci (1) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
Odpovědět
@molanmolab @kekita Byť tedy rovněž vůbec nesouhlasím s chováním @ondra_ondra a neposkytnutím pomoci, tak by mu zřejmě kdokoliv horko těžko prokazoval porušení vámi výše popsaných paragrafů. A to z více pohledů, ne jen toho, že nemohl posoudit, zda se jedná o vážnou újmu na zdraví nebo že dotyčného viděl a detekoval, že se mu stala vážná újma na zdraví případně i fakt, že by mu pomoc nemohla způsobit nebezpečí.. tak to bohužel v realitě je a prokázat takový případ se daří v minimálním měřítku a to především v případě, kdy někdo někoho srazí autem a ujede.. (čili újmu zaviní a tím si jí je vědom). No a jinak zpět k @ondra_ondra - já semozřejmě neznám historii vašich sousedských vztahů ani to, co se kam až vyhrotilo a jaké následky to zanechalo.. ale ono možná to, že tam soused ležel a potřeboval pomoc mohl být ten správný start pro narovnání sousedských vztahů a samozřejmě ani vy nevíte, kdy se situace může obrátit a ve stejné situaci budete vy a tu pomoc by jste mohl potřebovat vy od něj.. takže pozor, karma je svině..
Odpovědět
Profilova fotka
@doog jak říkám od té doby je klid, takže svůj účel to splnilo 😉 jak píšu výše, už na mě dokonce mával 😁 Nicméně já s ním nepotřebuji být kamarád, mně stačí, když si mě nebude všímat. A přesně jak píšeš výše, kdyby se mu stalo něco vážného, těžko by to prokazoval
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius to 100% budeš prudit, tak až budeš potřebovat, tak tě klidně nechám umřít. To přesně to vypovídá
Odpovědět
@ondra_ondra Tebe bych teda za souseda nechtěl. To je přesně takové to arogantní chování a pasivní agrese. Myslím, že raději Tvého souseda, než Tebe. ;) A vůbec nejde o to, jestli ti někdo prokáže úmysl nebo ne, to už je věc justice, ale lidsky jsi prostě normálně selhal. A ještě máš za to, že je všechno v pohodě. 8-(
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?