Nový dům nebo koupit starší a zrekonstruovat ?

Ahoj , máme s manželem takové dilema , chceme si vzít hypo na barák ale pořád přemýšlíme jestli koupit nový dům ( pořád na něj vyskakují všude na netu inzeráty do 3 mil . Dům na klíč ) já jsem pro spíš koupit starší a zrekonstruovat . Pořád se o tom dohadujeme můžete mi poradit prosím co by bylo nejlepší ? Jen chci dodat celý život bydlíme v baráku s rodiči takže co se týče koupě a vše okolo vůbec nemáme ponětí co a jak 😞Díky
Odpovědět
1
2
Ahoj, jestli ti bude stačit tak 80m2 a postavíte si to svépomocí, pak se do těch 3m MOŽNÁ vejdete.
Odpovědět
Záleží co chcete... Osobně to řeknu tak: Starý dům ještě z dob rakouska uherska a dříve klidně bych rekonstruoval Dům ze 70. 80. let ale vůbec, o ten bych ani prstem nezavadil.
Odpovědět
@vladimir_sacha a z jakého důvodu? Já jsem zrovna takový dům z roku 89 rekonstruoval a jsem spokojený? 😀
Odpovědět
Starý dům jedině když jej zdědím nebo když je na opravdu nádherném místě. Jinak vidím samá negativa. Nový dům, postavím podle sebe a přesně tam kde chci.
Odpovědět
Paní mi psala že taky stavěli s firmou Havo máte někdo zkušenost ? Podle toho co jsem četla tak super za ty peníze si myslím .
Odpovědět
@lisakstavitel ,tak samozřejmě každé má své, nám se to sešlo tedy jak říkáte, tak že spokojenost a hlavně když bych stavěl takový dům co jsem reknsruovali, tak by mě to vyšlo minimálně o 30% dráž.
Odpovědět
Jak bylo psáno . Starý dum je o kompromisech . Každá generace žije jiný životní styl a tomu odpovídá bydlení . Navíc staré domy , často mají jiné technologie . Dnes vše rovné , slabá omítka . U starých domu se na centimetr nehledělo , není nic kolmé .
Odpovědět
Moje sestra koupila starší dům (asi 5 let) a je to naprosto super. O nic se nemuseli starat, nic řešit, prostě jen vyřídili hypotéku. Zatímco oni už si zevlují letos na zahrádce, před námi jenoční můra v podobě výběru firmy, hlídání řemeslníků apod. Dům je pěkný, normálně tři ložnice, dole pracovna....nemají speciální požadavky na design, bydlení jim vyhovuje 🙂
Odpovědět
@sobii Důvod je naprosto jednoduchý. Pokud se jedná o stavení z dob 18. nebo 19, století, tak vesměs nic nemá, zatímco v domě starém 40 - 50 let je vše špatně, má topení co je mnohdy prorezlé u trubek, rozvody vody a elektriky taky špatné, vše zabetonované, hrozné okna a tak bych mohl pokračovat, mnohdy už má rezavou plechovou střechu. U starého domu 100 a víc let většinou topení ani není, rozvody řešené naprosto jednoduše jedna zásuvka a jedno světlo v každé místnosti a někde ani zásuvkové okruhy nemáte, vodovod je kohoutek na chodbě apod... Prostě oproti novějšímu domu tam není co takového starého likvidovat moc, ale vesměs se dá budovat. Takže to je ten důvod, když člověk zrenovuje kastlová okna, tak má vyhráno, na střeše je většinou buď taška, která se dá po opravě krovu nebo laťování znovu nasadit, popřípadně eternit, který se dá taky zdělat, prohlídnout záklop a naklepat ho zpětně, tzv. ho přehřebíkovat (staré hřebíky vyměnit za nové).
Odpovědět
Profilova fotka
Koupili jsme starý dům (r.1939) a komplet rekonstrukce. Ale je fakt, že jsme kupovali hlavně lokalitu a pro mne byl extra bonus zahrada se vzrostlými stromy. Dům jako takový byl v příšerném stavu.
Odpovědět
Ja myslel kompletní rekonstrukci ,dělali jsem vše.
Odpovědět
@vladimir_sacha,to máte vlastní zkušenost, rekonstruoval jste dům, stavěl nebo kupoval novostavbu?
Odpovědět
Článek se načítá
Novy dum si dispozicne postavite dle sveho, ve starem rd muzete s domem koupit i tzv.kostlivce ve skrini,na coz pri koupi nemusite vubec prijit-napr. Plisne v podlaze,ci vzlinajici vlhkost umne ptrena barvou,ale po chvili bydleni se zacnou vybarvovat panecku veci a zjistite ze cam jde vlhkost do dimu,takze je ho nutne podrezat-s nejistym vysledkem samozrejme ! Nebo takova drevomorka ve stresnich tramech... U stareho domu nebudete nikdy s opravami u konce, na jednom konci skoncite a na druhem muzete zacit; Pro novy dum si musite obstarat pozemek a zde si ohlidat aby nebyl problem se sitemi,aby byl zahrnuty v uzemnim planu a vhodny vubec ke stavbe,atd. Stavebni povoleni nam trebas vyrizoval profik,ktery na urade byl s urednicemi jedna ruka,marusko sem,evicko tam, vyznal se co dodat kdy a kam,stalo nas to tenkrat 10 tacu,ale bylo to bez nervu a za chvili. A jsme v novem,dbes uz 16let starem bungalovu, velmi spokojeni. Velmi a nejvic je dulezita lokalita,zde bacha - nedelat kompromisy,bo to neopravis,nezmenis, barak nepreneses! Kdyz to shrnu: jsem jednoznacne pro novy dum,cihlovy,nikoli drevostavbu.
Odpovědět
@mrnous_terka Na Vaši otázku není jednoznačná odpověď. Řešili jsme to samé. Novostavby jsou drahé a obvykle v hromadné zástavbě s minipozemky. Musíte hledat a mít štěstí. My nakonec koupili starší domek na pěkném místě a děláme rekonstrukci.
Odpovědět
Samozřejmě, že je důležité aby se na vše před koupí podíval odborník aby člověka pak nic nepřekvapilo, nové je samozřejmě nové, ale když je rekonstrukce dobře udělaná a vyhovuje to člověku, tak si myslím, že je to ok, jediné co bych dnes udělal jinak je ,že bych dal podlahovku, jinak nic a jak říkám, můj odhad je minimálně o 30% levněji než nový a o tak tři roky rychleji než nový s tím vším povolením atd.
Odpovědět
@mrnous_terka Zadejte si do lupy Havo, najdete recenze.
Odpovědět
My koupili starý domek a 7 let rekonstruovali. Nikdy více. Oproti tomu koupit pozemek a navrhnout si dům podle vlastních potřeb - úplně jiné kafe.A vyšlo to oboje na stejné peníze. V dnešní situaci na realitním trhu bych objížděla i pozemky i starší domky.
Odpovědět
Moc děkuji podíváme se na firmu Havo a zkusíme to přes ni , přeci jen nový je nový a zas když si to tak vezmu tak nech i celý život jen opravovat a opravovat a škudlit každou korunu skrz barák 🙂
Odpovědět
Máme starší dům kde žije můj tatínek a my žijeme v novostavbě tři roky staré. Upřímně říkám, že bych ten starý dům nechtěla ani zadarmo. Je tam nekonečná práce a nikdy nebude jako nový, pořád se něco objevuje. Jediné plus je lokalita. Každý se musí rozhodnout hlavně dle svých priorit a taky financí, času. Nás stál jen samotný 4,5mil a dnes by stavba stála minimálně 6mil .... pozemek teď stojí jednou tolik .
Odpovědět
Já bych řekla, že to záleží na tom, jestli chcete a můžete investovat peníze do pohodlnějšího řešení. V novostavbě si můžete všechno naplánovat podle svých představ, a můžete si ohlídat, jestli se při stavbě postupuje správně. Ale prázdné pozemky jsou drahé, malé a mimo centrum obce, stavební materiál je šíleně drahý, stavební firmy mají plno. Když koupíte starsi domek, můžete sehnat i větší domek s větším pozemkem na dobrém místě za rozumnou cenu a rekonstrukce vás vyjde líp, než stavba nového. Ale může se vynořit spousta kostlivců, odřeknou řemeslníci, rekonstrukce je obvykle víc o nervy. Dá se rekonstruovat postupně, zatímco tam člověk bydlí, a ušetří na nájmu, ale není to moc pohodlné řešení. Ale v dnešní době si nový domek prostě každý dovolit nemůže.
Odpovědět
@mrnous_terka. Když tu rekonstrukci uděláte pořádně a najednou nebudete celý život nic opravovat a tak, i na novém se po 15 letech najde něco na opravu, my po rekonstrukci už 7 let bydlíme a je to ok, řekl bych ,že dnes dům s alespoň 110m2 a 1000m2 pozemek ,bude ve finále tak za minimálně za 6mil a 2,5 roku . Budu si stavět chatu 80m2 bungalov ,nic extra a proj. Cena je cca 2.2mil.
Odpovědět
@sobii jako jo ale pořád tam je ta doba 15 let v klidu já včera obvolala snad celou rodinu a brácha co dělá celý život ve stavebnictví mi právě i říkal ať si to pořádně rozmyslím že teď je to fakt všechno drahé a hlavně ty ceny jsou šílené a pořád to jde nahoru ale zas mi říkal že prostě vždycky jsou nějací kostlivci u starších baráků a co koukal na baráky na net tak pod 3mil. se těžko nějaký najde to spíš fakt rujna do který budu sypat peníze ,že za ty prachy už si můžu postavit to přes tu firmu dům na klíč a 15let mám klid jasný po cca 15 letech se vždycky něco objeví to je normální ale pořád tam je ta prodleva 15 let a člověk bere hypo ,splácí jak blázen tak ať aspoň máme klid ....člověk by to neřešil kdyby se nemusel zadlužit no...
Odpovědět
Profilova fotka
Je to těžké rozhodování. Pokud najdete starší dům v super lokalitě za rozumné peníze tak bych šla klidně do rekonstrukce ale takových asi moc nebude. My jsme před 13 lety koupili starší dům, celý jsme ho zrekonstruovali ale pořád je to kompromis no a teď budeme stavět jen o pár ulic dal protože lokalita je super. A už aspoň máme zkusenosti a jasno co přesně chceme 🙂 Podle mě je prostě nejdůležitější lokalita a podle toho bych se zařídila...pokud tam jsou pozemky tak bych stavěla, pokud ne tak hledat dům k rekonstrukci nebo demolici.
Odpovědět
Profilova fotka
U nás to bylo o penězích, hledali jsme ruinu na zbourání - jednodušší stavební řízení a nebo dům k rekonstrukci, který by trochu odpovídal naším představám - možnost nastěhovat se hned a průběžně rekonstruovat, jenže situace s vývojem cen nemovitostí nás dovedla k novostavbě. Ruiny se pohybují okolo 2 mil., Půl mil.da člověk za bourání a je to spousta práce a pak novostavba. Obyvatelný dům okolo 4 mil. Ale nutná rekonstrukce za cca 2 mil( podlahy, ZTI, UT, štuky, koncové prvky El. i kabeláž a střecha, nedej bože problémy s porušenou izolací podlah. Takže nakonec jsme měli štěstí a sehnali pozemek za milion, na který jsme si navrhli i umístili náš vysněný dům a snad se vejdem do 4 mil. Kč. Máme ale výhodu, že já jsem stavař a snoubenka architekt, takže slevy na materiál, práce a vyzkoušení známí dodavatele. Pokud chcete něco staršího, tak to chce rozhodně sebou odborníka, který vám tu nemovitost posoudí a odhadne reálné náklady na rekonstrukci.
Odpovědět
@sobii Prarodiče rekonstruovali dům z roku cca 1850 2+1... Za 3 měsíce hotovo bylo a bydlí již skoro 20 let, to by se novostavba sotva stihla založit. Další člen rodiny rekonstruoval dům z přelomu 19/20st. a taky bydlí spokojeně, tam to trvalo trošku delší dobu, protože přistavoval do dvora na patro, ale samotný dům nebyl až tak problémový. My máme dům, kde se začlo stavět v roku 2002 a dělalo se z toho co bylo většinou a té práce, tady stála v minulosti stará zástavba, tak prorážet staré základy skrz nové, rozmlácet betony v zemi (staré dlažby 30cm pod terénem) když chtěl člověk akorát udělat trubku od okapu... No nikdy už a ještě to tady ujíždí a praská na 3 místech a další problémy. Pokud vezmu v potazdnešní ceny materiálů, které raketově vzrostly, tak rekonstrukce se vyplatí už ve vícero případech, pokud se člověk snaží maximum původních věcí zachovat nebo opravit.
Odpovědět
@sobii A dnes... Rekonstruuje se starý dům za účelem hospody, cca 100m2, část zdi z vepřovic, kamenné základy, neodizolované, rezavá plechová střecha, rozpadlá okna, část stavby se datuje přes 200 let zpátky, krov z roku 1880cca se taky zachová, byť některé trámy již chytl kdejaký chrobák, tak se ometou, vezmou pořízem, vydlabou se šroubovákem chodbičky a natře nějakým hmyzostopem, a hlavním bodem záchrany je to, že takové mistrovské díla, trámy 20x20 a jako spojování na dřevěné čepy nebo ty velké podpěrné stolice a vazáky napříč stavbou dneska již nikdo neudělá. A každá cihla, co se vybourala z kdejaké příčky, které budou jinak, tak se očistila jedna po druhé ručně a bude se znova využívat, už jich tak máme asi 600 kusů, co mě prošly rukama a já jednu po druhé osekal sekyrkou od malty a omítek.
Odpovědět
Profilova fotka
Sel bych do novostavby...i pres to, ze nekdo muze radit rekonstruovat starej barak... sice se pak muze chlubit, ze ma tlusty steny, ze ani signal doma nechyta, coz je urcite vyhoda (facepalm)... ze tornado mu to neodnese.... ale v novostavbe zas clovek neresi, ze do podlahovyho topeni muso poustet nesmyslny teploty vody... ze mu tece strechou a resit neustaly problemy, i kdyz samozrejme se snazi pusobit, jak na vsechny ten danej clovek vyzral... uz me to tady moc nebavi cist, neustaly rady chytry jak salamounovo hovco 😒
Odpovědět
@zdenek_valek To ohledně teplot a dalších věcí není tak pravda. Nám v tom domě co se začal budovat před 19 rokama, tak praskla trubka topení, přívodní vodovodní trubka do domu a uletěl roháček v kuchyni asi po 5 letech, do střechy teče, praskají zdi a v topení elektrokotlem koluje voda aspon 55C, dřevem pak 60 - 70C do PT
Odpovědět
My jsme ještě přemýšleli že by jsme si nechali udělat hrubou stavbu a vnitřek si už udělali samy co myslíte ? Chlap říká že nám to ušetří taky hodně peněz jelikož ten vnitřek je nejdražší prý 🤔
Odpovědět
A co si myslíte o firmě HAVO ? Nechci naletet máte někdo zkušenost ?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?