Obkopání nebo podřezání starého domu?

AHoj mam otazku potrebujeme se zbavit vlhkosti a plisne v dome je stary 60 let muzete mi prosim poradit co je lepsi zda obkopat nebo podrezat ? taky by me zajmaly vase zkkusenosti kdo jste to delal jak se pohybujou ceny kolik jste celkove za to dali a zda se to da udelat svepomoci nebo musi byt nejaka firma na to a taky by me zajmalo jestli je to potom poznat rozdit jesli opravdu neni dum vlhky a neplesnivi ? Dale bych mela dalsi otazku chceme delat i podlahy jsou docela dost v dezolatnim stavu je levnejsi dlazba nebo plovouci podleaha podotykkkam ze kazda mistnost by byla treba vylit betonem protoze vsude jsou tramy a ty bohuzel nevim v jakem jsou stavu taky se byvaly majitel zminoval ze jsou stropy domu staveny z rakosu nevim jak to vypada ale je asi hloupost aby byla i podlaha rakosova co mysllite ? diky moc za rady a popripade kdo ma zkusenosti i s rekonstrukci starsiho baraku napiste mi prosim rada si proctu co mate za sebou vy a co ceka nas bude treba delat tady snad vsechno ke vsemu treba muzete napsat i ceny dekkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@petaneczkaa :-D :-D :-D :-D Podlaha rákosová není :-D Ten rákos se přibíjel na trámy ve stropě, aby na tom držela omítka. Jestli je levnější dlažba nebo plovoučka teď neřeš, protože to je to poslední. Vyjde to celkem i nastejno, ale záleží jak jste nároční. Pokud máte skladbu podlahy dřevěná prkna, pod tím trámy a hlína (hrabanka, škvára), patrně se betonu tak jako tak nevyhnete....Podřezat si můžete i sami, ale je to asi velice pracné. Pokud budete dělat beton odvětraný a s izolacemi, bude rozdíl znát už tak. Obkopat si dům můžete sami (nopovka, drenážka) na tom nic není. Ceny jsou individuální...
Odpovědět
Doporučuji, abyste si pozvali nějakého experta, co vám to opravdu prohlédne. Tak nějak mi nesedí, aby byl dům ze 60. let v takovém stavu standardně, budou tam chyby a problémy. Sama za sebe bych doporučila raději podrezani, ale to se nedá udělat s každým zdivem a v každých podmínkách. Jinak rakos je rakosove podbiti na stropě a to je to nejmenší. Spíš to chce zjistit, v jakém stavu jsou trámy a kolik unesou. A taky co je tam za nasyp, třeba skvara není moc zdravá pro bydlení.
Odpovědět
Dobrý den. Bohužel nepíšete, jak jsou zdi silné, pokud se jedná například o klasické cihlové zdivo o síle do 50cm, mohla by vlhkost souviset i s tím, že se stěny rosí, protože jsou studené. Co se týče podřezání, to já osobně už považuji za přežité, protože už existují jednodušší spůsoby, například injektáží. Já jsem použil " Lukofob 39" a jsem nad míru spokojen. Dá se to udělat i svépomocí, jen to chce trochu vynalézavosti při aplikaci. :-) Dělal jsem s tím jen jednu místnost, síla stěny 60cm a cenově to vyšlo asi na 150,- Kč na běžný metr. Už po týdnu bylo znát, jak zdi vysychají! Ale samozřejmě to účinkuje jen na vzlínavou zemní vlhkost, na prochládající stěny účinkuje jen zateplení fasády. Obkopání je dobré udělat vždy, nejlépe společně s fasádou, z důvodu zapuštění extrudovaného polystyrénu pod terén. Zateplí se tím základy, aby neprocházel chlad do podlahy uvnitř domu. A při té příležitosti neuškodí, položit tam drenážní trubku a odvětrat nopkovou fólií. A vzhledem k tomu, že teprve začínáte, chtěl bych vás varovat před ukvapeným oboucháním celých stěn na cihlu. Je to často to první, co při rekonstrukci majitel udělá a ze zkušenosti vím, že z 90% je to zbytečné. U starých domů bývá vrstva omítky i několik centimetrů silná opětovné nahození pak prodraží každou místnost i o deset tis. Většinou stačí jen opravit odfouknutá místa a přetáhnout lepidlem a perlinkou. I já, stejně jako má předchůdkyně doporučuji pozvat ke konzultaci experta, ale ne zedníka, jak se bohužel často stává. Zedník je řemeslník, který ví, jak se má dům postavit, ale znalosti některých souvislostí jim většinou chybí. Takže například posouzení, proč je dům vlhký, nemusí být správné. Raději se ve svém okolí poptejte po někom, kdo pracuje např. jako stavbyvedoucí, stavební mistr a pod. Některý ze sousedů bude určitě o někom vědět. A možná bude mít i s podobně postavenými domy zkušenosti. Před 60 lety si sousedé se stavbou domů navzájem pomáhali a tudíž byly i jejich domy stavěny podobným způsobem, i se stejnými případnými nedostatky. Alespoň u nás na vesnici tomu tak bylo. :-) Přeji mnoho zdaru při budování domova. :-)
Odpovědět
@jenday Já bych doporučila pozvat někoho, kdo se zabývá přímo sanacemi, protože ne každý stavbyvedouci nebo mistr s tím přišel do styku a rozumí tomu. A právě takový člověk by měl podle obhlednuti a prozkoumání situace určit, jestli bude lepší podrezani nebo injektaz, případně něco jiného.Každopádně injektaz nedoporučuji dělat svépomocí, aby to k něčemu bylo, chce to opravdu zkušené pracovníky. Taky se každý injektazni prostředek nehodí pro každou situaci, ať už jde o typ zdiva nebo způsob namahani vodou. A i by takový člověk měl navrhnout řešení kolem základu tak, aby se tam voda nestahovala (obvykle použití nopovky v CR), ale aby to odvetravalo. Původ vlhkosti může být z více vlivů, může to být klidně i tepelnymi mosty a kondenzaci, ale pokud se tvoří plísně, určitě bych omítku obouchala až na zdivo, v rámci zachování zdraví, ne úspory. Ale tohle je opravdu obecně, samotný dům může být vselijaky a vyžadovat úplně jiná řešení. Důležité je pozvat si odborníka na sanace a statika kvůli stenam a stropum.
Odpovědět
@kacenkakaca Plísně se dají odstranit protiplísňovými nátěry. Ale i to je jen dočasné řešení, pokud se neodstraní příčina, tj. vlhkost. Při škrábání malby stejně tyto části stěny odpadnou i se štukem, možná i s částí omítky a tudíž i se sporami plísní. Pak se celý podklad opraví, natáhne perlinka s lepidlem a vyštukuje. Vápno obsažené ve štuku samo o sobě působí protiplísňově řadu let, i kdyby se sanace zdiva neudělala. Specialista, který se zabývá sanacemi (nebo kterýmkoli jiným oborem) chce především prodat a vydělat. V tomto směru bych byl velmi opatrný a raději bych se obrátil na někoho nezávislého, viz můj příspěvek výše. Pokud někdo pracuje jako stavbyvedoucí, zná i toho specialistu a zároveň ho dokáže i "zkrotit" . :-) Dále může i doporučit dobré řemeslníky, působit jako poradce u svépomocných prací a pod. Injektáž lze udělat svépomocně, stejně jako téměř vše ve stavebnictví. Ale samozřejmě je nutné si vše důkladně prostudovat a vyzkoušet nejdřív na nějakém kratším úseku. Dokonce si myslím, že to patří mezi ty jednodušší práce na rekonstrukci domu. Na stránkách výrobců jsou velmi podrobné návody. Nopová fólie se používá právě proto, aby základy odvětrávaly. Proto nesmí být ukončena zároveň s terénem, aby se do ní voda nestahovala. Správně provedená drenáž je důležitá, ale nijak složitá. I tak se tam často dělají chyby a měl by na to někdo dohlédnout, s tím souhlasím. Je pravda, že jsem stavař a mnoho věcí se mi možná zdá jednodušší, než ve skutečnosti jsou. Ale snažím se navrhovat co nejjednodušší a nejlevnější řešení, protože předpokládám, že tazatelé jsou obyčejní lidé, kteří si budou chtít něco udělat svépomocně. Na co všechno si troufnou, to už posoudí sami. Přeji příjemný večer. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?