Otevřená expanzní nadoba vs uzavřena

Dobrý den Přicházím s dotazem ohledně nějaké nejasnosti, nejsu si úplně jistý zda-li je lepší a) instalovat expanzku a udělat uzavřeny okruh topení b) nebo nechat v nejvyšším bodě otevřenou nadrž a tuto sestavu doplnit oběhovym čerpadlem. Vím že a) funguje, ale kdybych dělal topení, osobně bych šel to toho b), pokud to je technicky možné, čistě samotíž ne, právě proto bych doplnil čerpadla Děkuji za odpovědi
Odpovědět
@vladimir_sacha Osobně, otevřená ex. nádoba je zdrojem nečistot v soustavě a proč? Přístupem vzduchu do ex. nádoby tato nádoba oxiduje a bordel se dostane do soustavy, musí být instalována v nevyšším bodě soustavy a nesmí zmrznou. Samotížný rozvod bude několika násobně dražší (jak materiál tak pracnost) a vy ušetříte jen 5W co je spotřeba dnešních čerpadel rod. domku. Dnešní topenáři nechtějí riskovat že jim samotíž nepoběží, musel by jste narazit na někoho ze staré školy. Asi se jedná o kotel na TP a dnešní době je požadavek výrobců kotlů dodržet min. teplotu zpátečky a zapojenou AN co se v době samotíže nedělalo a neřešilo. Po roce 2022 hrozí že to budou kontrolovat v rámci revize kotlů, uvidíme.
Odpovědět
@wpavel Ano, jak píšete musí být aby nezamrzla, zakryta to jo, pochopitelně. V obojich pripadech by bylo čerpadlo, akorat jestli okruh uzavřeny nebo otevřený ale oba s čerpadlem. U otevřeného okruhu nehrozí vybuch, prostě to vybubla, u uzavřeného zase řešit tlaky, dopouštění, smyčky a pojišťovaky, tak nevim co je lepší
Odpovědět
@vladimir_sacha Voda pod tlakem 1 bar vaří podstatně později na vyšší teplotě. Když vám ta ex. za mrzne tak to vybouchne. Když je topení dobře spočítané a udělané tak k varu by nemělo docházet. V dnešní době musí být kotel na výstupu chráněn poj. ventilem. Když je soustava těsná na tlakujete jednou max. kontrola tlaku v ex. nádobě.
Odpovědět
@wpavel to je mě jasny všechno, k zamrazu by nedošlo, právě kdyby byla ta soustava, kde je otevřená expanzka, je to bezpečnější než uzavřena s pojišťovacim ventilem. Spíš by mě zajimalo, jestli by to nedělalo paseku s tím, že tam bude čerpadlo a přitom tam nebude tlak, jenom ten hydrostaticky tvořený sloupcem vody (0.3at- 0.5at) Zde je jednodušší dolevani do nádrže a nemusi se dávat voda z vodovodu pod tlakem, kdyby prasklo topeni, pořád by se nechtěně dopouštěla voda v něči nepřítomnosti, zatimco u otevřené soustavy by to vyteklo a nic víc. Tudíž lze praktikovat otevřena soustava s nuceným obehem nebo ne?
Odpovědět
Můžete mít čerpadlo a otevřenou ex. nádobu. U tlakové ex, nádoby se nikam automaticky žádná voda nedopouští a nemusí se dopouštět když nikde nekape. To u otevřené ex, nádoby dochází k odpařování vody a nutno ji doplnit.
Odpovědět
@vladimir_sacha samozřejmě, že můžete udělat otevřenou expanzi a nucený oběh, ale nechápu proč. Nenapsal jste o jaký kotel se jedná. Pokud je to nějaká stará uhelná vykopávka, tak klidně. Jestliže je to pro moderní zdroje tepla, tak je to nesmysl. Navíc nějak nechápete dopouštění vody v případě uzavřené expanze. Obvykle stačí kontrolovat a případně dopouštět vodu jednou za rok. Jenže dopouštění děláte Vy, není to automaticky. Takže v případě poruchy také vyteče jen obsah expanze a nic víc. Co je jednodušší zase záleží jak je to udělané. Třeba u plynových kotlů s ohřevem TUV často stačí otevřít ventily propojující přívodí vodu TUV s topným okruhem. Takže dopouštění vody je otázka jedné minuty. U otevřené expanze je problém, že se do okruhu dostává kyslík. Ten podporuje jednak oxidaci (rez) a bakterie.
Odpovědět
@wpavel právě že pokud se instaluje ta uzavřená sestava, je tam to dopousteni do systemu s tim regulatorem kvůli bezpečnostní smyčce
Odpovědět
@zubr487 kotel zatím neni, jak sem psal výše, je to pro ujasneni protože sem si nebyl jistý, zda-li by to fungovalo, ale vždy bych instaloval zdroj na tuha paliva, tam se nachazi ta bezpečnostní smycka, která vypouští vodu když se prehreje a to zpusobi podtlak a otevře se napouštění z vodovodu, tak jak když to praskne, dopouštění je pořád aktivní a hlídá tlak
Odpovědět
@vladimir_sacha Klasická chladící smyčka nemá s vodou co je v soustavě nic společného, jenom to že vodu ochlazuje a tyto vody se nemíchají. Trochu jinou smyčku používá Viadrus. Musíte napsat o jaký kotel se jedná, jinak je diskuze o ničem.
Odpovědět
@wpavel nevím jak je to u Viadrusu, ale obvykle je to jak píše wpavel. Je to samostatný okruh, jehož součástí je termoventil. Po ochlazení se automaticky uzavře. V každém případě to nemá nic společného s typem expanze. Podobně i pojistný přetlakový ventil musí být použitý v obou případech. Podstatný je typ oběhového čerpadla. Moderní čerpadla mají rotor tvořen silným permanetním magnetem. Jakmile dáte otevřenou expanzi, do systému se dostává kyslík a oxidací vzniká železitý kal, který zničí čerpadlo.
Odpovědět
@zubr487 Ano vím, že otevřená soustava má přísun kysliku, ale nevim jak je to u demiralizovane popř. destilovane vody. Pokud byl byl určitý sloupec vody, kyslik by se do topení dostat nemusel nebo se pletu?
Odpovědět
@vladimir_sacha Pletete.
Odpovědět
Článek se načítá
@vladimir_sacha Pletete
Odpovědět
@zubr487 a jak sem říkal, když se do topení nalije destilka nebo jinak upravena voda, bude topení podléhat korozi?
Odpovědět
@vladimir_sacha Bude protože se tam dostane vzduch i do té destilované vody, Proč by nemohla. U talkové ex. nádoby tam žádný vzduch není a nedostane se tam. Jestli znáte princip ex, nádoby.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?