Plíseň kam se podívám ve starším domě, co s tím?

Dobrý den, koupila jsem starší domek. Je nepodsklepený, škvára a cihla. Okna mám stará dřevěná a topím na chodbě přímotopem a v místnosti obýváku který je spojen s kuchyní topím akumulačkami a stropními panely. Mám v kuchyni digestoř který pravidelně používám a prádlo suším v sušičce. Snažím se větrat. Okolo domu mám udělanou drenáž s nopovou folii. Přes to se mi neustále děla plíseň. Plíseň za kuchyňskou linkou, za skříněmi v obýváku, ty už jsme dokonce postavili na špalíčky. Dokonce v úložném prostoru v gauči mi chytil plíseň polštářek. Gauč mám odtaženy ode zdi. Chodba a koupelna je to samé, plíseň je všude. A to tu bydlíme od prosince. Některé zdi jsou i mokré ale čím jsme tu déle tím to mokro je menší. V koupelně mám mokro i na zemi u zdi. Letos se chystám udělat komín a topit krbovkami. Dá mi prosím někdo nějakou radu? Mám totiž dvě dcery a jestli nezvládnu se plísně zbavit budu muset hledat jiné bydlení. Proto pište jaký koliv nápad,děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
no to je těžké, dejte foto
Odpovědět
Za linkou, na chodbě, v koupelně a podlaha v koupelně.
Odpovědět
To je jednoduchý. Zdi jsou studený a kondenzuje na nich vzdušná vlhkost. Musíte buď zvýšit povrchovou teplotu zdí, nebo teplotu vzduchu v místnostech a ideálně snížit vzdušnou vlhkost. Doporučuji si koupit vlhkoměr a podle něj udržovat vlhkost v domě (místnostech). Vodorovná hydroizolace je v jakém stavu? Pokud je dům starší a nebyla měněna, tak už nefunguje, takže udělat novou, pak ideálně několik let počkat než zdivo vyschne a pokud bude vše OK, tak zateplit.
Odpovědět
Asi jde skutečně o kondenzát na studených plochách. Je ale zapotřebí zjistit jaká je skutečná vlhkost a odkud se bere. Zda se jedná o vlhkost prosakující zvenčí, vlhkost vzlínající nebo vlhkost z vnitřního prostředí. Zjištěné závady odstranit, odizolovat a zateplit.
Odpovědět
Když jste domek kupovali, byly tam vlhké mapy nebo černá plíseň? Ty stropy vypadají na děravou krytinu, pak se postupně promáčí strop - na stropech je škvára? Pokud by tam byla hlína, ta má aspoň schopnost vlhkost pojmout i pak v suchém období vypustit. Na začátek bych všechny cementové omítky (za mokra - abyste si neroznesla spóry plísně) otloukla, případně nechala zdivo vyschnout nebo aspoň natáhla čistě vápenné omítky - vápno desinfikuje, na něm se plísně tak snadno neudělají.
Odpovědět
@wegar A na co bude dělat nový omítky, když příští zimu budou zas plesnivý?
Odpovědět
@drabek06 Čistě vápenné příští zimu nebudou (máme kamenný dům, pár let byl neobydlený - špajz je na sever, u zdi rostou bezinky, slunce tam nezasvítí - plísně nikde nejsou, stará vápenná omítka a vápenný nátěr již devět let, v ostatních pokojích staré vápenné omítky a klihové barvy, špaletová okna - nikde žádná plíseň). Je tedy lepší mít i do té příští zimy cementové provlhlé omítky prolezlé plísni, jo? Prvotním opatřením je škvára pryč, cementové omítky pryč.
Odpovědět
Proboha v takové plísni bych nebydlela ani den, natož s dětmi!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?