Plynový kotel nebo tepelné čerpadlo??

Co byste poradili v tomto případě? Rekonstrukce staršího domu, podlahové topení nebude, čili radiatory, dům se obloží izolací 15cm, podkroví vata 30cm. Rozloha: přízemí+patro, každé asi po 70m2. Názory, co máme jsou protichůdné. Děkuji za každou připomínku a názor.
Odpovědět
Pokud máte finance a prostor na TČ, tak není důvod přemýšlet nad plynovým kotlem. Pokud jde o rekonstrukci, je dobré zjistit podmínky NZÚ, která by mohla pokrýt polovinu nákladů na pořízení TČ. Plynový kotel bude levnější na pořízení, ale do budoucna drahý na provoz. Navíc je plyn od léta vyloučen z dotací.
Odpovědět
@hanna99 V současnosti asi jedině tepelné čerpadlo. U rekonstrukce je problém s tepelnými ztrátami a s topnou soustavou s radiátory. Tepelné ztráty přepočítat po zateplení z důvodu správného navržení TČ. Čím vyšší TZ tím větší investice do TČ. Něco málo viz můj profil a www.
Odpovědět
@hanna99 prvně bych si opravdu spočítal tepelné ztráty a to důkladně. Pokud budou větší tak si nejsem jist jak moc by tepelné čerpadlo bylo účinné vytápět radiátory na vysokou teplotu. Čím je potřeba teplejší voda tak tím je čerpadlo méně účinné a stává se z něj skoro elektrokotel. TČ jsou vhodná pro nízkoteplotní systémy - např. podlahovka. Protože plyn je nejistota tak bych se možná ještě zamyslel nad automatickým kotlem na tuhá paliva.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?