Rekonstrukce 80-90 let starého domu - ano či ne?

Ahoj, Ráda bych se zeptala na názory ohledně rekonstrukce 80-90 let starého domu. Je to dvoupatrový dům o podlahové ploše celkem cca 130metrů + sklep a půda. Pro představu přikládám výkresy. Pořád se nemůžeme rozhodnout, zda dům rekonstruovat nebo ho prodat a jít raději do bytu. Dům jsme s manželem zdědili a je na perfektním místě v obci, kde jiný stavební pozemek neseženeme. V době rekonstrukce bychom tam nebydleli. Plánujeme dělat tyto práce. Nemáme zatím moc představu, kolik to bude stát, takže jen tak velmi přibližně. Pokud jste přesvědčeni, že bude stát něco výrazně více či méně, dejte vědět. • Projekt pro stavební úřad – stavební část (bez vizualizací a jednotlivých profesí). 25 000 Kč • Sanace vlhkého zdiva nopovou fólií + nové venkovní potrubí na odpadní a dešťovou vodu. 150 000 Kč • Vnitřní kanalizace a vodovod. 40 000 Kč • Zateplení střechy izolací na podlaze půdy (střecha je dobrá, a zatím se nemusí měnit). 100 000 Kč • Zateplení čtyř střešních šikmin + 3 střešní okna. 75 000 Kč • Stavební úpravy (různé bourání a zdění). 150 000 Kč • Elektřina. 70 000 Kč • Vytápění (podlahové topení v kuchyni, obýváku, koupelně a záchodě). 180 000 Kč • Podlahy vinyl/dlažba (včetně odstranění těch původních). 190 000 Kč • Výměna oken v přízemí (v patře už nové jsou). 60 000 Kč • Koupelna v přízemí. 80 000 Kč • Koupelna v patře. 100 000 Kč • Kuchyně na míru včetně vestavěné trouby a myčky. 100 000 Kč • Oprava vnitřních stěn (stáhnutí původních vrstev, zapravení prasklin, vymalování) 150 000 Kč • Výměna dveří + zárubně. 50 000 Kč • Zateplení fasády cca 9,8x9x7m (18mm polystyren). 315 000 Kč • Venkovní chodníčky, plot, branka, dlažba,… 100 000 Kč Celkem cca 2 000 000 Kč (financování hypotékou). Všude však slyším, že tak starý dům je lepší zbořit a že by nikdo už znovu nerekonstruoval. Nechtěli bychom to za 2 miliony opravit, aby nám to za pár let spadlo na hlavu :-( Máte nějaké rady, co ještě při rozhodování zvážit?
Odpovědět
Pokud není zvenku už teď popraskaný, tak vám na hlavu nespadne. Podle obrázku bych ho střelil do roku 1930. Takovýto dům už by se vyplatilo opravit. Mně osobně by ale zásadně štval nízký strop ve sklepě, protože měřím 198 cm. Pokud máte tak do 190 cm, měli byste i perfektní sklep. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
u mna urcite opravit-zrekonstruovat, oproti bytu, nie je o com, ked vam vyhovuje miesto kde sa nachadza, my hlavne z toho istého dôvodu rekonstruujeme :)
Odpovědět
Já bych rekonstruovat jestli je čitelný tak bych se toho vůbec nebál
Odpovědět
@zirafaa Záleží jaký máte životní styl jako rodina. Je potřeba se rozhodnout, jestli chceš celý život bydlet v bytě a nebude ti nic chybět, pak bych to prodala a nebo jestli jsi typ do rodinného domku a bez zahrady si neumíš představit život. S domkem jsou větší starosti než s bytem, ale zase to soukromí a možnost dát si třeba bazén na zahradu, pěstovat např. jahody, maliny, kytky a relaxovat u grilování. Já mám v tomhle jasno a vím, že celý život v bytě není můj sen. Nicméně 2 miliony korun mi přijde na rekonstrukci teda dost, že už by za to mohla být novostavba. Záleží, jestli ti dům bude po rekonstrukci vyhovovat a na kolik by přišlo bourání a postavení nového. Mě třeba u těchto domů vadí, že není přímý vstup na zahradu, přála bych si velké francouzské okno na terasu. Ale třeba se to dá nějak vyřešit. Když udělá návrh rekonstrukce dobrý architekt, tak jde kolikrát udělat ze starého domu daleko lepší bydlení, než kdejaká novostavba.
Odpovědět
Profilova fotka
Pro mě by třeba byl i docela důležitý faktor velikost zahrady. Bydleli jsme celý život v bytě, na skoro starý kolena jdeme do domu a to právě proto, že chceme zahradu, nechceme sousedy pod sebou, nad sebou, vedle sebe atd. Viděli jsme třeba pěkné domy, ale na zahradě o 200 m2, což znamenalo z každé strany soused docela blízko.. to už můžu zůstat v tom bytě. Nevím, kolik vám je, ale to také docela hraje roli.. starší lidé už nemají chuť běhat z patra do patra.
Odpovědět
My máme starší dům (130 let) a takový jsme hledali. Ale je to samozřejmě dražší renovovat "od podlahy", než koupit byt. Ke své finální ceně si připočti tak čtvrtinu, možná třetinu navíc a vyjde Ti reálná cena. Jsou věci, na kterých se dá ušetřit (koupelna - obyčejnější umyvadla, obklady atd.), ale na druhou stranu jsou věci, který Tě budou stát víc - něco odkryješ a zjistíš, že je potřeba to udělat znovu atd. Taky záleží, jestli chcete dělat např. repliky dveří či nikoliv. Je to spíš otázka vašeho nastavení - chcete žít v domečku se zahradou, který nebude téměř nikdy dokončený, bude na něm spoustu práce a bude stát peníze, ale bude to krásné bydlení, nebo chcete žít bezstarostně v bytě, který nenabízí takové možnosti? A můj názor? Já bych šla rozhodně do domku!:-)
Odpovědět
Myslím, že za 2 miliony by určitě nemohla být novostavba podobné velikosti s podsklepením. Jako potenciální problém vidím bariérovost. Ani ne tak patro, patro můžete oželet, když se něco přihodí, ale samotný vchod do domu. To by chtělo nějak pořešit, třeba i nějakým tím francouzským oknem ... ?
Odpovědět
Právě, že mně hrozně vadí hluk od sousedů a představuju si ty grilovačky na zahradě :-) Cena 2 miliony je opravdu jen nástřel, většinu prací nemáme poptané. Budeme se snažit to udělat co nejlevněji v poměru ke kvalitě. Když to výjde levněji, bude to super. Vchod do domu plánujeme předělat trochu jinak (aby to bylo blíž na zahradu a nemusel se obíhat celý dům). Bojíme se, že by zbourání domu a likvidace suťi vyšlo třeba na 500 000 Kč a nový podobný dům by rozhodně se vším všudy 2 000 000 nestál. Vždyť bychom navíc platili za základovou desku, nosné stěny, střechu, schodiště atd… K tomu je problém, že stávající dům stojí jen asi metr od sousedního pozemku, tak by byl problém postavit nový dům na stávajícím místě. Na druhou starnu je otázka, zda zrekonstruovaný starý dům ještě vydrží třeba 50–100 let.
Odpovědět
@zirafaa zrekonstruovaný dům vydrží jistě 50 let a pak vás to trápit nemusí :-) :-) :-)
Odpovědět
@zirafaa My jsme poměrně nedávno rekonstruovali dům z třicátých let a rozhodně bych to nezatracovala. Pokud není dům v dezolátním stavu, nebála bych se toho. Jen bych doporučovala před rekonstrukcí zjistit co nejvíc o tom, jak byl dům postavený, pokud je to možné, protože takovéto starší domy mají svoje překvápka (u nás to byl neexistující věnec, tím pádem hrozba praskání domu). Popřípadě počítat s nějakými financemi navíc. Není ale pravda, že je lepší starší dům zbořit a postavit nový, než rekonstruovat. My do rekonstrukce zatím vrazili cca 1 000 000,- a to jsme dělali novou celou střechu se štíty, fasádu, nové celé podkroví, kde máme byt. Jediné, co neprošlo kompletní rekonstrukcí je spodní byt, kde bydlí prarodiče. Těm jsme to tam nechtěli celé rozkopat, tak jsme jim jen vyměnili okna, zbytek se udělá časem. Pravda ale je, že jsme dost věcí dělali svépomocí, to rozpočtu hodně pomůže.
Odpovědět
Profilova fotka
Ten dům se mi podle nákresů moc líbí. Výhodou je sklep a úložné prostory na půdě. Myslím, že na rekonstrukci by se dalo někde ušetřit: např. proč chcete měnit zárubně a dveře? v tomto typu domů bývá masivní dřevo a to stačí jen natřít či naopak olouhovat. My opravujeme mnohem horší dům a chvílema lituju, ale zas má skvělou polohu, což ten váš asi taky.
Odpovědět
S těmi dveřmi a zárubněmi je to od @komenska trefa do černého. Pokud nejsou shnilé, nechte je tam, budou nejspíš kvalitnější než ty, co byste koupili teď. ;-) Pod možná ošklivým, ošoupaným a zamaštěným emailem může být dřevo jako nové.
Odpovědět
Článek se načítá
Děkuji za názory. Vchodové dveře budeme muset vyměnit určitě (budou na jiném místě + bezpečnost). Ostatní možná zrenovujeme. Uvidíme, co na to řeknou odborníci.
Odpovědět
Ahoj, také se chystáme do rekonstrukce 100 let stareho domu - i podobná stavba (sklep, prvni patro, druhe patro a půda), zatim zamerujeme a necháme si projekt vyčíslit. Bylo by velmi milé dostat se cenově na rozpocet 2 mega, ale obávám se, že to bude víc. Financovat budeme také hypotekou, chceme si brát 3 mega s tím, že by to mohlo vyjít i s vybavením - aspoň částečně. Střecha je v pořádku, takže v rámci ušetřeni nám bylo doporučeno zaizolovat půdu a vubec tam nechodit. Vyjde to o dost levněji, než izolovat střechu a renovovat půdu, kvůli úložnému prostoru ( navíc na půdě je max 170-180 cm ke střeše, takže určitě asi využívat nebudeme). Dále jsme chtěli měnit schodiště, staré se nám nelíbilo, chtěli jsme nějaké modernější, vzdusnejsi... ale to by stálo okolo půl mega, takže asi budeme nechávat, jen ho zrekonstruujeme. A pak je tu ještě vybavení, to taky dost "sežere", nevím jakou plánujete kuchyň, ale rozpočet 100 000 kč se mi zdá docela málo. V rámci ušetřeni bychom chtěli co nejvíce věcí dělat svépomocí, ale tolik času na to nemáme - tím se dá také ušetřit. Navíc nás tlačí mimco, které máme mit v únoru a bydlíme v malém bytě. Tak uvidíme, cenový nastřel budeme snad mít začátkem roku, tak můžu sdělit na jakou částku nám to spočítali :-).
Odpovědět
Petullii. Ono taky záleží, odkud jste. Předpokládám, že třeba u Prahy budou ceny za práci odborníků na jiné úrovni, než třeba na severní moravě. My jsme z Jihomoravského kraje. Včera jsme diskuzovali se známými, kteří vlastní 4 domy a říkali, že ty rozpočty máme spíš přemrštěné. Že si máme vzít úvěr jen milion :-)
Odpovědět
:-S sakra, to je asi pravda, jsme u Prahy dost blízko, takže si tady každý mastí kapsy ]-( . Milion je pro nás určitě nereálný, i když by to bylo příjemné ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Na rekonstrukci shánějte levnější materiál a práci zadejte někomu kdo vám to udělá jako melouch. Myslim že 1250000 Je reálná částka.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Ja opravuji dum z r 1930. Mam ho o neco mensi .A muj rozpocet je zatim takovy. Topeni +voda+solar+kotel a zasobnik 300litru. 200tis s praci. topeni plyn klasika radiator.Elektrina zatim mam jedno patro roztahane. 15tis jeste budu delat 2 patra. Podlahy pvc 3 mistnosti plus cast chodby as. 20tis + nejaky polystyren pod pvc a poter 10tis.Okna 80tis. Jeste me ceka strecha vymena krytiny za eternit rozpocet jeste nemam takze netusim no a zatepleni dvou sten ze tri a fasadni barva to taky jeste nevim .kuchyn 85tis vcetne spotrebicu a koupelna jsme pocitaly cca 60tis..Ale podle propoctu nejakych 750 az 800tis komplet cely dum.Dost nabytku uz mame cca 2 roky stare takze tam bude uplne minimun penez.A skoro vsechno si delame sami takze hodne se usetrilo I za odvoz sute protoze ji mame kde utopit.Tezko odhadnout cenu rekonstrukce dokud se do domu nezacne vrtat jinak to neni sance zjistit.Ja si rikal zd budu muset izolovat a nastesti jsem nemusel mam ho komplet od sklepa az na pudu izolovany .Treba sem rozebral podlahy a vsechny desky zdrave takze jen osetrit a pouziju nekde jinde treba na podbyti ale toho bordela co tam bylo se mi vlezlo na dve vlecky za traktor.No a puda tam byly pudovky cihly nizke I vyssi take zdrave takze podle potreby se snima vyzdivalo.Tezko rict ale myslim ze 1.5mil by melo na vas domek stacit
Odpovědět
Takže navazuju na muj předchozí příspěvek střecha cca 140m2 hodně členitá, práce a materiál 137tis.krytina je hliníková tabule 45x100cm a tloušťka 0.63mm,původně jsem chtěl dát plastový šindel eureko dds II ale cena byla skoro 200tis.komplet.Za 3 týdny začínám
Odpovědět
Zdravím a připojuji se k diskuzi. Osobně jsem měl před rekonstrukcí také pochybnosti a to jsem rekonstruoval jen střechu. Já se doporučuji obrátit na přímo profesionála, nejlépe na prodejce stavebního materiálu, ne jen přímo na firmu, která rekonstrukce dělá. Když trefíte na dobré lidi v prodejně, jsou Vám schopní slušně poradit. Nebral bych za odborníky jen firmu, která Vám bude rekonstrukci dělat, ale i lidi, kteří z ceny prací nebudou mít profit. Já jsem štěstí měl.
Odpovědět
S odstupem půl roku, kdy rekonstrukce probíhá musím říct, že jsme se rozhodli špatně. Rozpočet se postupně navýšil na 2 750 000 Kč a kdo ví, kde se to zastaví (není v tom vybavení domu, venkovní úpravy, oplot, oprava garáže,...). Spousta věcí je pracnější, než se myslelo. Další práce jsme neměli zakalkulované. Střechu nakonec děmáme úplně novou, což je největší položka navíc (cca 350 000 Kč). Všechy nové omítky, terasa, betonování podlah,... Ve finále budeme bydlet ve starém době, který nemá ani okna na jih :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Zrovna zvazujeme koupi domu z roku cca 1930, ve velmi podobnem stylu. Uz temer 3 roky shanime vhodny stavebni pozemek a stale to prave nenachazime. Az ted jsme se spis je pro zajimavost byli podivat na tento dum a misto vyborne. V centru a presto na klidnem miste nedaleko obchodu, skoly, skolky, mhd. Podle slov kamaradek neni nic horsiho nez rekonstrukce stareho domu, ale vsechny to delaly tak, ze dum musely obyvat pri rekonstrukci, coz u nas neni potreba. Rada bych se vesla do rozpoctu 2mil. + vybaveni. Podle toho, co ctu od zakladatelky, bychom se meli smirim s tim, ze to prekrocime a nakonec budeme jeste zklamani :-/ Zitra nam dum zhodnoti stavebni inzenyr a do konce cervna se mame rozhodnout. Ujistete me, ze se rekonstrukce vyplati... Budu vdecna za jakekoliv nove nazory, co se rekonstrukci starych domu tyce.
Odpovědět
@zirafaa Ahoj, prosím tě a máš i plány půdorysu domu? Jak je řešený (původní i nový)? Klidně do IP. Taky uvažujeme o takovém domečku, tak by mě zajímalo, jestli je řešený stejně a co jste s ním vymysleli? Moc díky.
Odpovědět
Tak já se také přidám. Máme dvoupodlažní domek (základy z roku 1904), který prošel rekonstrukcí v šedesátých letech. My jsme ho koupili na Vánoce 2009 a na Vánoce 2012 jsme bydleli. 70% procent práce svépomocí ( v podstatě manžel sám s mou pomocí). Ty tři roky byly náročné, ale šli bychom do toho znovu. Úžasně nás to jako pár posílilo a rádi vzpomínáme na to, jak jsme oba špinaví jak čerti pekli první buřty na dvoře místo oběda. Mysleli jsme, že to za zvládneme za 1.5mil, no nakonec to bylo necelého 2.5mil (pul milionu byla jen strecha s izolací a střešni okna). Původně jsme chtěli stavět, ale najít vhodný pozemek bylo téměř nemožné (na rozparcelovaném poli jsme bydlet nechtěli). Takže předpokládanou částku vynásobit 1.5 a bude to tak odpovídat realitě.
Odpovědět
Uvidíme, jak bude spokojení za rok, za dva, ale teď je to hrozné. Bude velký rozdíl, jestli si na vše najmete řemeslníky/firmy (jako my) nebo to uděláte svépomocí/společně s řemeslníky na hodinovou sazbu a budete dělat s nima (tzn. budou dělat rychleji a efektivněji).
Odpovědět
přikládám výrkes nového řešení (dostavěli jsme horní patro do roviny, abychom se vyhli střešním oknům a zvětšili si pokoje).
Odpovědět
Profilova fotka
Připojuji se.Máme dům cca 110let starý.Nutno podotknout ,že když ho stavěli ,tak opravdu kavalitně,každopádně při rekonstrukci nám zbyli jen obvodové zdi,jinak vše nové.Rekonstruujeme svépomocí po víkendech 3 roky a ted se už konečně blížíme do zdárného konce...Byly to těžké 3 roky hlavně po psychické stránce,občas jsem ten dum nenáviděla:-D ale ted když už vidím výsledky,né jen bordel a cihly tak se moc těším až se nastěhujem.Peněz v tom je habaděj a kdybychom stavěli nový dům tak je to krásná velká vila.Ale jak říká přítel,náš dům má duši a má pravdu:-) Ještě dodám že do reko starého domu bych se nevrhla s někým kdo stavebnictví vubec nerozumí,páč je to hodně naročné a o to to sežere víc peněz :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Je obrovský rozdíl zda se opravuje svépomocí či seznámými zedníky a řemeslníky, nebo se najme firma, která vyjde více než 2x tolik. My máme chalupu z roku 1836-8 a taky bych do toho šla znovu....při rekonstrukci je ale třeba dělat kompromisy.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?