Rekonstrukce a přístavba starého domu z 30.let do 3,5 milionu

Dobry den, rada by som sa spytala na skusenosti tych, ktori uz pristavovali a zvacsovali RD z 30.rokov. Vyhliadli sme dom v peknej lokalite, ale v sucasnosti je to kompletna ruina (niekde chybaju podlahy - pretoze sa kope novy sklep - su tam diery az do zeme), su vyburane priecky.... Dom je v sucasnosti malinky - ma zastavanu plochu cca 70m2 a 1np. My by sme zvacsovali, zobytnili podkrovie (s novou strechou a krovom) a spravili totalnu rekonstrukciu (jedna zed je prasknuta - takze sa bude musiet niekde aj "dratovat zed". Konecna plocha by mala byt 200m, obytna 170m2. Robili ste niekto takyto podobny rozmer domu? Je sanca zmestit sa do 3,5mil? Rozhodne neplanujeme svojpomocne - netrufame si - takze rekonstrukcia firmou na kluc. Diky moc za skusenosti
Odpovědět
@brufinka12 tuto otazku nemam rada,ked niekto polozi,ale tu mi to neda. nebolo by pre vas jednoduchsie dom zburat a nanovo postavit? Keby ste si robili svojpomocne,tak mozno sa aj zmestite,ale ak to bude robit firma,tak tie prace,kde budu opravovat praskliny a vsetko mozne budu niekolkonasobne vyssie. My sme si naivne mysleli,ze za par tisic € prerobime,ale ono sa to nezda,ale je toho dost a to sme kupili dom s vybornou dispoziciou,burali sme minimalne,vsetko si robime sami.
Odpovědět
Já rekonstruuji barák z 50.let (půlku bourám a stavím dispozičně jinak), ale kdybych měl možnost a nebyli na naši zeď nalepeni sousedi, zboural bych a postavil nově. Dělám vše svépomocí, takže něco ušetřím, ale za 3,5 mil. bych měl krásný a hlavně NOVÝ dům. Oprava nebo rekonstrukce zabere 2-3x tolik času (a čas jsou peníze). ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Za ty peníze firmou na klíč mi to nepřijde reálné. Rekonstruujeme domek z 50 let, je to 4,5+1, necháváme původní dispozice, ale komplet nové rozvody, omítky, podlahy, vyměněná okna, střešní krytina, zpevnění konstrukcí - budeme v tom mít už dva milióny a chceme se brzo stěhovat, ale spoustu věcí tam ještě chybí, a to opravdu všechno řešíme velmi střízlivě, žádný velký luxus. Na všechno jsme najímali menší firmy, šikovné řemeslníky, šli jsme hodně po ceně. Je to opravdu jen to nejnutnější na nastěhování a tuším, že další milión to ještě dá. Zatím vůbec nemáme zatepleno, dům není zaizolován, bude se teprve okopávat, kde je zahrada, zpevněné plochy kolem domu, oprava plotu a dalších x výdajů, o kterých zatím možná ani netušíme :D ale dům se mi moc líbí, je v místě, které mám ráda a jsem tam zvyklá... jsem spokojená :)
Odpovědět
Diky moc. Zbúrať nechceme-dom je krásny, vybrali sme ho práve kolo tomu potenciálu, duchu doby, miestu....nový dom by nevyšiel na menej ako 6-7mil.
Odpovědět
Když rozhodíte práce po částech na menší firmy, tak bych to viděl reálně.My jsme dělali něco v podobném rozsahu a jsme někde kolem 3 milionů.Dejte si ale práci s tím, že si necháte udělat cenu od několika firem.Je to sice otrava, ale například u střechy se nám rozcházely ceny mezi nejlevnější a nejdražší firmou o 150 000!!!! Vzali jsme tu nejlevnější a ta nám dokoncepozději ještě o něco zlevnila, protože se jí podařilo krytinu nakoupit také levněji, než bylo v cenové nabídce (zázrak).A jinak souhlasím s tím, že starší dům má prostě mimo mnoha negativ své kouzlo (alespoň ten náš).
Odpovědět
Profilova fotka
@brufinka12 nechte si nějakým projektantem/architektem udělat studii, případně projekt, nechte nacenit, ať víte, do čeho jdete, počítejte ale samozřejmě s vícepracemi (dobrý projektant to do ceny zakalkuluje automaticky). Taky záleží, kolik máte času a jak na to spěcháte, není sranda skloubit všechny práce a sám si to ošéfovat (pokud právě nejedete firmou na klíč), ale myslím si, že se to vyplatí, navíc si to líp pohlídáte. Podle mého laického názoru není lepší zbourat a začít znovu, vidím, co se teď staví, zrovna v našem případě si myslím, že by to vyšlo o hodně finančně víc - máme dvě obyvatelná patra, k tomu velkou půdu a sklep, garáž vedle domu spolu s kůlnami na nářadí - stavět vše znovu, určitě bychom se do dvou/tří miliónů nevešli (+dům nás s pozemkem relativně v centru města původně vyšel na 1,7 mil.). A jak říkáte, je tam nějaké to kouzlo, duch starého domu, místa :)
Odpovědět
No, asi som mohla spomenúť, že projekt je hotový, ako aj nacenenie. To vychádza práve na tých 3,5 mega, ale nechce sa nám to u moc veriť 😀 Teraz čakáme na druhu kalkuláciu od inej firmy.
Odpovědět
Profilova fotka
U rekonstrukce je vždy potřeba počítat s rezervou, nikdy se nedá nacenit to, co není vidět a objeví se až při rozkrýváni konstrukcí. Ale na něco se dá ušetřit i během rekonstrukce, tak pokud do toho chcete jít, nenechte se odradit.
Odpovědět
@ghelous to mi je jasne. Ono ten dom uz ma vsetko odkryte :) steny su obite na cihlu. Niektore priecky zburane...zaklady odkryte, sklep sa kope (v dome jama)....neviem, co by nas tam este mohlo prekvapit :) Architekti si robili vsade mozne sondy - takze spolieham, ze tam maju predstavu o tom, v akom stave to je. Ale stale nedokazem uverit tej cene, pretoze kamaratka rekonstruovala s tou firmou daleko zachovalejsi dom, bez zvacsovania (cca 100m obytnej) a zaplatila 3,5. Dokonca nerobila ani strechu....Na druhu stranu rozmyslam, za co tie prachy dala :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?