Rekonstrukce - betonování, lití podlahy svépomocí

Profilova fotka
Rekonstruujeme si domek, více v albech. Jsme na to sami, nemáme zkušenosti, semtam nám někdo poradí. Měla bych několik dotazů na betony a podlahy. Toto téma jsem nikde nenašla. Naše navržená skladba podlahy od známého stavitele: podkladní beton 8cm nebo alternativa 5cm + sít hydroizolace polystyrén 8-10cm papírová lepenka beton 5cm dlažba/plovoučka 1) Raději nejdříve opravit omítky nebo dělat beton? 2) Raději si ho míchat sami nebo dovést? 3) Pokud dovést beton, kolik to stojí a jak? Jsme do mírného kopce viz: http://www.modrastrecha.cz/fotoblog/e... http://www.modrastrecha.cz/fotoblog/e... http://www.modrastrecha.cz/fotoblog/e... Navíc je dům dlouhý asi 20m bez té předzahrádky. Dosáhne na tuto vzdálenost mix nebo pumpa? 4) Jaké jsou poměry na míchání podkladního betonu a jaké na ten svrchní? 5) Kolik stojí samonivelační, je o hodně dražší? 6) Jak nejlépe postupovat, když nám beton dovezou? Kolik je potřeba lidí, budeme stíhat ho "rozhánět", jak si udělat míry? 7) Jak nejlépe postupovat, když si budeme beton dělat sami? Máme si dělat hrobečky nebo železné tyčky? Jak nejlépe přenést z vágrisu míru? 8) Jaký je nejlepší postup nanášení hydroizolace? Napenetrovat, na to položit lepenku a posvařovat spoje nebo jinak? Děkuji za rady! Jsme amatéři a začínám mít pomalu strach...
Odpovědět
Ahoj, taky jedeme svépomocí - beton si mícháme doma - uděláme přesně kolik potřebujeme a kolik stihneme zpracovat - většinou jsme dali za den jednu větší místnost 20m2. míchačku máme větší 0,125 kubíku. na spodní betony máme místní jizerák s velkým kamenivem - poměr těch 1:4 - 1:5 na vrchní betony jemnější Sojovice - poměr 1:3 pokud jde o poměry a betony, tak co člověk, to názor, takže to nebereme dogmaticky, jen informativně - první podkladní jsme dělali tátovým poměrem 1:6 a drží taky. vrchní i spodní betony jsme armovali, vrchní mám pro jistotu 7-8cm separační folii mezi vrchní beton a polyš jsme nedávali - betonová směs, co jsme dělali, neměla jak mezi polystyren zatýct. izolaci nám dělal táta - žádnou penetraci nikdy nepoužíval, natavuje velkou PB bombou s hořákem a drží dobře. na rovný plochy V60S35 do rohů a na napojení zdí jsem vzal s nosnou tkaninou Sklobit a Elastobit. beton rovnáme podle platlí - starý rovný trubky z topení - fungujeme ve 4 lidech - táta je v místnosti a zpracovává si dovežený beton, já vozím beton, házím cement do míchačky a starám se o vodu s plastifikátorem, 2 ženský nahazujou písek. pokud člověk není profík, tak si nedokážu představit, jak nám přijede mix a zpracováváme to - to je asi práce pro zedníka nebo někoho,komu to jde od ruky. od vágrisu se doměřuju metrem od vodováhy - vím, že to nebude úplně přesný, ale tak nějak to vychází. co tak koukám do rozpočtu, tak už jsme probetonovali a prozdili 7,5 tuny cementu a 6 tater písku :D beton se nám nikde nezvedl nepopraskal, tak snad dobrý - rovinnost celkem ok času nám to sežralo celkem dost - izolaci máme taky kolem 8 cm - dům 9x13 (čistý podlahy bohužel nevím) nás v polystyrenu a vrchních betonech přišel na 20tis na materiálu. i bych si to nechal udělat firmou, ale hodně to prodražuje právě všechno to kolem a drahá režie - např. cena za pumpu k mixu. na strhávání používáme 1,5m strhávací hliníkovou lať s vodováhou - koupili jsme v obi, i když tyhle hypersupermarkety jsou celkem drahý :)
Odpovědět
Profilova fotka
@nemec Děkuji za dlouhou odpověď! Ta spotřeba materiálu je obrovská a když si představím, že to všechno musíme přenosit nebo navozit v kolečkách do toho našeho kopce, tak mě už teď bolí záda. Ono se to nezdá, ale je docela slušný a hlavně kdykoli vozíme nahoru, tak nám do toho prší, takže je to jedno bláto. Navíc na rozjetí je potřeba se rozběhnout přes celou silnici. Hrozně klouže, tak z něj mám strach. Rodina má na nás málo času, kamarády je nám blbé neplatit a taky nemají čas, takže jsme na to většinou sami dva.. Přemýšlím, jestli by nebylo lepší si pozvat pár zedníků, kteří by pomohli s mixem, ale nevím, o kolik to bude dražší. Zase když budeme den vozit písek, tak bychom z něj mohli dva tři dny betonovat. Když vy jste měli za den 20m2, tak my bychom třeba zvládli 10, tak bychom mohli mít podkladní beton za dva až tři týdny (čisté práce).
Odpovědět
hm teď jsem teprve kouknul na fotky a ten prostor kolem domu žádná sláva - nám skládali písek před plotem, všudem kolem domu hromada místa a domy kolem v podstatě žádný, takže nám do míchačky nikdo nečučel. asi bych si nechal nahodit nabídku, na kolik to přijde na klíč mixem vs. za kolik si to člověk dokáže udělat sám. ve dvou to nebude žádná sláva, do toho kopečku si celkem zasportujete ten vlhkej roh v jedný místnosti vypadá celkem zajímavě - to je dočasný, nebo to tam je pořád?
Odpovědět
Profilova fotka
@nemec Jo jo, ten kopeček je hrozný! Jsem kvůli němu ochotná si i připlatit, i když obracíme každou korunu... Jen jsem doufala, že tu napíše i někdo se zkušeností s mixem, abych mohla porovnat. :-N Sice nevím, který vlhký roh, tam jich je trošku více, ale už je "vyřešený" kompletním podřezáním, takže snad za chvíli zmizí až dům vysušíme. Bylo tam více problémů - všechna voda ze střechy šla bez napojení do kanálu, který se vždy kompletně zaplnil vodou, než začal odtékat, takže se většina vody vsákla pod dům a další problém byla veranda. Všechna voda ze svahu se vsakovala pod dům přes verandu s asi 20 cm základem bez hydroizolace. Dali jsme drenážní folii a vybetonovali metrový základ, napojili rýnu do kanálu, nové kanály se budou dělat až na jaře.
Odpovědět
tak to jsme na tom podobně - taky jsme měli zanedbaný odtok dešťovky tak jsme taky část domu podřezávali, protože chyběla hydroizolace. vkládali nám tam PE folii - ohnul jsem ji horkovzduškou a táta na ni natavil "ipu" , aby vznikla uzavřená vana. zdi jsem podle moudrý knihy okopal metr nad viditelnou hranici zamokření a co jsem koukal do tabulek, tak půlmetrová cihelná zeď by měla vysychat dva roky. v lednu nám podřezali, a co jsme nahodili na podzim, tak se to tváří, že se mapy nedělají. na vašem místě bych si našel v okolí firmy, který dělají podlahy a ty zatím nezávazně oslovil
Odpovědět
Ahojky, náhodou jsem narazila na tvůj dotaz. My už rekonstruujeme 3. rok a podlahy jsou díkybohu už dlouho za námi, tak jen shrnu naši zkušenost s podlahami. Naše skladba byla - cca 10cm kameniva, 10cm betonu, hydroizolace, 15cm polystirenu, 2x křížem OSB desky, plovoučka (chtěli jsme při horní vrstvě minimalizovat okré procesy, proto už žádný beton). Jinak jsem stavař, takže jsem měla všechno pořádně vysondované, propočítané náklady různých variant...takže jsem šli cestou nejmenšího odporu někdy za cenu vyšších nákladů, ale stálo to za to... 1) nejdřív beton, omítky na závěr 2) nechat dovézt na 100% - při samovýrobě navážen materiálu, ta práce, nestálost kvality při jednotlivých várkách - >praskání... nestojí to za ty ušetřené peníze a to jsem taky šetřili každou korunu 3) všechno je na domluvě s njbližší betonárkou - mají za příplatek různé žlaby, nebo pak autošvingem - pumpou 4) sakriš, ten typ mi vypadl z hlavy, ale na betonárku stačí zavolat a poradí s kvalitou,frakcí kameniva, jsou ochotní. jinak my jsme si místo kari sítí nechali do betonu zamíchat takové kovové piliny (zase na betonárce poradí, mají je většinou k diposzici, nestojí to moc), pravidelně se rozmístí, mají stejnou funkci jako kari síť - tu jsme dávali jen pod krb kvůli hmotnosti vložky pro jistotu 5) samonivelační je drahý, drahý, drahý. ten jsme použili jen na zalití podlahového topení do koupelny, abychom nijak po těch drátech nemuseli dlouho skákat a zarovnávat to 6) Nám ho poslali oknem (přes námi vyrobený dřevěný žlab) do jedné místnosti. Valilo se to jak hrnečmu vař, pomocníci se nám zasekali na dálnici a my to všechno rozhrnovali s manželem sami hraběma (cca 45m2). Na vyrovnávání jsme se střídali už 4lidi. Míru jsme si udělali tak, že jsem si na zeď kolem celé místnosti nakreslila čáru ve výšce +1metr nad požadovanou výšku betonu. Do výšky betonu občas zatloukla velký hřebík do zdi, o tenjsme vždycky brnknuli hráběma, tak jsme věděli, že jsme akorát vysoko. prostředky místnoti pak už formou bochánků nebo rozmístěním cihel do požadované výšky a přes ty cihli jsme jezdili latí a mezi nimi tím vyrovnávali beton. 8) Pod Ipu jsme nepenetrovali. Pjčili jsme si plynový hořák a bombu a Ipu svařili ke izolaci zdí a už jen pak po kouskách rolovali a natavovali a přilepovali k betonu. Tak to je naše zkušenost, neříkám, že je to ideální, ale prostě taky jsme bojovali jak to přišlo a už rok bydlíme :-) Omlouvám se za chyby...
Odpovědět
@ewelinkaaa Nějaké foto zde: http://stvesme.rajce.idnes.cz/2009_br... Ale zrovna ty betony byl takový fofr, že focené nejsou..
Odpovědět
@ewelinkaaa ještě teda když jsem s etak rozkecala... :-) Za den jsme to měli hotové - ložnice, obývák, kuchyň. A co se týká vhlkého zdiva a rohů - viz foto - zepředu baráku odvodnili a zevnitř do půlky zdiva znovu podezdívali včetně vložení nové izlolace. Nejmokřejší roh se sousedkou se nám celý vysypal, takže taky šel znovu vyzdít a odizolovat. a to jsem zjistili, že ta zeď je společná, proto ještě jednou jsme odizolovali a přizdili si ještě další tenší zeď - přece jen je tam ložnice :-))
Odpovědět
Profilova fotka
@stvesme Také děkuji za instrukce! Super fotečky a ty popisky jsou úžasné! :-D I přes tu práci dokážete hýřit vtipem... Kam jste vyvedli tu drenáž? Nás nenapadlo, jak ji udělat u verandy, když by se svažovala směrem do domu, tak jsme ji nedávali, pouze tu folii. Jsme v prostředním domku ze tří a sousedi už mají z obou stran dokončenou rekonstrukci. Jeden soused si přistavěl 30 zeď vedle společné 30. Stále mu to vlhlo, tak chtěl, abychom podřezali a napojili se k jeho izolaci. U druhého je pouze společná zeď a kromě jednoho rohu je poměrně suchá. Jen by mě ještě zajímala jedna věc. Jak to máme udělat s tou izolací z podřezání? Myslíme si, že ji máme možná na pár místech o kousek níž, než půjdeme s betonem. Máme vylít podlahu do roviny a pak to kdyžtak vydlabat nebo zalít jen do výšky podřezání - asi že by byl křivý beton u stěn??? Ještě jsme to neměřili, tak nevíme přesně. Možná to vyjde... Nejdřív musíme vyrovnat terén, protože máme špatně odkopanou hlínu a docela nám to ujíždí i o 10 cm. Kopali jsme totiž ještě, než jsme si udělali pořádný vágris. :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@stvesme Četla jsem instrukce manželovi a snad ho překecám na ten mix. Cítím se už dost unavená a chytám jedno nachlazení za druhým. Mohli bychom si trochu usnadnit práci. Budeme se muset nějak domluvit s něčí výpomocí, tak snad to vyjde a nebudeme na to opět sami. :-(
Odpovědět
http://stvesme.rajce.idnes.cz/2009_br... Drenáž - Uprostřed před barákem máme dost hlubokou vodoměrnou šachtu, takže jsme ty drenáže vyspádovali do ní. barák máme směrem dozadu z kopce k potůčku - to co je zepředu přízemí tak směrem do dvora je v podstatě už podsklepené patro, protože sklep je na úrovni dvora - takže stejně z toho kopce směrem dolů ten potok a bohužel i sklep táhne vodu, takže nám to hluboko bod barákem táhne i z té vodoměrné šachty tu drenážní vodu. Jen tak co bych řekla logicka, tak pokud jste u verandy aspoň dali tu nopovku na ochranu základů a zdiva dost hluboko, tak ji ta voda podteče ale penůjde aspoň přímo na zeď a na základ a snad odejde pryč. Izolace z podřezní - zase jen můj názor bez zkušenosti :-) ale asi bych si ji kousek nadvařila Ipou a přiťukla hřebíčkem ohnutou směrem nahoru na zeď, pak nalila beton do požadované výšky a pak ji uvolnila z těch hřebíčků a tím bych si ji položila na beton a už pak jen pokračovala navařením toho překrytí betonu. A s tím dovozem betonu - opavdu když si spočítáte kolik kameniva, písku, cementu vody, kari síte spotřebujete - a ještě to všechno navozit, namíchat, navozit do baráku, plus k tomu ten čas co to zabere a opravdu většina odborníků nedoporučuje zalévat podlahy na etapy kvůli kvalitě (vím že hodně kutilům to klapne, ale taky občas ne že?) fakt bych do toho nešla, ve výsledku ty peníze vyjdou stejně s obroským rozdílem času a sil. Beton jsme si dělali s karisítěma jen do koupelny a bohatě takhel zkušenost stačila. Uričtě zjistěte nejbližší betonárku, zajeďte tam a nechte si poradit třídu betonu, frakci kameniva, možná nějaký plasitfikátor ať vám to netuhne moc rychle kdybyse nestíhali, nějaké ty kovové piliny by vám taky měli poradit, hlavně vám dokážou říct, jestli k vám zvládnou dojet nebo bude potřeba ta pumpa (vemte třeba fotky toho kopce), spočítejte si spotřebu, kilometry a určitě vám navrhnou i cenu... Přesně vím, jak moc jste unavená a to to těma podlahama v podstatě všechno začíná (viz fotky z dalších let). Na Modrou střechu nechodím moc často, tak třeba písněte na stvesme@seznam.cz. Hezký den, Jana
Odpovědět
@ewelinkaaa A ještě k té odkopané hlíně - stejně ji musíte zhutnit a navézt na ni kamenivo a zase zhutnit - tak bych se asi na dorovnávání hlínou vykašlala a dorovnala už to rouvnou tím kamenivem - ty tři kýble kameniva navíc už vás finančně nezrujnujou :-) Ceny už bych asi dokupy přesně nedala - ale to co vidíte na fotkách bylo za ty tři roky asi za 500tis (je v tom cca nerezový komín 50tis, krb 40tis, elektrika 50tis, topení 50tis, koupelna taky tak těh 50 se všim všudy a zbytek je porostě ten materiál kolem a kolem)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@stvesme No my bychom ty drenáže museli svádět přes dům, tak jsme se na to nakonec vykašlali. Ale budeme mít vodu svedenou pryč od domu pomocí kanálků s mřížkou podél verandy a napříč dvorem a možná i někde výš na zahradě. To má za úkol vymyslet tchán instalatér. Vy máte potok a my máme pro změnu v domě studnu, bojím se, jestli také netáhne vodu. S tou ipou - teď bychom ji rozhodně neohli, ale ten nápad s navařením další na ni a ohnutím je vážně dobrý, to by mohlo vyjít! Děkuji za super nápad! Mě stačilo, jak jsme se nadřeli s betonem do základu verandy! Nejhorší je, že po dokončení (také jsme ho dělali na etapy) nám letěl o 12 cm. Museli jsme dorovnávat další vrstvou pod cihle. Bylo to strašné! Měli jsme broušené heluzy a tak jsme se nadřeli, aby jsme vyrovnali ten schod! Proto jsem se taky vyptávala na ten vágris atd. My si sice párkrát oběhli základ se šlauchváhou a vodováhou, ale nenatáhli jsme si provázky nebo ty hřebíky. Neměli jsme ani pořádně dodělaný vágris, jen asi 3 body. Už na příště vím.. :-| S odkopáváním hlíny je to tak, že nebudeme dohazovat, ale ještě odkopávat, protože se nám tam už nevlezou dveře. Na jedné straně jsme to odkopali málo a celá "zem" nám letí do kopce. S tím štěrkem to ještě promyslíme, protože bychom museli ještě dál odkopávat a vozit nahoru štěrk - no moc se mi popravdě nechce. Obdivuji, kolik jste toho udělali, je tam vidět mraky práce! Už se to pomalu rýsuje. Celková částka je hodně slušná, ráda bych se do ní také vešla. Chci to dělat jednodušším způsobem, když to jde. Docela si cením našeho zdraví, máme ho jen jedno! Vozit ten písek do kopečka byla docela drsná sportovní disciplína. Raději mix a mít to za jeden den z krku. Díky za rady, určitě je využijeme! :-)
Odpovědět
vágris jsme taky zkoušeli šlaufkou, ale nakonec jsem si půjčil samonivelační laser, s kterým to šlo krásně, sice není drahej - 3k, ale v půjčovně mě to vyšlo na tuším 300 za dva dny - http://www.stabila.cz/?cls=stoitem&st... na podsyp pokladního betonu jsme použili část původního podsypu, část drobných částí roztlučenýho betonu, zkrátka zrecyklovat, co šlo tak, jak se to na domě dělo u předcozích majitelů - taky jsem pod betony našli různé násypy sutě :) žábou jsme kvůli statice něpechovali, pouze pobouchali palicí - nijak jsme to pěchování nehrotili. kari sítě vím, že technologicky by se měly podložit distančními podložkami, no my to dělali tak, že jsme dali vrstvu betonu na to kari sítě a pak další vrstvu betonu. http://www.modrastrecha.cz/fotoblog/n... 12cm rozdíl je celkem dost :) doporučuju nějaký dlouhý pravíto - máme jednak 1,5m strhávací lať a pak 2,5m - na zjišťování rovinnosti dobrá věc, i když 100% to neřemeslník asi netrefí nikdy, protože ta bublinka stačí kousek někam, byť vypadá veprostřed a na tý vzdálenosti to třeba centimetr udělá. tohle všechno něco stojí, takže pokud to nejsou větší plochy, jako u nás, tak se vám podle mě možná ta firma oplatí a hlavně ušetříte hromadu času a energie. pokud jsou peníze a nebude to výraznej rozdíl proti práci svépomocí. , asi bych šel na vašem místě do firmy jestli máte PE pásy jako vloženou izolaci, tak jak už jsem psal, jdou ohnout horkovzduškou, stačí zapřít do vychladnutí a drží kde mají. jinak všechno co tu píšu píšu jako laik a naše laický zkušenosti, nikoli jako postupy, jak by se to mělo dělat, ale jak jsme to dělali my :)
Odpovědět
Profilova fotka
@nemec Tchán si ten laser koupil, nevím, jestli to bylo jeho rukama (já sama jsem to nezkoušela), ale trvalo hrozně dlouho než se usadil do roviny a něco změřil. Já obíhala se šlaufkou a než si tchán vyhrál s laserem, tak jsem měla změřenou půlku baráku. Ale podezírám ho z toho, že bych to měla mnohem rychleji a snáz. Taky když se do toho pustí bez přečtení návodu a někdy je velmi "technický typ" (silná ironie)... :-D 12 cm bylo kvůli tomu, že manžel má dost špatné oko. Míchala jsem beton a nekontrolovala ho, protože jsem mu věřila. Tu dlouhou lať máme, ale manžel ji nepoužil. S tou malou to je opravdu nějaký centimetr na dva metry, ale když je základ verandy dlouhý celkem 15m, tak to ujede o dost. Poslední tři metry dělal už za tmy (svítili jsme, ale není to ono) a tam udělal úplný bobek vyšší o 4 cm. Plochu máme nějak 80-90 m2, pro někoho málo, pro někoho dost. Asi si ten beton necháme dovést, teď je jen otázka, jestli to zvládneme sami nebo si přizvat nějakého zedníka, celou firmu asi ne. No uvidíme, necháme to asi až po Vánocích. Teď se bude dělat komín a brousit trámy. S tou izolací jsem to pochopila jako ohýbání dolů k podlaze, ale je pravda, že by to takto bylo předchystané na napojení s podlahovou izolací. Jinak manžel mi řekl, že máme slínovici - jíl, takže žádné kameny pod beton nejsou potřeba, prý to bude držet jako na skále. Když jsme dělali sondy kvůli podřezávání k sousedům, tak to oba také nemají podsypané a na tom tenká vrstva betonu. Vážně moc děkuji za rady! Jako laik si všimnete věcí, které odborník považuje za samozřejmost nebo mu to jde od ruky, ale laik se s tím trápí. ;-)
Odpovědět
ta stabila se jen postavila a když nebyla vyloženě nakřivo, hned promítla kříž, který se "vyniveloval" do roviny - takže tchán dělal něco blbě :) ten štěrk pod podkladní beton co jsem pochopil, se dává kvůli vlhkosti - po štěrku nepůjde vlhkost do betonu. izolace je jedno jestli dolů nahoru - hlavní je, aby byla napojená na izolaci podlah a aby zvenčí nad izolaci netekla voda. dřív se beton na hlínu dělal běžně co jsem koukal, stejně tak máme i dlažbu lepenou třeba jen na hlíně
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 6 měsících
@ewelinkaaa Ahojky, brouzdám po fóru a objevila jsem tvůj dotaz. Čerstvě jsme zakoupili starší RD, který má obnažené horní patro, jsou tam aktuálně jen staré nevyhovující dřevěné trámy a řešíme podobný problém. Manžel je na stavbu sám, nemáme téměř žádné kontakty. Nemohla bys doporučit nějakou firmu, se kterou jste spolupracovali a byli jste spokojeni? Moc děkuji za odpověď, Andrea.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?