S čím začít při rekonstrukci starého domu?

Dobrý večer, po dlouhém hledání jsem našla přesně to, co jsem potřebovala.. Vás! S manželem jsme se rozhodli zrekonstruovat rodný dům jeho tatínka. V domě minimálně 20let nikdo nebydlí a je používán jen jako chata. Zdi jsou vlhký, takže se musí podřezat + když jsme tam měli stavaře, tak říkal, že se budou muset vybourat i podlahy. Voda je jen v koupelně a jen studená. Septik není, jen suchý záchod. Po promyšlení jsme vůbec došli k závěru, že koupelna bude jinde. Místo stávající koupelny chceme dát schody do patra. Potřebujeme ještě natáhnout plyn do baráku. Okna a dveře jsou jasný a to samý i omítka a střecha. Podkroví se bude dělat úplně od základů, momentálně je tam jen půda. Během rekonstrukce budeme bydlet v bytě, kde platíme pouze za energie a splátku půjčky na zateplení a rekonstrukci bytového jádra. A teď moje otázka: s čím by jste začali? U nás vyhrává to podřezání, ale co všechno musíme mít na to podřezání připravený? Co zvládneme, si chceme dělat sami. Jako například obouchat omítky, popřípadě schodit příčku. Co vlastně, kromě stavebního povolení budeme potřebovat? Děkujeme moc za rady a tipy. Jsme úplný začátečníci, pokud neberu v potaz, že manžel vyboural starý umakartový jádro a jednu pidi příčku z železobetonu ( i tak mu to dalo dost zabrat), položil lina a koberce a sestavil kuchyň z Oressi (nikdy víc).
Odpovědět
To je ten domeček :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@janina29k pokud to poženete přes úřad, což byste asi měli, tak budete potřebovat projekt. Třeba vám pak ten projektant navrhne co a jak...
Odpovědět
Mrkni ke mně do alba, dělali/děláme v podstatě to samé a svépomocí. Začali jsme doslova od podlahy - právě kvůli tomu podřezání. Možná by stačilo sehnat si někoho, kdo vám bude tu izolaci dělat a zeptat se jeho, co se musí připravit - my jsme si pozvali zedníka, ten řekl Musíš okopat tohle a tohle do takové hloubky a tak jsme se tím řídili. Zbourat příčku a vykopat podlahu je čistě manuální práce, to zvládne "každý". Na úřad bych se šla zeptat hlavně kvůli střeše a podkroví - ono totiž všude mají "jiné" požadavky - mně stačilo "projekt" namalovaný rukou na papíře (měli jsme ho kvůli zbourání verandy a kotelny - měnil se půdorys), rovnou jsme vyplnili souhlas s územním rozhodnutím (budeme měnit druh a barvu krytiny na střeše). Kamarádka taky "jen" rekonstruuje a úřad, pod který spadá od ní požaduje kompletní projekt! Jinak mi bylo řečeno, že když se nemění půdorys, tak si v rámci RD můžeš dělat, co chceš (nevím, zda to platí i o podkroví), že na to není potřeba ani ohláška... ale jak říkám, dojít se poradit na úřad, to je nejjistější :) Baráček vypadá moc pěkně, přeji hodně štěstí při rekonstrukci :)
Odpovědět
Záleží i na tom, jak to potřebujete časově. Stavební povolení je docela na dlouho - nejdřív projektant, což též trvá. Pak měsíc na úřadě. Ale ke st.povolení potřebujete např. i vyjádření odboru životního prostředí, opět mají měsíc... tím jste min. na dvou měsících... Záleží na vašich úřadech, u nás to šlo rychleji. Nicméně nám to několikrát vraceli a museli jsme něco dodávat - a to jsme udělali vše, co řekla projektantka (ukázalo se, že je trochu břídilózní :-| ). My v podstatě dokončovali rekonstrukci ve chvíli, kdy jsme dostali povolení :-o :-o :-o Pro zjednodušení jsme uváděli, že vnitřní rozvody zůstanou stávající - nikdo nevěděl, co tam je. Museli bychom pak mít na vše revize (dělali nám to odborníci, nešlo o fušeřinu, ale o peníze a zařizování). Jinak myslím, že začít podřezáním je dobrá volba. Pak bych volila střechu. Jinak domek budete mít moc hezký, líbí se mi už teď. Bude to dřina, ale výsledek bude stát za to. :-)
Odpovědět
@maroussia Ohláška - povolení - nic .... My tedy předělávali domek ve městě, ale museli jsme mít ohlášku (stejný opruz jako povolení) - a to jsme to spíš ukecali, pán na stav.úřadě byl velmi vstřícný. Ale říkali nám, že i když se mění okna vzhledově, je nutné tu ohlášku mít. Jakmile nějaké okno/dveře přidáváte či ubíráte, už je to opět nutné. Jakmile se mění příčky uvnitř - to samé. Ale zde bych řekla - co oko nevidí ;-) Někdo ale říkal, že na vsi je to vše jednodušší.
Odpovědět
@hankan2 Já když tady občas čtu ty story, co který úřad vyžaduje tak to snad záleží i na tom, který člověk tam ten den sedí a jak se vyspal... :D :D Stejně jako někde mají regulativy třeba na střechu a podobně a jinde si můžou lidi stavět, co je napadne (u nás v obci stojí regulérní dřevěný srub) :D :D Prostě úřad to jistí.
Odpovědět
@maroussia teda, tys mi dala, syn je dneska u babičky a já místo toho, abych doma něco udělala, tak jsem prošla tvoje stránky. Máš je dobře udělaný. Tak teď začínám mít trošilinku představu,co se u nás bude dít. Děkuju.
Odpovědět
No jak to vidim tak bych asi zacal s podrezanim, pres zimu omitky a na jaro bych chystal strechu, mezitim samozrejme projekt a stavebni povoleni. Pres zimu bych si uz sehnal firmu na VTP a elektrinu. Okna az po nove strese predpokladam ze se bude delat venec.
Odpovědět
@foxm a co je vtp?
Odpovědět
Voda, topeni, plyn. Taky je dobre se domluvit ze sekani drazek pro trubku kable apod si udelate sami. Urco bych si uz koupil kango, flexu, drobne naradi...
Odpovědět
Kladivo někde máme, tím manžel boural železobetonou mini příčku. Ale tu flexu beru jako dobrý tip k Vánocům. Děkuju
Odpovědět
@janina29k doporucuji minimalne prumer 150...
Odpovědět
Článek se načítá
@janina29k Tohle je taky důležité :) My jsme pořád ještě víceméně na začátku :-D Děláme si to sami, krom odborných věcí (voda, topení a tak). Třeba podkladní beton nanášel zedník, ale u míchačky stál táta a kolečka vozil manžel :) Je to fuška, ale člověk z toho má radost :)
Odpovědět
@maroussia nám jen tak někdo pomáhat nebude. Můj taťka už zemřel, tchánovi je přes 70. Jediný kdo padá v úvahu je švagr se ségrou a synovce, ale ty momentálně rekonstruujou svůj baráček a mají na něm ještě hafo práce.
Odpovědět
@janina29k Aha, no tak to pak bude velká fuška, leda to nechat na řemeslnících, ale to se pak projeví finačně. Aspoň může švagr přispět s nějakými dobrými radami :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?