Rekonstrukce domu potřebuji souhlas?

Dobrý den, jsem vlastníkem domu, ve kterém žiji se svou matkou a otcem. Ti obývají spodní patro domu. Já v horním patře bych chtěla udělat rekonstrukci (vybourání zdí, zvětšení prostoru) a s tím souvisí i oprava střechy (vikýře). Rodiče si, ale tuto rekonstrukci nepřejí a jsou zarytě proti tomu. Budu potřebovat jejich souhlas s rekonstrukcí když dům vlastním já? Děkuji za pomoc.
Odpovědět
Leda by tam meli vecne bremeno.
Odpovědět
Nedovedu si představit typ věcného břemene, který by omezoval výlučného vlastníka stavby v provedení rekonstrukce. I když možné je všechno. Myslím, že zabránit vám v tom prakticky nemohou. Na druhou stranu i dobré vztahy v rodině mají svoji cenu a dělat něco natruc násilím...?
Odpovědět
@jitula12345 Pokud jste vlastníkem vy, jejich souhlas nepotřebujete. Ale v rámci dobrých vztahů bych se to snažila řešit nějak diplomaticky. Proč to rodičům vadí? Nešlo by třeba udělat nějaký kompromis, abyste byli spokojení všichni? Nebojí se třeba rodiče, že po nich budete chtít, aby na rekonstrukci finančně přispěli? Nebo nemají jiné obavy? Třeba že máte s domem plány, ve kterých s nimi nepočítáte nebo jiné. Nevím, jak dalece jste o všem diskutovali, ale zkusila bych si s nimi sednout a všechno probrat - proč jsou proti, jak by se jich to dotklo apod. Třeba přijdete na rozumné řešení.
Odpovědět
Často jsou staří(starší) lidé proti, protože nemají rádi změny a pak asi kvůli hluku, prachu atd.. Taky to máme u nás podobně. Máš výhodu, že jsi jediný vlastník, takže jejich souhlas nepotřebuješ. Možná bych do rekonstrukce zahrnula částečně i jejich byt, aby měli z toho nějaký užitek i oni. To by na ně mohlo platit,ne?
Odpovědět
K tomu vecnemu bremenu: Stavebni zakon, paragraf 105, odst. 2, pism. f): f) souhlasy osob, jejichž vlastnické právo nebo právo odpovídající věcnému břemenu k sousedním stavbám anebo sousedním pozemkům nebo stavbám na nich může být prováděním stavebního záměru přímo dotčeno; souhlas musí být vyznačen na situačním výkresu.
Odpovědět
@jitula12345 @puhelin Tenhle paragraf řeší stavbu-rekonstrukci, která vyžaduje ohlášení. A i pak je otazné, nakolik existuje věcné břemeno a nebo právo jemu obdobné. Osobně si spíš myslím, že by se mohlo postupovat (dle popisu situace) v souladu s ustanovením §103/1d a ohlášku vůbec nepodávat, protože není potřeba a pak, samozřejmě jako výhradní vlastník nepotřebujete ani žádné souhlasy. Na druhou stranu hanih má pravdu, lepší je diskuze a dohoda.
Odpovědět
@jiri_1477 pokud budou zasahovat do nosných konstrukcí, nebo budou měnit vzhled střechy, tak je povolení nutné.
Odpovědět
@jiri_1477 My jsme tvar strechy nemenili, krov zustal stejny, pouze je nova krytina a stresni okna a je zasah do nosne konstrukce (z pudniho prostoru mame podkrovni byt) a samozrejme to slo na ohlasku (leden 2018).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?