Rekonstrukce domu z 80tých let, tvárnice siporex

Dobrý den, rád bych se před koupí zeptal, jestli někdo nemá zkušenost s materiálem siporex, jak se chová po letech v nosné konstrukci? Zjistil jsem, že se jednalo o nějaký druh porobetonu, ale nevím, jak moc byl kvalitní. Přemýšlíme o koupi domu, kde podle technické dokumentace je nosný systém řešen nosnými sloupy z cihel a nosné zdi jsou řešeny tvárnicemi Siporex. Stropy jsou z betonových prefabrikovaných panelů. Nikde jsem neviděl zásadní praskliny, jen se Siporexem jsem se nikdy nesetkal a nevím, jak kvalitní, stálá, pevná to byla tvárnice, a jestli přemýšlet o koupi takového domu s tímto konstrukčním systémem z 80tých let. Druhou otázku bych měl, že nosné prvky střechy nejsou řešeny dřevěným krovem, ale kovovými nosníky. Snažil jsem se vygooglit výhody/nevýhody takového systému oproti klasice v dřevu, ale nenašel jsem uplně nic kloudného. Jestli by mi někdo řekl zkušenost nebo názor, výhody, nevýhody na takové řešení, byl bych také rád. Děkuji za Váš čas.
Odpovědět
@brasi K porobetonu z osmdesátých let: Je z toho postavený barák rodičů (dostavěno v 86), vyrůstal jsem v něm a ani po letech se zdivem samozřejmě problémy nejsou. Co si pamatuju, tak většina cihel byla bíla, ale byly tam i nějaké cihly šedivé (taky porobeton).
Odpovědět
Profilova fotka
Siporex je bez problemu. dum rodicu z toho take je a neni tam se siporexem nikde zadny problem. Podle me to je zcela totozne se soucasnym porobetonem.
Odpovědět
@brasi Siporex je v podstatě to samé, co dnešní Ytong. Kovová konstrukce se používá i dnes. Nebudou problémy s červotočem, ale musíte si pohlídat povrchovou úpravu.
Odpovědět
V domu ze Siporexu bydlíme, resp. suterén je z děrovaných cihel na ŽB vaně, 1NP siporex + 5 cm polystyrén + plná cihla (taťkova osumdesátková variace na sendvič) a 2NP máme z kombinace děrovaná cihla 3/4 a nový štít z Ytongu. Během Covidu jsme dům zateplovali 16cm vaty. Dům má stropy částečně ze spirolů a částečně Miako do nosníků. Nosníky se nám prohýbají, praská to. Siporex drží dobře. Krov máme dřevěný ze staré chalupy.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?