Rekonstrukce kamenné stodoly - jak postupovat?

Dobrý den všem, máte prosím nějaké doporučení nebo již ověřenou zkušenost, jak rekonstruovat a "dezinfikovat" starou kamennou stodolu? ...potíž pro mě spočívá především v tom, že stodola je natolik stará, že po pevnějším dotyku má kámen tendenci se rozpadat, stejně tak jako "hlína" ve spárech a nejsem si jistá, jaký způsob rekonstrukce a dezinfekce nejlépe zvolit tak, aby nedošlo k přílišnému poškození. Zda pouze omést stěny včetně jemného vymetení spáry, které následně vyspárovat (? čím ?) a pro dezinfekci použít vápno? Předem moc děkuji všem za případné tipy. :-)
Odpovědět
Co tam chceš mít, budeš to nadále používat jako stodolu/sklad nářadí anebo tam chceš osobnější provoz - letní kuchyň nebo dokonce nějaký pokoj? Drolí se ten kámen i zvenčí, nebo jen z vnitřní strany? Předpokládám, že je to měkký kámen jako opuka nebo pískovec. Pokud tam někdy byla ustájena zvířata nebo sklad hnojiv, dost pravděpodobně je zdivo zasolené a budou se tam dělat výkvěty. Kámen jeměkký nejspíš kvůli vlhkosti, pokud to nerozeznáš volným okem chtělo by to změřit vlhkoměrem. Vlhkosti se zbavíš podřezáním (pokud tam je rovná ložná spára samozřejmě, což u kamenného zdiva moc nebývá) nebo chemickou injektáží. Otázka je, zda se taková akce na "jenom stodolu" vyplatí. Pak ještě můžete zkusit malinko srazit vlhkost obkopáním zdiva (to ale velice opatrně a s rozumem, kopat klidně jako šachovnici - metr jáma, metr nic, zase metr jáma - aby se zdi nezřítily) a uděláním drenáže ze štěrku. Zpevňovat až po zajištění statiky a odvlhčení - existují na to přípravky. Možná byneškodilo na malém kousku vyzkoušet očištění WAPkou, uvidíte, nakolik je kámen soudržný. Najdi si ve vyhledávači zpevňovač kamene, nebudu sem házet odkazy, aby to nesmázli. Obílení vápnem neuškodí, vápno i propuští vlhkost ven ze zdiva, takže to neuzavřete. Hlavně nepoužívat cement ani beton. Takže spárovat buď jílem nebo čistě vápennou maltou.
Odpovědět
@wegar dobrý den, rady dobré. proč ale nepoužívat beton nebo cement? Díky
Odpovědět
@krumpac Cement sice navenek působí, že ve zdivo žádná vlhkost není, ale ona tam je a přes cementovou/betonovou slupku se těžko dostává ven. U měkkých kamenů jako je opuka nebo pískovec je pak dlouhodobá vlhkost až fatální, kameny ztrácejí pevnost a rozpadají se. Od památkářů mám také informaci, že na vnější omítky max. do 5 % cementu, aby zdivo mohlo odvětrávat. Klasické vápenno-cementové omítky mají od 8 % výš, nejlepší je namíchat si takovou sám nebo koupit speciální. Z vlastní zkušenosti - ze zahradní zídky pískovec+obyč cihla jsme oklepali cementovou omítku - některé cihly se pod ní úplně rozdrolily. U paty jsme trochu obkopali hlínu, nasypali štěrk a po několika letech jsme měřili vlhkost - kámen - pískovec (takže nasákavý) měl 3 % a spáry klasika vápenno-cementová malta 16 %.
Odpovědět
@wegar Dobrý den, moc děkuji za tipy - s tou vlhkostí a cementem/betonem by mě to vůbec nenapadlo. Stodolu plánuji používat k hospodářským účelům - skladování sena, slámy. Drolení jsem si všimla z venčí - ale je možné, že i uvnitř - tipuji spíš opuka (na vápenec to nevypadá). Ještě jednou moc děkuji!!!
Odpovědět
@zenavmonterkach Tak to je ten snažší případ, tam snad bude stačit obkopat, udělat štěrkovou drenáž, zpevnit kámen zpevňovačem a pak stačí nabílit vápnem. Odsolování by bylo zbytečně nákladné. Pokud se někdy budete velice nudit :-) , můžete zdi zevnitř nahodit čistě vápennou omítkou. My taky máme takovou kůlnu z bývalého chléva, zdivo opuka/pískovec zděné na hlínu. Zatím jsme nedělali ani tu drenáž.
Odpovědět
@wegar Děkuji moc!!! Jste báječný :-) ..tak snad to v těch monterkach jako žena dám :-) :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?