Rekonstrukce podkroví ve starším domě - vaše návrhy

Profilova fotka
Ahoj, byla bych ráda, kdybyste se mohli podělit o zkušenosti s rekonstrukcí podkroví ve starším domečku - především by mě zajímalo, jak vysoké podkroví bylo, o kolik se výška zmenšila zateplením, kde je vhodné mít schody (samozřejmě tam, kde se vejdou, ale pokud by bylo víc možností, kde je vymyslet), jaká jste vybrali střešní okna a proč, a vůbec jak jste to vymysleli, aby se tam dal udělat pokojíček nebo nebo dva. Jestli jste třeba sundavali střechu a ještě kousek dostavovali, aby tam bylo víc místa, kolik vás to vyšlo atd. Budu ráda za inspiraci :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@schnek My v současné době podkroví rekonstruujeme v domku, který má stáří zhruba 20let. Výšku ti teď přesně neřeknu, ale můžu zjistit. Schody máme pevně dané, vedou ze vstupní haly a jsou lehce zatočené. Myslím, ale že situování schodů je věcí osobních preferencí. Už jsem viděla schody vedoucí z kuchyně i obýváku a nikdy to nevypadalo špatně. Střešní okna máme od Veluxu typ GGL v přírodní barvě. Vyhovovala nám barva, kvalita, pohodlné otevírání. Navíc jsme od nich dostali slevu při koupi , takže rozhodování bylo jasné. Vloni na jaře jsme komplet měnili krytinu, dávali nové kontralatě, nová okna, okapy i oplechování. I s prací to vyšlo na 200 000,-Kč. (ale dělala nám to firma od mého tatínka, takže jsme dostali na celou objednávku slevu zhruba 40 000,-Kč) Letos z jara chceme podkroví kompletně zateplit a udělat nové podlahy.V současnosti jsme ve fázi vybírání zateplovacího materiálu a předběžný odhad vychází na cca 80.000,-Kč.Nadezdívku jsme nedostavovali, nelíbí se nám to (zvlášť při pohledu na dům zvenku) a taky místa máme dost.
Odpovědět
Já jsem podkroví momentálně dodělal. 60 m2 podlahy je z osb desek na prkenném roštu na fošnovém stropě. Fošny jsou 22cm vysoké, 5cm silné, 5.5m dlouhé. Rošt jsem nedělal na původní trámový strop, protože trámy byly od sebe 120cm, takže by se podlaha houpala a vrzala. Fošny jsem navíc připevnil tak, že podlaha není nijak ve styku s původními trámy, jsou totiž trochu výš, asi o 5cm. Dosáhl jsem tak toho, že se zvuky tak snadno nepřenášejí do spodní místnosti. Stropní podhled spodní místnosti zůstává viset jen na původních trámech. Podezdívku u střechy mám 140cm vysokou, takže mám místa dost a nemusel jsem nic zvedat. Střecha je stará 30 let, nemusela se měnit, ale nechal jsem jí udělat generálku, tj. zafóliovat, vyměnit laťování a oplechování, včetně okapů ( to vyšlo cca na 80 tis.) Tašky šly zpátky původní. Střešní okna jsem dal plastová Skylight, jsou stejná jako Rota, jen nejsou tak nekřesťansky drahá. Oproti Rotům nejsou ani zateplená, tak jsem je zateplil "po staru" :-) . Síla zateplení je 16 cm mezi trámy, 10cm přes trámy (na rastr). Na stropě je 30cm vaty, na bočnicích 20cm. Podkroví má půdorys 5x12.2m. Od každého štítu mám v 5m vzdálenosti příčku, mezi nimi uprostřed vznikla chodba, do které ústí schody, proti nim je koutek s počítačem a vedle schodů se vešlo wc. Jedna místnost je ponechána celá, druhá je ještě rozdělená podélně na dvě půlky. Celkem tu máme tedy 3 ložnice. Ta největší je dceřin dětský pokoj, kde se ještě chystáme udělat malý kuch. koutek. Zatím tam není, ale vývody už jsou připravený. V přízemí budujeme obývák s kuchyň ským koutem, odkud také ústí schody. Jsou hned za vchodem z verandy, kde je vchod do domu, wc a koupelna. Přesně to spočítané nemám, pracoval jsem hodně s materiálem, který jsem měl nakoupený už několik let a také jsem si drtivou většinu dělal sám. Navíc se současně dělalo současně i v ostatních částech domu, i venku kanalizace, ale odhaduji, že samotné podkroví včetně střechy vyšlo zhruba na 300tis. Nutno ještě dodat, že jsem stavař a navymýšlel jsem si spoustu "vychytávek" které se běžně nedělají a které souvisí pouze s mou profesionální deformací... :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?