Rekonstrukce podlahy v přízemí v domě ze 40.let

Zdravím, potřebovali bychom vyřešit následující. V domě - nepodsklepená místnost - jsme odkryli staré koberce, pod nimi jsou prkna. Až na dvě přímo u stěny jsou v pěkném stavu, suché, neporušené, ty dvě u zdi jsou jakoby shnilé, ale suché. Zdá se, že dřív u té zdi byla vlhkost, ale zřejmě ji vyřešilo zateplení domu z vnější strany polystyrenem? Netuším, nicméně teď to mokře nevypadá. Stejně tak po odkrytí prken jsou trámy v podlaze uhnilé. Mezi trámy je vysypaná taková ta škvára, nevím, jak se tomu přesně říká. Jak byste to řešili s tím, že je potřeba co nejlevněji, tudíž odpadá podřezání domu atd. Padl zde návrh trámy prostě vyměnit za nové, škváru nechat, na to OSB a pak cokoliv. Že když to tak 70. let sloužilo, minimálně dalších 70 to zase vydrží. Další návrh je Ipa a zalít betonem, ted koukám na nějaký liapor, ale to netuším, jak by vyšlo finančně...Neřešil jste to někdo? Než budeme shánět řemeslníky, chtěli bychom mít představu, jakou cestou se vydávat. Moc děkuji.
Odpovědět
@bereny Ahoj...my jsme prkna vytrhali-taky jich bylo spatnych jen par,ale ty tramy byly spatny taky a pod nima byla hlina...takze jsme ji vykopali a dali beton,ipu,sterk,polystyren,folii a kari site a beton a nebudeme muset resit,ze za 50let budem porad chodit po hline...:-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme dávali štěrk, systém pro dovětrávání, rastr z latí, cetris desky, polystyren a navrh 2 vrstvy OSB desek a spíš bych tohle řešení nedoporučila. Bylo to zdlouhavé, pracné a po 2 letech v kuchyni, kde máme dlažbu, rozpraskala spárovačka i některé dlaždice, přetože jsem pod ně dávali speciální flexilepidlo, takže teď řešíme, jakou zvolit pochozí vrstvu. V místnostech, kde je dřevěná plovoučka je to OK.
Odpovědět
Profilova fotka
@bereny My udělali odvětrávaný beton s "komínovým efektem", odvětráno drenážními trubkami,izolace + kari sítě+ beton...ale to už se taky musí sekat do zdi. Je třeba si taky uvědomit, že v té hlíně vám vesele můžou lítat myši, nemluvě o dřevomorce, červotoči a různých larvách. A pokud už by se měly měnit některé trámy, nemá smysl nechávat hlínu. Liapor je drahá sranda, a navíc je spíš "do patra", kvůli tomu, že je lehký.
Odpovědět
Profilova fotka
@bereny Zapoměla jsem, že máme v betonu ještě vrstu polystyrenu. :-) Jo, ještě jsem chtěla- navíc se vám betonem "dům zpevní" protože se v podstatě vylije nová základová deska....ale je potřeba přemýšlet dál, tzn zda by třeba bylo vhodné vést v betonu nový rozvod topení atd. Mně osobně nedal beton spát půl roku. :-D
Odpovědět
Děkuji za zkušenosti. Já se právě bojím, že když by se to jen vylilo betonem, bez nějakých těch odvětrávání, tak jsem slyšela názor, že vlhkost se stahuje do zdí, tudíž začnou plesnivět. Že takhle ten barák prostě víc dýchá...
Odpovědět
Profilova fotka
@bereny Jasně že by to šlo do zdí, to odvětrávání má ale taky druhotný efekt, a to, že se s tím odvětrává radon. Drenážní trubka není drahá, ale právě holt se musí sekat zeď.
Odpovědět
Taky bych šel cestou odvětrávané betonové podlahy jak píše @zamilovanadonej. Ještě když píšeš, že je dům už zateplený, určitě má nová okna, takže je nejspíš těsný a radon si vesele zůstává uvnitř.
Odpovědět
Profilova fotka
Když čtu předchozí příspěvky, kde zmiňují radon, tak mě napadlo, že je potřeba nechat si udělat radonový průzkum, protože pokud by tam zvýšený výskyt radonu byl, tak podlahu musíte přizpůsobit tomuto faktu pomocí speciální izolace.
Odpovědět
Profilova fotka
@viados @komenska @bereny Stačí tak nějak mrknout na radonovou mapu. Ta protiradonová izolace je vlastně "jen" ipa s hliníkovou folií. Prý když se použije klasická ipa+ to odvětrání, radon vzhůru nestoupá a stačí to. Ale kdo ví, nechci lhát. ;-)
Odpovědět
Díky. Radon tu byl prý kdysi měřený a vyšel v pořádku, bylo to takové to měření v průběhu celého roku. Ale je fakt, že to bylo pravděpodobně ještě před oním zateplením a výměnou oken, takže netuším, jak moc by se případně mohl teď zvýšit. K té odvětrávané betonové podlaze, nemáte někte tip na nějaký webovky, kde by to bylo pěkně popsaný, ideálně s fotkama, co a jak? Jdu googlit.
Odpovědět
Profilova fotka
@bereny Ty jo, o webovkách nevím...ale taky počítejte s tím, že "vybírání hlíny" z podlahy je hrozně blbá práce :-N To drenážní rouru máme jakoby do šneka v celé místnosti a vyvedenou ven takto:
Odpovědět
Dá se použít třeba toto, říkají tomu myslím "iglů": http://www.ceskykutil.cz/guttadrytek-...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
po precteni prispevku nedokazu zhodnotit situaci, urcite by bylo vhodne pozvat odbornika, ten Vam navrhne odvetrani podlahy a novou skladbu, v ktere by mela byt i vrstva tepelne izolace. pro posudek je vhodne odkryt zaklad z vnejsku na nejvic problematicke casti, zjistit jaky zaklad tam je... a samozrejme i uvnitr, kde pravdepodobne pujde cela podlaha pryc
Odpovědět
Profilova fotka
@viados My právě tento systém "iglů" máme a zdá se, že funguje, avšak problémem zůstává řešení pochozí vrstvy - viz můj první příspěvek v této diskuzi. Podlahu nám navrhoval odborník, sami bychom si na toto nikdy netroufli.
Odpovědět
Dobrý den da se použít liapor a na to anhydrit je to teple a rychle
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?