Rekonstrukce rodinného domku, co vše je třeba zařídit?

Profilova fotka
Ahoj/Dobrý den, ráda bych se zeptala, co vše je třeba zařídit a jak dlouho dopředu, když chceme rekonstruovat rodinný domek. Chtěli bychom přistavět pár místností v patře (nad nedostavený balkon a protáhnout nad garáž, pokud to bude možné kvůli vytopení a jestli to unesou základy garáže), dál bude nutná střecha, chtěli bychom nový rozvod vody a elektřiny v celém domě, nový kotel, samozřejmě vybavení (vše 2x, bude to dvougenerační domek) atd. Mě je 21, manželovi 25, takže jsme si k ničemu takovému ani z dálky nepřičuchli :-/ Nevíme, co vše máme oběhnout, co vše sehnat, kolik jaké práce mohou reálně stát. Chtěli bychom začít s vyřizováním zhruba za měsíc a ideálně příští jaro či léto aby začala přestavba. Proto prosím o jakékoliv rady a typy, které se budou určitě hodit.
Odpovědět
Profilova fotka
@janneys ahoj, no koukám máš vélké plány ;-) Dvougenerační domek znamená, že dole budou bydlet rodiče ? Pokud ano , plánujete svůj vchod ? Co se týká nástavby domu, začít by jste měli u SÚ zda vám přestavbu povolí, sousedi podepíší a pak u projektanta potažmo stratika, zda to dům vůbec unese, no a to pro začátek myslím stačí ;-) Jo ještě maličkost, kolik máte našetřeno ? ;-) Pracujete oba ?
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 ahoj, jojo, oba pracujeme, našetřeno je kolem 200 tis a chceme si brát hypotéku. Tu, vzhledem k tomu, že v dolním patře bude bydlet moje mamka s babi, tak budeme platit ze 3 platů, tak by to neměl být problém. Jinak velice děkuji za radu, teď budeme zjišťovat ke komu přesně zajít, necháme udělat cenové návrhy a po dovče aby jsme už věděli a zařizovali.
Odpovědět
Profilova fotka
@janneys myslim že do puntíku stejnou rekonstrukci právě dokončujeme my :-) rozhodně si předem zajdi na stavební úřad a zjisti si tam co a jak, každý úřad si klade jiné podmínky (např. někde si můžeš vybrat jen určitý typ střechy a podobně) a pak určitě sehnat projektanta, který ti vše navrhne tak, aby to vyhovovalo jak podmínkám určeným na stavebním úřadě, ale hlavně i vašim představám a hlavně by měl mít k ruce statika, který zjistí, jestli základy vydrží ;-) ...myslím, že jestliže nebudete měnit rozměry přízemí a ani nijak výrazně měnit vzhled domu, mělo by to být na ohlášku, tedy nebude to na stavební povolení...ale zase si myslím, že to určuje konkrétní stavební úřad... hlavně, rada z vlastní zkušenosti, pokud budete shánět projektanta, stavební firmu, řemeslníky, kohokoli-vážně zvažte, jestli jim opravdu důvěřujete v tomhle směru a jinak bych brala pouze někoho, s kým byl někdo jiný vážně spokojený!! my měli stavební firmu, kde byl stavbyvedoucí bratr tátova kamaráda, kamarád je super spolehlivý, ale bratr nám napáchal velké škody a ještě nás nejspíš i pěkně oškubal...a ani můj strejda se moc jako pomocník nevyznamenal...nechci sýčkovat, ale dobrý řemeslník je vážně nad zlato ;-)
Odpovědět
Také je důležité vyjasnit si vlastnictví.Pokud vím,tak banka do zástavy na hypotéku nevezme dům s věcným břemenem,myslím tím bydlení mamky a babičky.
Odpovědět
@janneys nechci být pesimista, ale počítáte s tím, že třeba možná to skončí tak, že hypotéku budete nakonec platit jen vy? Bydlíte spolu už všichni čtyři a vycházíte se starší generací v pohodě?
Odpovědět
Profilova fotka
@veverka.dada moc děkuji za radu! Jinak máme vyhlídnuté 4 stavební firmy z okolí, na které jsou dobré ohlasy, tak se rozhodneme zřejmě podle konkrétních finančních návrhů, které nám dají. @pikule dům má ve vlastnictví mamka a věcné břemeno je babi, myslíš, že s tím bude velký problém? @bayt v domě bydlíme s manželem, mámou a babi již přes rok všichni společně a i když zatím máme jen jednu místnost, máma zbytek horního patra a babi dolejšek, vše v pořádku klape a nemáme sebemenší rozpory. Samozřejmě přemýšlíme do budoucna, že bychom chtěli s manželem časem rodinu, proto chceme co nejdříve přestavět, jelikož tím nám dle dohody s mamkou a babi zůstane horní patro jako samostatná bytová jednotka a mamka si bude dle svého vybavovat spodek, kde bude nadále žít s babi (každá bude mít po rekonstrukci vlastní pokoj, mamka navíc obývák a společnou koupelnu a kuchyni, kterou mamka skoro nepoužívá, jelikož nevaří). Takže se nebojím toho, že bychom to zrovna z těchto důvodů měli platit ve dvou, to by se muselo mamce něco vážného stát...a na to vzhledem k tomu, že je jí teprve 42 nechci ani myslet.
Odpovědět
@janneys tak to je paráda, moc často se nevidí, když spolu rodina tak dobře vychází :-) Rozhodně než bych ale někam cpala peníze na rekonstrukci, i přes nyní dobré vztahy bych si to pohlídala právně (aby mi patřila část domu apod.)
Odpovědět
Věcné břemeno na nemovitosti,kterou se ručí je vždy problém,protože její hodnota je o mnoho nižší(v případě nesplácení je pro banku neprodejná).Brát si hypotéku na dům,který není váš je vždy problém,protože nikdy nevíte co se může stát,maminka je ještě mladá,může se vdát.V případě neshod,např.po narození ditěte a to se velmi často stává,nebudete mít kam jít,další hypotéku byste nedostali.....Myslím,že každý advokát by vám to rozmluvil.
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt to jo, chceme to řešit než budeme brát hypotéku. I když zrovna v případě mojí mamky jsem si na 100% jistá, že nikdy nic takového nebude třeba. Je hodně férový člověk. @pikule jsem si jistá, že žádnému advokátovi by se nepodařilo nám to rozmluvit. Už se na to celá rodina těší, jelikož už chceme být ve svém. A jít z baráku by znamenalo jeho prodej, jelikož mamka s babi by ho z jednoho platu a jednoho důchodu neutáhly. Takže nějak to bude muset jít zařídit.
Odpovědět
Profilova fotka
@janneys já bych se toho, co píše pikule nebála ;-) pokud máte s mamkou a babi hezký vztah a zvládli jste rok pohromadě bez problémů...my bydleli s mojí mamkou dva roky, mamka, já, muž a velký pes, v paneláku, 2+1...my měli s mužem a psem jeden minipokojíček...mamka do toho ještě rok byla vážně nemocná, nejdřív fyzicky a pak k tomu i psychicky...je pravda, že občas jsme se neshodli, ale asi úplně stejně jako je běžné když spolu žije dva a více lidí, žádné extrémy a myslím, že kdybychom měli všichni dostatek osobního prostoru, tak je to ještě lepší :-) takže pokud jsi přesvědčená, že to bude ok, tak do toho jdi bez obav :-)
Odpovědět
@janneys Jakékoli věcné břemeno je problém. My to právě teď řešíme. Museli jsme sepsat návrh na zrušení věcného břemene a dovézt na katastr nemovitostí. Zaplatili jsme 1000 Kč a teď čekáme zhruba 10 dní na samotné zrušení. Jinak by nám hypotéku nedali.
Odpovědět
Profilova fotka
@anajka24 tak při nejhorším by jsme to tak také vyřešili. Beztak je to u nás spíš jen formalita, babi ví, že by jsme ji z domu nikdy nevyhnali. Tak po dobu přestavby by se to zrušilo a potom by se to tam klidně zase přidalo. 1000,- Kč už není žádný náklad proti té celkové ceně ;-) Ale děkuji, aspoň vím, že se to tak dá opravdu vyřešit :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 1 roce
@janneys To věcné břemeno ale nesmí být na domě po celou dobu placení hypotéky, respektive po dobu,kdy bude dům sloužit jako zástava. To tam nemůžete po rekonstrukci přidat.
Odpovědět
Profilova fotka
@kveta88 jojo, už bydlíme zpět v přestavěném, věcné břemeno jsme sundali, není třeba. :-) babi má svou garsonku dole, mamka svůj byt a my také svůj :-) Už konce září bydlíme.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?