Rekonstrukce starého domečku

Dobrý den, včera jsem se smíšenými pocity podepsala rezervační smlouvu na koupi domu. Nyní nás čeká vyřízení hypotéky a převod atd. atd. Rádi bychom se přestěhovali do září, kdy děti nastupují do školy. Chtěla jsem požádat o zkušenosti a rady, kdo již má něco podobného za sebou. 1. Čím máme v domě začít? - budeme předělávat podlahy, okna, odpady, elektroinstalace...? 2. Čeho by jste se vyvarovali, nějaké tipy, rady čeho se vyhnout...? Dům je z 30-tých let, přízemí a podkrovní místnost. Dole bude obývák, kuchyňka, koupelna a WC, nahoře je jeden pokojíček a 2 půdičky, ze kterých chceme udělat pokojík a ložnici. Předem děkuji za případné reakce...
Odpovědět
Gratuluji k výběru. Začněte tímto: 1) Hlavně si ujasněte proč jste se pro tento dům rozhodli a proč jste se nerozhodli stavět na zelené louce. Klidně si to napište si na nějaký kus papíru a strčte to do obálky. Budete to později potřebovat, až budete mít plné zuby nekonečného vynášení materiálu a dalšího a nervy budou na pochodu. 2) Udělejte si pasport objektu, tzn, zaměřte a nakreslete si na papír zjednodušenou dokumentaci domu. Bude se Vám hodit pro úpravy dispozice, jednání s řemeslníky, nákup nového materiálu. 3) Hodně velkou pozornost věnujte ověření stavu jednotlivých konstrukcí. Stav (pravděpodobně dřevěného) stropu, stav hydroizolací, základy, střecha. 4) Na papíru si rozkreslete rozsah úprav příček a zhodnoťte nutné opravy konstrukcí hrubé stavby. Je velmi problematické to dělat po dokončovacích pracech. 5) Udělejte si hrubý rozpočet na práce a vynásobte si jej x 1,5. To bude minimálně cena, kolik Vás to bude později stát. 5) Proveďte bourací práce. Pokud budete pochybovat zda to tam nechat nebo to zbourat, zbourejte to. (Ne pokud se jedná o nosnou konstrukci.) 6) Proveďte opravy všech konstrukcí hrubé stavby, a následně se můžete vrhnout na okna, odpady, topení, vodu , elektro, ... Ať se daří při rekonstrukci.
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím se vším, co napsal rad5. Bohužel má vlastní zkušenost je taková, že ještě v srpnu jsem si nebyla jistá, zda syn do školy v místě domku nastoupí či ne a v září jsme se sprchovali na dvoře a vařili na dvouplotýnkovém vařiči :-( My jsme začali s arch. studií, bourali jsme nevyhovující zdi a zároveň vykopali podlahy v místnostech, kde byla vlhkost. Stavěli nové zdi, pak rozvody elektřiny, topení, vody a kanalizace, instalace kotle, mezitím vymyslet kuchyň a koupelnu, pak je realizovat. Pokládka podlah. Drenáže kolem domu. Až na podzim výměna vstupních dveří a 1 okna. Pak jsem zcela vyčerpáni rok nedelali nic, kromě terásky na dvoře. Jo, schody na půdu. Čeká nás půdní vestavba vč. střechy. Pak snad někdy vrata, úprava dvora. Velkou nevýhodou postupných prací je, že žijete dlouho v prachu, už nechcete uklízet pořád dokola to samé... ale zase když v domku bydlíte, můžete si věci lépe rozmyslet, napadne vás více řešení. Hodně štěstí!
Odpovědět
Moc děkuji za reakci, jakmile se vyřídí úvěr, tak se na to vrhneme. Pro domeček jsme se rozhodli kvůli dětem, máme čerstvě narozená dvojčátka a dvě starší:-) , takže motivaci budeme mít stále na očích :-D Největší zásahy budou nejspíše na patře, kde jsou malinkaté půdičky, takže je budeme chtít předělat na pokojíčky a ložnici. Dole nebudeme bourat nic, jen rekonstrukce. Nejspíš oslovíme nějakého architekta, aby nám navrhnul kuchyň a řekl kde mají být odpady, elektoinstalace atd. Plánek určitě uděláme, to je dobrý nápad, jen když si to tak v duchu všechno říkám, co je potřeba, tak je to celkem děsivé, kolik toho je. Budeme se snažit upravit alespoň nezbytné místnosti, aby se dalo bydlet a pak se uvidí, snad se bude dařit. Ještě jsem se chtěla zeptat, jak počítáte hrubý rozpočet? Jestli se osloví firmy s cenovým nástřelem, nebo je na to nějaký chytrý program na netu? :-)
Odpovědět
Ještě bych doplnila hodně podstatnou věc - na takovou rekonstrukci musíte mít buď stavební povolení nebo ohlášení. Obojí znamená dokumentaci, která je zpracována autorizovanou osobou - technik, inženýr, architekt. A v první řadě bych navštívila příslušný stavební úřad a zjistila , zda nejsou v místě nějaká omezení ( např. památková zóna a pod.). Jinak přeji hodně elánu a sil a radosti.
Odpovědět
Ještě poznámka - rozpočet bývá součástí dokumentace, projektant ho zpracuje podle ceníků a podle toho, co naprojektoval. A i tak je potřeba cenu násobit nějakým koeficientem, protože při rekonstrukci člověk většinou narazí na nějaké skryté perly. Pokud nemáte moc peněz - a kdo je má, když začíná - snažte se co nejvíc využít to, co v domku je . Třeba je zbytečné vyměňovat stávající dveře, pokud jsou původní prvorepublikové dřevěné, mívají moc hezké zárubně a stačí je jen opálit a natřít. Totéž třeba kování na dveřích. Zábradlí na schodech a podobně.
Odpovědět
Ano, stávající dveře jsou sice staré, ale pěkné, zachovalé. Myslela jsem si, že si to předěláme sami, bez architekta, či projektanta, že nám poradí jen instalatéři, co a kde vysekat...
Odpovědět
Tak zrovna tohle nepovažuji za nejlepší způsob, jak ušetřit. Oni ti projektanti přece jen vědí, nač dávat pozor, jak co navázat, a vidí řešení celého prostoru. Takže tohle bych se určitě nepokoušela dělat sama (tedy já ano, protože od fochu jsem). Ale laikům to neradím. A navíc, může vám ušetřit další peníze, třeba tím, že se rozhlídne a řekne - tohle je škoda likvidovat, stačí jen tady a tady udělat něco málo. Prostě to takhle znám. Ale pozor, nebrat na to stavební firmu, ta vám řekne, že v podstatě jediná možnost je srovnat dům se zemí a nechat je postavit to znovu.
Odpovědět
@multina @inkajanakova Já bych to neviděl až tak dramaticky. 1) Na to rozhlídnutí stačí jakýkoliv známý, který je od fochu a není nutné na to brát projektanta. Projektant je taky jen člověk a spoustu věcí zná jen od papíru a ne ze stavby. 2) V případě, že mají v úmyslu si dělat některé věci i svépomocí, není podrobný rozpočet též třeba. Kromě toho, že vše záleží na použitých materiálech a cena se pak markantně liší též projektant přiřadí položky s cenami, které jsou leckdy nesmyslné, protože budou příliš specifické dané části stavby. 3) Opět jsme se nedozvěděli, jak dům vypadá, v jakém je stavu, atd. Ale vnitřní úpravy lze za určitých předpokladů provést i bez ohlášení a stavebního povolení. 4) Projekt - projektant. Samozřejmě jsou rekonstrukce které je třeba projekčně řešit, ale u rodinného domu v 85% případů lze vyřešit se schopnými důvěryhodnými řemeslníky, kteří Vám častěji poradí lépe než samotný projektant. Je důležité posoudit, každý dům individuálně a to co psala inkajanakova může samozřejmě platit na 100%. Vezměte tam 2-3 své známý, kteří se věnují stavařině, důvěřujete jim a poraďte se s nimi. Naše názory si vezměte jako vodítko do problematiky a následně se rozhodněte. Nikam nespěchejte. Ušetřit 20 tis. Kč za projekt, 10 tis. Kč za rozpočet, 5 tis. Kč poplatek za stavební povolení není málo.
Odpovědět
@rad5 @inkajanakova Dnes jsme byli v bance a potřebujeme pro odhadce předběžný rozpočet, máme si ho udělat sami :-). Myslíme si, že bude nejlepší, když zavoláme známé řemeslníky, ať nám řeknou co je nejvíce potřeba a od toho se bude vše odvíjet. Sami ten rozpočet dokupy nedáme. Bourat budeme minimálně, ale nahoře jsou maličké místnůstky, které je třeba upravit, aby z nich vznikly obyvatelné pokojíčky a ložnice. Chceme zateplit střechu a to taky nevíme jak bude vypadat. S topením je třeba, aby nám někdo poradil, takže zkusim oslovit několik lidí z místa, kteří se tímto zabývají.
Odpovědět
To bývá normálně, že banka chce doložit hrubý rozpočet. A většinou chtěla vidět ( co vím), i stavební povolení. Ale to vím spíš z různých debat s klienty. My sami jsme jeli systémem - něco jsme našetřili, tak uděláme podlahy. V našem věku už ty půjčky tak lehko nejdou. A opravdu vám doporučuji zajít na stavební úřad pro informaci, nemusíte říkat, kde domek máte. Ale taky bych si obešla sousedy, někdy můžete narazit na člověka, který vás s gustem na úřadě nahlásí, že děláte stavební úpravy bez papíru a to je pak drahý špás. Pokuty jsou pořád vyšší. Takže bych radila - vezměte nějakou láhev vína, talíř buchet a zajděte k sousedům s tím, že jste noví sousedé a chcete se představit a dohodnout, že budete nějaký čásek domek opravovat. To už je pak složitější, aby vás někdo bonznul na úřadě. Bohužel zkušenosti s tímto (přes klienty) taky máme.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?