Rekonstrukce starého domu

Profilova fotka
Ahoj ráda bych prodebatovala rekonstrukci asi 300 let starého domu,který je v katastrofálním stavu.Letos je akutní oprava střechy,posléze stropů,oken a podlah.Naše finanční možnosti nejsou neomezené.Uvidíme co se bude stíhat.Váháme jakou použít krytinu,firmu,případně odborníky. :-)
Odpovědět
1
2
7
@lawondys 300let? To ještě tady v republice existuje? :-D Nevím, to už je dost starý, my teď bydlíme ve 100letém baráku, který se někdy před 30lety rekonstruoval poslední dobou to nějak všechno začíná plavat, praskají zdi, začíná se vlnit dlažba v koupelně, ale zas je fakt, že místnosti, které obýváme a jsou po rekonstrukci cca 4 roky, jsou v pořádku. Kdo ví, obecně jsem pro rekonstrukce, ale 300 let nevím, to bych se asi bála, to by bylo omlátit to na hrubou stavbu, ne?
Odpovědět
@lawondys Pokud není podmínka starý dům zachovat, asi bych ho strhla a na jeho místě raději postavila nový. Takováto kompletní rekonstrukce bude hrozně drahá a obávám se, že ani potom bydlení nebude odpovídat dnešním trendům. Určitě bych se poradila s nějakým odborníkem. Laik nemůže odhadnout, co vše se bude muset udělat. Většinou je to tak, že něco začneš a vyjdou najevo další a další problémy, které je nutno řešit. Opravovali jsme si takto prostory k podnikání a konečné náklady byly o 100 % větší, než se původně předpokládalo.
Odpovědět
Profilova fotka
V obci,kde jsme dům získali bydlí má teta,která má kamarádku(bývalou kronikářku obce) a ta nám info o domu poskytla.Dům je z roku 1655 není památkově chráněný a vystřídalo se v něm 19 majitelů,což se na domě značně podepsalo.Tatam jsou klenbové stropy krom stáje a chléva.Nechceme bourat,protože základ je z kamene a hluboký,dům je ve svahu,slunná strana jiho-západ nad vesnicí,krásné místo.Pozemek necelých 2500m2.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
Profilova fotka
Naše hradní zřícenina ke zhlédnutí na www.datovesite.com/domecek
Odpovědět
Profilova fotka
Nechci Vás zrazovat, ale už jste někdy něco podobného dělali? Je zřejmé, že vůbec netušíte, do čeho se řítíte. My máme za sebou rekonstrukci cca 90 let starého domu a pokud bych tenkrát věděla, co mě čeká, tak bych ho zbourala a postavila nový. A to rozhodně nebyl v tak špatném stavu, jako je ten Váš. Bez urážky. Čeká Vás minimálně investice 1,5 - 2 mil. Nepřeháním. Minimálně bych začala kompletním oboucháním všech omítek - vnitřních i venkovních. Potom podřezat celý dům kvůli vlhkosti, která se značná podle zdí, které jsou na fotkách mokré skoro do poloviny. Koukala jsem, že drenáž už máte ... Vzhledem ke stáří domu nepředpokládám základy, takže nejspíš Vás čeká vybourání kompletně všech podlah a vylití nového betonu. Pak Vás čekají kompletně nové rozvody vody, elektřiny, plynu (pokud je), nová střecha - volila bych tašky - nejspíš keramické. Co kanalizace? Typuju to současně na septik. Nová okna - do tohoto typu domu nejspíš eurookna. Počítám, že budete chtít krb, nebo kamna. Starý komín asi nebude vyvložkovaný, takže buď nechat vyvložkovat, nebo zbourat a postavit nový. Máte možnost pronájmu kontejneru s následným odvozem? Taky dost drahá sranda.... A tak dále, a tak dále .... a to je jen zlomek toho, čemu se nejspíš nevyhnete .... Držím palce a přeji pevné nervy (a hodně peněz). Budete to potřebovat
Odpovědět
Profilova fotka
Nikdy jsme nic podobného nedělali.Loni jsme zvládli to málo,co je nafocené a vnitřní omítky už jsou dole.Přes zimu jsme jezdili jen větrat a topit.Vlhkost na stěnách na prvních fotografiích je způsobená i tím,že poslední majitel byl sešlý alkoholik a v domě měl utěsněnou kdejakou škvíru.Sklep plný vody,ten už jsme vyčistili.Jak už někdo napsal asi z toho během rekonstrukce nezůstane víc než obvodové zdivo. :-N
Odpovědět
Teď jsem zhlédla fotky a to mě jen utvrzuje v mém názoru - zbourat. Pokud je krásné místo, parcela 2500 m2 je luxusní, tak postavit něco podobného, co by sem zapadlo, ale aby to bylo nové. Tohle opravit by nestálo 1,5-2 mil. , ale podle mě 2x tolik. Vezměte tam nějakého stavaře, ať to omrkne a předběžně Vám řekne cenu rekonstrukce. Tu pak ještě o polovinu navyšte (fakt vlastní zkušenost) a uvidíte, zda do toho půjdete nebo ne.
Odpovědět
Profilova fotka
přesně tak...každý kdo kdy renovoval starý dům Vám řekne, že už by nikdy do toho nešel...pokud nejstě vyloženě fandové historici - zbourat a postavit nový!
Odpovědět
Profilova fotka
taky jsem koukla na fotky....to je teda síla...jestli to budete opravovat, necháte tam ruce a veškerou energii...držím palce pro správné rozhodnutí!!
Odpovědět
Profilova fotka
Víme,že to bude náročné.Časově,finančně,psychicky.Víme,že kladů je tam mnohem míň než na novostavbě.Asi jsme Ti fandové-amatérští historici. :-) A jak se dovídáme,blázni. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Taky vám nechci brát naději, stejně ale vidím, že už jste se do toho pustily :-D ale jedno vím určitě bourat to nemusíte, postupem rozebírání to spadne samo :-D To myslím vážne, shodíte střechu, stropy, vybouráte podlahu, zjistíte že se bortěj zdi, nakonec to schodíte celý, pak zjistíte, že to nemá vlastě žádné základy a začíná se na novo, kdybych to nezažil u kamaráda který zdedil dům po tetě z roku 1890 tak o tom tady nepíšu ;-) Jinak fandům přeji uspěch v práci :-D
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
To se taky může stát. :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 @lawondys jukni do mého alba ... rekonstrukce :) :) :) přesně - na co jsme sáhli, to se bouralo .. takže je vše prakticky - kromě teda jedné obvodobé zdi nové. no a kdybychom měli trošku víc peněz a neštvala nás sousedka, tak šla dolů tak.y ale jsou v ní hodiny od čezu, nástřešák, takže se nám už nechtělo řešit co s tím .. nyní trošku lituji ..
Odpovědět
Profilova fotka
Pěkné,tak já jen tiše doufám,že se opravdu moc,krom posledního chléva bourat nebude.Už jen proto,že staré domy mají úžasné klimatizační podmínky,které nové domy nemají.
Odpovědět
Profilova fotka
@lawondys jo myslím, že @baraz ví o čem mluví :-D a že ty domy mají úžasmné klimatizační podmínky :-D pokud tím je myšle chládek v létě, zima v zimě, vlhkost celej rok a zatuchlých zdí se taky nezbavíš, tak to pak beru ;-) snad jen tek sklep je ideální ;-) V dnešní době, kdy ceny energií stoupají a lidé si snaží stavět co nejusporněší domy si pořídit toto je myslím šílenost ... ale proti gustu.....
Odpovědět
Profilova fotka
Sklípek jak klícka na http://www.datovesite.com/domecek/skl...
Odpovědět
Profilova fotka
http://www.datovesite.com/domecek/skl...
Odpovědět
Profilova fotka
Fotky z 28.července 2011 byly pořízeny hned po převzetí od majitele.To byl v baráčku smrádeček. Místy plíseň na stěnách do výše oken.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 šílenost to je,ale bylo to za babku.
Odpovědět
Profilova fotka
@lawondys jo sklípek je super to se musí nechat ;-) no jo tak pak nekup to za babku :-D
Odpovědět
kolik máte rozpočet na rekonstrukci? :) tohle je celkem masakr - kor jestli ta vlhkost bude vzlínající - navíc pokud zaizolujete jen podlahy budete mít bez izolace zdi :) jestli dobře chápu - střecha na prd, stropy na prd, část zdí na prd..to počkejte až do toho hrábnete - takhle rekonstruovala sestřenka a nakonec z domu nezbylo v podstatě nic, tuším jen jedna zeď - co říkali, tak injektáže do základů taky docela drahá legrace. ty plísně ty mapy, to je luxus - to máte můj neskonalej obdiv, že jste to koupili :) myslím, že většina stavebníků, který si pozvete, bude mít v řešení jasno :)
Odpovědět
Pokud to bylo za babku,tak bych to brala jako výhodně koupený pozemek a začala od začátku.... Plíseň a vlhko jsou věci,kterých se opravdu maximálně štítím,měla jsem tu "čest" s tím bojovat a budu ráda,až se přestěhujeme,protože je to v našem případě trochu takový boj s větrnými mlýny....
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky..Jestli jste už pevně rozhodnuti rekonstruovat tak Vám budu moc držet palce ale nevím, jestli to je správné rozhodnutí :-( . Každopádně jestli se podaří, budete opravdu dobří. Kdyžtak hoď nějaké fotečky i sem na střechu ať vidíme jak se Vám daří.
Odpovědět
Profilova fotka
2500m2 je poměrně dost, to bych si radši vedle postavila novej barák.. :-D Ale zas jestli máte kde jinde bydlet a tohle berete jako zábavu na volný čas, tak proč ne, nebo máte nějaký časový harmonogram, kdy by to mělo být obyvatelný?
Odpovědět
Profilova fotka
@lucie777 No bydlet máme kde,letos ještě v Ostravě,v bytě,příští rok by jsme to pustili a přesídlili k mým rodičům,kteří mají větší byt.Ale doufám,že už bude aspoň kde dát nábytek. :-) Pak bychom osidlili jednu místnost a zabydlovat natrvalo se chceme nastěhovat do 2 let.Fotky z toho předělávání ruiny na hrad budu určitě dávat.Litovat nemusíte,fandit můžete. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@lawondys Sem na vás zvědavá, hlavně jestli vás to nakonec nevyjde dráž než novostavba i s prázdným pozemkem.. :-D Ale těším se na foto, dej to i na střechu, ať je to přehlednější! A držím palce! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@danahladnickova Dívala jsi se na fotky na www.datovesite.com/domecek ?
Odpovědět
Profilova fotka
@nemec rozpočet jsme zatím nedělali a je nad slunce jasné,že pod 2 mil.se nedostaneme.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, na začátku přeji hodně sil :-) a peněz ;-) . Jak tady psali jiní, dle mého bych šla také spíše do nového, ale jelikož také rekonstruujem a nebourali jsme , tak posílám na dálku podporu :-) . My máme tedy RD z roku 1929, taková městská vilka, dům byl v pěkném stavu a přesto jsme na něm rekonstruovali úplně vše ( zatím máme jen přízemí ), všechny zdi jsme otloukli, znovu nahazovali a štukovali, podlahy jsou komplet nové, všechny dveře, okna, koupelna a wc, topení, eletřina, voda - vše nové. Co jsme počítali, tak je v tom již cca 600 000,- Kč a to jen proto, že jsme si všechno dělali samy - kromě závěrečných prací na elektřině a konečného zapojení kotle. Čeká nás ještě v dalších letech střecha ( cca 150 000,-Kč - bude dělat firma ), fasáda ( cca 60 000,- Kč ) , dodělání podkroví ( cca 200 000,- Kč ), část komína budeme vložkovat a část komína postavíme novou ( cca 50 000,- ), plot ( cca 60 000,- Kč ), a zámkovka okolo domu ( cca 30 000,- Kč ) a ještě k tomu připočtu cca 20 000,- Kč, co jsme dali do omítek na garáži a kolně. Takže sumasumárum - cena domu + úroky na hypotéce, díky níž jsme dům koupili + 1 170 000,- Kč za opravy celkem = jsme na skoro na 4 000 000,- Kč ( a skoro vše si budeme dělat samy, pokud by to dělali firmy, jsme s cenama asi někde jinde ). Jsme šťastní, ale unavení. Kdybychom tenkrát vlastnili pozemek, určitě bychom stavěli nový Rd :-) . Hodně štěstí:).
Odpovědět
1
2
7
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?