Rekonstruovat nebo zbořit?

Hezký den, pořád přemýšlíme jak dál s naším domečkem. Mělo to být provizorní bydlení, které nám poskytl můj otec, než dostuduju. Bohužel zemřel a já dům zdědila. A teď řešíme, co dál. Jestli rekonstruovat, zbořit nebo prodat a postavit někde nový domeček, nebo koupit byt (ale máme vztah k tomuto místu, líbí se nám tu moc a v obci se nedají pozemky vůbec sehnat a když už tak na okraji obce a za cenu za kterou bychom prodali tento dům i s pozemkem). Otec měl v plánu buď bourat, nebo provést totální rekonstrukci. Jak jsem vyčetla z různých materiálů, které mám o domu, jedná se o rodinný dům 4 + kk se sedlovou střechou, z poloviny podsklepen, půdou nad skoro celou plochou domu (podle znaleckého posudku s možností využití podkroví, aktuálně je ale vstup na půdu zvenku). Dům byl zkolaudován v r. 1961, jako přestavba hospodářské části rodinného domku na původních základech (pravděpodobně z r.1845). V r. 1998 proběhla přístavba koupelny a kuchyně a zavedení plynu. Z tohoto důvodu je jedna místnost tl. zdi 70-80 cm a je z vepřovic, zbytek je klasická cihla (tl. 40cm). Okna jsou dřevěná kastlíková, podlahy dřevěné, vrzající :D, zbytek dlažba.Žijeme tady dva roky a tak už víme jaké problémy se projevily, je tady vysoká vlhkost, a dům asi není vůbec izolován, protopili jsme za rok skoro 50.000,- Kč (plyn) Nejvíce vlhký je sklep, nedá se používat na uskladnění. V některých místnostech jsme měli plíseň. Přistavěné místnosti z r.1998 jsou pěkně naprd (stavěny z obyč cihel "na výšku"). Kanalizace je do žumpy. Zastavěná plocha je 132 m2 z toho podlahová 95 m2. Zatím vůbec nemám představu, co všechno by bylo potřeba udělat. Nejdříve asi zjistit, zda jsou základy v pořádku (ale nevím jak, nikde na domě jsem nenašla praskliny). Zbourat část z vepřovic? Nevím, jak zjistit, zda jde změnit dispozice místností. Udělat komplet nové rozvody vody, vytápění, elektřiny, odpadů (+napojení čerpadlem na místní kanalizaci, nebo vlastní čovka), popř. plynu. Nová okna, podlahy, střecha. Chci se zeptat na Vaše zkušenosti, zda něco takového jde opravit. A hlavně za jakou cenu, vůbec nemáme představu. Děkuju :)
Odpovědět
Nooo, tak to je dilema... Baráček je to krásný, normálně bych byla spíš pro rekonstrukci - mám ráda ty staré budovy, mají v sobě ducha :-), ale podle toho, co popisuješ, a podle toho, co zažíváme my při rekonstrukci (pouhého) bytu... bych asi zbourala a postavila nový - možná by to vyšlo i levněji ;-) ale určitě neprodávat!!! A zvlášť, pokud k tomu místu máte citový vztah... Hodně štěstí!
Odpovědět
Určitě bych zbourala a postavila nový. Určitě bych nic neprodávala. Ale pokud budete mít rodinu tak si myslím že je to nedostačující. Jinak na chaloupku úžasné. Pokud je tam vlho museli by jste budovu podřezávat aby jste zaizolovali a další věci, takže bych to neopravovala ale taky je škoda to prodat a dávat někde za dům, byt a nebo pozemek víc. Už teď máte ušetřeno za pozemek.
Odpovědět
Děkujeme :) Právě je to velké dilema :( Můj otec ho koupil před 3 lety, takže tady nemáme vzpomínky na dětství, atd. Ale za tu dobu co tu bydlíme, jsme si to místo zamilovali. Máme pocit, že se toho nemůžeme vzdát, ale finance hovoří proti, pozemky v jiných obcích okolo se dají sehnat v pohodě do milionu i méně, ale v té naší nejsou pozemky pod 1.500.000,- a to na okraji obce, což je děs na Moravskoslezský kraj. Víme, že by nebyl problém prodat dům s pozemkem za min. 1.600.000,- Kč. Za což by byl zrekonstruovaný obří byt v centru města, kde pracujeme. Ale bojím se, abychom jednou nelitovali, že jsme se ho vzdali. Jsme dost pracovně vytížení, ale zase nás to "stavění" láká. Díky za reakci ;)
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že ať už rekonstrukce nebo bourání a nový dům, necháte tam cca 1,5-2 mil. Asi bych šla do nového
Odpovědět
Profilova fotka
My rekonstruovali starý dum a teda je to hooodně naročný,po všech stránkách.Zkusila bych si spočítat kolik vás vyjde rekonstrukce. Nejlepe pozvat ještě nakeho statika atd. my se o víkendu konečně po 3 letech reko stěhujeme a ač to bylo naročné nelitujeme toho času a peněz co jsme dali do baraku... Zamilovali jsme si ho:-)
Odpovědět
@adelinkkaa A můžu se zeptat na podrobnosti? Co vše jste udělali (firmy/svépomocí/dodavatelsky) a na kolik Vás to vyšlo? Děkuji. Máte někdo představu, kolik může vyjít demolice takového domu?
Odpovědět
Profilova fotka
Tak hodně věcí jsme si dělali sami.rozvody el.,vody a topení to jsme měli firmu.jo a ještě vylevaní podlahy...Celkem nás to všechno vyšlo tuším na 700tis. cca Jinak demolice domu si myslím že vyjde kolem 100tis.
Odpovědět
@korela13 záleží zda chcete rekonstruovat svépomocí či zadat firmě, stavět nový s firmou či svépomocí. Každopádně u svépomoci rekonstrukce se příprav na pěkné nervy. Dělali jsme komplet rekonstrukci u bratra viz fotoblog. Teď rekonstruujeme RD po rodičích kolaudován v roce 1982. Nové topení, podlahy, voda, okna, zateplení stropů apod.... V plánu bylo do Vánoc bydlet ale těžce se nestíhá, příští rok je v plánu rekonstrukce balkonu, zateplení a zda zbydou peníze tak ještě nové chodníky, plot apod...
Odpovědět
@foxm No chtěli bychom, co nejvíc svépomocí, ale upřímně řečeno, oba jsme asi dost leví :) a v práci používáme hlavu a ne ruce :) Takže nejspíše dodavatelsky a co půjde, tak sami. Zhlédla jsem tvé fotoalbum a fotky z rekonstrukce domu tvého bratra mě upřímně děsí, muselo to trvat strašně dlouho :) :-D Můžu se zeptat, jak byl starý ten bratrův dům, předpokládám, že z 19.st? Z fotek jsem si nevšimla, zda jste dělali i základy, nebo ty byly v pořádku? Děkuji :) Gratuluji ke svatbě a držím palce, ať bydlíte co nejdřív :)
Odpovědět
Rekonstrukce bude hodně náročná. Někdy je lepší dům zbourat. Záleží v jakém stavu dům je. Ale předpokládám, že všechny obvody atd. se stejně budou muset dělat. Navíc propozice domů taky nejsou moc užitné. A pokud nemáte oko a nevidíte v tom, jak by to šlo všechno přeskupit a předělat, bude asi lepší stavět od nuly.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme se rozhodli pro rekonstrukci a podruhé bych do toho nešla. nasypali jsem do domku hodně peněz, které nejsou prakticky vidět, velká investice (podkroví) nás ještě čeká a stejně jsou věci, které nejsou a nebudou podle našich představit. Výdaje na vytápění taky dost velké. Na Vašem místě, pokud vám vyhovuje to místo, bych domek nechala stát a vedle na zahradě postavila fungl nový, energeticky úsporný a podle Vašich požadavků. Poté, co bude vše dokončeno , tak ten starý buď zbourala nebo i nechala - vždycky využijete na kola, lyže, odkladiště apod.
Odpovědět
@korela13 děkuji. No zrovna resim u nas podlahy a dvere. Pomalu se finisuje ale cim vic se to blizi k cili tim to jde pomaleji. Dum je zhruba z roku 1930 zůstaly sklepy a obvodove zdi. Bydlel zhruba po trech letech. Pak se resilo zatepleni, tereni upravy, garaz, dlazba, plot... Cca 8 let. Jestli nemate znameho instalatera, zednika popripade elektrikare tak bych se do toho asi nepoustel. Otec je zednki, strejda elektrikar od svagrove stryc delal vodu topeni plyn takze to mel relativne levne ale celkove naklady byly Na urovni mensi novostavby. Samozrejme diky tomu ze se to delalo svepomoci tak to trvalo dlouho. Je treba si spocitat kolikbrekonstrukce a kolik nove bydleni. Pote napsat si pro a proti u rekonatrukce a u novostavby. Do bytu bych osobne nesel.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?