Rozpočet rekonstrukce a systém vytápění

Ahoj, prosím o rady/doporučení/názory ohledně rekonstrukce domu (foto, půdorysy v příloze). Plánujeme kompletně nové rozvody (ele./plyn?/voda/odpady), opravu komína, v 2.NP zateplení podkrovní části pokojů a stropů, podlahy (1.NP podlahové topení+vinyl, 2.NP vinyl+radiátory). Dále částečná oprava omítek (jsou v celkem ok stavu) a sádrokarton. Změna dispozic v 2.NP - viz plánek, podhledy/stropy, kompletně nová koupelna (vana, sprch. kout) + kuchyně (nejspíš nižší cen. relace s tím, že to tam nebude 30 let). Nová okna (předběžně plast, trojsklo). Střecha je s drobnými klempířskými opravami ok. Ohledně systému vytápění se rozhodujeme mezi kombinací plyn. kondenzační kotel + krbová kamna, nebo tepelné čerpadlo + na ev. přitopení krbová kamna. Momentálně máme 1,600.000 na rekonstrukci s tím, že 90% prací budeme dělat svépomocí a na materiál máme možnost čerpat zajímavé rabaty. Je reálné se do toho vejít? Případně alespoň do stavu pro nastěhování? Doporučili byste případně jinou kombinaci topení? Veškeré přípojky (voda, kanalizace, plyn, ele.) jsou až do domu přivedeny nově. Novou fasádu se zateplením bychom udělali v případě, že zbydou finance, případně během 2-3 let. Obecně chceme investovat více hlavně do kvalitního staveb. materiálu, oken, topného systému. Co se týče vybavení, tam se klidně spokojíme s nižším standardem. Díky za každý názor a konstruktivní kritiku.
Odpovědět
Určitě bych nekombinoval radiátory a PT za mě jen PT. Je to nevýhoda jak složitostí a třeba i účinností u TČ.
Odpovědět
@wpavel Problém je, že v 1.NP jsou betonové podlahy, kam bysme chtěli dát PT. Pod 2.NP jsou dřevěné stropy, tak nevím, zda je tam PT nejlepší volbou. Jinak z pohledu účinnosti TČ kvůli jiné teplotě v radiátorech a PT tomu rozumím.
Odpovědět
Toto krbovkama nevytopíte ovšem. Možná tak tu kuchyn, koupelnu a trošku obývák. Ve vašem případě bych uvažoval o krbovkách s výměníkem, napojené do systému s plynem, pokud teda to beru z hlediska toho nejlepšího pohledu. Jinak tak do sklepa kotel na dřevo by nešel dát? O TČ bych neuvažoval vůbec > cena vysoká a to vy nechcete, sami píšete, že máte 1,6 milionu.
Odpovědět
@abartap Předpokládám, že v tom přízemí podlahy vykopete, uděláte novou hydroizolaci a dostatečně silnou tepelnou izolaci min 18 cm EPS. Pokud chcete dělat PT na stávající podlahy, tak na to radši zapomeňte. V horním patře záleží na složení budoucích podlah. Existují suché systémy PT, ale jsou dost drahé. Pokud budete dělat beton/anhydrit tak PT není problém. O způsobu topení primárně rozhoduje TZ domu po rekonstrukci. Na Vašem místě bych spíše investoval do vnějšího zateplení a pro topení použil nějaký levný plynový kotel. V současnosti je to ale tak, že provozní náklady s TČ vychází příznivěji než topení plynem. Krb s výměníkem a akumulační nádrží je pro fandy topení dřevem. Pokud chcete snížit cenu, tak si kupte akumulační kamna.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud se rozhoduješ mezi TČ a plynem, tak je asi potřeba počítat s EU a její snahou zrušit fosilní paliva, což dnešní plyn je, do roku 2040 🙂
Odpovědět
@radim2015 Za předpokladu, že stávající autodestrukční moc v Evropě udržíme u vesla až do hořkého konce. Pak bude myslím že lhostejné pro jaký způsob přežití zimy v našem klimatickém pásmu se kdo rozhodne. Nebude plyn, nebude ropa, nebude elektřina(Občasné zdroje postačí tak na svícení(většina jen během slunečných dnů v teplé části roku)), nebude uhlí a nebude vlastně ani čím ho přivézt, protože spalovací motory se chystají zakázat ještě před plynem. Pokud nehodlají akcelerovat skok do propasti opravdu na plný výkon, lze předpokládat, že plyn opět zlevní, nebo aspoň nebude cena narůstat. Elektřina už levnější nebude, europošuci odstavují spolehlivé zdroje jeden za druhým a na úspornější chování spotřebitelů se už dávno používá osvědčená strategie.
Odpovědět
@zubr487 oni jsou tam technicky vzato 3 podlaží. Suterén pod celým domem, kde se bude dělat nová podlaha s hydroizolací, pak 1.NP, kde bych chtěl právě PT na liapor. Výhledově chceme určitě zateplit i fasádu a právě s ohledem na to + na to, co tu zmiňuje radim2015, zvažuji to TČ. Cílem je mít hlavně co nejnižší měsíční výdaje i za cenu větší počáteční investice.
Odpovědět
@abartap obvykle radím použít TČ místo plynu. Vy tam ale máte přípojku, máte omezený rozpočet a jen za topný zdroj (TČ+TUV+instalace) dáte kolem 200t Kč. To samé v plynu je cca 50t. Takže otázkou je, zda ty peníze radši nepoužít pro vnější zateplení a topný zdroj vyměnit až budou peníze. Je klidně možné, že ceny TČ poklesnou, protože zatím je cena tlačena nahoru dotacemi.
Odpovědět
@radim2015 nemyslím si, že to tak nakonec bude, a i kdyby, raději bych nyní investoval 50K do kotle a třeba za 15 let měnil na TČ, s lepší technologií. Je to těžké rozhodování, sám ho teď řeším (plyn vs TČ, ale do novostavby)
Odpovědět
@abartap podstatné je, že počítáte s teplovodním topením. Pak zase není takový problém vyměnit plynový kotel za TČ. Životnost kotle je cca 15let a podobně to může být i u TČ.
Odpovědět
@zubr487, Michal Rybář....máte pravdu, nejspíš bude opravdu lepší, zaměřit se v současné chvíli spíše na kvalitní zateplení, včetně fasády, za cílem snížit celkové náklady, a jít cestou menší investice do plynového kotle i za cenu mírně vyšších měsíčních nákladů v porovnání plyn/elektřina (TČ). Zároveň rovnou připravit připojení pro TČ a soláry, v případě budoucích změn. Moc díky všem za komentáře!
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud uvažujete TČ v budoucnu, myslete už teď na přípravu - vhodný kabel k rozvaděči nebo alespoň chráničku, příprava na prostupy k vnější jednotce.
Odpovědět
Článek se načítá
Pripravu urcite delat budeme, i na ty solary. To uz je “par korun” navic
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?