Úprava dispozic starého domu

Profilova fotka
Dobrý den, Ráda bych našla někoho, kdo řešil podobný problém a mohl mi říct, jak dopadl 😀 Starý dům, zvýšený o podkroví v roce 1997. Jak uvádí projekt z téhož roku, původní dřevěný strop již nebylo možné zatížit a byl tedy nad ním vybudován nový z I profilů a desek Hurdis. Problém je, že V podkroví vznikly nesmyslně 3 průchozí místnosti, stejně tak jako v přízemí. Pro rodinu tedy naprosto nesmyslené dispozice. O to spíš, když v podkroví není ani koupelna. Jediné řešení je podle nás přesun schodiště z krajní místnosti do prostřední, kde se v současnosti nachází kuchyň. Nejspíš by byla i potřeba zbourat část nosné zdi. Je mi jasné, že musím sehnat projektanta, aby zkusil něco vymyslet, ale podle prvních slov “řemeslníků” je to v podstatě nereálné…Nebo jinak řečeno finančně a časově natolik nákladné, že nemá smysl nad tím ani uvažovat. Hledám tedy inspiraci u ostatních, kteří měli podobný problém, jak nakonec dopadli 🙂 Prikladam foto z projektu z roku 97
Odpovědět
Co vam na to rekl projektant/architekt? Co na to statik? Bez nich stejne zacit nemuzete.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin Tak projektant/statik ještě nic, protože nemohu zatím žádného sehnat 😄 Proto začínám pátráním po podobných případech, abych zjistila alespoň, co řekl projektant ostatním 😁
Odpovědět
Kamarádi to vyřešili dodatečně přidanou chodbičkou, o kterou zmenšili dětský pokoj. (viz. moje patlanice). My zavěsili mezi trámy kovové svařené schodiště s dřevěnými nášlapy. Také z kuchyně, která je uprostřed přízemí. Praktické to příliš není, veškeré teplo uniká nahoru otevřeným schodištěm. Nahoře tedy v obou ložnicích i nové koupelně nemusíme topit, ale spodek zase nejde pořádně vytopit.
Odpovědět
Profilova fotka
@norikakaa To se mi zdá jako dobré řešení ta “patlanice” 😅 Akorát ona ta naše kuchyň v přízemí je “užší” než ten prostřední pokoj nahoře… Takže je otázka zda a jak by se tam vůbec vešly 🤔 Ale zkusím to taky navrhnout. A nemáte náhodou i představu kolik taková akce - otvor, nové schody - vaše kamarády vyšla? Jen pro představu 😀
Odpovědět
@adela_slikova Kamarádi nechávali ty schody na straně, nic neposouvali: jen jak se vyjde ze schodů, tak do střechy, tedy do šikminy udělali střešní okno, aby tam bylo světlo a mohli ze s@drokartonu vytvořit tu chodbičku, ze které se nově vchází do obou ložnic. Tedy schody neposouvali. Schody jsme posouvali my do kuchyně😀 a manžel to dělal sám(on je to český kutil+elektrikář+sádrokartonista+truhlář, prostě blázen) , jen tu kovovou konstrukci si nechal vyrobit. U nás to bylo tedy jen 40 000 za schody.
Odpovědět
@norikakaa Jo a ti kamarádi, co ty schody neposouvali, si kupovali nové schody na zakázku a ty dnes vyjdou okolo 100000,-.
Odpovědět
Profilova fotka
@norikakaa Jo tak, už to chápu 😀 to by bylo asi nejjednodušší řešení ta chodbicka. I když tomu přízemí by to moc nepomohlo. Tam by nám ty schody pořád překážely v našem záměru udělat tam pěknou kuchyn 😀 Jinak 100000 je docela dost 🤭 snad vymyslime levnější variantu. Dekuji moc za rady!!!
Odpovědět
@adela_slikova Kuchyn umistit pod schody a dal do L, mezi stavajici kuchyni a tou budouci udelat pruvlak a zvetsit tim pruchod. Ve stavajici kuchyni timto vznikne kuchynsky kout.
Odpovědět
Profilova fotka
@anela13 Tak to je zajímavé řešení. To tedy vidím prvně 😮 Ale tuším, že by to bylo asi dost drahé… Aby nebyl opravdu levnější ten přesun 🤔 Když jste zmínila ty “průvlaky” máte s tím přímo zkušenost? To by hodně pomohlo, ale zatím nám bylo řečeno pouze, že to bude asi problém. Jsou to min.30 cm nosné zdi. Nesou na sobě ty I profily, takže to prý možná nepůjde vůbec. Takže pokračují v hledání projektanta 😀
Odpovědět
@adela_slikova Tim pruvlakem jsem myslela klasicky preklad viz foto. Nemusi se bourat cela zed, pouze rozsirit ten dverni otvor. Ted tam mate dvere 80cm, kdyz to rozsirite dejme tomu na 120 cm tak se tim prekladem podepre jenom ten prostredni I profil. Ta uzka pricka nad tou zdi (mezi schody a loznici) se muze zbourat (pokud uz nahore nic nenese), timto ubyde vahy na preklad. Postavila bych novou ze sadrokartonu hned vedle schodiste, loznice se rozsiri a muzete vybudovat i tu vyse zminenou chodbicku. Nevim v jakem stavu jsou ty schody, ale myslim si ze to bude lacinejsi nez delat novy otvor ve strope s hurdiskama.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?