Váš názor na tenhle dům

Dobrý den, jsme s přítelem ve fázi, kdy se rozhodujeme, jak by mělo vypadat naše budoucí bydlení. Jelikož celý život žiji v bytě, tak jsem na paneláky už vyloženě alergická a přítel je na tom více méně totožně...Proto teď před námi stojí rozhodnutí či stavět nový baráček (svépomocí) nebo rekonstruovat (taky více méně svépomocí, kromě odborných věcí jako elektrika, potrubí atd., do toho by jsme si netroufli hrabat). Konkrétně se nám celkem zamlouvá barák viz foto. Neptám se na podrobnou kalkulaci apod. (i když nějaký hrubý odhad bych uvítala). Spíš mě zajímají názory zkušenějších, zda by se vyplatilo takový barák opravit nebo ne. Cena je necelý 1,5 milionu, pozemek slušných 1305m2, poměrně v rovině, za domkem je něco jako kůlna s garáží (zděné předpokládám). Vnitřek je teda v katastrofickém stavu, takže kompletní rekonstrukci by jsme se nevyhnuli, vyměnit okna, kompletně zateplit (to by přítel zvládl sám, několik let brigádně zateploval paneláky),...střechu posoudit nedokážu, snad by cvhíli ještě něco vydržela, nejspíš nějaké to bourání příček by taky bylo na místě, alespoň dole, kde je obývací část a kuchyň,... A nebo se na to úplně vykašlat a radši si postavit nový? Zatím jsem teda žádný pozemek za rozumnou cenu neobjevila a ke stavbě novostavby za rozumný peníz jsem celkem skeptická. Obávám se, aby to nevyšlo na astronomickou částku. Prosím jen věcné rady, ne urýpané poznámky apod. ;-) Budu ráda za každý typ :-)
Odpovědět
1
2
ahoj, dle mého tento barak je starsi, ale nevypada z venku, ze by byl az tak ve spatnem stavu.. mokry, shnily atd. Nevim jak to vypada uvnitř, ale co je videt z venku a napovi, tak je urcen k rekonstrukci to jo.. vymenit okna urcite,parapety, fasáda se ani neodfouklava tzn. není uplne honem nutna nova, podezdívku opravit, strecha nevypada tak zle, je plechova, někdo to natira někdo ne..vypada, ze by ještě nejaky cas v klidu vydržela.. asi takto, za tu cenu, to ma dost velky pozemek. Chapu, ze to nebude nekde uplne ve velkomeste... Je to jen na Vas, tady by jste mohli opravit třeba po jedne mistnosti a bydlet a postupne opravovat, ale musite se uz drzet nejakych nosnych sten, dispozic.. u nového si to nechas nakreslit dle svých planu.. ale cenove to vyjde vice.. tady predpokladam, ze když se budete drzet celkem v realu a delat opravy svepomoci + vypomoc remeslniku tak kolem 1 milionu se da slusne zrekonstruovat..(zalezi jak budete narocni). Podobny dům jsme nedavno rekonstruovali u nasich a vypadal v dost podobnem stavu:)
Odpovědět
@fyii Děkuji moc za názor :) Já si právě taky tak nějak myslela, že by milion na rekonstrukci snad mohl stačit. Je to cca 17 km za městem a i když je to dědina, tak by jsme se do práce dostali rychleji, než s tadyma, kde teď momentálně bydlíme, protože než člověk přejede těch milion semaforů z města do města, tak to taky trvá.. :D
Odpovědět
@d3niiiska no hele, koukam na nej na netu, na ty fotky vnitrku a jako fakt je to dost katastrofa, ale pokud to neskryva nejake pokoutne praskliny a pojedete na usporny system, tak vnitrky za milion snad udelate. Zalezi i na tom, jak hodlate dal resit topeni, odpad do septiku take nevim, zda chcete ponechat. Urcite bych nechala zatepleni a fasadu a strechu (pokud to nema nejake fotkam skryte zavady) na pozdeji.
Odpovědět
Profilova fotka
Hod odkaz na inzerat, z fotek venku toho moc nelze rict
Odpovědět
@margot_ka http://www.sreality.cz/detail/prodej/... Ten vnitřek je v dezolátním stavu o tom žádná, ale tak hodně věcí zvládne přítel (s mojí asistencí samozřejmě :D) sám..
Odpovědět
Profilova fotka
Ja bych hodne pritlacila. Min.1,5-2mil.
Odpovědět
Profilova fotka
@d3niiiska no hele, novy dum vyjde v podstate vzdy lepe,nez opravit stary,pokud ten musite jeste koupit...takze asi tak ;-) Navic dispozicne to nebude 100% dle vas. Vite uz ted,ktere steny se vubec daji shodit? Ja bych do stareho baraku osobne nesla. A to ani kdybych ho dostala zadara. Kdyz vidim svuj rodny dum, kdybych tam chtela bydlet,tak ho radeji zbouram a postavim dum novy ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych do toho nešla za nic na světě. Jen pohled na to staré uvnitř a ruce pryč. Ale je to na tobě, podle mě není nad dům od základů nový!
Odpovědět
@margot_ka Až tak do detailu jsme zatím neřešili, co by šlo a co nešlo zbourat. Ještě ten barák nekupujeme. Samozřejmě, že si dokážu udělat představu o novostavbě (to asi každý :-D ), když bych nemusela řešit až tak finance. Dělala jsem si nějaké nákresy, co a jak bych kde udělala zhruba. Ale tak vždycky je na výběr z více možností, takže zvažuji různé varianty, protože třeba takový bungalov bych nechtěla ani za nic (prostě se mi to nelíbí) a nejsem si jistá, zda je reálně postavit patrový dům ( řekněme 4kk) za nějakou rozumnou částku, protože každý píše něco jiného. Někdo tvrdí, že se dá za 2,5 milionu postavit někdo že ani 4 nebudou stačit :D takže je to pak těžko...U takovéhoto baráku už je přece jenom plot, zahrada sice není zrovna z časáku o bydlení, ale tak zase to není oranice po stavbě, do které je potřeba vrazit nemalé částky hned ze začátku...atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@d3niiiska no my stavime patrovy na klic. Do pozemku vrazime milion, se samotnou stavbou vc pripojek, plotu, srovnani terenu a techto srand se do 3 mega dostaneme bez problemu Svepomoci se postavit do 2 mega da. A na par let je pak klid. Stary dum je sazka na nejistotu At dobre vyberete :)
Odpovědět
@margot_ka Ano, právě spousta lidí od rekonstrukce odrazuje a jak jezdíme tak různě kolem dědin, tak jsem si všimla, že je novostaveb čím dál víc, takže asi reálné to je. Jen bych si nerada hned ze startu nabila pusu a brečela nad nedodělaným barákem a nebo v polorozpadlém baráku z minulého století :-D proto ocením každou radu od zkušenějších :-)
Odpovědět
@margot_ka Teď se Vám dívám do alba a podobný typ jsem si taky načrtla a to jsem ani nevěděla, že je i typově, protože zatím se mi nic moc nezamlouvalo :-D a ta cena je teda velice solidní :) je to komplet i s vnitřním vybavením (kuchyň, sanita,,atd.) nebo to se musí dodělat zvlášť?
Odpovědět
Článek se načítá
U tohoto domu bych byl hodně opatrný - jedná se o prodej v rámci insolvence. Už je to v prodeji více než rok a nebyl projeven žádný zájem. Ten dům byl koupen před 10 lety za cca 1 milion a od té doby se nijak výrazně neudržoval - viz insolvenční řízení. V případě insolvence pak prodávající neručí za případné vady a tudíž jste jako kupující vždy ve ztížené pozici.
Odpovědět
Profilova fotka
Do toho bych nešla,budete nešťastní,hledejte dál!! určitě najdete lepší ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@d3niiiska no je to bez kuchyne. Ale v cene je i rizene vetrani s rekuperaci. Jinak by cena byla nizsi Stavime drevostavbu-kubis 74 s rd rymarov ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@d3niiiska je to pekny domecek taky jsme koupili starý domek a teď rekonstruujeme... za mě bych do toho šla je to na vás pokud váháte nad novostavbou dobře rozmýšlejte my jsme si byli jistí, že novostavbu nechceme
Odpovědět
Profilova fotka
Trnava je krásná, syn tam jezdí na tábor, ale do takového domu bych nešla. Máme postaveno taky kousek od Zlína dům, který jsem si sama navrhla, pozemek 1300m2 a myslím, že jsme na částce, kterou bys dala za opravu. Já bych hledala dál, určitě to chce něco v lepším stavu nebo za nižší cenu.
Odpovědět
Profilova fotka
My koupili barak, za 815000, nove okna, voda, odpady, topeni, castecne elektrika, bourali jsme akorat jeden sileny oblouk.. Vypadalo to tak na 400t.. Nakonec se udelala teda i nova strecha(po znamosti za levno), krom te jsme v podstate delali s tchanem a kamosama, dostali se nad 2mil, barak nebyl hotovy, bez zatepleni protopili majlant.chapu, ze jste asi ze Zlina? Vzdyt kolem je dedin, urcite nejaky pekny pozemek najdete, pokud nebudete vymyslet nejake super silenosti, do 2mil svepomoci postavite, takze budete v novem, podle svych predstav a nebudete se do konce zivota piplat se starym..
Odpovědět
Bud postavit nový a nebo klidně i koupit, ale nějaký do kterého se vrazili nějaké peníze o který se majtele starali. O tenhle bych řekla že moc ne a ani se jim moc nedivím když sami neměli peníze příp. i viděli že není jiná možnost než dům prodat tak už se jim ani nechtělo o ten dům starat...Což ho zas budou o to huř prodavat
Odpovědět
@d3niiiska tak jestli jsi ochotna do novostavby jit, tak bych se take priklonila k tomu tento barak nekupovat. Ja osobne tedy prave novostavbu nikdy nechtela, kdyby bylo po mem, tak ziju v chapupe z veprovic, protoze to pro me ma dusi a charisma :-) , ale celkem chapu, ze hodne lidi voli racionalne a novostavba, pokud je dobre postavena, je (minimalne v pocatku) dost bezudrzbova porovnani s projektem tohoto kalibru.
Odpovědět
Samozřejmě by jsme to nekoupili jen tak, ale vzali sebou někoho, kdo tomu rozumí. Dědin je tu kolem Zlína hodně, ale já nechci jít do kde jaké dědiny, kde jsem v životě nebyla právě. Tady to znám, vím co tam je a co není...Bydlí v ní přítele rodina. Mají docela dost podobný barák zhruba ve stejném stavu (jsou to starší prarodiče), tak jsem si říkala, že by to mohlo být zhruba podobné i v tomto s inzerátu, protože vypadají skoro jak přes kopírák a ten až na ty nemoderní interiéry je celkem ok.
Odpovědět
Profilova fotka
v rekonstrukci utopíte min. 1,5 mil. Tak si spočtěte, jestli se to v tu chvíli ještě vyplatí nebo ne.
Odpovědět
Do starého domu se budou sypat peníze, nic jiného. Viděl jsem to na domu prarodičů, který se jen a pouze opravoval, pak se zateploval, pak se zase opravoval a pak se konečně prodal... pod cenou, za hrozně dlouhou dobu. Upřímně bych se raději podíval na možnost odkoupení stavební parcely. U Zlína to nebude až taková velká cena a pokud nechcete nic velkého, postavíte nový RD za relativně dobré peníze.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych se rozhodla hodně podle "ducha místa" :) jestli stojí za to. Peníze Vás bude stát každá rekonstrukce, nový dům i s pozemkem (tady ten je dost veliký což je plus) počítejte určitě cca 3 mil. (podle ceny běžné za pozemek u Vás, dům postavíte svépomocí kolem 2-2,5 mil. podle velikosti a standartu). Nový dům si uděláte po svém nemusíte se bát nástrah schovaných např. v základech, krovech apod. Ale nebudete mít na začátku žádné zázemí. Už jen sehnat správný pozemek a připojit ho na sítě. Rekonstrukce tady toho domu podle fotek bude náročná - finančně i časově - a kompletní, takže určitě spíš počítejte, že bude stát více než méně. Jen okna v plastu jsou odhadem 150 tis., střecha - krytina - také. Pokud by bylo třeba něco dělat se základy nebo krovy další statisíce. Vnitřky jsou na velkou rekonstrukci už od pohledu. A dřív se domy stavěli strašně "nešikovně" pro dnešní životní styl. To bych zvážila po tom místu hlavně - jak je to uvnitř dispozičně udělané a jak to jde změnit. Kamarádi koupili také starý dům, ale ten byl ve stavu, že ho začali obývat a postupně ho rekonstruují (teda ni vůbec nespěchají tak ho spíš ještě ani moc nerekonstruují). Jsou spokojení, ale já bych tam třeba umřela :).
Odpovědět
Za ty peníze bych do toho šla. Záleží hodně jak moc byste zvládli udělat sami, jak moc byste chtěli přebourávat, v jakém stavu jsou rozvody, ale hodně věcí - hlavně ta střecha - vypadá, že by klidně mohla vydržet.
Odpovědět
Kdyby jste někdo, kdo tomu trochu rozumíte, měl čas na to mrknout, tak tady je popis od znalce.. https://isir.justice.cz/isir/doc/doku...
Odpovědět
no, neušetříš, zejména ne, když se to prodává za 1,5 mil. (nadstřelené) takže asi záleží, zda ti duch místa a domu stojí za to |(osobně mi ten dům zase tak krásný nepřipadá)
Odpovědět
Tak my pres 1,5 roku hledame bydleni. Chceme dum a hodne se to v nas bije - zda posatavit nebo zrekonstruovat. Bydlime a pracujeme v Praze, hledame Praha - vychod. Nejdrive jsme zacali s hledanim starsiho domu. Nabidka udesna, realitni makleri katastrofa, ceny s pripoctenim rekonstrukce silenost. Pak jsme dosli k tomu, ze bychom koupili pozemek a nechali si postavit dum na klic. Z domu na klic take nakonec seslo, protoze u firmy, kde jsme v jednani byli hodne daleko, jsme se nedohodli na podminkach a neminili jsme miliony strcit nekomu, kdo nam ani neni schopny dat casovy harmonogram. Takze jsme dosli k tomu, ze si postavime sami. Meli jsme vyhlidly pozemek, u ktereho ale byla jedna obrovska nevyhoda a to vzdalenost. Na kraj Prahy 20 km, do prace 33 km... Hledali jsme i jine pozemky, ale vzdy s nejakym pravnim nebo technickym problemem. Nyni mame vyhlidnuty dum, obdobny asi jako tento. Libi se nam, ze bychom mohli hned bydlet, ale kdyz to tady ctu, zacinam se bat, abychom porad jen nerekonstruovali. Sama nemovitost zrovna levna neni ( kazdopadne bychom chteli srazit cenu) a odhad rekonstrukce tak 1 mil... Nicmene mame kolem sebe dost znamych, kteri koupili stary dum a asi meli to stesti, ze behem praci na ne nevypadl zadny kostlivec. Jedni znami maji dum stary 200 let. A nikde se jim nic nesesypalo. Problem je, ze nejsme zkuseni a myslime si, ze bychom tak stavbu domu nezvladli a to mozna ani casove. Nehlede na byrokracii, ktera by nam nastehovani dost prodlouzila. Jsme v pronajmu, takze stavet 2 roky je pro nas cca 270 000 za najem + 40 km tam a zpet pri jezdeni na stavbu.
Odpovědět
1,5 mega je teda dost hodne.... Nicmene ten milionek na tu rekonstrukci muze stacit, chce si to spise spocitat kolik za okna, kolik topeni, voda, kuchynska linka, dvere, koupelna a wecko....
Odpovědět
Profilova fotka
Brácha kupoval úplně stejný typ domu ve stejném stavu. Zatím je na 1 mil. Dům kupovali za 1,6 mil... Vevnitř si to udělali v rámci možností pěkné, bohužel ale se museli držet původního rozestavění místností, takže občas dost nesmyslné. Záleží na tom, kolik u Vás stojí pozemky a jak moc svépomocí jste schopni si postavit domek svůj. PJá osobně bych do toho nešla, pokud bych měla možnost postavit si nový +- za stejné peníze
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?