Vhodný druh elektrického vytápění

Profilova fotka
Prosím do diskuze: budu potřebovat vytápět starý domek, obytná část 1+1, cca 38m2, zateplené stropy, nová izolační okna, vstupní dveře, obvodové zdi cihla tl. 50cm. Stavbu rekonstruujeme jako chráněné bydlení, je tedy nutné z důvodu bezpečnosti a snadného ovládání vytápět pouze elektřinou. Teď ale řešíme formu, co byste doporučili? Elektorkotel a radiátory, přímotopy, akumulačky, sálavé panely? Nejde jen o úsporu, ale i zkušenosti s vytopením starého domu, vznik plísní za nábytkem atd ... Zatím preferujeme elektrokotel a radiátory, ale prý se to od přímotopů již moc neliší, ale instalace by byla mnohem jednodušší, tak nevím... Moc děkuji za radu a zkušenosti.
Odpovědět
@boiia Určitě ty přímotopy bude levnější řešení na pořízení, stačí na to jen nějaký silnější samostatný rozvod. Připojit se nechá jak klasický přímotop nebo nějaký olejový radiátor který bude mít trochu větší setrvačnost (bude déle hřát) když se vypne NT.
Odpovědět
@boiia V práci jsme měli vytápění přímotopy a po dvou letech provozu se to předělávalo na teplovodní s elektro kotlem a akumulačkou. Fakt to byl velký diskomfort při hodinových pauzách, kdy se to vypínalo. Za mě když nejde podlahovka, tak aspoň teplovodní. U malých tepelných ztrát (a velké akumulaci) bych to neřešil a dal přímotop.
Odpovědět
Profilova fotka
@kofejn dívala jsem se na akumulační přímotopné panely Hetta, nemáte s tím nějaké zkušenosti? Nemělo by docházet k výkyvům teploty + výhoda akumulace... U nás by vedly teplovodní trubky zčásti zemí, i při zaizolování se bojím tepelných ztrát
Odpovědět
@boiia Zkušenosti s tím nemám, ale topit to bude. Proti olejovému radiátoru je to docela drahý.
Odpovědět
@boiia bydlíme v půdním bytě (rodinný dům s 3 byty) a máme infra panely (od sunny house, dá se dohledat online; všechny byty v domě mají toto vytápění). V pohodě vytopí byt 70 m2, máme v každém pokoji samostatně ovládání teploty. Velikost panelů podle velikosti pokoje. Energetická náročnost nic velkého, platíme myslím 2500 zálohy za elektřinu (kde je vše, máme tedy i levnější tarif). Dům není zateplený, máme dvojskla plastové (zateplená střecha asi vatou, ale přesně nevím). Panely máme na stěně (ne strop) většinou blízko či naproti okna. Jinak, teď si dokupovala infrapanel i moje teta na naše doporučení (plynové topení nestačilo, ve dvojdomku špatně udělaný rozvod a v její části zima v druhé přetopeno - v pohodě se to dá napojit do normální zásuvky, ale pokud budete vše opravovat doporučuji samostatně i jističe)
Odpovědět
@boiia jinak ještě doplním, že pořízení není až tak drahé, doporučí vám podle velikosti pokoje, takže bych řekla asi 2x 10-15 tis normálně do zásuvky (možná méně, orpavdu dle velikosti). Záleží taky jestli si vyberete obyč panel (bílý) nebo s nějakým obrázkem. Ty panely vypadají jako velké obrazy a klidně vám tam natisknou i váš motiv.
Odpovědět
Profilova fotka
@artep1987 moc děkuju za informaci, podívám se.
Odpovědět
Začíná to tady vypadat jako reklama předražených přímotopů. Osobně mě vytáčí pokud vidím, že výrobce v reklamním popisu uvádí nepravdivé údaje. To se týká jak panelů Hetta tak i infra panelů. V případě Hetta je to oblbování slibovanou úsporou až 25% proti přímotopům. To je nesmysl, všechny přímotopy mají účinnost prakticky 100%. To se týká i infrapanelů, kde dokonce uvádí, že 30kW přímotopů nahrazuje 4.6kW infrapanelů. V obou případech je to fyzikální nesmysl.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Takže co se týče spotřeby, je v podstatě jedno, pro který typ přímého elektrovytápění se rozhodnu, není v tom nějaký výrazný rozdíl? Zaujala mne právě ta možnost akumulace třeba při výpadku el. proudu ... Přímo do akumulaček se mi moc nechce, kvůli pomalé regulaci tepla.
Odpovědět
@boiia Pro akumulaci je potřeba velká hmota. Podívejte se jak vypadají a kolik váží klasické akumulačky. Ty mají akumulaci. Panely Hetta a podobné srandičky mají jen papírovou akumulaci. V každém případě, pokud má byt tepelnou ztrátu třeba 3kW, tak tam musíte tuto hodnotu dostat a je jedno čím. V případě přímotopů a tím myslím i infrapanely je účinnost přeměny elektrického příkonu na teplo vždy prakticky 100%. Tomu se říká zákon zachování energie. Pokud někdo tvrdí opak, tak lže a to je případ obou zde zmíněných systémů. Pokud budete mít přímotopnou sazbu, tak se vysoký tarif zapíná jan na 4h/den a to ještě maximálně na 2h. Navíc je cenový rozdíl mezi vysokým a nízkým tarifem tak malý, že to klidně můžete nechat trvale. Prostě akumulaci neřešte. Vybírejte podle vzhledu připadně podle peněženky. Klidně můžete použít i ty infrapanely. Nepřekáží to a bývají i pěkné, ale nesmíte se dívat na cenu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?