Vícepráce - topenáři

Jdu s dotazem. Přestavujeme dům, nyní to byla kuchyň a obývák. Nechali jsme si udělat cenovou nabídku od topenáře. Měla dvě položky. Podlahové topení a cena a úprava rozvodů v kuchyni a cena. Takto jsme s tím souhlasili. Včera přišel topenář s vyúčtováním. Za podlahové topení chce o 20 procent víc a za rozvody dokonce o 90 procent víc. U podlahový to zdůvodňuje tak, že v ceně nebylo dopojeni na kotelnu a u rozvodů, že nepočítal s dopojenim dřezu a myčky. Mne se to nelíbí. Od samého začátku věděli, že se ty rozvody předělávají právě proto, aby se napojil dřez a myčka. Také topení nechápu, přece jsem si objednala funkční topení ne jenom hada v podlaze. Jak byste to řešili?
Odpovědět
1
2
S křížkem po funuse. Dvě položky v rozpočtu? :-D To jako prace a materiál ne? :-D. No pokud nemáte smlouvu o dilo, tak si stejne můžete tak akorát dat do drzky...Šetřili jste na projektu a rozpočtu? TAk si zas platte právníky a soud. Lidi jsou fakt neponaucitelny.
Odpovědět
Jsou proti původnímu nacenění evidentní změny v rozsahu (materiálu zejména, vícepráce z toho vyplyne)? Diskutovali jste např. při tom napojování, že se jedná o vícepráce? Schválili jste mu změnu, nebo celou dobu dělal dle dohody a dle původního rozpočtu? @panlorenc S projektem souhlasím. Ale smlouva je jedna věc, položkový rozpočet druhá. Pokud cenová nabídka specifikuje množství materiálu a rozsah prací a tyto byly převýšeny, odvíjel bych se od toho. Slušní lidé smlouvu nepotřebují a vychcánci ji stejně poruší, resp. žádná smlouva nejde napsat tak, aby postihla jakýkoliv případ (což nevylučuje, že by rámcovka neměla být). Nutno říci, že to řemeslníci prostě zkouší, když poznají odběratele a jeho povahu. Někdy se také chtějí zadrápnout a nabídku podcení, jen aby měli práci, a pak to zkouší navyšovat. Být na straně tazatelky, nechám si navýšení vysvětlit a pokud mi to dodavatele obhájí, resp. bude zřejmé, že navýšení a vícepráce očekávat nemohl, zaplatil bych mu to. Pokud by materiál byl stejný, jen se tím zabýval delší dobu, než přepokládal, ačkoliv měl dostatečné podklady, neplatil bych mu to - jeho chyba.
Odpovědět
Tak píšu, že je to řekl rekonstrukce, dopojit kuchyň, kdy celý problém byl v tom, že myčka je o dva metry vedle, to snad projekt nepotřebuje. Navíc jsem také projektant, teda ve zcela jiném oboru a vím moc dobře, že polozkovy rozpočet je nanic, když stejně nechápeš urs položky a nevíš, co tam patří a co ne. Já si objednala posunutí vody a odpadu v souvislosti se změnou kuchyně, to je snad každému jasné, že to je s dopojenim, jinak by mi to taky bylo nanic.
Odpovědět
@lena74 Ty položky chápat nemusíš. Jestli jsi mu zadala poptávku na základě projektu či nějakého jiného zadání, z něhož pro nacenění vycházel, má se za to, že věděl, co bude potřeba. I tak bych ho nechal, ať si navýšení víceprácí obhájí (položku po položce z původního a ukázat). Pak se sem vrať s dotazem, protože jen ty víš, jestli k navýšení došlo ve skutečnosti, nebo ne.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme doma instalatérství a položkový rozpočet neděláme, dáváme celkovou cenu za objednanou realizaci, stejně většina lidí neví co je na danou věc potřeba za přesný materiál takže jednotlivé "součástky" a materiál nerozepisujeme. Směrodatná je pro nás celková cena za celou realizaci. V případě že je potřeba spolupráce s dalšími profesemi a to u instalatérských prací občas je tak dáváme celkovou cenu za jednotlivé profese samostatně a inkasuje si to také ten kdo to tam pak dělá - např. servisní technik, odborník na speciální regulace apod. Pokud si zákazník nevymyslí nějaké další práce tak cena je vždycky dodržena a v případě nutných dalších věcí které např. u rekonstrukcí jsou nepředvídatelné tak se vždy konzultují s majitelem.. Jednolivé položky určitě neřeš, pokud dodržel celkovou cenu.
Odpovědět
@alinka1234 Tak tazatelka píše, že cenu nedodržel, protože chce více (o 20, resp. 90 %). Takže se tomuto navýšení, pokud to s ním chce řešit, nějak dobrat musí. A jedině, jak toho lze docílit, je konkrétně nacnění toho, co bylo proti původnímu rozsahu, z něhož cena vyšla, navíc. Jinak i když zákazníkovi nedáváte položkový rozpočet, stejně z něj pro potřeby nacenění vycházíte, ne? Neumím si představit, že to berete pocitově stylem "kouknu a vidím cenu" - vždy je to buď o časovém odhadu, či cenám na potřebné množství (ks, m2, bm, ...). Odsouhlasit cenu a nevědět, co zahrnuje, vede pak ve větší či menší míře k oněm dohadům.
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid samozřejmě položkový rozpočet a seznam materiálu udělat musíme, bez toho to nejde, ale zákazníkovi dáváme seznam materiálu a množstí a jednotlivé ceny už nerozepisujem, má napsanou konečnou cenu za vše co si objednal včetně toho co dělají externí firmy a co bude potřeba ještě dodat od subdodavatelů Při rekonstrukcích kde do zdí apod nevidíte a zjistí se například že by bylo potřeba vyměnit ještě neco dalšího protože by pak to nové nebylo funkční jak má, tak se všecko konzultuje s majitelem předem, ne až po udělání. U rekonstrukcí je to složitější o to že skutečný stav se vidí kolikrát až po té co co se například starý materiál vybourává ven i když to na první pohled předtím nevypadalo tak "špatně".
Odpovědět
@alinka1234 když objednatel nezná jednotkové ceny za materiál a montáž, tak jak potom řešíte ty vícepráce? prostě mu to napálíte +100%? ;-) nebo naopak, když v rozpisu je více materiálu než mu skutečně zabudujete? to mu asi nic neodečítate co? ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@iveta_89 Ivetko, nabídky se dělají přesně podle projektu, je to spočítané přesně od projektanta takže zákazník přesně ví co dostane a co se zabuduje. Ono je to těžko laikovi vysvětlovat, zákazníka snad zajímá celková cena, zákazníkovi je k ničemu cena za jednotlivou hmoždinku nebo měděné kolénko. Potřebuje vědět celek který pak může porovnávat s jinýma nabídkama, těžko si pak bude volat na zabudouvání jednotlivých položek různé firmy podle toho jestli vyšla jednotlivá součástka o haléř míň nebo víc :-). Takto to prostě nefunguje a ani to technicky nejde. Na to co si zákazník vymyslí navíc nebo chce jiný druh materiálu se dělá nová nabídka kde zase ví přesnou cenu a podle toho se rozhodne, nedělá se to tak že se neco zabuduje a pak teprv řekne cena, tak to u nás není.
Odpovědět
Je otázka jak jste podrobně specifikovala zadání, posunout vodu z důvodu napojení dřezu a myčky neznamená její napojení, to udělají třeba kuchyňáři při montáži nebo majitel sám a rozdíl v ceně je na světě, totéž i u topení, jestli prodlouží vedení vody a zaslepí nebo koupí sifon ke dřezu s napojením na myčku je rozdíl, kotel taky může /myslím, že by měl/ napojit technik školený pro daný typ kotle.
Odpovědět
@alinka1234 ne jde mi konkrétně o případ, kdy se něčeho bude dělat o 2m více trubky, 2kolénka navíc, kolik mu budete učtovat když není daná jdn cena položek? Zákazník i když je naprostý laik přeci může dostat rozpis 100 položek s uvedením jdn ceny materiál+montáž , stejně koukne na konec nabídky, ale v případě, že bude v průběhu stavby/rekonstrukce měnit rozsah tak bude cena za vícepráce nebo i méněpráce naprosto transparentní, samozřejmě vyjma nových položek u víceprací, které se musí nově ocenit
Odpovědět
@alinka1234 "nabídky se dělají přesně podle projektu, je to spočítané přesně od projektanta takže zákazník přesně ví co dostane a co se zabuduje." Jak může vědět, co se zabuduje a jak je to spočítáno od projektanta, když mu dáváte jen cenu? "zákazníka snad zajímá celková cena, zákazníkovi je k ničemu cena za jednotlivou hmoždinku nebo měděné kolénko." No zákazníka zajímá celková cena, ale také rozsah prací/materiálu. Když se pak argumentuje vícepracemi a větší spotřebou materiálu, zákazník by měl vědět, od čeho se to a jak moc odklonilo. Nebo to u víceprácí najednou to navýšení specifikujete, ale do odsouhlasené ceny nikoliv? "Potřebuje vědět celek který pak může porovnávat s jinýma nabídkama, těžko si pak bude volat na zabudouvání jednotlivých položek různé firmy podle toho jestli vyšla jednotlivá součástka o haléř míň nebo víc" Tam nejde o to, že bude na jednotlivé součásti poptávat někoho jiného - pro něj je třeba už v momentě poptávky důležité vědět, jaké části celkové dodávky si daný dodavatel jak cení. Pro účely porovnání nabídek od různých dodavatelů je pak toto zásadní, protože můžete diskutovat snížení cen, resp. objednání např. materiálu po vlastní ose. "nedělá se to tak že se neco zabuduje a pak teprv řekne cena, tak to u nás není" O tom se ale přece nebavíme. Bavíme se o tom, že vy dáte zákazníkovi cenu, ale za co konkrétně to je, to je pro něj černá skříňka (kromě klasického "je to podle projektu", což mohl být i případ tazatelky). Proč zákazník neobdrží rozpad té ceny, kterou mu sdělíte? Jasně, že si bude všímat konečné ceny zejména, ale vy si také přece podložíte, za jaký rozsah prací a množství materiálu ta cena je.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
To je diskuze... Není potřeba dát zákazníkovi rozpis položek, pokud bude jasně napsáno, co konkrétně je předmětem díla. Tedy já ho nepozadoval při požadavku realizace přípojek vody a odpadu. Zkrátka byla jasně dohodnuta realizace napojení vč. Šachet za nějakou cenu, se kterou souhlasím. Druhá věc pak byla, že při fakturací mi přišel podrobný výpis prací i materiálu. Cena byla nakonec nižší-seriózní místní firma. Takže k dotazu. Je to jen o tom, jak přesně byla vytvořena dohoda, případně sepsána... Mimochodem, zajímalo by mě o jakou částku tady jde. Jestli se jedná o 2m trubky a 1m hadice? Celkově na posouzení tohoto případu chybí spousta informací... ;-)
Odpovědět
@fantomik co byste dělal, kdyby ta firma v průběhu se na to vykašlala a vyfakturovala vám 90%, jak budete řešit soupis provedených prací a jejich ocenění o které se budete handrkovat třeba až soudně?
Odpovědět
@fantomik Specifikujte na příkladu, jak by vypadal "jasný předmět díla" u tohoto typu zakázky tak, aby se v případě víceprací a odlišné spotřeby materiálu z něj dalo bez spekulací vyjít.
Odpovědět
@lukoid já si třeba jako přípojku vody představuju otočim kohoutkem a teče, když budu puntičkář budu chtít i rozbor vody :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@fantomik souhlasím, přesně takto funguje manžel jako instalatér také, přesný rozsah realizace, celková cena za realizaci kterou si zákazník odsouhlasí, konečné vyúčtování. Tento případ fakt posoudit nejde, informace jsou neúplné. To je jako když se nekdo ptá kolik bude stát topení v RD o určité rozloze ale není tam napsáno co přesně požaduje, jaké materiály, typ kotle a spoustu dalších věcí. a pak se cena může diametrálně lišit i na stejné velikosti podlahové plochy a je to pak zavádějící. Ale takto je to u všech prací. Někomu stačí neco nejlevnějšího a nekdo požaduje už kvalitní materiály, dražší zařízení a pak ten rozdíl je obrovský.
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím, přesně takto funguje manžel jako instalatér také, přesný rozsah realizace, celková cena za realizaci kterou si zákazník odsouhlasí. Tento případ fakt posoudit nejde, informace jsou neúplné. To je jako když se nekdo ptá kolik bude stát topení v RD o určité rozloze ale není tam napsáno co přesně požaduje, jaké materiály, typ kotle a spoustu dalších věcí. a pak se cena může diametrálně lišit i na stejné velikosti podlahové ploch a je to zavádějící. Ale takto je to u všech prací. Někomu stačí neco nejlevnějšího a nekdo požaduje už kvalitní materiály, dražší zařízení a pak ten rozdíl je obrovský.
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid Není v tom problém, nemusí se dělat výpis každého kolinka, stačí napsat rozvod vody v plastu DN12 z místa A do místa B + realizace podlahoveho topení z toho-či toho, s napojenim a předvedenim funkce. Kdyby to bylo takto sepsáno v tomto konkrétním případě, pak nedojde k tomu, co tazatel píše. I tak si myslím, že to zdůvodnění řemeslníka je hodně divné. Jak se asi řeší zakázka dálnice? Chtěl bych vidět ten soupis. Zkrátka řemeslník si taky řekne nějakou částku, počítá nějakou rezervu a je na zákazníkovi jestli na to přistoupí.
Odpovědět
@fantomik to si děláš prdel, nebo jsi totální hňup? představ si že dálnice se řeší položkovým rozpočtem (v členění jednotlivých stavebních objektů, etap výstavby), jak jinak by jsi chtěl vybrat zhotovitele v souladu se zákonem o veřejných zakázkách?
Odpovědět
Profilova fotka
@iveta_89 Je vidět tvůj stupeň inteligence...
Odpovědět
@fantomik Já bych ze zkušenosti řekl, že dodat jedno nebo 20 kolínek je rozdíl. Já prostě nechápu, proč to tolik řemeslníků chce zastírat, když stejně vychází z nějakého položkového rozpočtu, protože si musí určit materiál, jeho množství a cenu práce. Jinak nelze dávat nabídka ani si nárokovat vícepráce. Fakt nerozumím tomu, proč by se měla zákazníkovi předkládat jiná forma nabídky než ta, kterou má dodavatel interně připravenou. Nebo jinak: rozumím tomu tak, že už předem chce takový dodavatel spekulovat. Že tomu klient nerozumí, to není argument, protože stejně pod ten výpis koukne na výslednou cenu, pokud ho zajímá jen ta. Ale dodavatel má přece krytá záda - tedy pokud chce být férový a už od počátku jednání si nechce nechat prostor pro navýšení. Takže nesouhlasítm s tím, že takový soupis, který jste uvedl, je dostačující k tomu, aby nedošlo ke tření mezi dodavatele a objednatelem.
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid O.K. Jasně že podrobný seznam je lepší a souhlasím s tím, že pokud ho dodavatel má, může ho uvést. Ale pokud se jedná o běžného řemeslníka živnostnika, je zcela běžné a nic proti tomu nemám, když přijde, podívá se, změří a potom řekne: asi 20m trubky, 12 kolínek, čtyři redukce, odhaduji 12 hodin práce. "Ano, z bodu A do bodu B vám to v plastu realizuji za 12.500,-Kč. Pokud chcete, sepíšeme to." Ale odbočujeme od dotazu. Navýšení o 90% není normální, ale podstatné je, jaká byla dohoda...
Odpovědět
@fantomik S tím se dá souhlasit, ale pokud se chcete vyvarovat dohadům, či porovnávat nabídky, jednoznačně ve prospěch hovoří položky, protože to je konkrétní. 90 % není obvyklé - to je podle mého názoru vina řemeslníka, protože to podcenil. Pokud bych byl hodný, dal bych mu dal 20 % navíc max.
Odpovědět
Profilova fotka
@lena74 zaplať mu matroš, hodinovku a pošli ho do patřičných míst, když se neumí chovat.
Odpovědět
Tak dohoda byla, že posune odpad a vodu, protože delame novou linku a je třeba napojit dřez a myčku. Dřez zůstal ve stejném místě a mycka o cca 2 m vedle. Myslela jsem, že je to i s napojením, neboť jinak by mi to fakt k ničemu nebylo. Chyba je, že nebyl polozkovy rozpočet, ale ne z mé viny, chtěla jsem to, ale dostat z řemeslníka cenu mi trvalo tri měsíce. Chápu, že o zakázku tohoto typu nemá nikdo zájem. Jeho nabídka byla 3000 Kč. Nyní chce 5800 Kč. V ceně je cca 2m odpadu a tři kolena a cca 4m vody a asi 8-10 kolen. Dělal to pár hodin, nebyla jsem u toho, ale max dopoledne. Bourací práce dělali zedníci, o tom nemluvím. Situaci znal, protože i ten rozvod předtím dělal on. Nyní chce navíc rohacky a hadici na dopojeni a práci. To si cení na 2800. Materiál jsem si dnes našla na internetu, je to cca 400 Kč. Dělal to hodinu. Takže s tím nesouhlasím a nechci mu to platit.
Odpovědět
@lena74 vy akorad k tomu nevidite ty veci okolo, ze neco stoji doprava, ze to musi ject koupit, nabrat material, zase vzit a odvest neni to jenom o praci na miste
Odpovědět
@lena74 nic mu neplať šmejdovi, když bude mít kecy tam mu řekni že za blbý keci a pokus o podvod má 1000 dolu a dej mu jen 2000, stěžovat si může jít na živnostenskej úřad sráč jeden.
Odpovědět
@melin6 a hlavně chudák musí platit strašně vysoký daně co? živnostníci vlastně tuhle zemi držej nad vodou jak nám pořád nakecávaj debilové z ODS
Odpovědět
@melin6 Já taky musím do práce jezdit autem a nikdo mi dopravu neplatí. A ty odvody státu, co za zaměstnance platí zaměstnavatel jsou taky zajímavé...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?