Zateplování starého domu, vyplatí se?

Budeme předělávat starý domek. Chtěla jsem se poradit o zateplení. Stěny jsou silné 50 cm, vyplatí se vůbec dělat zateplení?? Nebo je lepší pořádně vyřešit izolaci (stropy, podlahy, obkopání baráčku) a baráček jen zvenku natřít?? Předem děkuji za jakýkoli rady :-)
Odpovědět
@pavca77 ta problematika je celkem široká v tom smyslu, že si nejdřív musíte říct, čím a jak budete topit = terminus technicus Výpočet tepelných ztrát na jehož základě se volí způsob vytápění. Předpokládám, že budete chtít topit ekonomicky a za co nejmín peněz, pak doporučuji udělat kvalitní zateplení se všemi detaily pro odstranění "tepelných mostů". Pozor, je to celkem široké téma pro odborníka na místě. S tím se nese nutnost zateplení úplně všeho co zatepleno být má. Doporučuju vám, vzít na místo projektanta. Je to sice náklad na víc, ale bude tam jistota, že se na nic nezapomene a neztratíte hodnotu za investici. Paušálně nelze asi nic moc poradit vzhledem k neznalosti místních poměrů. Vnesu vám trošku zmatku: "Než zateplit špatně, tak raději nezateplovat vůbec.
Odpovědět
@stavitel_jf Děkuji za názor, popravdě budeme dělat celý starý baráček a nevím u čeho máme začít.. :-( Hlavně na každou otázku není jen jedna odpověď ale hned několik, byli se tam na to podívat 3 lidi nezávisle na sobě a každý řekl jiný názor, takže opravdu nevím kde začít.. Jeden známý nám dokonce řekl ať odizolujeme podlahy, stropy, okopeme barák (abychom se zbavili vlhkosti) a zateplení ať provedeme zevnitř, má to takto sám vyřešený už několik let a nemá tam jediný problém. Jenže tohle když někde řeknu, že přemýšlíme nad zateplením zevnitř tak si všichni klepou na čelo... Co se týče vytápění, tak jediné co zatím víme je, že tam bude kotel na tuhá paliva, na který se mi podařilo získat dotaci ale jak silný budeme potřebovat nebo jaký kotel vůbec koupit k tomu jsem se vůbec ještě nedostala.. Vůbec nemám představu (ani hrubou) co takový projektant může stát, nemohl by jste mi napsat alespoň přibližně? Začínám mít čím dál víc pocit, že asi tím by jsme měli začít..
Odpovědět
@pavca77 To, že tři odborníci mají tři svoje představy, je normální. Věřím,že každý z těch odborníků ví jak na to, jsou to tři různé cesty. Správné je si vybrat jen jednu jedinou a z té neuhnout. Za ta léta praxe jsem došel k závěru, že jediná správná cesta a postup jak se dobrat k dobrému výsledku je následující a přesně v tomto pořadí: 1. Projektanta na místo a nechat jej udělat projekt a položkový rozpočet 2. Udělat výběrko na dodavatele. = zaslat zájemcům projekt a položky rozpočtu aby každou položku ocenili dle svého. 3. Vybrat jednoho dodavatele celku nebo jen dílčích částí. 4. sjednat si TDI, který pohlídá kvalitu a případně i rozpočet Základním kriteriem pro výběr firmy je, že se záváže důsledně dodržet projekt a změnu jen na základě diskuze s projektantem. Nikdo nebude duplikovat práci projektanta. Projekt který vyřeší realizaci , když nebude potřeba ohláška ani stavební povolení, může být v rozmezí od 15 do 40 tisíc. Záleží na velikosti objektu a složitosti oprav. Položkový rozpočet pak od 5000,- Když zvolíte tento postup a budete se jej striktně držet, nemůže se stát že byste udělali chybu nebo že by vás někdo napálil, nebo že byste na něco zapomněli. Dobrý projektant z vás vytáhne vše co je potřeba a nabídne vám několik řešení podle toho jak si představujete dům užívat. Pokud bude nutné z nějakého důvodu stavební povolení nebo ohláška pak je to samozřejmě dražší. V projektu se dozvíte vše, včetně postupu prioritních prací. Pokud budete pracovat svépomocí, pak vám pomůže zkušený TDI ve všem co bude potřeba.
Odpovědět
já řeším podobný problém..bydlím v domě 80let starém....říká se, že se má začít od zhora, tedy střecha, okna, fasáda...já střechu vynechávám, protože tolik peněz prostě nemám a střecha je tvořena z kvalitních pálených tašek, na půdu neteče. Okna měním, protože už někde jsou v kritickém stavu, někde jsou ovšem jak nová...záleží na světové straně...ale ty měním všechny, to jinak nelze. Tak a fasáda, zdi mají 45cm a osobně si o úniku tepla stěnami o takovéto síle z klasických cihel myslím své. Teplo uniká jednak okny a jednak stropem přes střechu. Ale jelikož mám opadanou fasádu, z důvodu jednoduchosti opravy uvažuji i o nějakém polystyrenu...asi 5 - 8 cm, fakt ještě nevím. Důležité je jedno...barák musí být suchý, jinak spolu se zaizolováním nastane malér v podobě vlhnutí a tvorby plísní...určitou roli hraje i při izolaci tepelný most, asi to fakt chce odborníka, sám ještě nevím kam se obrátit..asi tak nějak
Odpovědět
@pavca77 my právě řešíme něco podobného. Máme starý dům ve kterém jsou cihlové zdi silné 45 cm. Rozhodli jsme se stěny nezateplovat. Měnit budeme okna (jsou hodně špatná) a pravděpodobně střechu. Budeme izolovat hodně půdu/strop a v přízemí podlahu.
Odpovědět
Naše výhoda je, že baráček má novou střechu i okna-to je ale jediné :-( teď budeme izolovat podlahy a půdu/strop. Máte už vymyšlené co na to zvolíte?? :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?