Zmenšení oken a zvýšení podlahy, je to nutné?

Vsechny zdravim. Potrebovala bych poradit. Momentalne premyslime o tom jak rekonstruovat dum postaveny cc v roce 1920. Dum je pod strmym svahem a nektere podlahy jsou v jedne casti (nynejsi loznice) vyskou terenu. Architekt dopourucuje podlahu zvysit a pote zmensit okna s tim, ze nynejsi jsou 'opravdu' vysoka nebo pouze prizpusobit pouze okna v jedne casti domu (viz album). Ja si myslim, ze kdyz se okna zmensi, radikalne se zmeni vzhled domu. Jeste jedna pripominka, na severni strane domu, kde se nachazi podlaha pod terenem, je vetsi vlhkost. V minulosti byl dum suchy, topilo se pouze pevnymi palivy, ale nekolik let byl neobyvany a ani nyni se dum neuziva k trvalemu bedleni coz jen celou situaci zhorsuje. Moje otazka je proc je najednou nutno vlastne zvysovat podlahy nad teren? V pripade, ze je to kvuli vlhkosti, nedalo by se to vyresit jinym zpusobem? No a co ty okna? V domku uz je takhle docela tma a prestoze chapu, ze vetsina chaloupek je ma v dnesni dome mensi, myslim si, ze tak ten dum byl postaveny a bylo by skoda je upravovat? Predem dekuji. V pripade, ze nekomu prijde moje otazka tvz. podlaha vs. teren hloupa, omlouvam se, ale jsem teprve 'uplny zacatecnik' :-)
Odpovědět
všechny ty výzdoby z fasády přijdou pryč? mně se dům líbí jak je - pokud je dřevo v oknech zdravé a být to můj dům, tak je chci zachovat. na druhou stranu při vzhodně zvolených oknech může být výsledek pohledově minimálně stejný. takže je to hlavně o tom, co se líbí Vám a pokud okna zachováte, tak holt neřešit ani izolaci fasády a počítat s vyššími náklady na topení. my si navzodry všem doporučením okna vyměnit postavili hlavu a renovujeme - protože pod starou barvou bylo kvalitní dřevo, okna nejsou nějak zkroucená, tak jsem neviděl důvod, proč kvalitní dřevo měnit za plast s neznámou životností nebo za sukové dřevo levnějších oken. a kvalitní nová dřevěná okna, to je slušná pálka. navíc výrobci se chlubí, že kvalitní dřevo vydrží třeba 200-300 let v oknech. jen ty izolační schopnosti už budou někde jinde proto současným oknům. vlhkost záleží odkud se bere a jestli bude stačit řešení, co máte uděláno - izolace zdí teda předpokládám není a není ani v plánu? pak pozor, ať nedopadnete jako známí rodičů, kteří u starého domu udělali izolace pouze podlah a u nové rekonstrukce jim začala vlhkost vzlínat do zdí.
Odpovědět
@imansophia Dobrý deň. Určite treba urobiť hydroizoláciu a dať aj tepelnú izoláciu. V zásade nie je nutné mať podlahu domu nad terénom. Len treba vonku urobiť drenáž a pravdepodobne aj podrezať alebo injektáž, potom tepelne izolovať fasádu aj základy, aby sa zmenšili tepelné mosty do zeme. Vnútri treba urobiť plošnú hydroizoláciu a dať izoláciu tepelnú. Existuje viacero riešení. Ak chcete zachovať okenné otvory, ako sú, a nevadí mať podlahu aj pod úrovňou terénu, tak tie úpravy podlahy (najmä zateplenie) robte smerom nadol, do zeme. Vykopať v dome, dať izolácie a urobiť potery. Odporúčam na steny dať aspoň 20 cm EPS, pretože plná tehla (pravdepodobne?) takmer neizoluje. Do podlahy tiež podobnú tloušťku. Na strop 4 cm vlny. Okná s trojsklom, osadené zarovno vonkajšieho lícu muriva, aby nepripadali "utopené".
Odpovědět
Moc dekuji za obe odpovedi. Rada bych zanechala (obnovila) i vyzdobu fasady. Take souhlasim s tim, ze dum bude potreba podrezat. Zatim jsme pouze udelali drenazni trubku na severni strane. Bohuzel, delala se na rychlo a myslim, ze budeme muset odebrat i nejaky teren od prave strany predni casti domu. Jeste neco, okna nejsou zkroucena, ale je v nich cervotoc! Prestoze bych je rada zachranila, tak se nam to asi nepodari a budeme muset kupovat nove. ]-(
Odpovědět
kde vlastně máte zakopanou tu drenážní trubku? podle fotek se to tváří, že zezadu těsně u domu? mně se do starých domů líbí systém odvětrávaných podlah.bohužel osobně jsme to vzali metodou podřezání a betonování a izolování :)
Odpovědět
Ano, ano ta drenazni trubka je na severni (zadni) strane domu. Divala jsem se na ten system odvetravanych podlah a ten vypada velice dobre. Jestli to chapu dobre, tak kdyz udelame odvetrani podlahy tak uz neni nutne pordrezani? Jeste jednou moc dekuji. R. :-)
Odpovědět
@imansophia spíš jsme myslel, kde přesně u domu, protože podle obsypu se to tváří, že je položená těsně u domu - ale zase se mi nechce věři, že by Vám ji projektant těsně k základům dal. ne že bych tomu nějak zásadně rozuměl, ale jedna z mála věcí, co si pamatuju, tak je depresní úhel drenážních trubek :D tzn. drenážní trubka se umísťuje vynesením úhlu 15 stupňů od spodní hrany základu - pokud ji lidi v neznalosti přilepí na barák, naopak vodu k základům přivádějí. vhodnost použití odvětrávaných podlah nebo naopak vložení dodatečné izolace by měl posoudit sanační technik - problém je, že o žádném doteď nevím, takže jsme si pozvali "sanačního technika" firmy - která logicky nabídla jedno z řešení, které nabízejí. podříznutí a dodatečná izolace je zásah do stavby a je to v podstatě definitivní řešení vzlínající vlhkosti - pokud teda nedopadnete jako lidi, kterým firma pár let zpět narazila nerezové plechy a teď jim po pár letech zrezavěly (tady jsem celkem rád, že máme plastový izolační pásy :) ) pokud jde o podlahy pod úrovní terénu, tak nám bylo doporučeno nenechávat je dlouho vykopaný, hlavně v zimě.
Odpovědět
No vy mi teda davate! :-) :-) Tu dranazni trubku tam delal tatinek a projektanta jsme k tomu nemeli. Tatka navrhl, ze by se to melo udelat a protoze v te dobe cely barak zacal byt mokry tak do 50 cm (nekde i vis), tak jsme na to kyvli. Jelikoz to tatka delal zadarmo, tak jsme asi docela v hrozne slamastice, protoze mu nemuzu rict, ze to pravdepodobne udelal spatne!! Cele mi to popsal jak to delal, ale nemyslim si, ze tu drenazni trubku umistoval do uhlu. Take uz jsem hledala 'sanacniho technika', ale zadneho nezavisleho jsem nenasla. Asi se bude musi delat nezavisly znalecky posudek... Koukala jsem jestli nemate nejake obrazky vasi rekonstrukce, ale zadna alba u vaseho profilu nemate... ale i tak vam 'zavidim', ze uz to mate za sebou. ;-) Take dekuji za ten 'tip' nerozovych plechu.
Odpovědět
@imansophia no..nejsem ten, kdo by si troufal tvrdit, že to nebude funkční nebo naopak bude vodu přivádět, ale tohle píše Michael Balík, který na téma sanací vydal několik knih - my je měli půjčené z knihovny, zajímavé čtení - našel jsem po sobě jednu citaci, takže pouze překopíruju - a jak koukám na téma depresní úhel to vyhodí jen moje příspěvky a jinak dohromady nic - smutné, na to, že "drenáž" je tak oblíbená činnost :D max. jsem našel jeden příspěvek, kde píšou depresní úhel 60 stupňů " Pokud jde o drenáže, potom Michael Balík píše - HLavní vlastností drenáží je soustřeďování vody. Při neodborném návrhu se stávají naopak stokou, která zásobuje vodou zdivo. V zásadě se jedná o hloubku a vzdálenost od stěn budovy, která je dána depresním kuželem. Účinnost drenáží je podmíněna také jejich volnou průchodností. Při průzkumu starších úprav takto provedených bývá zjištěna minimální účinnost právě kvůli dodatečnému zanesení téměř v 90%. Při všech úpravách formou drenáží, tzn. při potřebě odvedení případné vody od objektu, je třeba respektovat její fyzikální účinnost. Uložení drenáže musí být v patě tzv. depresního úhlu = 15° od oblasti zdiva, které by nemělo být nadměrně zvlhčováno. Po vynesení tohoto úhlu tak vznikne oblast, do které lze dreny uložit, a tedy také hloubka a vzdálenost od budovy. Při nerespektování této zásady může být voda k objektu naopak přiváděna. " konec citace My za sebou nemáme ještě nic - vlastně čekám, jak se bude chovat zdivo nad řezem, které vyschne a naopak zdivo pod řezem, které bude trvalo zamokřeno a žádná vlhkost z něj nikam nevyvzlíná - ale kdybych měl čekat na nějakýho odborníka, asi bych čekal dodnes, takže jsme si hotl vybrali jedno řešení a aplikovali ho. fotky sem nenahrávám, přijde mi to zbytečný - nějaký mám na rajčeti, ale ohledně vlhkosti jen pár z doby lehce po koupi - http://bukowski634.rajce.idnes.cz/Dum/# pokud jde o podřezání, mám video - v našem případě byly zdi kámen/cihla tak se řezalo lanem - nesekutečnej bordel :) u vás je jen cihla, tak tam to je jednodušší - ale zase Vám to komplikují ty podlahy pod úrovní terénu http://www.youtube.com/watch?v=cEjDOm... Tohle právě by ale měl rozhodnout někdo na místě, kdo tomu rozumí, ví, odkud se vlhkost a případná voda bere a jak ji odvést a za druhé jak vyřešit vlhkost stávající. My měli dobrý stropy, dobrý první patro a dobrou střechu - pokud je špatná střecha špatný stropy, to je snad lepší a rychlejší zbourat :) Tím vás nechci strašit, ale nudit se nebudete - což už jste možná zjistili :D
Odpovědět
@imansophia Okná: aby Vaše okná tepelne izolovali, bude treba osadiť izolačné sklo. Minimálne dvojsklo s Ug=1,1, i keď tie sú už na ústupe, pretože ceny energií robia vhodnejšími okná s trojsklom Ug=0,6. A teraz ten problém: unesie staré červotočné okno izolačné sklo? Ak uvažujeme to dvojsklo - oproti klasickej tabuli skla váži viac než 2x toľko. Trojsklo váži viac než 3x než jedna tabuľa skla. Ďalšia vec je tesnosť starých okien.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?