Brali jste hypotéku na odhadovanou cenu nemovitosti i když jste stavěli svépomocí?

Dobrý den, chceme stavět dům o odhadované ceně nemovitosti 4.000.000 Kč, hypoteku míníme čerpat postupně. Stavět budeme svépomocí. Jak jste brali Hypotéku vy? Stavěli jste hypotéku na míru odhadované ceně, nebo ceně za stavbu svépomocí? A pokud jste brali tu menší položku, tedy za stavbu svépomocí, rozpočítali jste si to dobře, nebo jste nakonec nevyšli? Díky za odpovědi bez ironie.
Odpovědět
Profilova fotka
Vy sami si musíte udělat nebo nechat někoho udělat rozpočet. Musí být celkem podrobný, takže je nutné mít dopředu o cenách přehled a veškerý materiál dobře propočítat. Do něj zohledníte i míru svépomoci - tedy snížíte u některých položek částky za práci či ji přičtete ale již dopředu musíte vědět, kolik budete od banky potřebovat - výška hypotéky není pohyblivá, ale pevně od začátku stanovená. Pak záleží dost i na tom zda máte i nějaké vlastní zdroje. My je měli, takže jsme je prostavěli, pak banka oslovila odhadce, on odhadl hodnotu stavby a zhodnotil, zda je reálné ho dle doloženého rozpočtu dostavět. U nás třeba jsme rozpočet naschvál podhodnocovali, protože jsme si více půjčit nechtěli a i tak ohodnotil rozpočet jako vyhovující, avšak že počítá s velkou mírou svépomoví. Velmi záleží, jaký odhadce přijde, na našeho si nemůžeme stěžovat, uvedl vše v náš prospěch a dům odhadl velmi dobře. Vyjít s částkou prostě musíme, a když ne tak prostě došetříme a o to déle budeme bydlet. Ale pokud nevystačíme tak to vidím max. na 100tis, což se z výplat našetří.
Odpovědět
Muzu se zeptat kolik metru bude barak mir?Pokud vic jak 160 tak ho musi stavet firma.Rozpocet si banka dela stejne svuj.
Odpovědět
@hanapol2 Dobrý den přeji. Kvůli hypotéce jsme měli sjednaného odhadce (externistu z banky), který odhadl naší stavbu na 4.000.000 Kč. Byl to celkem fajn chlap a ještě než to dal bance, tak mi to volal, že díky takové ceně nebude chtít banka dát tak malou hypotéku, jak jsme původně zvažovali. Panu odhadci jsem vysvětlil, že asi trochu s cenou přestřelil, protože plánujeme stavět část svépomocí a část dodavatelsky. Na tomto základě ponížil svůj odhad na 3.600.000 Kč. A od toho se odráží banka. Nakonec stavíme téměř vše dodavatelsky a cíl je se vejít do 3.300.000 Kč. Zdá se, že by to mohlo v klidu vyjít. Rozhodně to ale není jen tak a je třeba se tomu věnovat a smlouvat. Ne vždy se vyplatí brát na první pohled nejlevnější nabídky. Po odhadu odhadce banka navýšila hypotéku o cca. 200.000 Kč, ale musíme vyčerpat min. 80%. Takže když budeme čerpat těch 80% hypotéky, tak jsme plus mínus tam, kde jsme chtěli být a je to v pohodě. Takže podle mě, odhad vašeho domu by se měl odvíjet mimo jiné od toho, jakým způsobem plánujete stavět. To si s bankou nebo odhadcem vyjasněte. Banka určitě bude nabízet hypotéku podle toho, co říká odhadce a ne to co říkáte vy. To by pak ty odhadce nepotřebovali, ale šli by často do rizika. Položkový rozpočet pro banku jsem udělal trochu přestřelený, abychom měli rezervu a aby to korespondovalo s cenou od odhadce. Před zahájením stavby jsem si nemyslel, že překročíme 3.000.000 Kč, ale poměrně brzy jsem pak vystřízlivěl. Začnou naskakovat položky, na které člověk zapomene nebo o nich vůbec netuší. Není třeba mít z toho obavy, jen je třeba o tom s odhadcem nebo bankou mluvit. Snad jsem pomohl.
Odpovědět
Bude mít do 150 m2, s půdní vestavbou.
Odpovědět
@radim83 děkuji vám mockrát, to jsou pro mě vcelku cenné informace
Odpovědět
@hapovab Bude mít do 150 m2 + půdní vestavba
Odpovědět
Ahoj, no ono to není tak jednoduché, banky vychází z odhadu ceny většinou jejich odhadcem, takže záleží na kolik to odhadne odhadce, čerpá se většinou postupně podle toho jak výstavba pokračuje. Ve většině případů je možné hypotéku "nedočerpat", tj. třeba vyčerpat 80%. Jeden bankovní ústav, prý umožňuje vyčerpat pouze 20%.....dle mého názoru je třeba si udělat průzkum nebo využít služeb hypotečního poradce. To jenom ve zkratce mé zkušenosti.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?