Bungalov svépomocí 4+kk. Odhad kolik si vzít hypotéku?

Zdravím, chystáme se stavět bungalov o rozměrech 17x10 metru situovaný jako 4+kk+garáž . Teď se chystáme řešit hypotéku a tak mám dotaz za kolik by se podle vás dal svépomocí postavit ,pozemek již vlastníme. S tím že topení bude řešeno el. kotlem, podlahovým topením a v obýváku chceme krb bez výměníku. Stavět budeme z 30 broušené kerathermu a na to 10-20 polyš, stropy 30 vata , podlaha 10-20 polyš.Pro odhad přidávám orientační situačku. Náš odhad byl půjčit si 2,5 -2,6 milionu. Co myslíte ?
Odpovědět
1
2
Kdo vam to navrhoval? Pokoje nejsou dobre rozvrzeny, pridal bych na izolaci sten aspon 20cm,do stropu bych dal 40cm
Odpovědět
@melin6 zdravím, díky za reakci . S projektem už se dělat nic nedá , otázka je hlavně na rozpočet. Poradíte ?
Odpovědět
Profilova fotka
@tomasmartinek ohledne ceny to je podobne jako kdyz se zeptam ze chci koupit cervene auto co jezdi rychle a ma lita kola :-) muzu ho mit za 500t a nebo taky za 26 mil. zalezi na vasi narocnosti na materialy za kolik postavite, obecne se rika ze 1 m3 obestaveneho prostoru stoji cca 6t Kc - pri 170 m2 bude obestaveny prostor cca 600 m3 tak to mame neco kolem 3,6 mil.
Odpovědět
@geodett ano máte pravdu, při stavbě firmou možná to tak může být
Odpovědět
Profilova fotka
@tomasmartinek mne to pri stavbe svepomoci cca takto vyslo, ale jak rikam jde o materialy, podlahu muzete mit za 200 za metr nebo za 1200 za metr to pak naskakuje hrozne rychle
Odpovědět
@tomasmartinek když jsem dělal rozpočet pro banku, nemohl jsem jít níže než 3.600,-Kč za obestavěný m3 při stavbě svépomocí. Obestavěný prostor se počítal včetně objemu střechy. Podobně to spočítal i můj projektant. Při půdorysu 16,5 x 8,4 mi vycházel obestavěný prostor 610 m2 - tedy 2.200.000,-Kč.
Odpovědět
@r4d3k74 díky za reakci . A ve skutečnosti vám to vyšlo jak ? Jde mi hlavně o to zda to za ty peníze jsme schopni postavit
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych si půjčil maximum (ideálně aspoň 4 mega), co vám bonitně vyjde. 20 % nemusíte vyčerpat (takže 3,2 mega vyčerpat). A peníze při stavbě domu vždy najdou své upotřebení.
Odpovědět
Nemate k tomu rozpocetp
Odpovědět
@melin6 ??
Odpovědět
@tomasmartinek : melin6 je náš takový Láďa Hruška stavařiny. Jinak rozpočet vám vyjde za předpokladu, že si většinu uděláte svépomocí a nebudete se moc rozšoupávat v materiálech. Bacha s tím půjčováním, blíží se další krize.. Píšete že s projektem se už dělat nic nedá, důrazně vám radím, aby jste našel způsob, jak by se s tím dalo něco udělat, jak říká cikánská kartářka Jolanda: "vidím velký špatný!" půdorys je opravdu hodně nešťastně řešen.
Odpovědět
@tomasmartinek Zatím nevím. Mám hrubou stavbu. Ale chtěl bych to podlézt. :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Máme 16 x11 a vyšlo nás to na 2,6M ale jsou to 4 roky zpět. Řekla bych, že poslední roky dost podrazili. Podle mě počítejte spíš 3M😉
Odpovědět
@rimmer můžu se zeptat co se vám na tom nezdá ? Jsme limitováni pozemkem 16*50 metru
Odpovědět
@tomasmartinek Nejvážnější výhradu mám k té garáži v domě, nechci tu rozebírat takové to: zdali je nutné pro spotřební krám jako je auto pořizovat extra pokojíček, který zbytečně prodražuje stavbu, když jste limitováni rozpočtem, tak jen taková věcná: auto máte v podstatě v zateplené zóně obálky domu, což je špatně jak pro to auto samotné (věčné cykly chlad- teplo), tak je celkem nemožné zabránit velkým tepelným únikům přes garážová vrata ( i když jsou lamely vyplněny nějakým purem, tak stejně prostup tepla přes ně a škvírami kolem bude značný) a následně přes příčky vám bude chlad pronikat dál do chodby, celkově to bude dost energeticky náročné. Řešením bývá tu garáž nezahrnovat do zateplené obálky domu a nebo ji rovnou udělat jako nezateplený přístavek k domu. Osobně bych volil v případě vašeho celkem malého pozemku nějaký kompaktní dům s obytným podkrovím. Co se týká ustájení auta, tak bych parkoval vedle domu na hranici se sousedem, tohle nebývá většinou problém obhájit na úřadě a pokud ano, tak nic nebrání v tom odstupu (běžně 3,5m) od souseda udělat dlažbu a stát zkrátka tam, časem si k tomu vyřídit povolení na stříšku, či to rovnou vyzdít jako garáž. Druhá věc co mi dost vadí je ta úzká, dlouhá, temná chodba, kdyby tam bylo místo alespoň na skříně, tak nechť, ale takto je to jen další mrhání prostorem. Půdorys působí spíše jako takový prvotní ideový nástřel, chce to fakt víc doladit. Bungalov je fajn, sám budu na jaře jeden stavět pro sebe, ale k tomu je potřeba fakt prostor u vás je to dle mého soudu tak na hraně, aby to nevypadalo jako vězeňský výběh. Na druhou stranu palec nahoru za jednoduchý tvar prostý všech vikýřů, arkýřů, rizalitů a podobných hovadin co jen prodražují stavbu.
Odpovědět
Profilova fotka
souhlas s @rimmer, určitě něco dělejte s projektem, jestli to ještě jde, je to fakt nešťastně řešené. Zádveří šíleně malé, kam dáte boty, kabáty, ani se tam nevejde víc jak jeden člověk, to je prostě špatně. Jak psal rimmer, úzká dlouhá tmavá chodba, navíc by mi vadilo, že když vejdete do domu, musíte projít klidovou zónou než se dostanete do obýváku. Přijdou k vám cizí lidi, nebo návštěva a bude courat kolem pokojíků dětí. Navíc téměř žádné úložné prostory, nevyužitá chodba, moc úzká, žádná možnost na vestavné skříně. Žádná špajzka, technická místnost za mě malá. Pokoje velikostně ok, ale když tam budou mít skříně s oblečením, moc místa na hračky dětem nezůstane. My máme pokoje 3,5 x 3 bez skříní a není tam moc prostor navíc a to mají děti extra šatnu. Mě nepřijde ani nějak moc velký prostor pro obývák s kuchyní, šířka 5,35 m, linka když bude mít 3 m, tak zbyde 2,35 m na stůl a průchod kolem? Samozřejmě vám to neberu, vy tam budete žít, asi bych ani neřešila velikosti pokojů jako spíš to uspořádání a více úložných prostorů. Zatím to vypadá, že největší komfort má auto :-| , které bych umístila před dům pod přístřešek.
Odpovědět
K ceně svépomocí. Já v pasivním standardu počítám celkem 20tis. za m2 užitné plochy (+- mi to tak vychází). Určitě se zamyslete nad garáží.Ta garáž bude stát tak cca 400 - 450tis. navíc (za to už je slušné nové auto). Ano jsem spíše fanda přístřešků pro auto. (Cena kolem 50tisíc) :-D Mám známého ten si postavil garáž za 400tis. a parkoval v ní auto za 150 tisíc :-D (jenom kvůli parkování nemá tam dílnu nic ...)
Odpovědět
Profilova fotka
@tomasmartinek a ještě k tomu rozpočtu, 2,5 mil je málo, za mě min. 3 miliony, možná spíš 3,5-4 mil.
Odpovědět
@effka84 Prosím, stavěli jste si svépomocí? Poptavali jste jednotlivé řemeslníky nebo vážně vše sami? Měli jste nějaké možnosti levnějších materiálu apod.? Děkuji
Odpovědět
Zatím si poptavame řemeslníky a co jde děláme si samotní a to stejný i s materiálem.. solichame co se dá
Odpovědět
Vím, že se to tak nepočítá, ale nás vyšel 1m2 zastavěné plochy cca 18000 kč. Bylo to tedy už před 4mi lety, ale nestavěli jsme sami, stavěla místní parta zedníků. A řekla bych, že to máme v mírném nadstandartu (bungalov se zděnými stropy, mravné základy (jsme v mírném kopci a nedostupnějším terénu), tepelné čerpadlo země-vzduch od Nibe, zabudované předokenní rolety včetně sítí proti hmyzu, dvojí rozvody na využití dešťové vody i pro splachování, 9m3 nádrž na dešťovku - to jsou věci které by podle mě šly zredukovat a ušetřit na nich cca 700 tis.)
Odpovědět
Být vámi půjčím si aspoň 3,2 mega, s tím že nemusíte dočerpat.
Odpovědět
@angie.shy tohle nedocerpani hypo jsem nikdy nepochopila :-D vzdy jsem si myslela, ze to je presne takove nedocerpani cele castky. proto jsem se bala zadat o tolik vyssi hypo nez budeme potrebovat. bylo mi vysvetleno v bance, i poradcem, i pritelem a jeste jednim panem co se tim zivi, ze to takhle neni. ze zadat muzu o kolik chci, klidne 20mil kdyz na to budu mit prijem. ale vycerpat treba jen 2mil. Tech 20% co muzu nevycerpat, je z te castky, kterou mam aktualne uvolnenou a ne z cele sumy. ja stale nevim co si o tom myslet a bojim se dne kdy cerpani hypo ukoncime a uz ted vim ze z cele sumy vycerpane max 50%. no uvidime, snad ty lidi vi, o cem mluvi :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@mirakr řemeslníky jsme měli jen na střechu, ale manžel a kamarad jim pomáhali, pak na vodu a topení, podlahy vylity anhydrit, částečně omítky, okna, fasádu, ale bez kamene a měli jsme obkladace na koupelnu.Levnější jsme měli dřevo na vazbu, věci na elektriku. Co šlo jsme brali bez faktur. 😉
Odpovědět
@tomasmartinek Co je to svépomocí? Co si zvládnete udělat sami? To, že si vyzdíte hrubou stavbu sami bych zrovna svépomocí nenazýval. Tam je úspora velmi malá v celkové ceně stavby. Hrubá stavba je relativně levná. Pak skáčou peníze na instalacích. Elektrika, vodo-topo, obklady, zateplení, fasáda, omítky, okna, střecha. Za svépomoc považuji, že si stavebník na domě uděláte tak 80%. Jinak jde spíše o dodavatelskou stavbu.
Odpovědět
@effka84 Děkuji
Odpovědět
@effka84 Ještě prosím ta částka 2,6M je počítána do jaké fáze domu? Venkovní úpravy? Vybaveni domu? Případně jak nároční jste byli co se týče podlah, dveří, oken, dekuji
Odpovědět
@neonkarybka proto je třeba to přece spočítat tak nějak aby v tom nebyl velký úlet ne? My nedočerpali 17% z celkové částky teda. Problém nebyl.
Odpovědět
@lisakstavitel zase to musíte brát tak, že auto treba koupí nové a garáž bude stát treba 40let.. a je to jakýsi komfort mít auto v garáži - nesedate do studeného auta atd.. ja osobně jsem také příznivcem pristresku, pokud teda nemám rozpočet 6mega
Odpovědět
Jinak ještě poznatek z naší technické, garáž nemáme. Ale než doděláme zahradní domek, máme tam uskladněnou strunovku a sekačku. I když se nechává chvíli po dosečení vyvětrat venku, tak jakmile se technická s nimi vevnitř uzavře, smrdí to jak šlak, takže nehrozí nechat zapomenuté otevřené dveře do předsíně, to samé si myslím že bude s autem. Kdysi když se stavěly domy, které měly celý suterén vyloženě jako technickou část domu a bydlelo se nahoře tak to bylo jiné než u dnešních bungalovů.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?