Za kolik se dá postavit dům svépomocí? - viz.obrázek

Profilova fotka
Prosím o radu, za kolik si myslíte, že by se dal postavit dům - viz obr svépomocí. Rozměr cca 14x9m. Chtěli bychom stavět na zahradě rodičů, el., voda a plyn jsou hned na hranici pozemku. Ale vůbec nemám představu kolik třeba stojí přípojky. :-( Vybavení domu něco obyč., určitě ne metr dlažby za 1500,- apod. A ještě máme velkou výhodu vlastního lesa, takže veškeré dřevo na střechu atd by bylo z vlastních zdrojů, jen nějaké náklady na pilu. :-D Moc děkuji za rady.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@matysce Myslím, že tu můžou padat čísla od milionu klidně do 4 milionů. Příliš málo informací na nějaký alespoň přibližný odhad. Nějaký nástřel můžete získat zde http://sci-data.cz/vypocet-ceny-stavby :-) A čerstvé dřevo bych určitě nepožívala. Jinak vám střecha moc douho nevydrží...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak zrovna tohle se tu fakt řeší každou chvíli, udělejte si položkový rozpočet nebo hrubě můžete u svépomoci počítat cca 4500,- Kč/m3 prostoru. A ten odkaz je rozpočet na stavbu s firmou (na náš dům to sedí skoro přesně na zpracovaný rozpočet projektantem). Pak by cena za m3 bylo cca 6000,- Kč.
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 děkuji za reakci...když jsem zkusila vyplnit tu tabulku, tak mi vyšlo, že by cena byla 2 224 712 Kč Což mi vycházi nějakých 7000,- /m3 Když ale vemu že to je nějakých 316m3, vynásobím 4500, tak se dostávám na cenu 1.422.000,- Takže tím pádem, moje představa, že bychom se mohli vejít do 1,5mega je reálná, že?
Odpovědět
@matysce Můžete se vejít od 1 mil po 5 mil. Nedá se to říct jen tak... Jaký máte pozemek - svažitý x v rovině, jaké máte podloží ? Moje sestra měla pozemek a zjistili velmi špatné podloží a najednou bum + cca 200 tisíc navíc...Z čeho máte představu stavět, jakou máte představu o oknech ?... K výhodě vlastního lesa, les je určitě výhoda, ale nejsou to "jen" nějaké náklady na pilu. My dělali klasický krov z vlastního dřeva, nejsem si teď jistá kolik kubíků se vytěžilo, ale - vytěžíte si to vše sami a popř. za jak dlouho ? Nám s tím pomáhal těžař, kamarád s LKT, takže měl hotovo za 5 dní. Jak dřevo na pilu dopravíte? My měli klaďák, to také něco stojí. Pořez dřeva nás vyšel cca na 45 000 Kč - za dobře. Kdo Vám krov udělá ? Tesaři - to je dalších xx tisíc na víc. Takže ona je výhoda a výhoda. Když nebudu počítat cenu dřeva, ale přesun + pořez + práci tesařů - tak nás vyšel na cca 80 tisíc a to jsme měli opravdu ceny lidové, takže ono i toto jsou "jen" náklady. Jak jsem psala stavíme svépomocí a opravdu se snažíme co jde dělat sami a hledat nejlepší ceny, ale nevěřím že se např. do 2 mil. vejdeme..
Odpovědět
Profilova fotka
@matysce to strašně záleží co přesně pořídíte a kolik přesně ušetříte za práci. Navíc je dobré mít rezervu - cca 5-10 %. 1,5 mil vyjde když skoro všechno uděláte sami a u věcí půjdete jen po ceně a budete stavět v levné lokalitě. Také počítejte, že při Vaší práci utratíte dost peněz za nářadí, (ať už pronájem nebo koupě), třeba lešení to je fakt pálka. My třeba mimo tu cenu utratili ještě na začátku cca 200 tis. za různé přípravné věci (projekt, povolení, nářadí, obyč plot). A teď do toho min. 150 tis. ročně sypem navíc oproti rozpočtu a to jsem na začátku v hrubé stavbě. Za základovku svépomocí (jen bagr a pumpa jinak vše muž) dali 220 tis. za 110 m2 (projekt počítal 150 měl špatně spočítanou výšku - my dali 3 řady bednění a hlubší pasy, projekt s tím nepočítal), teď jedem částečně se zedníky a to tak cca vychází na rozpočet počítaný před 2 lety na práci firmou (kde je samozřejmě i cena za práci to si teď děláme sami) takže u nás to i svépomocí nakonec bude těch cca 6 tis., ale já chci dřevěná drahá okna, stavíme z Heluzu, máme patrový dům (strop vyjde na cca 150tis.) atd. A střechu třeba necháme udělat komplet lidi a to bude v našem případě i s okny skoro půl mega. Takže jestli Vám jde o hrubý odhad počítejte 1,5-2 mil, jestli je 1,5 mil Váš strop tak bych byla opatrná.
Odpovědět
Profilova fotka
@svitilnasvititva pozemky jsou dva, právě chystáme se, že bychom zašli na stavební úřad a poradili se tam, který vybrat, ale oba jsou rovina. Jen máte pravdu s tím podlažím, to je něco do čeho člověk nevidí...a hlavně vzhledem k tomu, že nemám žádné zkušenosti, tak ani představu o takové razatní změně v rozpočtu.. Zpracování dřeva by bylo podobně jako u Vás...také máme známé, kteří by nám vypomohli, ať už s vykácením, odvozem, pilou i tesařinou...to si myslím by neměl být takový problém. Co se týká ještě stavby domu, tak určitě cihla, okna plast, střecha taška, topení asi plyn + krb kamna. Jsme na úplném začátku, takže nemám vůbec představu co ještě nutno počítat... Cena přípojek? Cena projektu? Cena převodu pozemku? Cena za změnu ze zahrady na parcelu? Je toho tolik...kde vlastně začít?
Odpovědět
@matysce Nechci, aby můj příspěvek vyzněl nějak špatně, ale chcete slyšet něco, na co Vám nikdo neodpoví. Je hezké slyšet, že se určitě vejdete do Vašeho rozpočtu, ale nikdo neumí věštit. Příspěvky výše mají pravdu (pozemek, materiály a další věci). Stavba domu není procházka růžovou zahradou a je to většinou závazek na x let. A stavbou to nekončí - co zahrada, zařízení atd. Nám třeba SÚ nepovolil stavět na pozemku, kde mají rodiče chalupu - SÚ chtěl vlastní vjezd. Když to vezmu např. u sebe - špatné podloží na ZD - navíc Kč 230.000,-, el. přípojka, voda, kanalizace (přes známé, přesto cca 30.000,-), geodet, radonový průzkum, hydrogeologický průzkum, projektant, projekt, to jsou další desetitísíce. Peníze lítají na začátku a nic nemáte. Jak radí ostatní, vezměte papír a počítejte. Jaký dům, z čeho, střecha, okna..... I když zde občas čtu, že se někdo vejde a vešel do 1,5mil., moc tomu osobně nevěřím. Soused postavil bungalov o rozměrech 15x9 (Ytong), vše svépomocí nebo přes známé a je zhruba na částce cca 2,2mil a není hotovo. Je to velké rozhodnutí a hezký sen, ale raději 2x počítat, než pak litovat a být zadlužen do konce života.
Odpovědět
@matysce urcite existuji machri, kteri by to za 1,5m postavili. Ale uz jen to, ze se ptate tady svedci o tom, ze nemate v okoli nikoho, kdo by vam poradil. Neverte tomu, ze postavite za 1,5m. Co vsechno si udelate sami? Jasne vyzdite hrubou, a co dal? Elektro, voda, strecha, fasada, omitky....Jen ten krb musite pocitat minimalne 60 tisic-vlozka, komin, obestavba...
Odpovědět
My stavíme bungalov 13,75x8,75, 3+1 + technická místnost, 92m2. Krom střechy a pomoci při hrubé stavbě všechno sám. Jsme tam za 1,9M a teď investujeme dalších 400 z prodeje bytu. Bude to k nastěhovaní bez vestavěné kuchyně. Jenže já na kvalitě moc nešetřim 😀
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak ptam se tady pro to, že chci mít i já nejkou představu a ne jít do nějaké stavební firmy a nechat si nakecat kraviny, jen aby oni na tom vydělali...jinak pomocníků by bylo dost. švagrová stavěla dům, ale už před skoro 10 lety, takže ty ceny a hlavně materiály atd je už někde úplně jinde... Elektřinu roztahat zvládne manžel sám, švagr je vodař, můj otec zedník, takže by věděl co a jak, tchán taky zvládá jak zdění, omítky, obklady, plus spousta známych na pujcení lešení, apod. vzhledem k tomu, že chceme jenom přízemní domek, takže žádny složitý strop, kvůli patru, měl by být jenom obdelníkový, tak i ta střecha by byla jednoduchá, tak opravdu veřím tomu, že většinu práce zvladneme sami.
Odpovědět
Profilova fotka
@specnaz84 děkuji
Odpovědět
My jsme se stěhovali do bungalovu o stejných rozměrech s podobnou dispozicí a dostali jsme se na částku 2,1 milionu, do které jsem počítala vše od poplatků za projekt, jímku na vodu, vybavení nářadím až po finální nastěhování. Kdybychom si odpustili krb, rekuperaci za 150 tisíc, podlahové vytápění, tak se dostaneme níže. Stavěly firmy, živnostníci, něco my. Kuchyň mám z Ikea, okna sice trojskla s výbornou izolací, ale bílá. Prostě vše v základu. Vše jsem kupovala v akcích, třeba krb s ceníkovou cenou 60 tisíc se dá sehnat za 19 tisíc. Stálo mě to nervy, rok života. Kdybych šla do stavby znova, tak si připlatím za klid a postavím s Rýmařovem.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
první co jsem také zkoušela bylo oslovit firmy, co staví domy na klíč... byla mi sdělena suma cca 2.300.000,- ale s tím, že jenom doprava dělá 300.000,-....velká vzdálenost. Tím se dostávám na cenu cca 2mega, ale když právě ještě ušetřím alespoň něco na práci, tak si myslím, že ta cena by nemusela být zase tak vysoká...
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@matysce a co v té ceně všechno bylo? obvykle tam nebývá třeba deska, sítě, a to jste hned skoro za 200-300 tisících a pak to co ušetříte padne na tyhle věci (u nás je to podobně, co šetříme na práci rveme do materiálů takže počítám, že nás dům budu stát 4 miliony svépomocí). Také 5% dělá rozdíl DPH, oni mají na dům daň 15% my platíme za věci 20%.
Odpovědět
@matysce A pokud se chceš držet toho, že nebudete mít žádné supr čupr výmysly, tak doporučují přestat koukat na zdejší alba, protože pak zjistíš, že tohle je hezké a támhleto ještě hezčí a tvoje "levné" představy jdou do kytek :D.... My když začínali, tak jsme na tom byli asi stejně jako vy. Nevěděli jsme pořádně ani co, ale ptali jsme se za kolik.. Sedněte si, proberte si vaše reálné možnosti, rozmyslete a zvažte z čeho budete stavět - cihla je široký pojem. Zjistěte Vaše finanční možnosti a určitě počítejte s rezervou.
Odpovědět
jestli máte 2 miliony tak se toho nebojte, to dáte
Odpovědět
Profilova fotka
Jestliže vám nějaká firma nabídla za 14x9 cenu 2,3 mil., tak byla z hodně laciného kraje anebo v tom spoustu věcí nebylo v ceně. Takže bych se od téhle ceny rozhodně neodrážela s tím, že 300 tis. dolů za dopravu a 500 tis. dolů za práci svépomocí a jste na vašem 1,5 mil. Bude to určitě víc...
Odpovědět
@matysce tak to mate obrovskou vyhodu. Pujcte si 2 miliony a jdete do toho, kdyz neco zbyde, bude to fajn....kdyby chybelo nastanou zbytecne problemy ;-) . Mimochodem te cene 2.3m bych neverila-taky to na nas jakasi firma "zkousela"...ale jejich rozpocet byl zcela mimo realitu a to ho delali na zaklade kompletni dokumentace, ne podle obrazku tuzkou...
Odpovědět
@matysce jeste detail, nevim jak jsi dosla k cislu 316m3.....ale opravdu nemuzes pocitat vysku domu 2,5m. Stropem dum nekonci.
Odpovědět
Profilova fotka
www.loex.cz Standardní vybavení na klíč obsahuje základová deska vč. hydroizolace stěny ze zdiva z pálených cihel vnitřní sádrové omítky vnitřní malby bílé okna plastová s izolačním trojsklem vnější parapety hliníkové, vnitřní plastové vnitřní dveře plné nebo z 2/3 prosklené, povrch folie s obložkovými zárubněmi obklady v koupelně do výšky 2,1m dlažba laminátové podlahy 1x vana 170x70 + baterie, 1x umyvadlo + baterie 1x wc-kombi Standardní vybavení "na klíč" obsahuje: Základy: - v ceně uvažováno standardní založení objektu (na rovinatém pozemku) dle projektové dokumentace - protiradonové opatření zahrnuto na střední riziko radonu - v případě zjištění špatných zakládacích podmínek (při zahájení výkopových prací) bude nutné upravit způsob založení a tím i cenu prací - beton do pasů C12/15; beton do desky C16/20, tl. 100 mm (deska vyztužena kari sítí 5x100x100) - zateplení soklu extrudovaným polystyrenem tl. 50 mm na výšku min. 50 cm, s omítkou MosaikTop (barva-typ, který není v ceníku Baumit označen hvězdičkou), uvažováno, že klient (objednatel) zateplení zahrne (schová) hlínou nebo jiným materiálem Obvodové stěny: - sádrová omítka - tvárnice POROTHERM Profi Dryfix tl 300 mm (alt. Heluz, Tondach - broušené cihly), výška vyzděné stěny 2,75 m (11 řad) (z toho první řada z "vatových" cihel Profi T) - zateplení systémem BAUMIT tl. polystyrénu 140 mm (EPS F70), povrchová úprava omítka granopor; zrno K1,5 (barva-typ, u kterého není číslo v ceníku napsáno červeně a nebo ve vzorníku není označeno kolečkem) Příčky: - sádrová omítka - tvárnice POROTHERM Profi Dryfix tl. 115 mm (alt.Heluz, Tondach - broušené cihly), výška vyzděné stěny 2,75 m (11 řad) - sádrová omítka ŽB věnec: - výška věnce min 20 cm, beton C20/25, 4 x výztuž R10, třmínky pr.6 mm po 25 cm. Střecha: - betonová tašková krytina KM Beta Elegant, výběr dle barevného sortimentu (sklon 22°, přesahy střechy 30cm), vč. klemp. prvků - laťování - paropropustná folie - konstrukce krovu - vzduchová mezera - okapový systém (barevný pozink) - jiné střešní doplňky (střešní výlez, protisněhové zábrany, schůdky na střeše apod.) nejsou součástí ceny Strop: - tepelná izolace z MW tl. 320 mm - SDK podhled (min. světla výška místnosti 2,5 m) Otvorové výplně: Okna: - okna plastová, profil Schuco 82 Si - barva bílá - zasklení - izolační trojsklo (rozměry a počet dle přílohy č. 2) Vstupní dveře: - plastové, plné, bílé (rozměr dle PD) Parapety: - vnější parapety hliníkové - vnitřní plastové Interiérové dveře: - SAPELI Mera Praktik - s obložkovými zárubněmi - kování v ceně 250,-Kč bez DPH Podlahy: - hydroizolace PVC - teplená izolace z polystyrenu tl. 120 mm (EPS 100 Z/S) - separační folie - anhydritový samonivelační potěr tl. 40 mm Povrchové úpravy: Podlah: - laminátová podlaha v ceně 271,-Kč/m2 bez DPH (z ceníkových cen výrobce Egger) V případě vlastní dodávky materiálu klientem bude odečtena částka: 204,-Kč bez DPH/m2 - dlažba v ceně 300 Kč/m² bez DPH (z ceníkových cen výrobce RAKO) základní provedení: jednobarevné na střih (dlažba pouze na WC a koupelně) - pokud si klient vybere materiál v jiné cenové relaci, tak se cena přepočítává dle ceníkových cen a to směrem nahoru i dolu. U dlažeb, pokud si klient vybere jiného výrobce než je RAKO, se cena přepočítává individuálně. V případě vlastní dodávky materiálu klientem bude odečtena částka: 174,-Kč bez DPH/m2 Stěn: - malby bílé - obklady v koupelně do výšky 2,1 m, v ceně 300 Kč/m² bez DPH (z ceníkových cen RAKO) základní provedení: jednobarevné na střih - pokud si klient vybere materiál v jiné cenové relaci, tak se cena přepočítává dle ceníkových cen a to směrem nahoru i dolu. U obkladů, pokud si klient vybere jiného výrobce než je RAKO, se cena přepočítává individuálně. V případě vlastní dodávky materiálu klientem bude odečtena částka: 152,-Kč bez DPH/m2. Elektroinstalace: - TV/sat rozvody do obytných místností - vnitřní elektroinstalace je tvořena měděnými izolovanými vodiči - začíná domovní plastovou rozvodnicí umístěnou v RD - připraven prostup v základech pro elektro přípojku - vypínače a zásuvky jsou řady swing (3x zásuvka na ob. místnost,1x vývod na světlo na místnost) - hromosvod Rozvody vody a kanalizace: - rozvod vody začíná hl. uzávěrem nebo vodoměrem uvnitř RD - vnitřní rozvod vody je z plastových trubek vč. izolace - připraven prostup v základech pro vodovodní přípojku - vnitřní kanalizace je vedena potrubím PVC - začíná prostupem základovou deskou Zařizovací předměty: - elektrický bojler Dražice OKCE 125L svislý - 1x WC kombi Jika Lyra - 1x umyvadlo JIKA Lyra 55 cm s otvorem (baterie JIKA TALAS) - 1x vana 170x70 Jika Lyra (baterie JIKA TALAS) Vytápění: - elektrické nástěnné přímotopné panely - el. topný žebřík v koupelně my ale meli upraveno na zed ne 30 ale 38
Odpovědět
Profilova fotka
vybrán dům č.3 viz upravy dle již mého vloženého nákresu
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak to mě vypočetla ta tabulka...já zadala zastavěný prostor 109m...a ona sama dala ten obestavěny
Odpovědět
@matysce 2.300.000,-Kč určitě bez DPH, že? takže s DPH jste na ceně už kolem 2,7mil. Ale bez jakýchkoliv venkovních úprav, nábytku apod.
Odpovědět
My jsme akorát ve fázi hrubé stavby - zastavěná asi 145 m2, do patra (čekáme na okna, je ale dokončená střecha, zateplená a podhledy v patře). Když si spočítám, kolik nás to teď vyšlo a odmyslím si patro, železobetonový strop, půlku oken, cenu práce (která byla dosud +- asi 250 tisíc), tak byste hrubou stavbu s okny SVÉPOMOCÍ mohli dát za cca 1 milion. Ale možná vás to bude stát více, nebo méně. My tvrdíme, že stavíme svépomocí, ale ve skutečnosti je to spíše dodavatelsky. Od základovky po střechu nám to stavěli dva kamarádi (ale za peníze samozřejmě) + přítel trošku pomáhal, jen strop firma a fólii na střechu taky firmy. V něčem si docela vymýšlíme - železobetonový strop, 38 cihla, kvalitní základy kvůli stropu a patru. Ale pak zase jinde se nám za některé věci platit nechce - okna bílá, žádný HS portál, jen obyčejné balkonovky (HS by zvyšil cenu asi o 40 tisíc). Střechu máme pultovou, soused od naproti sedlovou a stála ho asi o 100 tisíc více než nás - při téměř stejné velikosti. Ohledně sítí a projektu: Projekt: 35 - 100 tisíc (závisí na lokalitě a na dalších věcech). Stavbyvedoucí - bude to projektant? U nás nechtěl, prý to nedělá, takže jsme si sehnali známého od přítelového tatínka za 2 tisíce, ale někdo za to platí mnohem více. Geodet - zaměření domu (my platili za zaměření celého pozemku + domu asi 3 tisíce) Vynětí ze ZPF: my třeba platili kolem 13 tisíc, kamarád v jiném okrese 25 tisíc (a to vyjímal menší plochu). Záleží na kvalitě půdy. Trvalé připojení elektřiny: asi 12 tisíc (popř. další náklady s vyřizováním dočasné, antoníček, jistič, revize elektrikáře). My se třeba museli připojit přes silnici - takže navíc sloupy. Připojení vody a kanalizace: nádrž asi 8 tisíc, pak faktury vodárnám a vesnici za zapojení byly dalších asi 10 tisíc. Revizní šachta, nějaké výkopové práce, písek, štěrk apod. Počítej tedy dalších 5 - 20 tisíc. Plyn nemáme, takže tam vůbec netuším, jak se to pohybuje.
Odpovědět
Cenu řeší snad každý z nás, "normálních" (nechci napsat chudých) lidí. Snaží se dojít k co nejnižší a omlouvá to tím, že bude stavět svépomocí, ale realita je pak často úplně jiná. Málokdo se dokáže držet původního plánu, málokdo dokáže opravdu efektivně přiložit ruku k dílu a tím významně ušetřit a pak jsou tu i další okolnosti, které nijak neovlivníte, s kterými na počátku vůbec nepočítáte a které vám konečnou cenu za dům výrazně změní. Máte jedinou jistotu, za všechno se platí a ta změna bude směrem nahoru. Rozpočet který uvádíte si moc nedokážu představit. Zdá se mi dost neúplný a někdy až neuvěřitelně pod úrovní reálných cen. Například obklady za 300Kč/m2 a po dodání vlastních obkladů (nevím co třeba lepidlo a spárovačka a odřezky...) 148Kč/m2. Za tuhle cenu vám žádný normální obkladač v této republice nebude pracovat. Být vámi, tak si sednu a dlouze budu přemýšlet. Hlavní je, aby vás to opravdu bavilo a nebyla to pro vás strašná otrava. A pokud se rozhodnete stavět (nakonec každý musí někde bydlet), tak začnu počítat. Rozdělím si celou akci na etapy a zvážím, co která chce. 1. Příprava. a) Pozemek a zjištění jestli vůbec je zastavitelný a jestli stavbě něco nebrání (namátkou absence cesty, malá kapacita přípojek, stavební uzávěra, záplavová oblast...) Papírování, stanoviska dotčených orgánů, vyjadřovačky ke kde čemu, projekt, PENB, průzkumy, radon, hydro, hygiena, hasiči, geodeti, sjezd k pozemku.... b) Přípojky. To, že je máte na hranici pozemku v dosahu vůbec neznamená, že jsou hotové a moc to stát nebude. Samozřejmě opět papírová válka a ….Rezervace příkonu, "el. antoníček", vodoměrná šachtice, kanalizační přípojka (nebo bude třeba ČOVka?), plyn? …Ten vlastní výkop, trubka nebo drát, zásyp a zaházet už je to nejmenší. Dovolím si, vzhledem k tomu, že jsem si tím prošel, kvalifikovaně odhadnout, že tenhle papírový úvod vás bude stát odhadem a při typovém projektu 80-100 tis. Kč. Vlastní realizace přípojek, tam těžko přesně odhadnout, dle délky a náročnosti odhaduji od min. 30 000 po klidně několik set tisíc Kč. A pak to teprve začne, ale to by vydalo na román. V každém případě, pokud se rozhodnete stavět, přeji hodně radosti ze stavby a pevné nervy.
Odpovědět
@matysce tvym poctum nerozumim, 14x9 je 126 a to jsi na "ciste" sirce/delce domu-bude to vic, protoze nemas zapocitace steny/Pricky
Odpovědět
Profilova fotka
@adula000 Cena domu ... 2.329.000,-Kč vč.DPH 15% ...+PD 42.000,-Kč ...+případné zastupování při stav.řízení 19.000,-Kč co se týká nábytku, tak by se jednalo jenom o kuchyń, již nyní bydlíme v pronajatém bytě a tedy veškeré postele, skříně apod už máme vlastní
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak jak jsem už uváděla...já to nepočítala...vyskočilo mě to z nějaké tabulky
Odpovědět
@matysce A co kanalizace? ta tam není? to máte dalších x 10tisíc za jímku, nebo ČOV
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?