Cena pasivního domu svépomocí - rozpočet

Profilova fotka
Zajímal by mě váš názor na půdorys našeho možného budoucího domu a nakolik by nás stavba mohla vyjít. Podle obestavěného prostoru 591 m3 a nějaké standartní ceny 7.000,- za m3 se dostáváme na necelé 4.150.000,-. Při stavbě svépomocí, kdy se dá ušetřit až 20% nákladů, jsme na 3.320.000,- Je to reálná představa ? Dispozice, materiál, vybavení: Přízemí + obytné podkroví. Základová deska na betonových pasech. Sedlová střecha se sklonem 40° a dřevěným vaznicovým krovem. Obvodové zdivo VPC + šedý polystyren. Strop ze železobetonových nosníků. TČ země-voda, podlahové topení. Fotovoltaika na střeše s ohřevem vody v zásobníku. Rekuperace. Nádrž na dešťovou vodu pro zalévání zahrady a splachování wc. Trojskla a na západní straně venkovní žaluzie. Chceme využít dotace NZÚ a dostat 450.000,- zpátky
Odpovědět
Pokud chcete dostat 450tis. musíte být pod 15kWh/m2/rok. Potom TČ země voda, jsou vyhozené peníze. Žaluzie budete potřebovat hlavně na ta jižní okna nebo se to bude přehřívat. Zrovna tak se bez žaluzií budou přehřívat ty vrchní dětské pokoje s jižním oknem 100/200. Fotovoltaika jen na ohřev vody je stále také nesmysl, fototermika je stále účinnější a zabere míň místa na střeše. S tím budníkem co tam máte se tam fotovoltaiky stejně moc nevejde.
Odpovědět
Nepřekombinovávejte to a ušetříte. S VPC, pořádným zateplením a vzduchotěsným domem s rekuperací budou ty náklady už tak malé, že jakékoliv další zařízení jsou vyhozené peníze a starosti navíc. Klidně si přípojku na TČ či panely na střeše připravte, ale zkuste si nejprve bydlet v domě bez toho sezónu či dvě a uvidíte, že si nic dalšího, co Vám bude snižovat energetickou náročnost, nepořídíte. S dotacemi také neušetříte nic, jen do toho nacpete nejprve své peníze, budete muset upravit projekt (hlavně silnější izolace, lepší dveře a okna s nějakým max. a hlavně nesmyslným Uw) a pak další peníze padnou na údržbu a regulaci všech možných zdrojů vytápění. O konkrétních dodavatelích, které stejně budete muset při svépomocné stavbě oslovit (mají takové produkty se striktními parametry dle NZÚ), ani nemluvím. Se žaluziemi souhlasím s přispěvatelem nade mnou - hlavně jižní strana. Není to jen stínění, ale zejména regulace klimatu v domě.
Odpovědět
Profilova fotka
@petros4 Děkuju za názor. Původně jsem žádný vikýř nahoře neplánovala, ale bála jsem se, aby nebylo málo světla v pokojích, pokud by tam bylo jen jedno okno. Při malé ztátě je TČ nesmysl (nezávratně dlouhá návratnost) ale bez toho, by neprošlo na dotace- nutnost použít obnovitelné zdroje energie. Proto tam je. Sama bych volila pouze elektrokotel a fotooltaiku na střeše. Dolní okna na jižní straně budou odstíněny střechou terasy, která bude právě na jih. @lukoid Takže podle Vás je lepší stavět sice také pasiv... ale bez dotace? Pokud by to bylo ekonomicky zajímavé, tak proč ne :-) Jak byste pak vyřešil topení? elektrická podlahovka? Díky
Odpovědět
Profilova fotka
Mám pár poznámek k půdorysu. Máte propojené zádveří s chodbou. Vím že se to tak teď často dělá, ale mám s tím dost špatné zkušenosti. Nepořádek z bot se roznáší po celém bytě. V projektu to mám řešeno uzavřeným závětřím mimo hlavní zateplenou obálku domu. Zvažte. Dále pak ložnice, tak jak ji máte navrženou nesplňuje minimální plochu pro pokoj na spaní dvou osob. Vzduchotechnika úspěšně vyřeší problém možného vydýchání vzduchu v noci, takže reálně žádný problém není. Čistě pro stavební povolení bych ale na projektu prohodil přejmenování jednoho dětského pokoje a ložnice. Úzké smíšenočaré schodiště. Co se týče zabraného prostoru, je to asi nejúspornější varianta. Na časté chození je to ale podle mě dost nešťastné řešení. Možná Vám to ale bude vyhovovat. Máte možnost si podobné schodiště někde vyzkoušet? Budete mít výstup na zahradu z obýváku? V půdorysu ho nevidím. Nešlo by okno u jídelny zvětšit aby zasahovalo i do prostoru kuchyně? Tam se přirozené denní světlo hodí. TV máte umístěnou proti oknu. Zvážil bych, jestli by nestálo za to trochu zmenšit šatnu v ložnici a získat tak niku na chodbě pro vestavěnou skříň. Nebo kde plánujete mít odložené společné věci? Celkově mi příjde, že úložného prostoru je tam dost málo. Nejsem zastánce wc v koupelně, ale to je asi dost individuální záležitost.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda Díky :-) tip s ložnicí určitě využijem. A vestavěná skříň na chodbě je taky super nápad. Úložné prostory jsou potřebaa je pravda, že jich tu je málo. Vchod z obýváku na terasu je uprostřed jižní fasády. Velikost oken je nutno ještě změnit, protože tahle úzká podlouhlá by nám na CHKO neprošla. Otázka odděleného wc a koupelny je opravdu věcí vkusu a nám to takto vyhovuje :-) S tím schodištem teď tedy nevím :-| Chceme se zajet podívat do centra vzorových domů do Nehvizd a máme nabídku se podívat na stavbu nebo na dokončený dům od projektanta. Tak asi uvidíme.
Odpovědět
@lucka_dc Jsem zastáncem teplovodní podlahovky, a to zejména proto, že vodu můžete ohřívat několika možnými způsoby (primárně elektřinou, ale do budoucna klidně tím TČ či jinou alternativou), zatímco elektrická podlahovka stále vyžaduje jen elektřinu. Ale má i své výhody, tím je hlavně komfortní regulace, menší tloušťka a flexibilita zapojení atp. Fotovoltaika podle mě výhra není, návratnost diskutabilní. Nedokážu říct, jestli dosáhnete hodnot pasivu bez TČ, ale jestli to bude pasiv nebo NED, to už není takový rozdíl. Chápu ten pocit mít fakturu za energie o pár tisíc ročně nižší, ale je nutné vzít v potaz počáteční investice - u pasivu padnou hned na začátku, u NEDu to zase za nějakou dobu kvůli vyšším energetickým nárokům protopíte, ale pořád je to podle mě v řádu let (spíš min. kolem 10 let). Osobně bych se soustředil na kvalitní izolaci, uzavřenou obálku budovy, akumulaci tepla (betonové podlahy, VPC, betonový strop) a samozřejmě rekuperaci, a jestli to bude ve finále NED či pasiv, to už není úplně důležité. Každopádně dotace vás budou nutit k něčemu, co nebude mít takový přínos. Opravdu se nedá mluvit o ušetření, je to jen motivační pobídka.
Odpovědět
@lucka_dc Ale prošlo. Mám tuto vyšší dotaci (dům 9x10 a taky 40°střechu) a jako topení mám vnitřní toplovodní kamna na biomasu a fototermické panely. (cenově někde jinde než TČ země voda) Jako pomocný zdroj elektrické přímotopné patrony v akunádrži, teplovodní podlahovku. S NZÚ to není takový strašák jak se píše. Stavět svépomocí můžete, použít musíte schválené prvky ze seznamu, případně doložit parametry toho, co použijete. Většina materiálů v tom seznamu je, vč. střešních oken, normálních oken, obvodového zdiva i zateplovacích systémů. Žádné nesmyslné Uw nikdo nepožaduje. Musí vám vyjít celá obálka do nějakého limitu. Okna mám celkem normální plastová (Rehau geneo PHZ) s 0,5 trojsklem, což je dnes už stejně standart. Jinak souhlasím s tou šatnou. Dal bych do ní hlavně vstup z chodby, aby byla přístupná všem na patře.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucka_dc my takto schodiště máme také. opravdu kvůli úspoře místa, protože máme malý pozemek a malý dům. už tak jsou schodiště a chodby nevyužitý drahý prostor, takže jsme ho nechtěli mít velký na úkor jiných, potřebnějších místností. pokud vám prostor dovoluje dát schodiště jakékoliv jiné, tak do toho jděte. my si budeme muset vystačit s tímto :-)
Odpovědět
@petros4 Zrovna před pár dny v jedné zdejší diskuzi řešila slečna HS portál s Uw 0,93, ale kvůli dotacím do toho jít nemůže, protože je požadováno max. Uw 0,9. Moje osobní zkušenost je ta, že bych kvůli dotacím musel mít vstupní dveře (také kvůli U) v ceně kolem 90 tis. Kč, přičemž taková investice nepřinese vůbec nic. To samé navýšení izolace na půdě jen proto, že někdo sestavil nějaké teroretické tabulky, ale praxe nepřinese žádné plus. Několikrát bylo potvrzeno těmi, co si to spočítali či do toho šli, že dotací se nic neušetří či neušetřili. Fakt se divím, že i když lidi nadávají na byrokracii a omezování, dobrovolně pak jdou jak ovce pro seznam toho, co a jak mohou dělat, aby jim někdo něco jakože vrátil. Těch norem a nařízení je v průběhu stavby už tak dost. Samozřejmě, každého volba, ale jestli budu za energie platit 25 tis. Kč ročně bez buzerace a dalšího stresu, nebo 15 tis. Kč ročně s nutnými investicemi ve výši třeba 200 tis. Kč navíc (u pasivu 10 - 15 % investice navíc oproti NEDu) a ještě procházet nějaký seznam, který mi definuje, co vlastně smím, mi přijde jako zásadní odpověď na to, jak bych měl postupovat, zvláště když tazatelce jde o minimalizaci nákladů a tedy nějaké win-win řešení.
Odpovědět
Profilova fotka
Co myslíte takto ? s tím, že dole je pracovna předělána na šatnu a spíž ke kuchyni. A nahoře je přístup do šatny z chodby - pro všechny :-) Vnější rozměry zůstávají stejné, tedy 10 x 8,1 m jen sem si pohrála s příčkami. To myslím že lepší.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucka_dc Podkroví je určitě lepší takto a u přízemí záleží, jestli Vám ta pracovna bude chybět nebo ne. Schodiště s mezipodestou je určitě lepší volba. Co mi ale přišlo lepší v původním návrhu byla okna, která mi teď na jižní stranu chybí. Ano, sice je pro ně potřeba zajistit stínění kvůli přehřívání v létě (ideálně předokenní žaluzie), ale zase v zimě Vám dají nejvíc solárních zisků. V patře se mi ten vikýř z prvního návrhu líbil. Možná, kvůli co největší využitelnosti místností (a pokud Vám to CHKO dovolí), bych jej naopak navrhl co největší (klidně přes většinu střechy). V obývací místnosti je oken málo. Kuchyň tak jak ji teď máte bych upravil do varianty s půl ostrůvkem a jedno okno (ideálně stejně vysoké jako ty terasovky) bych umístil mezi linku a půlostrůvek. Sedačku v obýváku bych volil s obráceným rohem, aby delší strana začínala blíže balkónovek a směrovala na televizi. To už je ale zařizovací detail.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucka_dc Já sice nevím nic o pasivních domech a jejich cenách, rekonstruujeme starší dům, ale máme hodně podobný prostor. Já bych se v přízemí podívala na koupelnu a ještě to trošku nějak přehodnotila - přijde Vám návštěva a když půjde na WC, spodní koupelna mi moc repre nepřijde - asi bych přemýšlela nad odděleným záchodem - tuším, že ta hezčí koupelna, která se bude hodně využívat, bude v patře, ne? A kde budete mít pračku, případně sušičku? Taky - v tom druhém návrhu nemáte v ložnici žádný úložný prostor :( Bude se Vám chtít chodit pro oblečení přes dvoje dveře? Aby ty společné úložné prostory nebyly na úkor těch Vašich. Chlapi to vidí trošku jinak :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jakuda @karchinka Děkuji za všechny připomínky a návrhy, tipy, rady :) opravdu mi to pomáhá si utřídit veškeré návrhy a požadavky, tak aby byl ům podle představ a zcela funkční.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Zdravím vspechny. Rád bych si udělal jasno v tom, co je třeba pro to, aby byl dům označen za pasivní či nízkoenergetický. Četl jsem mnoho článků a z těch "měl by", "mívá" a "obvykle" mi není jasné, co je opravdu třeba. Základem je spotřeba tepla na m2, je to tak? Jsou nějaké konkrétní předpisy, které je nutno splnit, nebo je jedno, jakým způsobem požadované hodnoty dosáhnu?
Odpovědět
Profilova fotka
@bluepenguin Pro potřeby dotace je jasně definované, co je zapotřebí splnit, aby byl dům pasivní. Viz obrázek níže - Pasivní dům je podoblast B.2. :-) Jakým způsobem toho dosáhnete je na vás, protože je několik možností.
Odpovědět
@bluepenguin jen doplním u NED je měrná roční potřeba rovna nebo menší 50. Vlastně je jedno jakým způsobem se hodnoty dosáhnou pokud jich vůbec dosáhnout lze ať už s ohledem na místo, kde chceš stavět, situaci domu vůči pozemku a tvaru a podlažnosti budovy. Když to přeženu, tak dotace B2 je pro lidi co staví na Hané, mají zahradu na jih a budou bydlet v kostce :).
Odpovědět
@r4d3k74 stavím v severních čechách (402 m.n.m.) s B.2 a kostka to rozhodně nebude :-)
Odpovědět
@petros4 a nebojite se, ze s kominem neprojdete BDT?
Odpovědět
@petros4 jj, jsem psal, že když to přeženu. Ale trvám na tom, že ne každý dům ne na každém místě se dá postavit v B2. A pokud mi SÚ zreguluje stavbu, že pouze bungalov, pozemek bude od ulice z jihu na sever s tím, že musím dodržet uliční čáru 6 m, tak jsme znevýhodněnej hned na vstupu ze strany státu, který ač dotace rád rozdává, tak mě je zatrhne. Dokázal bych pochopit podporu výstavby úsporných domů, kde by byly koeficienty v podobě tvaru budovy, průměrných teplot, okolní zástavby a pod. a podle toho by se posouvala ta hranice měrné potřeby tepla, který by musela být pro konkrétním dům na konkrétním místě dosažena. Teda pokud už by ty dotace musely být :) Ale to už jsme jinde. p.s. Kostkou jsem myslel kompaktní dům na téměř čtvercovém půdorysu a do patra nebo s obytným podkrovím, je mi nějak jedno, jakou to nakonec bude mít střechu :)
Odpovědět
@bamak ne nebojím, kamna jsou přetlaková, tedy těsněná,stejně jako roury až nahoru. Přívod vzduchu vrškem komína také na samostatný vstup kamen, také těsněný. Takže nebojím.
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 Tak nejlepší tvar by byla polokoule, ale bohužel bych nesplnil požadavek obce na sedlovou střechu.
Odpovědět
@r4d3k74 tomu rozumím, proto tam byl taky na konci smajlík. Někteří to tu občas berou moc doslovně. Jo barák mám skoro čtverec, 9 na 10. Ale zrovna ulici na jihu, tedy vstup z jihu, akorát za tou ulicí směr jih už nebude nic stát. Takže skoro jako zahrada na jih. Ale bungalov by asi byl trochu problém. Taky jsem ho musel natáčet co to šlo. Ale jinak je B.2 dost kouzlení s číslama a asi i ve většině případů trochu někde "přiohnutí a dopasování".
Odpovědět
Co se týče nároků na dotaci - ty znám, šlo mi teď spíše o klasifikaci energetické náročnosti obálky, každopádně i tak díky za diskuzi. Když už jsme u dotací - máte někdo praktické zkušenosti s kategorií B1? Aktuálně mi celkové zateplení obálky vychází pod U = 0.14, přičemž když trochu doizoluji a přidám rekuperaci, teoreticky bych s dobrým půdorysem mohl dosáhnout na dotaci B1. Co čtu na stránkách novazelenausporam.cz, píšou toto: "V této oblasti podpory jsou způsobilé všechny výdaje související s výstavbou objektu, a to včetně systémů technického zařízení budovy...". Znamená to, že lze dotaci čerpat i třeba na obvodové zdivo, lití anhydritu atd. (samozřejmě do limitu 300.000 Kč)?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?